torsdag 1. desember 2005

Stopp Pressen 29. nov 2005

Helle, Ståle, Christian, Eirik, Jenny og SES gjennomførte en meget godkjent runde på Stopp Pressen i kveld. Første omgang ble litt skjemmet av en støyende beruset nordlending som sammen med et tilfeldig forbipasserende selskap okkuperte nabobordet og med jevne mellomrom insisterte på at vi var sosialister og dermed forpliktet til å avgi mannskap til dem. Vi identifiserte allikevel det meste av musikk, men feilet kapitalt på de fleste aktualiteter.

Omgang 1:
1) 2p musikk - artist og år(+/-1). Jenny gjenkjente først Diana Krall og med litt tur ga 1998 poeng for 1999.
2) Hvem komponerte operaen Fidelio? Ingen kjente til denne og vi kunne like godt gjette Verdi. Dette er visst Beethovens eneste opera.
3) Hvor mye fikk Statoil i bot i forrige uke for gassutblåsningen på Snorre A-plattformen i november i fjor? 80 mill ble nevnt av de fleste som hadde lest om dette, men dette var åpenbart for store summer til at vi kunne forholde oss til dem og vi justerte opp 100 mill for manglende hukommelse.
4) Hvilken supermodell er programleder for TV3-serien Designerspirene? Vi hadde god dekning for Heidi Klum.
5) Hvem er Emilio Estevez' far? Martin Sheen.
6) (2p) Hvilken plass fikk Norge i Melodi Grand Prix jr. og hva het den norske deltageren? 3. plass var grei. Vi husket navnet Malin + et ikke uvanlig efternavn. QM ga etter hvert poeng for korrekt fornavn, men da hadde vi allerede tilføyd Pedersen og innkasserte vel kun 0,5p på dette punktet. Malin Reitan.
7) Hvilken idrett utøver John Anders Gaustad. Vi mente vi burde ha hørt om ham om det var langrenn og prøvde med svømming.
8) Hvilket land har flest innbyggere av Iran, Vietnam og Egypt? Dette ga opphav til en del diskusjon og en god porsjon gjetning. Egypt ble eliminert først og av de to gjenværende, valgte vi Iran som jeg sånn i farten plasserer sist i rekken etter en sjekk på wikipedia; Iran ca. 68mill, Egypt ca. 77mill og Vietnam ca 83mill.
9) Hva kalles verdens største sammenhengende barskogbelte fra Norge til Sibir? Christian husket taigaen.
10) (3p) Navn på to kjente norske artister i duetten "When the stars go blue" og navn på originalartisten. Våre musikkalibier rundt bordet hentet frem Venke Knutson, Kurt Nilsen og Ryan Adams.
11) I hvilket år ble Magne Myrmo siste verdensmester på treski? Etter såvidt å ha styrt klar av et OL-år, prikket vi 1974.
12) Hva heter insekters pusteorganer? Uten å ha lært noe mer om insekter i det siste, husket SES et lignende spørsmål fra Burums og reproduserte trakéer.
13) 2p musikk - band og år(+/-1). Dette gjenkjente ingen og tipsene rangerte fra 70-tallet til noe nytt. Westlife var eneste konkrete forslag som kom frem og dermed ble tipset 2000. Dr. Hook og 1976.
14) Hvilken skuespiller heter egentlig Camille Javal? Vi var blanke igjen og prøvde med Grace Jones i mangel av andre forslag. Brigitte Bardot.
15) For hvilket landslag er Guus Hiddink trener? Eirik var sikker på Australia.
16) Hvilken forfatter har skrevet om spøkelset i Canterville? Nye gjetninger og vi var innom Doyle, Christe og Poe uten å nevne Oscar Wilde.
17) I hvilket land er Aylar født? Påfallende mange visste Iran.
18) I hvilken by ligger Disney World? Orlando.
19) Hvem var Daidalos far til i gresk mytologi? Navnet var ikke ukjent, men ingen hadde oversikt over familien hans. Sønnen het ikke Akhilles men Ikaros.
20) Hvor mange OL-gull har Aamodt? Dette har vi bommet på før og Jenny hevdet hardnakket at svaret dengang var 3 og fikk støtte av Helle.
21) Hvilket land har verdens høyeste laveste punkt? Vi lette etter et fjelland og fant Nepal. Laveste punkt i Lesotho er visst 1100moh.
22) Et annet ord for tonsiller. Mandlene.
23) Hva heter Ariel Sharons nye parti? SES hadde lest det og glemt det. Inspirert av Nasjonal Samling ble svaret Samlingspartiet. Kadima. Senere ble Nasjonalt Ansvar også akseptert. Sharons sentrumsparti tok opprinnelig navnet Nasjonalt Ansvar og ble senere registrert under navnet Kadima (Fremad).
24) Hva står OPEC for? Organization of the Petroleum Exporting Countries.
25) 3p musikk - hvem fremører og år(+/-1). Med Christian i spissen ble det poeng for (med forbehold om stavefeil) Yousso N Dour og Neneh Cherry. 1990 var imidlertid bom på 1994.

Dette ble summert til 19,5p/32 og en 8. plass etter første omgang. 23 lag gjennomførte første omgang, men våre brautende naboer kastet inn håndkleet i pausen etter å ha oppnådd 8p og skjendet svararket som skulle rettes. The Weakest Link skylder oss en takk for ikke å ha endt kveldens quiz sammenkrøllet, bortglemt og urettet etter første omgang. Uavgjortspesialistene ledet med 25,5p foran Fab4 med 25p. 6. plassen lå på 20p og innen rekkevidde for oss.

Omgang 2:
26) 2p musikk - artist og år(+/-1). Christian var sikker på at vi hørte Sway, men også Espen Lind ble godtatt. 1996 ga poeng for 1997.
27) (2p) Mellom hvilke to byer gikk Route 66? En myteomspunnet strekning som åpenbart har gitt opphav til ulike versjoner av øst-vest, kyst til kyst osv. Det ble uventet vanskelig å enes om alternativene og til slutt var det annenhånds minner fra en biltur mellom Nashville og Phoenix som litt motvillig ble akseptert. Chicago-Los Angeles(Santa Monica) var ikke ukjent.
28) (2p) Hvilke to respekterte skuespillere som har leflet med såpeserier, er aktuelle på Nationaltheatret i "Vente på Godot"? Helle visste Toralv Maurstad og Espen Skjønberg.
29) Hvor mange verdenscupseire har Ole Einar Bjørndalen? Dette var vel vanskelig å treffe nøyaktig. Et kjapt overslag og litt synsing bragte oss til 41. 56.
30) Utenfor kysten av hvilket land ligger Djeveløya? SES som nesten lest Papillon og muligens sett litt av filmen, husket sånn noenlunne at det var Fransk Guyana.
31) Hvem var far til Magnus Berføtt? Kongerekken satt siste gang så tidlig som på videregående. Sigurd Jorsalfar viste seg riktignok å være i nær slekt med Berføtt, men hans sønn. Far til Berføtt var Olav Kyrre.
32) Hvem forbindes med navnene Montague og Capulet? Romeo og Julie.
33) Hva kalles lava før det kommer opp til Jordens overflate? Magma.
34) Hvilken tegneseiehelt gjorde noe i retning av å dra sammen med Dr. Psycho til planeten Mongo hvor man møtte den lovløse tyrannen Ming? Christian og Eirik husket Lyn Gordon.
35) Hva er en gulsildre; en fugl, fisk eller plante? Etter avstemning ble det avgjort at det er en plante.
36) Hvor mange land grenser Brasil til? Dette har vi bommet på tilstrekkelig antall ganger nå, men presterte en ny bom etter at Sør Amerika ble tegnet fritt etter hukommelsen og Bolivia trukket rundt sentralt på kartet for å oppnå en best-fit. Resultatet ble ganske korrekt, men frihåndstegninger av SES høstet dårlig omtale allerede på barneskolen og i kveld ble Peru bortglemt i kjølvannet av Bolivias bevegelser. 9 var en for lite for 10.
37) i hvilket tiår ble Golden Gate-broen bygget? Vi vaklet mellom 1920-t og 1930-t, men Jenny insisterte på sistnevnte. 1933-1937.
38) 3p musikk - gruppe, originalnavn på gruppe og år(+/-1). Eirik tok ansvar for Dum Dum Boys, Wannskrækk og poeng for 1991 hvor fasit sa 1990.
39) I hvilken idrett var Lyn-direktør Morgan Andersen på landslaget? Ishockey.
40) Hva er Styx i gresk mytologi? Vi visste at det var en elv i underverdenen, Hades. En elv holdt for poeng. Vi trodde riktignok at det var ved denne elven Charon holdt til og skipet de døde over til Hades (som Dante visstnok kalte Hell), men det viser seg å være elven Akheron. Styx er visst grenseelven mellom de levendes verden og Hades uten at jeg helt kan se forskjellen på de to elvene av den grunn. Det er visst flere elver her også. Ennvidere, guden Hades hersker i Hades... det virker unødvendig komplisert å orienere seg i den greske underverden.
41) Hva kalles den svenske matretten bestående av poteter, løk, ansjos og fløte? Janssons fristelse var forbausende kjent.
42) Hva heter Australias statsminister? Det var igjen et svært vanlig navn vi søkte, men ikke så vanlig som Smith. John Howard.
43) Et annet ord for stoffskifte. Metabolisme.
44) I hvilket år startet TV2 sine sendinger? Nok et spørsmål Jenny identifiserte som en tidligere bom og vi unngikk å gjøre samme feil igjen. 1992 - men det er stadig like fristende å svare 1993.
45) Hvilket land er Afrikas folkerikeste? Nigeria.
46) Hvilken franskmann utga i 1964 selvbiografien Ordene? Jean-Paul Sartre virket mest nærliggende å tippe.
47) Hvilket band utga i 1991 platen Ten? Jenny og Eirik var skråsikre på Pearl Jam.
48) Hva het Knut Erik Jensens dokumentar om revymiljøet i Honningsvåg? Heftig og Begeistret var det første som falt oss inn, men Helle mente korrekt at dette var en film om korsangere fra Berlevåg. Tittelen fra Honningsvåg unnslapp oss imidlertid; På hau' i havet. Jensen er åpenbart en mann som ikke viker unna temaer av marginal interesse. Vi venter ikke i åndeløs spenning på hans fremstilling av pantomimeartistene i Båtsfjord.
49) Hvilket basketballag ble i 1926 grunnlagt av 24 år gamle Abe Saberstein? Det hørtes ut som Harlem Globetrotters.
50) 3p musikk - band, år(+/-1) og album. Vi hørte A-ha. 1987 ga poeng for 1988, men vi gikk oss vill blant deres utgivelser og bommet på "Stay on these Roads" med Scoundrel Days.

Dette ga oss 24p/32 i andre omgang og 43,5p/64 sammenlagt. Vi beholdt dermed 8. plassen fra første omgang, men må si oss ganske godt fornøyd med innsatsen til tross noen obligatoriske glipper og åpenbart manglende forberedelser på aktualitetsspørmålene. 22 lag fullførte og laveste score var 23p. Fab4 endte på 53p og delte førsteplassen med noe som rimer på Måløypølsa.

Ingen kommentarer: