torsdag 15. desember 2005

Stopp Pressen 13. des 2005

Helle, Ståle, Christian, Eirik og SES stilte for anledningen forsterket med Kaise, til kveldens sesongavslutning på SP. Vi avsluttet sesongen som vi stort sett har gjennomført den; svakt. Vår 2. omgang truet en stund med å bli den svakeste noensinne, men vi maktet med et nødskrik å heve oss over lavmålet på 9p som ga oss jumboplassen etter 1. omgang tidligere i sesongen. Sammenlagtplasseringen ved sesongslutt ble imidlertid ikke så svak som ventet. En 6. plass grenser opp mot det tilfredsstillende etter en sesong med store svingninger. Kveldens runde ble mest preget av kampen i toppen hvor Fab4 og Uavgjortspesialistene lå side om side på oppløpssiden.

Omgang 1:
1) 2p musikk - artist og år(+/-1). Eirik dro etter hvert kjensel på Nina Simone, men 1958 var i tidligste laget for 1965.
2) Hvem var iflg Juleevangeliet landshøvding i Syria i de dager det skjedde at det gikk ut bud osv? Kaise prikket Quirinius.
3) Hvilken idrett driver Ole-Kristian Tollefsen? SES husket å ha lest om ham i forrige uke at han var en ung og lovende utøver av et-eller-annet som nylig hadde utmerket seg på en eller annen måte. Det viste seg at det var 20-åringen som spiller for Columbus Blue Jackets, dvs ishockey, men i mangel av ledetråder endte vi på kombinert.
4) Hva er en primstav? Kalender.
5) (2p) Hva het Bond-filmen med George Lazenby i hovedrollen, og i hvilket år kom den? Flere husket "On Her Majesty's Secret Service" men det var uenighet om årstallet og vi bommet på 1969 med 1973.
6) Fra hvilken øy kom den hellige santa Lucia? Vi visste det sånn noenlunne og traff på Sicilia.
7) Hva heter Rimis eget billigmerke som tilsvarer Kiwis First Price? Euroshopper.
8) Hva heter læren om ords opprinnelse? Etymologi.
9) Når gjeninnførte USA dødsstraff? Her var vi helt uten referanser og gjettet blindt 1985. 1976.
10) Utenfor kysten av hvilket land ligger Zanzibar? Tanzania.
11) (2p) Hva heter programlederne for NRK-programmet Slå på ring? Ekstra poeng for deres fulle navn. Erlend og Steinjo var visst kjent rundt bordet, men vi fikset ikke Stein Johan Grieg Halvorsen og Erlend Klarholm Nilsen.
12) Om bremselengder og litt fysikk; om bremselengden er 3m i 30km/t, hva er den i 90km/t? Bevegelsesenergien er proporsjonal med kvadratet av farten osv, så det blir 27m.
13) 2p musikk - band og år(+/-1). Vi hørte The Hollies og tidfestet det korrekt til 1969.
14) Når kom skikken med juletre til Norge (+/-5år)? Vi entes om 1800-t, men 1850 ble for sent for 1822.
15) Av hvilken rase var hunden til TV-detektiven Columbo? Helle foreslo bulldog og fikk støtte av SES som mente det var en hund av den slimende typen. Muligens tenkte vi på en annen detektiv. Columbo hadde visst en basset.
16) Hvem skrev "A Christmas Carol" hvor man bla. finner Ebenezer Scrooge? Charles Dickens.
17) Hva er verdens største rovfugl? Vi landet etter litt diskusjon på kondor som ble godtatt for andeskondor.
18) Hva het Britney Spears gjennombruddshit? Vi svarte "Hit me baby one more time" som ble modifisert til "Hit me baby (one more time)" hvilket kun ga 1/2p da fasit sa "Baby one more time".
19) Når ble Jul i Skomkergata vist første gang på TV? Kaise mente først 1979 og vi utelukket 1980 men endte med å svare 1981. Kaise står frem som den store barne-TV kjenneren hver gang han deltar og det var dumt å ignorere ham på dette spørsmålet.
20) Hve er Ingrid Bjerkås kjent som? I ettertid lurer jeg på om vi har hatt dette før og burde ha husket at hun var Norges første kvinnelige prest. I kveld ringte det imidlertid ingen bjeller og noen mente hun muligens var å se på TV under nobelprisshowet og kanskje hadde en tilknytning til IAEA.
21) Hvem er kjent for å ha oppdaget Grønland? Christian reddet dagen og minnet om Eirik Raude da vi andre var i ferd med å svare Leiv Eriksson.
22) Hva kalles vektklassen 54-57kg i boksing? Mye frem og tilbake her og vi endte med å gjette bantam. Fjærvekt.
23) Hva heter hovedstaden i Qatar? SES husket nesten Doha, men Dhoka var litt for kreativt til å bli godtatt.
24) Hva er en samarie? Vi var blanke og gjettet en plante med en fisk på en sterk 2. plass. Prestekjole.
25) 2p musikk - band og år(+/-1). Ståle gjenkjente Wet Wet Wet og ville ha den sånn noenlunne på midten av 90-t, men vi prutet det ned til 1993 og bommet på 1995.

Dette ga kun 16.5p/29 etter første omgang og en delt 11. plass av 19 lag. Det var ganske tett foran oss på listen, kun 2p opp til 5. plass og 3p opp til 4., så fremtiden virket lovende med en solid 2. omgang. Laveste score var 4p og 1. plassen var delt mellom Uavgjortspesialistene og Fab4 som også kjempet om sammenlagtseieren.

Omgang 2:
26) 2p musikk - band og år(+/-1). Vi var ganske sikre på at vi hørte Creedence og gjettet 1974. Bellamy Brothers fra 1976.
27) Hvilket stort arrangement tok Pierre de Coubertin initiativ til? Kaise visste de moderne olympiske leker.
28) (2p) Mellom hvilke to byer går E134? Vi ville ha den over Haukeli og sendte den til Bergen. Startpunktet burde befinne seg i østlig retning og vi tro til med Stockholm. Drammen-Haugesund virker som en ynkelig strekning for en europavei.
29) Hvor mange nobelpriser deles det ut? Vi telte opp fysikk, kjemi, økonomi, litteratur, medisin og fred. 6.
30) Hva er Nemis fulle navn? Vi var ikke engang i nærheten. Om Nemi var en forkortelse, kunne det ha stått for Nina Elise Mikalsen. Det viste seg imidlertid å være Nemi Montoya.
31) Hve er verdensrekorden i stavsprang for menn utendørs? 6,21m var for høyt for 6,14m.
32) Hvilken dag er Boxing Day? 26. desember.
33) Hvor var Umberto II konge? Italia.
34) Hva er Vendée Globe Challenge? Vi diskuterte golf, seiling og de fleste andre idretter før vi resignerte med at det like godt kunne være en snowboardkonkurranse. Det er visst en regatta.
35) I hvilken forbindelse er Katarina Stoltenberg og Tomine Harket aktuelle denne høsten? Helle visste at de er hovedrolleinnehaverne i Annie.
36) Hvilken forfatter skrev Gõsta Berlings saga? Blankt igjen. Selma Lagerlöf kunne ha vært et nærliggende tips om vi ikke hadde sjanset på at dette ikke nødvendigvis var en bok og kanskje heller noe Taube skrev.
37) Hvem spilte Dick Tracy i filmen fra 1990 hvor også Madonna hadde en rolle? Warren Beatty.
38) 2p musikk - band og år(+/-1). Mer musikk vi ikke gjenkjente og vi sjanset på Tom Petty & The Heartbreakers og 1988. Gluecifer og 2002.
39) Hva heter den nye hovedstaden i Myanmar? Nok en ting vi har misset og vi kunne bare sjanse på at Rangoon var den nyeste. Pyinmana.
40) I hvilket år sang Bing Crosby første gang White Christmas (+/-2år)? Våre gjetninger startet på 30-tallet og endte i 1953. 1942.
41) Hvem ble første europamester i fotball? Dette burde vi ha forutsetninger for å vite, men det ble med nok en gjetning basert på at Tsjekkoslovakia hadde vunnet noe i første EM- som viste seg å være bronsefinalen. Finalen i 1960 ble vunnet av Sovjetunionen.
42) Hva er største forskjellen på clementiner og mandariner? Fasit sa at clementinen er en krysning mellom madarin og pomerans. Christian hadde poenget inne her, men det forsvant i vage formuleringer hos sekretæren.
43) Franskmann født i Tyskland som gjorde seg bemerket både som organist, lege og teolog og mottok Nobels fredspris i 1952. Fredspriser er beviselig ikke blant våre sterke sider, men resten av tipsene burde ha fått frem Albert Schweitzer. At vi unnlot å tenke på ham kan bare tilskrives at dette var en treg kveld rundt bordet.
44) Hva står RIP for? V skulle frem til noe latin, men måtte innse at det ikke var oppnåelig og henfalt til "Rest in Peace" som vel egentlig ikke er helt feil. Hadde vi vært mer kyniske, kunne vi også ha krevd poeng for Routing Information Protocol, men det var vel underforstått at man skulle frem til "Requiescat in pace".
45) Hva kalles myntenheten i Israel? Christian tok shekel.
46) Hvor i kroppen finnes cerebellum? Kaise visste at dette var lillehjernen og vi klarte å plassere den i hodet.
47) Hvilken elv munner ut ved Åndalsnes? SES prikket Rauma.
48) Hvem skrev "Bygda som glemte at det var jul"? Alf Prøysen.
49) I hvilken idrett benyttes en Big Bertha? Golf ble nevnt av flere.
50) 2p musikk - band og år(+/-1). Flere entes om at vi hørte Surferosa men fasit mente at det var Lambretta (eller noe som uttales slik). 2001 ga imidlertid poeng for 2002.

Vi telte opp fattige 12p/29 i andre omgang, mens vi sammenlagt ble kreditert 30p/58. Dette ga en tredelt 13. plass, fortsatt av 19 lag. Laveste score i kveld var 10,5p. I toppen utdistanserte Fab4 Uavgjortspesialistene med 46p mot 40,5p og halte dermed også i land sammenlagtseieren for sesongen. Selv ble vi belønnet med en 6. plass i sammendraget for standhaftig innsats- 100% oppmøte. Resultatene for siste runde er i skrivende stund ikke oppdatert på http://www.stopp-pressen.no/ , men det ser ut som vi i snitt scoret 36,5p pr runde. En realistisk målsetting for neste sesong er å se 40-tallet og gjerne litt til. Da gjenstår det bare å takke alle som har bidratt i løpet av sesongen og graulere Fab4 med seieren. God jul!

Ingen kommentarer: