torsdag 15. desember 2005

Munkholm III - Runde 16 (Fru Burums 12. des 2005)

Sigrun, Daniel, Ragnar, Espen og Erik utgjorde kveldens lag i sesongens siste runde på Burums. Deres oppgave var å passe på at Woodys ikke passerte oss i sammendraget og utførte ikke bare denne oppgaven tilfredsstillende, men bør også takkes for det følgende bidraget til å fortsette tradisjonen med å presentere et referat fra hver runde.

Omgang 1:
1) ”En rolig start” ble første spørsmål karakterisert som av quizmaster, og navnet på den 2. filmen om Corleone-familien var faktisk så lett at vi et lite øyeblikk lurte på om Gudfaren 2 var et lurespørsmål, men det var det ikke.
2) Norske medaljevinnere i olympiske leker på 10- og 20-tallet fortsetter åpenbart å fascinere vedkommende som lager spørsmålene, og siden det umulig kan være så mange av disse medaljevinnerne, burde vi vel umiddelbart ha visst om Ferdinand Bie tok medalje i femkamp, stuping eller kappgang under lekene i 1912. Erik slo raskt fast at kappgang ikke sto på programmet så tidlig, og vi syntes at femkamp virket gammeldags, militært og riktig.
3) Hovedstaden i Georgia er Tblisi.
4) Hva måles med et halometer? Vi mente det hadde noe med lys å gjøre, og svarte lysstyrke, og var ikke engang i nærheten av saltinnhold.
5) Hvilke fornavn hadde det rumenske diktatur-ekteparet Ceaucescu? Ville nok vært en større utfordring å be om å få etternavnet stavet riktig, flere av oss visste i hvert fall Nicolai (Nicolae) og Elena. 2 poeng.
6) Hvem skrev Synnøve Solbakken? Bjørnstjerne Bjørnson.
7) Hvilket regjeringsmedlem ble hengt ut som pedofil i Wikipedia for noen uker siden? Her hadde ingen av oss noe håndfast å knytte dette opp til, men teorien var at kulturministeren muligens ville være nærmest til å havne i en situasjon hvor han/hun kunne bli feiltolket, så vi satset på Giske. Riktig var Stoltenberg.
8) I hvilket land ligger Casablanca? Marokko
9) Hvilket land har et flagg med tre brede, vannrette bannere i fargene, ovenfra og ned, hvitt, blått og rødt? Det var Russland.
10) Hvem utviklet tolvtonalsystemet? Flere var helt blanke, og undret også til dels på hva som skiller tolvtonalsystemet fra de andre systemene, noe Erik kunne svare oss på, så i mangel av sikre svar havnet vi på Nordheim, mens riktig svar var Schönberger.
11) Nok et nordmann-vant-medalje-i-olympiske-leker spørsmål, denne gang ville man vite hvilken nordmann som vant OL-gull i stor bakke i 1964, sølv i normalbakken, og VM-gull i normalbakken i 1962. Ragnar var sikker på Toralf Engan.
12) I hvilket land var frigjøringsbevegelsen FNL aktiv? Vi havnet raskt på Algerie, og selv om Erik var inne på Vietcong, kom vi aldri til Vietnam.
13) Ved hvilken by ligger Harvard? Boston.
14) Hva kaller man en etnisk kineser? Mer eller mindre politisk korrekte uttrykk var oppe, før vi ble enige om å satse på mandarin, vel vitende om at det også er et språk. Han (eller haan?) var ikke i våre tanker.
15) Hvilket parodiband besto (eller består?) av medlemmene Pete, Hot-tub og Roar? Sigrun kom etter en passende lang tenkepause på Boyzvoice, og Espen samtykket i dette.
16) Hvilket land ble, etter trussel fra flere afrikanske land om å trekke seg, utestengt fra sommerlekene i München i 1972? Sør-Afrika var et opplagt svar for vår del, og erfaringen viser at vi har en tendens til å feile på tilsynelatende opplagte svar, så selv om Erik og Ragnar var inne på Rhodesia, feilet vi her.
17) Hvilket protein tåler ikke de som lider av Cøliaki? Sigrun var sikker på Gluten.
18) Hva betyr det danske ordet ”abild”? Dette hadde ingen av oss hørt før, og vi var inne på en rekke alternativer, hvor vi også forsøkte å finne ut om Abildsø hadde noe spesielt ved seg som kunne gi oss en ledetråd. Det er mulig det finnes mange epletrær på Abildsø, men menneskene der er neppe mer hedenske enn andre steder, så det ble ingen poeng på oss.
19) Hva var det egentlige navnet til flyveresset Den Røde Baron? Erik var sikker på Manfred von Richthofen.
20) I hvilket fag deles Abel-prisen ut? Matematikk.
21) Hva het den amerikanske tv-serien (detektivserve) fra 80-tallet hvor Bruce Willis spiller en hovedrolle, og en kvinne, hvis navn jeg ikke fikk notert ned, spiller den andre? Ragnar liker detektivserier på tv, og visste Bøllen og Blondinen.
22) Hvilken meis hekker i Norge, grønn-, gul-, hvit- eller svartmeisen? Dette faget er jo vanligvis et svakt punkt for oss, men Erik har en far som har dette som hobby, og hadde plukket opp at det var svartmeisen.
23) Hvilken gård i Gausdal ble kjøpt av Bjørnson i 1874? Sigrun og Espen var enige om at det var Aulestad.
24) Hvilken norsk idrettsutøver forbinder vi med 85,71? Ragnar og Daniel tok Egil Danielsen, spydkasteren.
25) Hva het den første keiseren i Romerriket? Erik mente at rett svar var Octavian, og quizmaster ga Erik det glatte lag da han som førstemann i pausen påpekte at fasitens Augustus var den samme person som Octavian, men Octavian ble etterhvert godkjent.

Etter første omgang hadde vi dermed 18 poeng, men siden quiz-master denne gang holdt et helt oppsiktsvekkende tempo, sto jeg fortsatt i pølsekøen da 1. omgangs resultater ble lest opp, og er usikker på stillingen.

Omgang 2:
26) Etter hvilken jødisk høytid har krigen mellom Israel, Egypt og Syria fått sitt navn? Yom Kippur.
27) Hvilken artist het egentlig Richard Starky? Her var det en del alternativer fremme, før far/sønn Jettestuen ble enige om at Ringo Starr var et godt tips.
28) I hvilken bykommune ligger Spjelkavik? Ikke Haugesund, men Ålesund.
29) Hvilke tre farger har tannkremen Aquafresh 3x protection? Hvit, rød og blå.
30) Hvilken ungarsk skrekkskuespiller portretterte Martin Landau i filmen Ed Wood? Boris Karloff var det beste vi kom opp med, riktig svar var Bela Lugosy.
31) Er 107 et primtall? Espen tok ansvar for å finne ut av det, og kom til at riktig svar var ja.
32) I hvilken delstat er Brisbane hovedstad? Her kom vi bare på to mulige stater, og konkluderte med at New South Wales hørtes ut som å ligge for langt sør, og satset dermed riktig på Queensland.
33) Hvem ga ny stav til Oddvar Brå under stafetten i ski-VM i Oslo i 1982? Det var Terje Bogen.
34) Hva het frihetshelten i Sør-Amerika som medvirket til frigjøringen av en rekke land i Sør-Amerika på 1900-tallet? Vi kom raskt frem til Simon Bolivar.
35) Hvilken tredje ingrediens, i tillegg til sukker og smør, lager man krokan av? Noen blant oss har gjennomført juleverkstedet i år – Sigrun var sikker på mandler.
36) Hva het briten som nådde Sydpolen 5 uker etter Roald Amundsen? Scott.
37) Hvem regisserte Frenzy i 1972? Ragnar kom frem til at det var Alfred Hitchcock.
38) Hvem er ranket som nummer 1 blant herre-tennisspillerne? Roger Federer.
39) Hvis jeg har notert riktig, ville man her vite hvilket land som har grense mot både Sør-Afrika, Namibia og Zambia? Afrikansk geografi har tidligere vært litt av et sort hull for oss, og mer forbundet med gjetting enn annet. Erik og Sigrun ble imidlertid enige om at Botswana var mest sannsynlig her.
40) Hva slags tre sto Kong Haakon og kronprins Harald under i Molde i 1940? Det var bjerk eller bjørk om man vil.
41) Hvilken bragd sto Henrik Bjørnstad for i forrige uke? Selv de av oss som ikke har et nært forhold til bedagelige idrettsgrener, hadde fått med seg at det var kvalifikasjon til PGA-touren i golf i USA.
42) Hvem fremførte en låt hvis tittel i hvert fall innholder ordene ”motown” og ”war” (fikk ikke helt med meg resten)? Vi mente dette hadde en tilknytning til soul eller det sorte musikkmiljøet at et eller annet slag, og var innom flere artister før vi skiftet spor og bestemte oss for Joni Mitchell. Vi hadde overhodet ingen anelse om Edwin Star.
43) Hvem giftet Aristoteles Onassis seg med i 1968? Jaqueline Kennedy.
44) Hva er det største landet i verden som grenser til bare en stat? Canada.
45) Hvilke engelske lag kvalifiserte seg til 8-delsfinalene i årets Champions league? Finten her var vel at M United ikke kom seg videre, men vi var sikre på at det var (rangert etter kvalitet) Arsenal, Chelsea og Liverpool.
46) Hvilke er de tre største byene i Sverige, og her skulle det rangeres etter størrelse. Stockholm, Göteborg, Malmö.
47) Hva produseres av Koenigsegg? Sportsbil, og Erik kunne tilføye at vi fortsatt befant oss i Sverige.
48) I hvilket land holdt Atzekerne til? Vi var sikre på Mexico.
49) Hvilken amerikansk jazz-sangerinne ble født i 1917 eller 1918, døde i 1996, og mottok totalt 13 Grammypriser? Mange å velge mellom her, og vi satset Jackson. Det var feil, riktig var Elle Fitzgerald.
50) (5 poeng) Øystater: hvilke land deler:
(a) Hispanola (2 land). Dominikanske republikk og Haiti.
(b) Borneo (3 land). Vi kom raskt frem til at Indonesia og Malaysia var sikre, og Erik mente innledningsvis at Brunei kunne være det tredje landet, men tilslutt ble vi opphengte i de siste års blest om Øst-Timor og dette lands kamp for selvstendighet, slik at vi satset feil.

En god 2. omgang ga 24 poeng, og totalt 43 poeng. For denne rundes plasseringer henvises det til www.quiz-park.com . Det viste seg i alle fall at Woodys slo oss med 1p i kveld, akkurat nok til å tangere vår poengsum i sammendraget og vi endte dermed sesongen på en delt 8. plass.

Ingen kommentarer: