torsdag 25. januar 2007

Highbury 18. januar 2007 - Munkholm VI, runde 2

Sesongens andre quiz på Highbury var preget av dårlig oppmøte, og vi stilte faktisk med bare 3 stykker: Ragnar, Tor og Daniel (i det minste var dermed gjennomsnittalderen sikkert blant den høyeste).

Omgang 1:
1. Hva heter skipet som brakk ved Fedje? Server.
2. Hva slags produkt forbindes med merkenavnet ”Clinique”? Selv tre menn som neppe er storbrukere av dette, fant at her måtte det være snakk om skjønnhetsprodukter.

3. Hvilket papirformat har størrelsen 841 x 594 mm? Vi fant fort ut at det måtte være et lavere tall enn A4, og i valget mellom A2 og A1 valgte vi A2 og dermed feil.
4. Hvor kommer Marsala-vinen fra? Daniel har tilbrakt de to siste sommerferiene sine på Sicilia og tok den.
5. Hva heter Edvard Griegs hjem i Bergen hvor han også er begravet? Trollhaugen

6. Hvilken europeisk konge abdiserte i 1951, etter 5 år i eksil? Dette spørsmålet diskuterte vi heftig, og Tor insisterte sterkt på Edward 6., så vi gikk for ham. Ingen hadde Leopold 3. av Belgia i tankene.
7. Hvilke fire land står for 95 % av alle henrettelser? Her var vi raskt ute med Iran, Kina, USA og Saudi-Arabia. (2 poeng)
8. Hvilken tysker ble i 1995 kåret til årets fotballspiller i England? Klinsmann var et opplagt valg
9. Ranger Norge, Sverige, Danmark og Finland etter folketall, fra høyest til lavest. Vi var sikre på at Sverige hadde flest, men der sluttet også vår sikre kunnskap, og vårt forslag Sverige, Finland, Danmark, Norge var ikke riktig. Det korrekte var Sverige, Danmark, Finland og Norge.
10. I hvilken sveitsisk by deles Gullrosen ut? Vi husket fra de gode, gamle tider at KLM stadig hentet priser i Montreux.
11. Hvor lang tid bruker Neptun på en runde rundt sola? Jeg vet ikke hvor mange planeter vi har vært gjennom på dette samme spørsmål, men vi mente å huske at Pluto for noen uker siden ble opplyst å bruke ca 260 år, og tok en sjanse på 200 år. Det var 164 år.
12. Hvem opptrer som spørsmålsstiller i Platons dialoger? Sokrates.
13. Hva het sangen som Jahn Teigen og Anita Skorgan stilte med i Melodi Grand Prix i 1982? Vi klarte på mirakuløst vis å komme opp med Adjø.
14. Hvilken bilprodusent sto bak bilen ”Manta”? Opel
15. Fra hvilket land kommer Edamerost? Nederland

16. Hva heter den finske arkitekten som har tegnet både Gateway Art i St. Louis og den amerikanske ambassaden i Oslo? Vi hadde ingen kandidater vi virkelig trodde på, og skrev litt halvhjertet ned Alvar Alto. Rett svar var Ero Saarinen. Vi kjenner bare en Saarinen, en habil venstreback med fortid i Rosenborg, som nå visstnok spiller i FC Honka i den finske Veikkausliiga.
17. Hvilket fylke er 9.211 kvm, hadde i 2006 104.000 innbyggere, grenser til tre fylker, har 10 kommuner og siste ledetråd var at byen hvor fylkesadministrasjonen ligger har samme forbokstav som fylket? Vi identifiserte raskt Møre og Romsdal og Hedmark som potensielle kandidater og gikk for førstnevnte. Aust-Agder utelukket vi ettersom vi feilaktig antok at Kristiansand lå der.

18. Hvilken norsk bedrift var i 1931 innblandet i Menstad-slaget? Det var Norsk Hydro.
19. Hvem er arving nr 3 til den norske tronen? En rask opptelling tilsa Sverre Magnus
20. I hvilken gren ble svensken Frank Anderson flere ganger verdensmester? Ragnar kjenner de gamle sportsheltene, og visste bryting.

21. Hvem spilte Karls mor i Karl & Co? Vi klarte ikke å holde Mot i Brøstet og Karl & Co helt fra hverandre, og i mangel av kandidater svarte vi Kausland, selv om Ragnar mente at hun var vaskedama. Rett svar var Wenche Foss.
22. Hvilken sagnhelt skal ha skutt et eple av hodet til sin egen sønn? Wilhelm Tell.
23. Var Hiernonymous Bosch forfatter, maler eller komponist? Maler.

24. Hvem skrev Jacob`s Room og The Voyage Out? Vi var helt blanke, og svarte vel mest av refleks Irving. Virgina Woolf.
25. Hva slags nytelsesmiddel er More, Dunholl og Winston? Sigaretter.

Dette ga oss 18 poeng etter første omgang, som tilsa en 11. plass. Det var Gundermetoden som ledet med 22 poeng, og vi hadde bare 3 poeng opp til 2. plassen, altså gode muligheter for forbedring.

Omgang 2:
26. Hva heter hovedstaden på Guernsey? Vi hadde ingen gode alternativer her, svaret var St. Peter Port.
27. Hva het den siste stortingspresidenten fra Høyre? Etter at vi omsider ble enige om at Kirsti Kolle Grøndahl ikke representerte Høyre, men AP, gikk vi for Jo Benkow.
28. Hvem spilte den mannlige hovedrollen sammen med Robert Redford i Spy Game fra 2001? Ragnar kom opp med Brad Pitt.
29. Hvilket land er det første man kommer til om man drar østover fra Karasjok. Finland.
30. I hvilken tysk fotballklubb var Håvard Flo proff? Daniel visste at det var Werder Bremen.
31. Hva heter stedet som ligger lengst inne i Nærøyfjorden, og som Norges nest lengste tunnel har fått sitt navn etter? Gudvangen.
32. Hvem ble skutt 5. juni 1968 i Los Angeles? Robert Kennedy

33. Hva het gruppa som Ice Cube stiftet sammen med Dr. Dre og Easy E? Dr. Zhivago var blant forslagene som kom, men vi satset på det eneste navnet vi visste hadde tilknytning til rap, 50 Cent, som imidlertid viser seg å være en artist og ikke en gruppe. Rett svar var N.W.A. som visstnok står for Niggers with Attitude. Historien sier ingenting om hvilken attitude det er snakk om.
34. Hva er enheten på bensin i USA? Gallons
35. Fullfør bandnavnet ”Hootie and the ….”?
Blowfish dukket opp, uten at noen av oss egentlig kunne si at vi kjente dette bandet.
36. Hvilket asiatisk land har internettkoden PH? Filippinene.

37. I hvilket århundre fant ”War of the Roses” sted? Vi var skuffende usikre på dette, og satset på det 16. århundre (altså 15-tallet), men riktig svar var det 15. århundre eller 14-tallet.
38. Hvilket håndballag trener Ole Gustav Gjekstad? Vi unngikk det opplagte Larvik, hvor han har vært trener en årrekke, og bestemte oss for Drammen
39. Hvilken matvare heter på italiensk pomodoro? Tomat.

40. Hvem har skrevet ”A long way down”? Igjen bommet vi på litteratur, i mangel av bedre forslag skrev vi Salinger, mens rett svar var Nick Hornby.
41. Hvilken by er den 4. største i Nederland? Daniel har til overmål bodd der, det var Utrecht.
42. Årstall: Google ble stiftet, Fornebu legges ned, Pol Pot og Birger Ruud dør, Clinton benekter å ha noe med Monica Lewinsky å gjøre. Vi var sikre på 1998.
43. Hvilken forfatter har skrevet bøkene ”Kunsten å være neger”, ”Nød”, ”Bibelen II”? Are Kalvø.
44. Hvilket kunstnerisk yrke har Morten Krogvold? Han er fotograf.

45. Hvilket ishockeylag spiller hjemmekampene sine i Nordlyshallen? Dette spørsmålet voldte oss store problemer, og vi klarte i hvert fall å unngå det opplagte, nemlig Tromsø, ettersom det så vidt vi vet ikke finnes ishaller nord for Trondheim. Quizmaster opplyste at rett svar var Storhamar. På hjemmesiden til Storhamar (hvis fulle navn er Storhamar Dragons for senere quiz), er hjemmearenaen angitt å være Hamar OL-amfi, og vi synes forøvrig at det er litt drøyt å kalle det Nordlyshallen når den ligger i Hedmark. Navnet burde vært rettmessig reservert til senere bruk når Tromsø skal arrangere OL og det bygges ishall der oppe.
46. Hvor bodde Dracula? Romania.
47. Hvilken figur har David Prouse spilt i en rekke innbringende filmer uten å oppnå særlig berømmelse? Vi hadde problemer med denne, og Darth Vader var ikke blant våre alternativer.
48. Hvilken Disneyfigur har hvalfangstskute og en dekksgutt som heter Wimson? Vi var nærmere enn vi trodde med Moby Dick, men korrekt svar skulle være Moby Duck

49. I hvilket bispedømme er Finn Wagle biskop? Nidaros.
50. Som så ofte før ble 5-poengsspørsmålet vårt banesår, denne gang var stikkordet skurker, og vi klarte kun et riktig svar:
a) hvilken bil kjørte Bill Ted Buddy? Vi svarte Chevrolet, rett svar var Folkevogn.
b) i hvilken by opererer mafiaen Camorra? Vi visste Napoli.
c) Hva heter Ringenes Herre (han som smir en ring eller lignende)? Sauron skulle det være.
d) Hva var Harry Longbough bedre kjent som? Butch Cassidy sa fasiten, vi hadde blankt.
e) Hva het kvinnen som ledet en røvergjeng i 1. halvdel av 19-tallet, og som Boney M senere har laget en sang om? Igjen var vi blanke, rett svar var Ma Barker.

Dette ga oss bare 18 poeng i 2. omgang, totalt 36 poeng, og en skuffende 13. plass. 3. plass fikk 41 poeng, 2. plass fikk 42 poeng, mens Paradokset gjorde en suveren 2. omgang, og endte på totalt 45 poeng, etter kun 20 poeng og delt 5. plass i 1. omgang, og vant dermed med god margin. Med fullt lag burde mulighetene for å avansere en god del absolutt være tilstede.

Ingen kommentarer: