fredag 3. mars 2006

Stopp Pressen 28. februar

Kveldens lag besto av Grethe, Christian, Helle, Eirik, Jenny og SES. Vi erfarte muligens at spørsmålene under vikar-QM de siste 3 ukene var noe mer 'standard' enn hva som er vanlig på Pressen, men i kveld var Andreas tilbake med en runde fra helvete. Vi scoret dårlig i førsteomgang, men plasserte oss på delt 2. plass. Vi scoret enda svakere i andreomgang og da bekreftet også resultatlisten at vår innsats hadde vært ganske svak.

Omgang 1:
1) 2p musikk- gruppe og år(+/-1). Vi hørte "You've lost that loving feeling" som jeg er ganske sikker på at vi har bommet på en gang før. Vi fant ikke de rette brødrene i kveld heller og endte med The Everly Brothers og 1967. The Righteous Brothers, 1964.
2) Hvem grunnla CNN? Jenny visste Ted Turner.
3) Hvilket grunnstoff er deuterium en isotop av? SES tok hydrogen.
4) Emil i Lönneberga- hva ble han da han ble stor? Vi ble først forvirret og kunne ikke huske noen referanser til Emils karriere som voksen. Hans talenter som barn tilsa snekker som vi etter hvert forkastet (oppvigler ble merkelig nok ikke nevnt) og forslag om at han ikke ble noen ting antydet at han døde ung, en forklaring som sannsynligvis ikke passet inn i historien for øvrig. Etter å ha tygget på det en stund, fikk SES en følelse av at Emil ble noe prektig, og vi hadde prest på papiret en stund før vi noe heldig rodde i land ordfører. Ordförande i kommunalnemnden.
5) Hvor stort ble Statoils rekordoverskudd i 2005? (brutto eller netto). Husker ikke om det ble gitt feilmarginer her, men det spilte liten rolle da vi bommet med mer enn en størresesorden. 95,1mrd brutto/30,7mrd netto.
6) Hva heter kjæresten til prinsesse Madeleine? Grethe tok Jonas Bergström.
7) I hvilken klubb spille Pa-Modou Kah nå? Vi var korrekt i Nederland men endte i Heerenveen. Roda.
8) Hva heter konserthuset/-salen hvor nyttårskonserten i Wien avholdes årlig? Vi mente dette burde være pinlig kjent men var ganske blanke. Konzertpalatz el.l. var vårt nærmeste nødtips og der Musikverein var langt fra så kjent som vi trodde.
9) I hvilket land har dansen merengue sitt opphav. Diskusjonen omfattet etter hvert hele Latin-Amerika og vi endte litt tilfeldig i Argentina. Den Dominikanske Republikk ble ikke nevnt.
10) Hvilket land er størst i areal av Ecuador, Italia og Uganda? Ecuador ble raskt eliminert men det tok tid å enes om Italia.
11) (2p) Hvem ble henholdsvis eldst og yngst av de fire store i norsk litteratur? Enighet om at Kielland døde yngst. Det ble en kamp mellom Ibsen og Bjørnson om tittelen eldstemann og i mangel av fødselsår, ble det avgjørende for oss at vi visste at Bjørnson døde sist (1910).
12) For hvilken curlingklubb spiller Marianne Rørvik (som iflg QM ble kåret til OLs flinkeste utøver i en uoffisiell undersøkelse (som for alt jeg vet kun inkluderte ham selv))? Undertegnede trodde at alle curlingspillere fortsatt spilte for Snarøen, men ble korrigert og gjort oppmerksom på at Stabæk visstnok var stedet å spille for tiden. Rørvik spiller imidertid for Bærum Curlingklubb (eller muligens -club).
13) 2p musikk- artist og år(+/-1år). Eirik tok kjapt Lars Fredrik Beckstrøm og traff bra med 1996 på 1997.
14) Hvilket instrument var Niccolo Paganini kjent for å spille? Fiolin.
15) Hva skal gaten hete som Joachim Nielsen (Jokke) får oppkalt etter seg? De fleste mente å ha lest det, men ingen fikk satt sammen Joachim Nielsens gang, og vi måtte nøye oss med Joachim Nielsens gate.
16) Hva er et mer folkelig navn på iliostomi? Her feilet vi allerede innledningsvis og hørte "ilios domi" som vi ikke klarte å tillegge noen mening, men mente det burde ha noe med hus og hjem å gjøre, inspirert av scener fra Life of Brian (domus, domum, domi?). Etter å ha kommet opp fullstendig blanke og tippet Fader Vår, ble det dobbelt forvirrende da fasit sa utlagt tarm.
17) Nevn et leveår for Christian IV. Helle var tidlig ute med 1624.
18) Tidenes lottogevinst ble visst nylig utdelt i USA. Hvor stor var den? Noen mente å huske at et lag på noenlunne 10 vant noenlunne NOK 120mill som ga vårt svar på NOK 1,2mrd. NOK 2,5mrd eller $365mill.
19) Hvilket band het bl.a. The Quarrymen før de slo gjennom? The Beatles.
20) Hva er fellesnevneren for Joans Thommasen, Iselin Andresen og Anders Mjåland? Grethe husket at de er Idoldeltagere eller -finalister el.l.
21) Hva heter Langbeins smarte nevø? Ferdinand.
22) Etter Oslo og Akershus, hvilke fylker er Norges mest folkerike? Vi tippet korrekt Hordaland (ca. 450k) og Rogaland (ca. 390k) men bommet deretter med Nordland (nr. 9 med ca. 240k) hvor Sør-Trøndelag (ca. 270k) skulle være.
23) I hvilken TV-serie møter vi etterforskeren Horatio Caine? Flere visste CSI Miami.
24) Hvem er eneste norske skøyteløper som har vært flaggbærer i OL 2 ganger? Christian vaklet mellom Sten Stensen og Knut "Kuppern" Johannesen og Eirik satt ned foten på sistnevnte.
25) 2p musikk- gruppe og år(+/-1). Jenny gjenkjente Boston men 1978 ble marginal bom på 1976.

Vi scoret labre 16p/29 i første omgang, men plasserte oss faktisk på en delt 2. plass med dette, á poeng med Bluesmen og umiddelbart foran sterke lag som Lambdax3, Stråløymåløysa (el.l), Ozonlaget og Bohemene. Fab4 ledet klart med 21p og laveste score var 5p.

Omgang 2:
26) 2p musikk- artist og år(+/-1). "It never rains in Southern California". Vi tippet Scott McKenzie og 1970. Albert Hammond, 1972.
27) (2p) Hvem var første kvinne på Stortinget og i hvilket år(+/-1) kom hun inn? Vi var opprinnelig veldig tidlig, men ikke tidligere enn 1913. Uten referanser for øvrig endte vi imidlertid etter krigen og i 1951. Helle husket også Bergfrid Fjose som var første kvinne valgt inn i KrFs stortingsgruppe (1969), men Anne Rogstad var betydelig tidligere ute i 1911.
28) Hvilket land har flest innbyggere av Italia, Sør-Korea og Thailand? Vi kom under tvil til Thailand. (Italia ca. 58,5mill, Sør-Korea ca. 49mill, Thailand ca. 65,5mill).
29) Hvem stjal Tors hammer? Den satt langt inne. Jeg husker ikke hvem som til slutt nevnte Trym, som Christian godkjente.
30) Hvordan lyder første setning i Misjonsbefalingen? Vi husket i farten kun noe slikt som "Gå ut og gjør alle folkeslag til mine disipler". "Meg er gitt all makt i himmelen og på jorden" lød kjent da fasit ble opplest.
31) Hvem skrev romanen Lolita? Vi var blanke igjen. Noen mente det var en russer, men noe nærmere enn det kom vi ikke Vladimir Nabokov.
32) Hva het Norges første avis og når kom den ut (+/-10år). SES husket "sedler" og en "z". Christiania Nyhedszedler ble imidlertid bom på Norske Intelligenzsedler. Året glemte vi å tippe på, men 1763 var sannsynligvis i tidligste laget for oss.
33) (2p) Hvilke 3 filmer har i løpet av Oscar-historien vunnet både for beste film, regissør, mannlige- og kvinnelige hovedrolle? (2p for 3 og 1p for 2). Denne var tøff og det ble med gjetting på "Tatt av vinden", "Den engelske pasienten" og "Casablanca". "It happened one night"(1934), "Gjøkeredet"(1975) og "Nattsvermeren"(1991).
34) Hva er man redd for om man lider av chrometofobi? Vi trakk blankt nok en gang, men fikk hjelp til å svare "ild" ved at vi nok en gang misforsto og hørte krematofobi. Penger var visst rett svar, men jeg har vanskeligheter med å finne referanser til dette i noen av mine oppslagsverk. Her er visstnok en liste over fobier, men kilden kan neppe sies å være autorativ: http://pub.tv2.no/nettavisen/side2/fritid/article547918.ece
35) Fra hvilken kjent forfatter stammer sitatet "Vennligheten er et språk de døve kan høre og de blinde kan se". Nok et for oss ukjent spørsmål. Oscar Wilde og Mark Twain er vanlige mistenkte når det spørres om sitater. Vi valgte feil.
36) Hvor mange av USAs stater har navn som begynner på M? Vi telte opp 8 og krysset fingerne for at ingen var oversett.
37) Fra hvilket land kommer brennevinet grappa? Italia.
38) 3p musikk- 2 artister og år(+/-1). Aner ikke hva vi hørte, men noen mente det måtte være Paul Young. Andremann hørtes visstnok ut som Michael Bolton, men denne ble byttet ut mot Paul Weller. Det var mye diskusjon til liten nytte; Clarence Clemons og Jackson Brown. Vi traff imidlertid blink med 1985.
39) Hva heter hovedstaden i Costa Rica? SES tok San Jose.
40) Hvilket dyr er tyngst av hyene, gepard og dådyr? Nok et bingospørsmål hvor en avstemning avgjorde at vi satset på hyene. Dådyr.
41) Hvor lang tid kan hvert lag maksimalt bruke i en curlingkamp? Flere hadde sett litt på OL-curling og plukket opp 75min.
42) (2p) Hvilket skuespill er musicalen My Fair Lady basert på, og hvem er forfatteren? Pygmalion, George Bernard Shaw.
43) Når åpnet Hennes&Mauritz sin første butikk i Norge? Vi husket alle noe fra begynnelsen av 80-t og bommet dermed stort på 1964.
44) Hvilken velrennomert skuespiller har hovedrollen i kinoaktuelle "The world's fastest Indian" ("En høyst uvanlig mann")? Tror det var Helle som hadde fått med seg Anthony Hopkins.
45) Hva sto USSR for i feks "Back in the USSR"? Vi klarte å sette sammen Union of Soviet Socialist Republics.
46) Hvor gammel er Jens Stoltenberg? Jenny prikket 46 år. Mannen fyller visst 47 år den 16. mars, så 47 ble også akseptert.
47) Hva er hummus laget av? Flere visste kikerter.
48) Hva het den tsjekkiskfødte komponisten som samarbeidet med Astrid Lindgren og skrev musikken til Pippi? Nok en blank. Georg Riedel.
49) Hvem vant sprint, langrenn for kvinner i Torino? Christian tok Chandra Crawford.
50) 2p musikk- gruppe og år(+/-1). Vi hørte noe ukjent som vi til slutt ble enige om muligens kunne være Depeche Mode, men endte på INXS. Trance Dance var faktisk helt ukjent og en ærlig bom. 1992 ble også bom på 1988.

Det ble kun 14p/33 i andre omgang og vi falt ned på 5. plass med totalt 30p/62. Fab4 vant klart med 41p etterfulgt av Ozonlaget på 35p (slo oss med 6p i 2. omg!) og Bluesmen som rykket fra oss og endte på 33,5p. Det var imidlertid tilfredsstillende å endelig, på vår hjemmebane og ved Andreas' retur, slå tidligere ukers vinnere, Bohemene, som endte på 29p. Laveste score i kveld var 12p.

Ingen kommentarer: