tirsdag 15. november 2005

Munkholm III - Runde 12 (Fru Burums 14. nov 2005)

Ragnar, Daniel, Erik og SES stilte på Fru Burums i kveld sammen med Svein som deltok i første omgang. Vi gjennomførte en meget god runde, men plasseringsmessig ble det kun en 6. plass med kun 3 poeng som skilte mellom de 8 beste lagene.

Omgang 1:
1) Hvilken by som ikke er hovedstad ble onsdag 2. nov. beskrevet som "La capital de los gnomos" i den spanske avisen El Mundo? (Det skulle visst bety noe i retning av Nissebyen.) Daniel koblet det korrekt til Rosenborgs møte med Real Madrid og tok Trondheim.
2) Hvilket firma står bak reklamefilmen hvor alle går rundt med hvite hjelmer på hodet? Daniel var den første som kom på Statoil.
3) Hva heter A-ha's nye album? Flere visste Analogue.
4) Hvem var initiativtager til å åpne Den Nationale scene i Bergen? SES visste Ole Bull.
5) Hvilket dyr er avbildet på Camel-pakningen? Svein var ganske sikker på at det var en enpuklet skapning, så vi gikk for dromedar.
6) Om norske folkeeventyr og Askeladden som i et av disse traff på fire ulike karakterer med like mange forskjellige egenskaper i løpet av sine tilfeldige vandringer for å vinne kongsdatteren og halve kongeriket. En av dem spiste gråstein, den andre hadde syv somre og syv vintre i kroppen mens den tredje hadde et skip som gikk like godt til lands som til vanns som til etc. Hvilke superkrefter hadde den fjerde? Svein hukset at fjerdemann var ekstremt lett på foten og måtte gå med et blylodd rundt benet for ikke å fare av gårde. Lettbeint ga poeng.
7) Hvilken dessert: loffeskiffer dyppet i egg og melk, overdrysset med sukker og kanel og stekt- og muligens mer eller også annerledes, men vi fikk i alle fall arme riddere.
8) Hva heter Berlins tradisjonelle paradegate? Unter den Linden.
9) Hvilket vaskesymbol angir hvorvidt et plagg tåler bleking med klor eller ei? Et kryss over symbolet skal angi ei-delen, mens "CL" inne i symbolet betyr at klor tåles. Svein introduserte en trekant og vi fant ikke noe bedre.
10) Hvilken tegneserie har utkommet i albumene "Fri og grusom", "Carpe Noctum" og "Monsteret"? Det hørtes mest ut som Nemi.
11) Hva er navnet på disiplinen innen legevitenskapen som befatter seg med aldringssykdommer og behandling av disse? Geriatri.
12) Navn på australsk barne-TV serie hvor man møtte karakterer ved navn B1 og B2. Erik husket to bananer og muligens en rotte, og etter en tenkepause også Bananer i pysjamas.
13) I hvilken avis er Amund Djuve sjefsredaktør? Daniel var sikker på Dagens Næringsliv.
14) Hvilket land beskriver dette? Grunnlagt i 681, den moderne staten selvstendig fra 1908, opprinnelig som monarki, men republikk fra 1946. 3 farver i flagget, flateinnhold litt mindre enn 111.000 kvadratkm, rundt 7,5 mill innbyggere og ikke EU-medlem. Bulgaria.
15) Hva het brødrene som er kjent for sine ballongferder på slutten av 1700-t og omtalt som oppfinnerne varmluftballongen? Her måtte vi melde pass. Erik kom så nær som Marquis som er et lite stykke på veien mot Montgolfier.
16) I hvilket tiår fant siste utvidelse av jernbanenettet i Norge før Gardermobanen sted? Ragnar tok 1960-t og strekningen Fauske-Bodø (1962).
17) Hvem skrev skuespillet "An ideal husband"? Vi visste vel egentlig ikke hva vi lette etter og måtte stoppe på Shaw. Oscar Wilde ble litt slurvete oversett av oss.
18) Madonna er visst andre artist i historien som har samplet en ABBA-låt, og resultatet kan høres på singelen "Hung up". Hvilken låt? Svein og Erik hadde hver sin versjon av tittelen: "Gimme, gimme, gimme (a man after midnight)".
19) Moren til hvilken norsk OL-mester designet mariusgenseren? Erik visste Stein Eriksen.
20) Hva kalles sluttspillet i det nordamerikanske mesterskap i baseball? Daniel og Erik entes om World Series.
21) Hva heter en av Norges lengste elver som danner grensen mot Russland? Erik var sikker på Pasvikelven.
22) (2p) Navnet på de tre romfergene som fremdeles er i bruk. 2p for 3 og 1p for 2. Vi kom opp med 4 kandidater: Atlantis, Endeavor, Discovery og Enterprise. Svein hadde de tre korrekte, men vi pratet bort Atlantis til fordel for Enterprise.
23) Hvilken kommune heter på samisk Guovdageaidnu? Svein tok Kautokeino.
24) Hva het Napoleon Bonapartes første kone som også ble kalt Marie Rose? Flere ville til ekteskapet med keiser Franz II's datter, som viste seg å hete Marie Louise, men vi kom aldri nærmere navnet enn Marie Antoinette som vi visste var feil, og Erik satt punktum ved å insistere på Joséphine.
25) Hva heter største øy i Irskesjøen? Isle of Man.

Det ble 23p/26 i første omgang og en 5-delt 4. plass av 27 lag. Svakeste score var 8p og Løse Ugler ledet med 26p. Vi hadde vel et sikkert poeng til inne, men ellers hadde vi vel medgang i de fleste tvilstilfeller. Alt i alt en omgang med godt over middels uttelling.

Omgang 2:
26) Hva ble differansen mellom Wassberg og Mieto på 15km langrenn under OL i 1980? 1/100 sekund.
27) Hva het Disneys 2. helaftens tegnefilm etter Snøhvit og de 7 dvergene (1937). Alternativer: "Alice i Eventyrland", "Peter Pan" og "Pinocchio". Vi utelukket Peter Pan, men helte til Alice. Sitnevnte viser å ha kommet så sent som i 1951, marginalt før Peter pan i 1953. Pinocchio kom så tidlig som 1940.
28) Hva holder man i hendene om man holder på med kendo? Vi visste at kendo er en japansk kampsport hvor man kjemper mot hverandre med noe vi betegnet som trepinner/-stokker. Fasit ble ganske plutselig svært så vrang her og insisterte på at det ble benyttet bambussverd, eller at i alle fall "sverd" eller "bambus" måtte være nevnt, hvilket, som jeg ser det, ville kreditere både "bambusskudd" og "sverdfisk". Vi forstår heller ikke hva et bambussverd er som skiller det så fundamentalt fra en stokk for øvrig. Jeg heller til at det er en samvittighetsfullt kvesset bambuskvist som fyller samme funskjon for en sverdkjemper som kruttlappistoler gjør for en cowboyimitator. Offisielt hadde vi flaks som som tilføyde "bambus" i parentes til vårt svar og vi haltet inn 1p.
29) I hvilken delstat ligger forskningslaboratoriet Los Alamos hvor utviklingen av den første atombomben foregikk? New Mexico.
30) Hvilken sanger er særlig kjent for "White Christmas" og opptrådte på Momarken samme år som han døde- 1977. Ragnar var sikker på Bing Crosby.
31) Hva er korrekt navn på et straffekast i håndball? 7-meter.
32) Hvem er den eneste jødiske statminister i Storbritannias historie? Benjamin Disraeli.
33) I golf, hva heter køllen man slår lengst med? Driver.
34) Hvem giftet seg med Linda Eastman i 1969? Daniel kom på Paul McCartney.
35) Fra Bibelen og GT: Hva het Abrahams kone? Vi forsøkte igjen med svaret fra forrige uke; Sara.
36) Afrika fra øst til vest, hvor vi går oss vill på veien. Senegal er det vestligste landet på det afrikanske fastland og Somalia det østligste. Hvor mange land må man minst dra gjennom for å dra fra det ene til det andre? Vi hadde vel sånn noenlunne riktig reiserute, men misset et land vest for Somalia. Forslag til reiserute fra fasit: Mauretania, Algerie, Libya, Sudan og Etiopia, dvs 5.
37) Hvem komponerte oratoriet Messias? Georg Friedrich Händel.
38) Hva het Tina Turners ektemann som hun utgjorde en duo sammen med? Ike Turner.
39) Hva slags nærings- eller nytelsesmiddel serverer en barrista i Norge? Daniel hadde tro på kaffe.
40) Fra hvilken by kommer det sveitsiske fotballaget Grasshoppers? Zürich.
41) Hva kalles det greske brennevinet som består av brandy, vin og en gammel urteblanding og fås i kategoriene 3, 5 og 7 stjerner? Vi helte lenge til Ouzo, men fikk ikke opplysningene til å stemme. Vårt eneste andre alternativ, Metaxa, var om mulig enda mindre sikkert, men Erik demonstrerte sin forkjærliget for gambling og obskure svar i quizsammenhenger og insisterte på rett svar.
42) Populær duo som i 1998 hadde hits som "Always on my mind", "Domino dancing" og "Heart". Pet Shop Boys.
43) Hvilket instrument spilte Benny Goodman? Ragnar var sikker på klarinett.
44) Hva er en taipan? Det varierte som vanlig stort når det kommer til vår forståelse for dyr. Giftig slange var ikke blant våre alternativer.
45) Hva kalles vindstyrke 3 på Beauforts skala? Erik telte opp til lett bris.
46) Med hvilken melodi vant Norge Melodi Grand Prix i 1995? Nocturne.
47) Hvem var president i sørstatene under den amerikanske borgerkrigen? Jefferson Davies.
48) Hvilken hovedstad er den eneste som ligger ved Det Kaspiske Hav? Baku.
49) Hvem spilte hovedrollen i filmen "Frihetens Regn" sammen med Morgan Freeman? SES husket Tim Robbins.
50) 5p om malerkunst som vi har hatt riktig ofte i det siste, men stort sett kommet greit unna.
a) Nevn et leveår for Henri de Toulouse-Lautrec. Våre estimater lå litt høyt her, og Erik bør vel krediteres for å nedjustere dem en smule til 1900 som traff ganske akkurat innenfor 1864-1901.
b) Fransk form for ekspresjonisme hvis navn er avledet av "branngult" eller "rødlig gult" og som Matisse var den mest kjente utøveren av eller tilhengeren av, litt avhengig av hvordan malerne forholder seg til sine ismer. Vi var i alle fall blanke på fauvisme.
c) Maleren av bildet "Impression, soleil levant" som ga navn til impresjonismen. Claude Monet.
d) Annet navn på maleren Alessandro di Mariano Filipepi (1445-1510), som oversatt betyr "liten tønne". Vi hadde vel dette ganske nylig og bommet dengang: Sandro Botticelli.
e) Amerikansk maler som døde i 1997 og som var kjent for å låne elementer fra tegneserier. Daniel og SES kom etter hvert frem til Roy Liechtenstein.

Det ble 25p/29 i andre omgang og 48p/55 totalt. Vi spøkte med at dette sikkert måtte holde til en en ny 6. plass liksom for to uker siden, og fikk skuffende rett: tredelt 6. plass av 27 lag. Svakeste score var på 17p og vinnerne, som hadde et overraskende ukjent navn som spilte på 5 myror er fler enn 4 elefanter, vant med 51p. Vi tok vel innpå noen av lagene vi konkurrerer med for en god plassering under toppen, og tapte i alle fall ikke terreng til noen.

Ingen kommentarer: