torsdag 8. februar 2007

Stopp Pressen 6. februar 2007

Eirik, Helle, Ståle, Christian, Jen og SES stilte til ny runde på Pressen. Det ble et ganske greit resultat med en score vi kan være fornøyde med, men vi plasserte oss likefullt et stykke nede på resultatlisten og ble slått av lag vi må kjempe med om 5. plassen i sammendraget.

Omgang 1:
1) 3p musikk- hvem, album og år(+/-1). Flere gjenkjente Bob Dylan med "Lay Lady Lay", men vi hadde ingen muligheter på albumet Nashville Skyline og bommet også med 1965 på 1969.
2) Hva er en glasiolog ekspert på? Isbreer.
3) Hva slags industri forbindes med den franske byen Grasse? Her fikk vi faktisk litt hjelp fra litteraturen, og med referanser til boken Parfymen klarte vi nettopp parfyme.
4) Hva veier mest av en full boks vanlig Cola og en full boks Cola Light, eller veier de like mye? Vi tippet rett med vanlig Cola etter langdrøye spekulasjoner omkring vekten av sukkeret som var fjernet kontra vekten av stoffene som erstattet dette.
5) Hvordan ser tegnet for uendelig ut? Et liggende 8-tall.
6) Philips ble grunnlagt i 1891. Hva produserte de innledningsvis? Jen tenkte på lyspærer.
7) Hvilken pattedyrorden er det flest arter av? Dette har vi hatt før, men vi var likefullt på gyngende grunn og svarte gnagere. 1/4 av alle kjente pattedyrarter er visst flaggermus.
8) Hvilken treblåser er størst i et symfoniorkester? Vi kunne ikke finne noe større enn fagott.
9) Hvilken idrett forbindes med Hanne Staff? Christian husket orientering.
10) Hvilken forbryter ble definert som samfunnsfiende nr. 1 og skutt av FBI i 1934? Det ringte ingen bjeller og vi kom ikke på noen navn utover medlemmer av mafiaen. John Dillinger ble riktignok nevnt i forbindelse med skytevåpen senere i runden, men vi koblet ham ikke til denne beskrivelsen.
11) Hva kalles moteretningen fra 90-t som fremhever det røffe og uestetiske innen klær og musikk? Grunge.
12) Hva slags insekt er en eplevikler? Det sto mellom sommerfugl og edderkopp, og vi valgte feil. Her gjorde vi vel i utgangspunktet en grov feil da vi inkluderte edderkopper blant insektene. Insekter og edderkoppdyr er begge leddyr. Insekter har 6 ben, mens edderkopper har 8 ben samt 2 par "munnføtter". Vi bør kunne styre unna denne feilen i fremtiden.
13) 3p musikk- hvem, vokalist og år(+/-1). Vi hørte "Californication" med Red Hot Chili Peppers. Jen visste at vokalisten het Anthony Kiedis og vi traff sånn noenlunne med 1998 på 1999.
14) Hvilken kjent statue i Brüssel av Jerome Duquesnoy, ble satt opp i 1619? Manneken Pis.
15) Hva er hovedingrediensen i matretten raklett? Ost var kjent.
16) Hvilken kunstmaler var kjent for motiver fra Tahiti? Paul Gaugin.
17) For hvilke roller ble Alf Nordvang og Anders Hatlo kjent på 70-t? Vi kom etter hvert frem til Helmer og Sigurdson.
18) Hva var Gro Harlem Brundtlands første ministerpost? Eirik var sikker på miljøvernminister.
19) Hvilket annet navn brukes om Nord-Irland? Ulster.
20) Hva het hovedpersonen i ungpikebøkene av Annik Saxegård fra 1960 og 70-t? Vi kan sikkert gjøre det bedre innen mange emner, men ungpikelitteratur fra hippietiden er ikke et satsingsområde. Fasit sa Ina.
21) Hvilken norsk fotballspiller har flest kamper i Premier League? Vi var innom de heteste kandidatene, inkludert Claus Lundekvam, men endte på Riise.
22) Hvordan sover en sjiraff, liggende, knelende eller stående? De fleste hadde sterk tro på stående.
23) I hvilken film spilte Jack Nicholson rollen som Randle McMurphy? Gjøkeredet.
24) Hvem regnes som oppfinneren av revolveren? Samuel Colt.
25) 2p musikk- hvem og år(+/-1). "Kom og syng en enkel sang om frihet" virket kjent nok, men det var bare Eirik som kunne nikke gjenkjennende til Gro Anita Schønn. Hun var visst het i norsk MGP sammenheng på 70-t, og også kjent for "Viva Espana". Vårt tips på 1976 ble for sent for 1970.

21p/30 i første omgang var vel en ganske grei uttelling selv om vi hadde noen sleivspark i løpet av omgangen. Det holdt imidlertid ikke til mer enn en 3-delt 10.plass av 20 lag, á poeng med B-laget og Who Cares. Stråløy ledet med 27p sammen med Bohemer, etterfulgt av Happy Tuesdays med 26p, 6Kjappe med 25p og Ukens Gjest med 24p. Laveste score var 13p.

Omgang 2:
26) 3p musikk- hvem, vokalist og år(+/-1). Helle var tidlig ute med å identifisere Simple Minds og husket også Jim Kerr. Jeg blander alltid disse Simple Minds melodiene, men vi ha hørt "Don't you (Forget About Me)" siden det var en del referanser til The Breakfast Club rundt bordet, og vi traff med 1984 på 1985.
27) Hva heter TV-serien Glamour på originalspråket? Jen var sikker på The Bold and the Beautiful.
28) (2p) Hvilke 2 lag spilte i fredagens kamp i Italia som endte i opptøyer? Catania-Palermo.
29) Hva bruker belgierne som garnityr til stekte poteter? Majones.
30) I hvilken opera av Puccini møter vi det forelskede paret Rodolfo og Mimi i latinerkvarteret i Paris? SES foreslo La Bohème.
31) Hva heter Sveriges største innsjø? Vänern.
32) Hvilken kjent tegneseriefigur ble skapt av Elzie Segar i 1920 (eller muligens på 1920-t siden jeg ikke umiddelbart finner referanser til året 1920)? Vi landet tidlig på Betty Boop og Popeye ble bare raskt nevnt.
33) Hvorfor har amerikanerne Tom Hicks og George Gillett figurert i sportsnyhetene i det siste? De kjøpte aksjemajoriteten i Liverpool FC.
34) Fra hvilket land kom Cesar Ritz, grunnleggeren av hotellkjeden Ritz? Vi assosierte primært Ritz-hotellene med Frankrike, men trodde egentlig grunnleggeren var annetstedsfra uten at vi ante hvor. Sveits.
36) Hvilken by var det kongen som på norsk kalles Filip II gjorde til hovedstad? Vi mente muligens å ha hørt noe i spørsmålet om at han også grunnla byen, men det må ha vært noe annet vi misset. Uansett fikk det oss bort fra Madrid som vi egentlig trodde hadde vært hovedstad tidligere, og vi valgte til slutt litt tilfeldig Sevilla uten at vi dermed kunne tro at Filip II har grunnlagt den byen.
35) (3p) Mandagsklubben ble vist første gang i 1996 og ikk i 8 programmer før det ble tatt av. Programmet gjenoppsto i 1998 med nye programledere. Hva het de 3 programlederne? Christian prikket Silje Stang, Thomas Giertsen og Nils Ole Oftebro.
37) I hvilket fylke ligger Jomfruland? Telemark.
38) 2p musikk- hvem og år(+/-1). Flere gjenkjente "Kung Fu Fighting" og Christian husket Carl Douglas, men 1978 ble for sent for 1974.
39) Finnes blåveis i andre farver enn blått? Vi entes om ja. Fasit nevnte rød og rosa.
40) Hva het den onde ridderen i Astrid Lindgrens "Mio min Mio"? SES kom på ridder Kato.
41) Hva var det David Scott og James Irwin tok med seg 80kg av hjem i 1971? Noen gjenkjente navnene som astronauter og mente de sannsynligvis hadde tatt med seg månestein.
42) Hva heter det geografiske området som Hadseløya, Andøya og Langøya er en del av? Ståle og Eirik kom frem til Vesterålen.
43) Hvor høy er Monolitten i Vigelandsparken (+/-1m)? Vi hadde et dugelig høyt anslag som Ståle og Christian nektet å godta, og som den siste endringen før retting ble svaret nedjustert til 16m. Fasit sa 17m.
44) Hvilken musiker ble kalt The King of Swing? Vi var innom Glenn Miller og endte vel på Count Basie mens fasit mente Benny Goodman.
45) Hvilke to lands krigsflåter utkjempet Jyllandslaget i 1916? SES visste Storbritannia og Tyskland.
46) Hva het datamaskinen som slo Garry Kasparov i sjakk 1997? Deep Blue.
47) Hvilke 5 land grenser til Hviterussland? (2p for 5 og 1p for 3-4) Russland, Ukraina, Polen, Latvia og Litauen.
48) Hvilken bilprodusent har den nye modellen Antara? SES mente å ha lest at Toyota skulle lansere en arvtager til Avensis med et navn på 'A'. Det viste seg i ettertid å dreie seg om Corollas arvtager Auris. Antara er en modell fra Opel.
49) Hvem er Oscar-nominert for sin rolle i "The Pursuit of Happiness"? Jen visste Will Smith.
50) 2p musikk- hvem og år(+/-1). Vi hørte "The one and only" som vi først trodde kunne være Richard Marx, men deretter trodde mindre på uten å komme nærmere Chesney Hawks. Tips på 1988 ble en knapp bom på 1990.

25p/33 i andre omgang var et hederlig resultat og med 46p/63 klatret vi til 8. plass men ble slått av de fleste lagene vi kan kjempe med i sammendraget. Bohemer og Stråløy vant med 54p med 4p margin til Happy Tuesdays og De Navnløse. Laveste score blant 20 lag var 23p. I omkamp om 1. plassen var Stråløy nærmest rett innbyggertall i Panama med et tips på 3,6mill mot 2,3mill hvor fasit sa 3,232mill.
Avslutningsvis trakk Stråløy ut oss som vinnere av bonusrunden i baren. Vi har dermed vunnet denne runden 2 ganger inneværende sesong, og kan dermed vise til større gevinst på tilfeldige trekninger enn i kunnskapsspill.

Ingen kommentarer: