onsdag 16. november 2005

Stopp Pressen 15. nov 2005

Christian, Helle, Ståle, Eirik, Jenny og SES stilte til ny runde på SP med et mål om å gjennomføre to jevne runder og forbedre plasseringen fra de siste ukene. Dette lyktes over all forventning i første omgang da vi scoret noen poeng over en gjennomsnittelig runde og havnet på toppen. I andre omgang scoret vi et par poeng under hva vi pleier og endte på 4. plass. Alt i alt en oppløftende runde som forhåpentlig bærer bud om prestasjoner mer på det jevne fremover.

Omgang 1:
1) 2p musikk - komponist og verk. Christian var først ute med å identifisere Georg Friedrich Händel. Vi entes ganske raskt om Wassermusik, men det var noe som skurret litt. Det viste seg å være "Dronningen av Shebas inntog" fra Salomo eller Solomon, som man kan høre på de fleste skiver med barokkmusikk man har liggende, men likefullt altfor tøft å komme opp med sånn i farten.
2) Hva er en pandemi? En verdensomspennende epidemi.
3) Hvem skrev Pelle Erobreren? SES kommer alltid opp med Moberg på spørsmål om Pelle, selv om det er galt hver gang. I et forsøk på å introdusere en 'ø', ble Lagerløf prøvd og forkastet. Merkelig at Martin Andersen Nexø skal sitte så langt inne. Han var for øvrig også dansk, hvilket kan forklare hvorfor vi ikke fant noen passende svensker.
4) (2p) Hvilke tre skøyteløpere tilhørte den såkalte Hadelandstrioen? 2p for 3 rette og 1p for 2. Ingen hadde hørt om denne trioen og vi garderte godt opp med Meier, Mathisen og Ivar Ballangrud. I tillegg til sistnevnte var det Hans Engnestangen og Michael Staksrud som var like ukjente som navnet på trioen de var en del av.
5) Fra hvilken by forlot Kong Haakon Norge i 1940? Vi mente vi burde vite det, men endte opp med altfor mange alternativer nordpå. Narvik ble riktignok eliminert siden havnen var ødelagt, men Harstad, Bodø og Tromsø var alle gode kandidater, skjønt Bodø falt vel en stund før den allierte tilbaketrekningen fra Narvik, så vi så bort fra den. Britene opererte mot Narvik fra en base ved Harstad, så vi tenkte vel at kongen godt kunne ha befunnet seg der - et godt resonnement som bragte oss til feil sted.
6) Hvem grunnla tidsskriftet Dølen? Christian hadde god tro på Aasmund Olavsson Vinje.
7) I hvilket område i Afrika holder masaiene hovedsakelig til? Vi oppfattet dette som et 1p spørsmål og brukte en del tid på å diskutere Tanzania og Kenya før vi svarte det siste. QM bestemte seg tilsynelatende i etterkant for å gi 1p for hver av dem.
8) (2p) Hvilke to grunnstoffer er det mest av i Solen? Hydrogen var vel åpenbart, og vi entes også etter hvert også om helium.
9) (2p) I hvilket hav og i hvilket land renner Donau ut? Svartehavet og Romania.
10) Hva het venninnen til Ole-Kristoffer Filibombombom? Christian husket etter hvert Aurora som vi alle gjenkjente fra en eller mest sannsynelig en annen barnebok. Ida kan i alle fall ikke jeg plassere.
11) Hva er Bounty, Corona, Sengasengana og Zefyr ulike typer av? Jordbær.
12) Hvem er programleder for NRK's Store Studio? Helle og Christian husket til sammen Anne Sandvik Lindmo.
13) 2p musikk - artist og år(+/-1). Jenny gjenkjente Elvis Costello og 1978 var nært nok 1977.
14) Hvem har skrevet lystspillet "Troll kan temmes"? Etter en tenkepause og en oversettelse av tittelen, ble vi enige om William Shakespeare.
15) Hvilket land het tidligere Abyssinia? Etiopia.
16) Hva heter Jordans dronning? Jenny og Helle husket Raina som vanligvis ville ha gitt poeng for Rania, men siden vi ble rettet av noen analfikserte nykomlinger ved baren som helt åpent skrøt av sitt pedanteri, ble det 0p for en enkel stavefeil.
17) Hvor mange nordmenn har vunnet Champions League i fotball? Vi telte opp Rise, Solskjær, Ronny Johnsen og Henning Berg, men glemte Steinar Pedersen som visstnok vant med Borussia Dortmund i sin tid. 5.
18) Hva var The Beatles' første singlehit i England? Love me do.
19) Hvilken seriehelt er skapt av Peter O'Donnell? Hulken hørtes fint ut, men det er visst Modesty Blaise.
20) (2p) Hvilke to personer forbindes med den tyske terroristorganisasjonen Rote Armee Fraktion? Andreas Baader og Ulrike Meinhof.
21) I hvilket tiår kom yoyo'en? Jenny insisterte på 1930-t (1932).
22) Hvem er samferdselsminister i den nye regjeringen? SES husket Liv Signe Navarsete.
23) Hva betyr "Anno Domini"? Christian var sikker på "Herrens år". "I det herrens år" ble uansett også akseptert.
24) Hva slags dyr er en tarpon? Vi traff mirakuløst med fisk.
25) 2p musikk - gruppe og år(+/-1). Eirik og Jenny gjenkjente Big Bang og traff bra nok med 2000 for 2001.

Det ble dermed 23p/33 i første omgang og en delt 1. plass med Fab4. 27 lag deltok og laveste score var 6p (det kan skje den beste...). Dette var vel en runde som klaffet veldig bra for oss. Vi kunne skjønt ha trengt poenget for den feilstavede dronningen, for sterke lag fulgte hakk i hæl og vi måtte sannsynligvis prestere en minst like vellykket runde for å ha forhåpninger om en plass blant de beste.

Omgang 2:
26) 2p musikk - artist og år(+/-1). Det ble spilt en versjon av Locomotion, men ingen husket Little Eva. Vi traff derimot bra med årstallet, 1962, og fikk poeng for 1963.
27) Hvem har tittelmelodien til den nye Elling filmen, "Elsk meg i morgen"? Få hadde sett den og ingen visste de Lillos. Vi tippet Trang Fødsel.
28) Hva blir makspris i barnehavene fra 1. januar 2006? Ståle prikket inn 2.250kr.
29) (2p) Hva er den norske versjonen av det engelske uttrykket "trick or treat" og hva er dets opphav (fortsatt det norske uttrykket)? Ståle var rask med "knask eller knep" og Christian husket å ha lest dette i Donald Duck&co.
30) I hvilken anledning har Atle T. Karlsvik fått uønsket mediaoppmerksomhet denne uken? Vi mente muligens det var i en forbindelse med saken omkring vannverket på Romerike, men han er kontreadmiralen som er mistenkt for økonomisk utroskap.
31) I hva slags VM stilte Kjersti Grini opp i sommer? Vi visste at hun har spilt litt poker og gikk for det.
32) (2p) I hvilken krig kjempet Manfred von Richtofen, og hva var hans kallenavn? 1. verdenskrig, Den Røde Baron.
33) I hvilket land er Monrovia hovedstad? Liberia.
34) Hva kalles karbondioksid i fast form? Tørris.
35) Hvilken Elvis-sang lå lengst på britiske hitlister? Dette inviterte til diskusjoner og spekulasjoner og vi endte på "in the Ghetto". "Wooden Heart" ble ikke nevnt.
36) Hvem er yngst av Leonardo Di Caprio, Drew Barrymore og Gwyneth Paltrow? Flere visste at Paltrow var eldst, men det ble diskusjoner omkring de to førstnevnte. Et rykte rundt bordet sa at Di Caprio nylig fylte 30 og at Barrymore allerede er 30, så vi gikk for Di Caprio. Det viste seg rett nok at han nylig fylte år, men han ble 31 og Barrymore er yngre.
37) Hvilken forfatter hadde sitt gjennombrudd med boken "Improvisatoren"? Vi ante ikke og gikk som vanlig i slike tilfeller for Coelho. H.C. Andersen.
38) 2p musikk - gruppe og år(+/-1). Vi hørte Tears for Fears med "Everybody wants to rule the world" (om jeg husker rett...) og plasserte den i 1983 som var nær nok 1984.
39) (2p) Mellom hvilke to steder går Bratsbergbanen? SES mente å ha sterke lokalkunnskaper her, men vi høstet allikevel 0p for å bomme både på Porsgrunn og Notodden. Siden Vestfoldbanen ender i Skien, har jeg alltid funnet det naturlig å tro at Bratsbergbanen starter der og fortsetter opp til Sørlandsbanen ved Nordagutu. Strekningen Nordagutu-Tinnoset, ville jeg også være tilbøyelig til å sortere under Bratsbergbanen om jeg ikke hadde glemt den i farten. Porsgrunn overrasket meg egentlig ikke så mye. Trafikken over Bratsbergbanen har vel kanskje historisk gått til Porsgrunn, men siden Vestfoldbanen åpnet til Skien i 1882 og Bratsebrgbanen visstnok ikke åpnet før i 1920, ville jeg tro at sistenvnte faktisk ble bygget fra Skien siden Skien-Porsgrunn allerede eksisterte som strekning på Vestfoldbanen. Nåvel, jeg vet ikke hvordan man velger å døpe banestrekninger. Notodden som endestasjon var derimot overraskende. Om jeg har dechiffrert historien korrekt forholder det seg således: Rjukanbanen (1909) ble bygget i forbindelse med Hydros anlegg på Rjukan og eies såvidt jeg har funnet ut fortsatt av Hydro. Banen går fra Rjukan til Mæl ved Tinnsjøen. Derfra gikk frakten i sin tid med jernbaneferge (som ble sabotert i forbindelse med tungtvannsaksjonen) over Tinnsjøen til Tinnoset og videre med Tinnosbanen (1909) til Notodden. Tinnosbanen ble i 1920 overtatt av Staten. Fra Notodden ble varer fraktet på kanalen til Grenland inntil strekningen Notodden-Skien åpnet 1920. Det er sannsynligvis denne (pluss Skien-Porsgrunn) det refereres til som Bratsbergbanen. Vestfoldbanen fra Drammen til Larvik ble åpnet under navnet Grevskabsbanen i 1881 og forlenget til Skien i 1882.
40) Sammen med hvem vant nordmannen Christian Lous Lange Nobels fredspris i 1921? Nansen fikk vel en pris omkring denne tiden- i 1922 viste det seg. Svenske Hjalmar Branting var svaret.
41) I hvilken idrett er Guillermo Coria en av verdens beste? Vi kjente ikke navnet, mente det måtte være en obskur idrett og tro til med tyrefekting som sannsynligvis ikke engang teller som en idrett(?). Vi burde ha hørt om ham i tennis.
42) Hvilket norsk band kom i 1996 med platen Gym? Helle gjettet Di Derre.
43) Hvilken norsk forfatter skrev den prisbelønte barneboken Zeppeliner? Ikke Klaus Hagerup, men Tormod Haugen.
44) Hva er et mer vanlig navn på den illeluktende butansyren? Eirik husket smørsyre.
45) På hvilken filmfestival vant den norske filmen Vinterkyss juryens hovedpris i helgen? Vi kom så nær som til Los Angeles og tror vi fikk poeng for det. Mener det var det amerikanske filminstitutts filmfestival el.l.
46) Hva representerer bokstave G i det fonetiske alfabet? Golf.
47) Hvem sa "Man kommer lenger med vennlige ord og en ladd revolver enn bare med vennlige ord"? Vi ble enige om at det kunne ha vært Al Capone.
48) Hvem var stasminister før Oscar Torp (1951-55)? Det tok faktisk en god stund før vi innså det fordømt åpenbare; Einar Gerhardsen.
49) (2p) Fotballspørsmål fra Scheie: Hvilke to spillere har vunnet både Premier League, FA-cupen, Champions League og EM i fotball? Vi følger jo litt med på fotball og var ikke helt forberedt på 0p her. Franskmenn i ManUtd var vårt tips og gikk for Fabien Barthez og Laurent Blanc, så var det for pokker Peter Scmeichel (ManUtd/Danmark) og Anelka (Arsenal/Real Madrid/Frankrike).
50) 2p musikk - gruppe og år(+/-1). Vi hørte noe som jeg tror Eirik mumlet var Pocorn, men kom ikke på gruppen. Perry og 1976 ble bom på Hot Butter og 1972.

Vi telte opp 17p/32 i andre omgang og ble totalt kreditert 40,5p/65. Det holdt til en sammenlagt 4. plass av 23 lag. Laveste score var 16,5p, mens Fab4 vant igjen med 48p, dvs de slo oss med 7,5p i andre omgang. Førsteomgangen vår var svært bra selv om vi godt kunne ha tatt et poeng eller to mer. Andreomgangen var mer middelmådig hvor vi bommet på de vanlige forfatter- og nobelprisspørsmålene, men alt i alt ble det en meget god runde og vi velger å tro at plasseringen i kveld er mer representativ enn i foregående runder.

Ingen kommentarer: