tirsdag 22. november 2005

Munkholm III - Runde 13 (Fru Burums 21. nov 2005)

Svein, Sigrun, Daniel, Ragnar og SES er det nye faste mannskapet på Fru Burums fremover. Etter noen fine runder i de foregående ukene, ble resultatet mer middelmådig i kveld med kun 38p og en delt 9. plass.

Omgang 1:
1) På hvilken dato faller 1. søndag i advent i år? Vi telte oss frem til 27/11.
2) Hva heter stredet mellom Russland og Alaska? Beringstredet.
3) Hvem tildeles Aftenpostens sølvfat på landskytterstevnet? Dette var sannsynligvis et spørsmål for Erik, men i hans fravær ante vi ikke og tippet skytterprinsessen. Fasit var først svært streng på at det var beste skytter under 20 år, men aksepterte etter hvert flere varianter av beste unge skytter.
4) Hvilken periode var tidligst av jura og kritt. Dette er barnelærdom som vi flere ganger har bevist ikke sitter. Jura.
5) Hvor mange fylkeshovedsteder anløper hurtigruta? Vi telte sånn noenlunne nøyaktig opp Bergen, Molde, Trondheim, Bodø, Tromsø og Vadsø og kom til 6.
6) Hva er Perl, Ruby og LISP? Programmeringsspråk.
7) (2p) Hvilke to personer med tykke briller, markante dialekter og skjeløydhet ga i 1989 ut platen "Sjeldne typar"? Ivar Medaas var grei, men vi tenkte aldri på Herbjørn Sørebø.
8) Hvilken begivenhet i norsk historie fant sted 8. juni 1931? Ragnar tippet Menstadslaget.
9) Hva het Clark Gables rollefigur i "Tatt av Vinden"? Sigrun husket Rhett Butler.
10) Hva kaltes føderasjonen av indianerstammene Mohawk, Seneca, Cayuga, Onondaga, Oneida og Tuscarora grunnlagt på 1500-t? Vi var blanke igjen og tippet Sioux. Irokeserforbundet.
11) Hva kalles det 90 km lange turrennet fra Hakadal i Nittedal til Lierskogen? Ragnar visste Grenaderløpet.
12) Hva er de engelske uttrykket for hekting i ishockey? Her snakket vi oss vel fra poeng etter at hooking var en klar kandidat, men det er lenge siden vi har sett på hockey og vårt svar ble slashing.
13) Hva het den norske hjørnstensbedriften i Åmot kommune i Hedmark som først gikk konkurs i 1996 for så å bli nedlagt i 1999? Rena Kortongfabrikk.
14) Hva kalles prosessen der man heller vin over på karaffel slik at bunnfall mm. blir igjen i flasken? Dekantering.
15) Hvilket land er dette? Det har 5 naboland. Laveste punkt er 94 moh. Rundt 5,4 mill innbyggere hvorav ca 70% er romersk-katolske. Landet har vært selvstendig mindre enn 20 år. Vi kom til Slovakia.
16) I hvilken opera finner vi soldaten Don Jose og toreadoren Escamillo? SES tippet Carmen.
17) Hvilken person? Født 1985 og oppvokst i Vennesla. Debutalbumet solgte til platina og oppfølgeren, "Not going under", ble utgitt i 2004. Sigrun tok Maria Arredondo.
18) Hva er et norske ordet for "treble" i HiFi-samenheng? Diskant.
19) I hvilken komité har Åse Liones, Gunnar Berge og Egil Årvik alle vært ledere? Daniel reddet oss bort fra Stortinget og til Nobelkomiteen.
20) Med hvilken supermodell var Leonardo di Caprio sammen i 5 år før forholdet visstnok nylig tok slutt? Sigrun visste Gisele Bündchen og vi fikk et vennlig poeng til tross for at SES misforsto fullstendig og svarte Blümchen.
21) Hvilken kjent designers kolleksjon lanseres i disse dager på Hennes&Mauritz? Stella McCartney.
22) Hvilken politiker oppløste i 1653 det britiske parlamentet og regjerte i 5 år som Lord Protector? Her glapp det igjen. Ragnar hadde rett mann uten navn, mens SES hadde rett navn uten å koble det til rett mann. Oliver Cromwell forsvant i arbeidet med å fylle inn mange blanke punkter på svararket.
23) Hvilket fransk område var del av det tyske riket i periden 1871-1918? Alsace-Lorraine/Elsass-Lothringen.
24) I hvilken norsk by ligger Luftkrigsskolen? Trondheim var en sterk kandidat inntil det ble nevnt at alt som har med fly å gjøre er/skal flytte til Bodø og flere som kjente Trondheim kunne underskrive på at de aldri hadde observert noe som kunne minne om en luftkrigsskole der. SES ville heller til Gimlemoen enn til Bodø, men det viser seg at ikke bare ble krigsskolens aktivitet på Gimlemoen flyttet til Linderud i 1995, men den var sogar alltid underlagt Hæren. Luftkrigskolen har ligget i Trondheim siden 1961.
25) Hvem regnes som oppdageren av penicillin? Alexander Fleming.

Slik ble det kun 19p/26 og en tredelt 10. plass etter første omgang. Det viste seg å være en vrien runde for oss da vi hadde vanskelig for å enes om svar og få dem ned på papiret. Det ble mye å gå gjennom på slutten av runden og vi burde vel strengt tatt ha plukket spm 12 og 22 som vi gjenkjente da fasit da ble opplest, samt muligens 24 hvor, skjønt vi entes om galt alternativ etter en lengre diskusjon, vi gamblet på litt av en outsider. Løse Ugler ledet med full pott og 26p mens laveste score var 6p.

Omgang 2:
26) For hvilken rolle ble skuespilleren Christopher Reeves som døde i 2004, verdenskjent? Supermann.
27) Hva heter båten som Knut Frostad skal seile deler Volvo Ocean Race med? Vi ante ikke og tippet Djuice. Brasil 1.
28) Hvilket navn på dyr kan man sette etter ordene "spissnute", "goliat" og "okse"? Dette var vel i utgangspunktet en tapt sak for oss, men vi følte oss allikevel ganske sikre da vi svarte bille. Frosk.
29) Hvem av de 4 S'ene vant OL-gull på skøyter? Ragnar var sikker på Storholt og satset også korrekt på Stensen.
30) Hvilket land har herredømme over øya Kaffeklubben, det nordligste landpunkt på Jorden? Vi gikk for Danmark.
31) Hvem hadde hovedrollen i filmen "Zorba the Greek" (1964)? Med litt samarbeid fikk vi til slutt satt sammen Anthony Quinn.
32) Hvilken tidligere AKP-politiker ble første professor i journalistikk ved institutt for medier og kommunikasjon på Universitetet i Oslo? Flere visste Sigurd Allern.
33) Hvorfra kom Josef som gravla Jesus? Vi tippet Judea i blinde. Arimatea.
34) Hvor mange spørsmål er det i pengestigen i Vil du bli millionær? Vi forsøkte å telle opp og endte på 16. 15.
35) Fra hvilket land fikk Papua Ny Guinea sin selvstendighet i 1975? SES tippet Portugal kun basert på årstallet, men det var Australia.
36) Navn på sted i Fauske hvor det ble drevet gruvedrift frem til tidlig 90-tall. Daniel tok Sulitjelma.
37) 2 operativsystemer fra Microsoft som har navn etter årstall på 90-tallet. Windows 95 og 98.
38) Oppgi et år Nelson Mandela var president i Sør Afrika. 1995 traff innenfor 1994-1999.
39) Hvilket land i Sør Amerika har kyststripe både mot Stillehavet og Atlanteren? Colombia.
40) Hva er en rød pimpernell som i romanfiguren "Den røde pimpernell"? Her kom det opp flere fanatsifulle forslag som hane og potet. Sterke krefter helte riktignok til en blomst, men potet virket etter hvert også tilforlatelig. Lit skremmenede at dette ikke satt bedre; jeg hadde visst det med sikkehet for 10 år siden.
41) Jan på rett sted: Koble følgende navn og 'steder'. i) Jan Davidsen ii) Jan Henrik Kayser iii) Jan Oksum iv) Jan Tore Sanner. a) piano b) fagforbundet c) Norske Skog d) Stortinget. Vi prikket ib, iia, iiic og ivd.
42) Hvilken farve har ringen øverst i midten i OL-flagget? Ingen kunne reprodusere flagget nøyaktig og vi gikk for gult. Svart.
43) Hva heter øygruppen som ligger 1600km rett vest for Lisboa? Azorene.
44) Hvilket organ i kroppen produserer galle? Åpenbart ikke vårt spesialfelt og flere organer ble listet opp før bukspyttkjertelen ble det endelige svaret. Leveren ble ikke engang nevnt.
45) En forfatter skal assosieres med setningen: "Den aktverdige morderen fant veien til Jerusalem hvor han utførte vendetta i Hennes Majestets tjeneste". Jan Guillou.
46) Hvilken bilfabrikant produserer modellen Pajero? Daniel var sikker på Mitsubishi.
47) Hvor mange hele kilo veier en herrediskos? Svein protesterte på de første overslagene og fikk nedjustert vekten til 2kg.
48) Hva slags transportmiddel er en Bell 412SP? Helikopter.
49) Hvilken norsk maler malte Vampyr i 1893? Edvard Munch.
50) 5p for fylkene som sa ja til EU i folkeavstemningen i 1994. Svein ville ha alle fem rundt Oslofjorden, som først vakte bifall, men deretter usikkerhet da Buskerud ble listet opp. Dernest ble Østfold karakterisert som for lite urbant til å være en kandidat, og siden vi ikke kunne enes om én av vestlandskandidatene Rogaland og Hordaland, endte vi med Oslo, Akershus, Vestfold, Rogaland og Hordaland. Svein hadde i utgangspunktet rett med Oslo, Akershus, Vestfold, Østfold og Buskerud.

Det ble dermed kun 20p/29 i andre omgang og vi delte 9. plassen med Outsiders. 27 lag deltok. Vinnerne ble Løse Ugler med 50p, og laveste score i kveld var 14p. Liksom i første omgang, ble vi andre omgang hengende etter med å få ned svar på papiret og vi fikk dårlig tid mot slutten- eller egentlig dårlig tid hele veien, delvis fordi QM synes å ta seg god tid før oppstart og lange pauser, men kjører desto raskere gjennom spørsmålene når han først kommer i gang. Uansett; vi må bli mer effektive i løpet av runden fremover og bruke tiden bedre der vi kan hente poeng. Andreomgangen var riktignok ikke preget av de unødvendige poengtapene som i første omgang (med mulig unntak av spm 50), men snarere av oppgaver man sitter med følelsen av at man burde kunne, liksom pimpernellen og gallen. Uansett ble det en ganske submiddelmådig runde.

Ingen kommentarer: