lørdag 25. mars 2006

Highbury 23. mars 2006 - Munkholm IV, runde 11

Mye overtidsjobbing i laget var skyld i at vi heller ikke i kveld ble fulltallige. Ragnar, Espen og SES stilte av de faste, og vi ble forsterket av Øivind fra Ozonlaget på Stopp Pressen, som ville prøve en utgave Highbury-quizen. Innsatsen var vel helt OK, men vi satt alle med en følelse av at vi ga bort 2p som i kveld var forskjellen mellom 5. og 2. plass.

Omgang 1:
1) Hvem kom til statsrådstillingen fra stillingen som adm.dir. ved rakettoppskytingsstasjonen på Andøya? Vi søkte først blant de nye statsrådene men fant ingen kandidater, og vårt tips ble etter hvert Kosmo. Ingen klarte å plassere Odd Roger Enochsen på Andøya.
2) Hva heter Silvio Berlusconis fremste rival i det italienske presidentvalget? Også denne satt langt inne, men vi kom til slutt frem til Romano Prodi.
3) I hvilken amerikansk delstat er Little Rock hovedstad? Arkansas.
4) Hva er kaaba i islam? Fasit sa en terningformet sentralhelligdom. Vi fikk poeng for muslimenes helligste sted. Varianter av den sorte stenen ga, såvidt jeg forsto, også poeng siden den befinner seg i bygningen.
5) Hvilken kvinnelig, norsk artist har nylig gitt ut albumet "Over en by"? Espen hadde tro på Kari Bremnes.
6) I hvilket tiår fløy det først vellykkede helikopteret? 1930-t.
7) Hva heter delen i tenningssytemet på en bil hvor høyspenning dannes for å lage gnist i tennpluggene? Vi hadde tro på coil.
8) Hva er florentinere, sableter, lunetter og eplonsjeer eksempler på? Vi prøvde med mye og holdt på å tippe gardiner da kaker ble foreslått. Det stemte i alle fall for florentinere og viste seg å være rett svar. Bortsett fra nettopp florentinere, finner jeg få autorative kilder for kaker og kan garantere at noen av navnene er feilstavet.
9) Hva kalles den største av tannhvalene? Neppe et favorittemne for oss og vi bommet med et tips på spekkhogger. Spermasett/kaskelott/spermhval.
10) Nevn én fugl som hekker i Norge og som begynner med "lapp". Nok et spørsmål hvor vi var på gyngende grunn, men Ragnar fant frem til lappugle som ga poeng. Andre gyldige svar inkluderte lappfiskand, lappmeis, lappsanger, lappspov og lappspurv, men listen er ikke komplett.
11) (2p) Av alle land som mangler kystlinje, ligger de 5 minste i Europa. Hvilke er de? (2p for 5 og 1p for 2-4). Andorra, Liechtenstein, San Marino, Vatikanstaten og Luxemburg.
12) Hva heter David Lettermans orkesterleder? Paul Shaffer.
13) Hva heter landsbyens eldste i tegneserien Asterix, som er gift med en ung og vakker kone? Espen tok Senilix. Geriatrix ble også akseptert.
14) Hva heter skrekkfilmserien med den tause Michael Myers som fryktinngytende lystmorder? Ragnar nevnte Halloween, men det var lenge siden noen hadde sett den og det ringte ikke mange bjeller. Til slutt ble Michael Myers forvekslet med skuespilleren Mike Myers som vi mente muligens kunne ha spilt i parodi-skrekkfilmserien Scary Movie.
15) Hvem skrev romanen Seierherrene? Roy Jacobsen.
16) Hvem var Israels leder da Jerikos murer falt? Joshua/Josva var kjent bl.a. fra en sang.
17) Hvilken kanadisk provins har navn som beginner på 'A'? Alberta.
18) Hvilket fabeldyr har Spibtvedt i Østfold og Stjørdal i Nord-Trøndelag i kommunevåpnene? SES har lokalkunnskaper om Stjørdal og husket en drage.
19) Hvem spilte direktør Frediksson Fabrikk? Magnus Härenstam.
20) I hvilken engelsk fotballklubb spilte Jürgen Klinsmann? Tottenham.
21) 4 personer skal sorteres i 2 båser: William Baldwin, Tara Reid, Peral S. Buck og John Hume er enten skuespillere eller nobelprisvinnere. Vi tok sånn noenlunde en hver slik at Tara Reid-skuespillerinne var gitt til slutt. William Baldwin-skuespiller, Pearl S. Buck-nobelprisvinner i litteratur, 1938 og John Hume- Nobels fredspris i 1998 sammen med David Trimble.
22) Hvem var gift med Farah Diba fra 1959 til sin død i 1980? Øivind var sikker på Shahen av Iran/Persia.
23) Hva er navnet til romanfiguren Stompa? Stein Oskar Magel Paus-Andersen.
24) Hva står forkortelsen VHF for? Very High Frequency.
25) Hva er et annet navn på spillet Reversi? Espen forslo Othello, men vi var ganske sikre på at det hadde samme navn på engelsk, uten at kanskje hadde noe å si her, men vi la vekt på det og gikk for hans forslag nr. to, Vri åtter.

22p/26 i første omgang var vel i alle fall ett for lite, men plasserte oss på en tredelt 2. plass sammen med Doffens Disipler og Gundermetoden. Magnum lå poenget bak oss og Paradokset ledet med 24p. 22 lag deltok og laveste score var 11p.

Omgang 2:
26) Hvilket kjønn fikk barnet som Solveig Kloppen nedkom med natt til onsdag? Det blir vel født noen flere gutter enn jenter, så vi spilte på sannsynligheten og vant. Gutt.
27) Hva betyr det olympiske mottoet citius, altius, fortius? Raskere, høyere, sterkere.
28) I hvilket offentlig organ har Manuela Ramin Osmundsen tatt over som direktør etter Trygve Nordby? Ragnar husket UDI.
29) Vi skal frem til et navn på bakgrunn av følgende opplysninger: Efternavn på kvinne som på 1980-t ble kåret til den vakreste og mest sexy. Produsent av dører og porter og navnet på stedet hvor president Bush' ranch ligger. Crawford.
30) Hva kalte man kjentfolkene som hjalp folk å flykte til Sverige under krigen? Grenseloser.
31) Hvem var USAs første kvinnelige utenriksminister? Madeleine Albright.
32) Av hvilken nasjonalitet var forfatteren Miguel Cervantes? Spansk.
33) Hva er lapsang souchong? Vi visste ikke og tippet en matrett. Te.
34) Navn på avdød norsk vitenskapsmann som forbindes både med programmeringsspråket Simula og kampen mot norsk EF/EU-medlemskap. Dette var et meningsløst poeng å avgi. Flere i selskapet har tatt grunnkurs i programmering på IFI, som i sin tid underviste Simula. I kveld kunne vi imidlertid ikke komme på navnet på noen av utviklerne Ole-Johan Dahl og Kristen Nygård. Det var irriterende og for mye tid ble brukt på å pønske ut navnet på førstnevnte når sistnevnte sikkert kunne ha blitt oppnådd ved å fokusere mer på EU-motstanden.
35) Hvem spiller den menneskelige hovedrollen i "Hvem lurte Roger Rabbit"? Bob Hoskins.
36) I hvilket land ligger fjellkjeden Great Dividing Range? Beste tips var Australia.
37) Hvilken plante kalles på norsk også beinved? Vi var blanke og gjettet noe lyng eller mose el.l. Kristtorn.
38) Hvilken forbryter ble kalt Scarface? Al Capone.
39) Hvilken stilling innehar Bjørn Erik Thon? Forbrukerombud.
40) Hvor mange bokstaver starter hver spiller med i Scrabble? Vi har jo spilt det en gang men måtte gjette. 8 ble bom på 7.
41) Hvilke to lag spiller for tiden sluttspillfinale i ishockey? Vålerengen og Stavanger Oilers.
42) Hvilken skuespiller spiller presidenten i TV-serien Presidenten? Martin Sheen.
43) Hvilken amerikaner tok 7 gull under OL i 1972? Mark Spitz.
44) Hvilke land grenser Hviterussland til? Russland, Latvia, Litauen, Polen og Ukraina.
45) I hvilken sammenheng har O103 vært i nyhetene den siste tiden? E.coli bakterier, nyresvikt og Gildeslakterier.
46) I hvilket land var Wilhelmina dronning i 58 år? Øivind var sikker på Nederland.
47) Hvor mye veier en kubikkmeter vann? 1000kg.
48) I hvilket år kom boktrykkerkunsten til Norge (+/-25år)? Med utgangspunkt i Gutenberg og 1448, ble det diskusjon om hvor raskt teknologien beveget seg til Norge. 1600 ble vårt kompromiss. 1643.
49) I hvilken amerikansk delstat ligger Dallas? Texas.
50) 5p om språk og fremmedord. Fra hvilke språk kommer de følgende ordene.
a) Samovar. Russisk.
b) Gulasj. Ungarsk.
c) Saldo. Her var vi splittet mellom to alterantiver, latin og italiensk. Vi havnet litt tilfeldig på det første, men mente det ikke kunne være så feil tross alt. "Saldo" dukket visst opp i italiensk i regnskapssammenhenger på 1500-t.
d) Antropolog. Gresk.
e) Kiosk. SES mente å huske at det stammet fra tyrkisk.

23p/29 i andre omgang holdt ikke til å forsvare 2. plassen. 45p/55 ga oss 5. plass, 4p bak Paradokset som vant, 2p bak Magnum som slo oss med 3p i andre og poenget bak Doffen og Gundermetoden. Vi mente selv at en normal innsats burde ha gitt oss 2 ekstra poeng og en delt 2. plass. 22 lag fullførte og laveste score endte på 23p.

Ingen kommentarer: