tirsdag 1. november 2005

Munkholm III- Runde 10 (Fru Burums 31. okt 2005)

Daniel, Svein, Ragnar og SES stilte på Burums i kveld. Erik hadde meldt forfall og ble erstattet av Sigrun som debuterte på laget. Runden gikk usedvanelig bra poengmessig og for å foregripe begivenhetene litt; det er latterlig å ende på 6. plass med 47p/55.

Omgang 1:
1) Presidenten i hvilket land uttalte nylig at staten Israel bør fjernes fra kartet? Iran (og jeg tar med Ahmadinejad siden det er et navn som må skrives regelmessig for å huske det).
2) Hvem skrev romanen Pelikanrapporten? Sigrun kunne John Grisham.
3) (2p) Angi et årstall da det var hetvinsforbud i Norge. Årstallet ligger innenfor intervallet da det var brennevinsforbud. 2p for å treffe innenfor angitte periode, 1p for å for å bomme på spørsmålet, men treffe brennevinsforbudet. Ragnar kom tidlig opp med 1924 som ville gitt 2p, men andre mente det var senere og vi endte på 1928 som ga 0p. Vi burde vel sjekke opp årstallene for folkeavstemningene igjen. Brennevinsforbudet 1916-1927. Hetvinsforbud 1917-1924. Litt merkelig poengivning...
4) Hva slags produkt er det norske NCUBE2? Svein kom først opp med satelitt (den som nylig ble skutt opp og forsvant).
5) Hva heter matretten Coteletto de Milanese på norsk? Navnet skulle gi assosiasjoner til andre geografiske områder enn det italienske navnet. Daniel kjenner sin wienerschnitzel på flere språk.
6) Hva het filmversjonen av boken 'Do androids dream of electric sheep'? Filmen fikk aldri noe norsk navn. SES var ganske sikker på Blade Runner.
7) Hva er finnene Temmu Selemme og Jari Kurri bedre kjent som? Spørsmålet fikk os til å tro at vi søkte et slags artisnavn, men Daniel holdt på sin enkle løsning; ishockeyspillere.
8) Hvilken person: Født i Egypt av Levi' stamme, gift med presten Jethros datter. Døde 120 år gammel uten å ha entret sitt hjemland. Vi entes etter hvert om Moses.
9) Hvilke 'viker' kjempet bolsjevikene mot under den russiske revlusjonen? Daniel kom opp med mensjevikene.
10) Hvilket ord kan være en drink, et slagsted i den amerikanske borgerkrigen og et amerikansk slagskip? Vi fant ingen ord som dekket alle tre og resignerte med Gettysburg. Svaret var Saratoga som vitterlig er et amerikansk slagskip, det er visstnok også en coctail, men jeg kan ikke finne referanser til et slag der under borgerkrigen. Derimot sto det et slag ved Saratoga under Uavhengighetskrigen. Den nærmeste referansen til borgerkrigen er at general Grant visstnok skrev sine memoarer i en hytte ved Saratoga.
11) Hvilken tysk delstat er den største i flateinnhold. Vi var rimelig sikre på Bayern.
12) Hvem spiller hovedrollen i realityserien "Stacked"? Ragnar og SES hadde Pamela Anderson. Sistnevnet har riktignok ikke investert mye tid foran denne serien, men bestrider at det er en realityserie.
13) I hvilken by ligger turistdistriktet Waikiki? Honolulu.
14) Italiensk matematiker kjent for tallrekker der et ledd er summen av de to foregående. Fibonacchi.
15) Hvilken norsk maler har malt "Bjerk i storm"? Vi var blanke og tippet Harald Sohlberg som vi så ofte bommet på tidlig i quizkarrieren. IC Dahl.
16) Hvilket tilnavn hadde den svenske bokseren Anders Eklund? Ragnar kom på Lillen.
17) Hvilken avdød artist ligger på VG's albumliste med samlealbumet "Working Class Hero"? John Lennon.
18) I 1894 ble far til en senere norsk OL-mester født. Selv ble han verdensmester i en annen idrett. Deres efternavn? Husker ikke om det var Daniel eller Sigrun som først kom opp med Henie, men det var genialt. Faren het visst Vilhelm og ble verdensmester i sykling.
19) Fullfør navnet på departementet: Fiskeri- og.... kystdepartementet.
20) En annen betegnelse på blodbryllupet i Paris 1572. Daniel husket Bartholomeusnatten.
21) Med hvilket firma innledet svenske Ericsson et joint venture i 2001? Sony.
22) Hvilket grunnstoff må forbrennes for å få arsenikk? Vi tippet det mest nærliggende: arsen.
23) En språklig forbindelse mellom det britiske flyvåpen og en tysk terrororganisasjon. RAF.
24) I hvilken duo spilte Marion Ravn tidligere? Svein husket M2M.
25) Hva kalles perioden mellom stein- og jernalder? Bronsealder.

Dette ga oss 22p/26 etter første omgang. 25 lag stilte. 22p holdt til en 4-delt 4.plass, 1p bak en 3-delt 1. plass. Litt irriterende med den marginale bommen på 2p spørsmålet, men alt i alt fikk vi vel noenlunne poeng som fortjent.

Omgang 2:
26) I hvilket TV-program er Viggo Johansen programleder? Redaksjon 1.
27) Fra hvilket land var Nicole som vant Melodi Grand Prix i 1982? Vest-Tyskland.
28) Hva er det tradisjonelle navnet på Odd Grenlands hjemmbane? Her hadde vi lokalkunnskap i laget; Falkum.
29) Hvilken gass frigjøres under rask oppstigning under dykking og forårsaker dykkersyke? Nitrogen.
30) I hvilket område ligger Nærbø, Varhaug og Vigrestad? Usikkerhet i laget, men Ragnar fikk gjennomslag med Jæren. Hå kommune ble også akseptert.
31) Navn på egyptisk halvøy som grenser til Israel. Sinai.
32) Historisk navn på området Tsjekkoslovakia måtte avstå til Tyskland etter Münchenavtalen i 1938. Sudetland.
33) For hvilken fikk italienske Robero Benigni Oscar for beste mannlige hovedrolle? Daniel tok et nytt poeng med "Livet er herlig" eller "La vida é bella".
34) Hva betyr det at briller er alamodiske? Sigrun foreslo først på moten, men vi endte med at de skiftet sjattering etter lysstyrke.
35) Hva er hovedfarven på John Deer traktorer? Svein mente grønt.
36) Et annet navn på European Recovery Program, innledet i 1948. Marshallhjelpen.
37) Fra hvilket land kommer opprinnelig ølet Kronenborg 1664? Frankrike.
38) Hva heter Spanias kronprinsesse? Letizia.
39) Ranger fra følgende steder fra vest til øst: Finse, Geilo, Ustaoset og Ål. Rekkefølgen av Finse og Ustaoset voldte noe hodebry, men Sigrun fikk rett: Finse, Ustaoset, Geilo og Ål.
40) Hvilen person: født 1948. Tok OL-gull i 1976 og sølv i 1988. Verdensmester i 1975, 78, 79, 82 og 83. Daniel og Ragnar kom etter hvert frem til Alf Hansen.
41) Hva het første amerikanske astronaut i bane rundt Jorden? John Glenn.
42) Hvilket land grenser til følgende land: Tscad, Kamerun, Sudan og begge Kongo-landene? Vi har vel tidligere avslørt hull i afrikansk geografikunnskap. Den Sentralafrikanske Republikken ble fremmet rett før innlevering, men vi ble sittende med Niger.
43) Hvilken elv danner grensen mellom Sveits og Liechtenstein? Her var vi igjen usikre, og nesten alle større elver i Vest-Europa ble nevnt. Rhone har riktignok sitt utspring i Sveits, men Rhinen var rett svar.
44) Hvilken gruppe hadde en hit med Bittersweet Symphony? Sigrun tok The Verve.
45) Hvem tente OL-ilden i Atlanta i 1996? Enighet om Muhammad Ali.
46) Hvilket er det største kattedyr i Norge? Fortsatt gaupe.
47) Hvem er konsernsjef i Telenor. Flere husket etter hvert Jon Fredrik Baksaas.
48) Er sjiraffen en drøvtygger? Svein mente ganske sikkert "ja".
49) Hva slags fremkomstmiddel benyttes i speedway? Motorsykkel.
50) 5p for en litt kryptisk oppgave hvor man ut fra en meningsløs setning skulle komme frem til 5 kunstnere. Setningen lød noe i retning av: "Dr. Tulps anatomiforelesning ved skolen i Athen ble flyttet fra 23 salen til Kareliasuiten pga kakkerlakkene.
a) Maleri- SES kunne vagt forbinde Rembrandt med noe som lignet en anatomiforelesning.
b) Maleri- SES overrasket seg selv ved også å prikke inn Rafael og Skolen i Athen.
c) Bok- Ingen assosiasjoner til "23 salen". Vi gjettet at det muligens kunne være fra Gjøkeredet, som passet fint med at Sigrun kjente til forfatteren, Ken Kesey. Vi fortsetter å bomme på Ingvar Ambjørnsen.
d) Musikkstykke- Jean Sibelius var grei på Kareliasuiten.
e) Bok- Kakkerlakker sa oss ingenting, men Sigrun dro inn 1p for Jo Nesbø, selv om sistnevnte hovedsakelig ble assosiert med flaggermus.

Vi kunne telle opp 25p/29 i andre omgang og totalt 47p/55 og mente med dette å burde kunne holde til en pallplass. I steden ble det 6. plass, 3p bak vinnerne El diablo etc. 2. plassen var 3-delt på 49p. Uansett var det en mer enn hederlig innsats i kveld, og jeg tror vi var ganske heldige med sammensetningen av laget og at det var flere fallgruber hvor vi vanligvis ville ha tapt poeng på veien- vi har vel tidlgere bevist at vi sjelden er i nærheten av toppen når rundene blir såpass enkle som den viste seg å være i kveld. Etter 2 runder på Burums med høy score uten helt å nå frem, må vi vel bare innse at vi trenger mer enn full klaff pluss en god porsjon hell for å kunne ta med vinflaskene hjem i triumf.

Ingen kommentarer: