søndag 4. februar 2007

Highbury 1. februar 2007 - Munkholm VI, runde 4

Tor, Ragnar og SES stilte til kveldens runde på Highbury, mens Svein gjorde et sterkt comeback etter et lengre fravær siden dagene på Burums. Resultatet ble til slutt helt OK, selv om vi mente oss robbet for et par poeng på veien som hadde vært forskjellen på en runde under eller over gjennomsnittet.

Omgang 1:
1) Hva heter hurtigruteskipet som nylig gikk på grunn i Antarktis? Nordkapp.
2) Hvilket språk tales av ca. 800.000 i Bulgaria, ca. 250.000 i Serbia og Makedonia og ca. 1.4 mill i Tyskland? Tyrkisk.
3) I hvilken av gruppene insekter, fugler, krypdyr og pattedyr finnes vevere, kardinaler og tyranner? Vi bommet nylig på en slags vever på Pressen, men hadde ikke lært nok av det til å kunne gi et sikkert svar i kveld. Ragnar hadde imidlertid en følelse av at vevere var fugler, mens Svein trodde det samme om kardinaler.
4) Hvilken tennisspiller har 167 turneringsseire i single, 9 singletitler i Wimbledon, 4 i US Open, 3 i Australian Open og 2 i French Open? Tor hadde sterk tro på Martina Navratilova.
5) I hvilken del av Trondheim bor fru Flettfrid Andresen? Øvre Singsaker.
6) Rangér etter fødselsår fra eldst til yngst: Mao, Hitler og Stalin. Stalin (1878), Hitler (1889), Mao (1893).
7) Hva betyr den spanske setningen "Padre noestro que estas en el cielo"? (eller noe lignende). Svein visste "Fader vår, du som er i himmelen".
8) Hva er kubikkroten av 216? 6.
9) (2p) Hvilke 5 10-kamp øvelser utføres dag 2 i et mesterskap? (2p for 5 og 1p for 3-4). Ragnar satte sammen 110m hekk, stav, spyd og 1500m, mens vi utelot diskos til fordel for høyde.
10) Hvilken norsk artist skapte figuren pensjonist Edvard Bråthen fra gamle Hammersborg? Denne figuren hadde vi ikke hørt om og prøvde oss med Torgersen. Odd Børretzen.
11) Hvilken by er Skottlands største? Glasgow.
12) Fornavn: en eller flere kvinnelige utøvere med dette fornavnet har vunnet OL-gull i hvert sommer-OL 1968-2004. Utøverne har vært fra Østerrike, Romania, Ungarn, Tsjekkoslovakia og de gamle sovjetstatene. Det var fornavn til en romanskikkelse i bøkene om Gribb, og fornavn til en kjent norsk sangerinne som levde 1915-2006. Vi husket Solo reklamen med Olga Mikalsen.
13) Hva slags planter er Frühlingsgold, Maidens Blush og Peace? Ragnar skaffet oss et heldig poeng med roser.
14) Hvem/hva er Gere og Freke i norrøn mytologi? Her hadde vi åpenbart gått glipp av en oppfordring om å gi et spesifikt svar, og kombinert med noe latskap i sekretariatet tapte vi poeng på å svare ulver hvor fasit insisterte på Odins ulver.
15) Hva var undertittelen til filmen Terminator 2? Judgement Day var svært kjent da fasit ble lest opp, men vi var ikke i nærheten av å huske dette da det gjaldt.
16) Til hvilket hav grenser Angola? Atlanterhavet.
17) Hva heter den amerikanske fotball (soccer) ligaen med en forkortelse? SES visste MLS (Major League Soccer).
18) Hva het George Gerschwins bror som skrev tekster til brorens stykker? SES tok Ira.
19) Hvilken alkoholholdig drikk finnes i kategoriene bual, malvaise, sercial og verdelho? Svein bragte oss til Portugal hvor vi plutselig ikke så andre alternativer enn portvin. Om madeira var kommet opp som alternativ, er det allikevel usikkert om vi hadde scoret her.
20) Hvem hadde angivelig sorte ess og åttere på hånden da han ble skutt under et pokerlag i 1876? Hånden har senere blitt kalt "Dead man's hand". Tor husket en western film med Wild Bill Hickok.
21) Hva brukes bladene fra nikotiana tabacum til? Tobakk.
22) I hvilken idrett vant Toni Sailer 3 gull i OL 1956? Ragnar visste alpint.
23) Fra hvilken film fra 1968 kommer sitatet "Open the pod bay, Hal!"? Svein husket 2001: En Romodysse.
24) I hvilket fylke ligger Kirkenær? Ragnar plasserte det korrekt i Grue i Hedmark.
25) Hvem eier nettstedet seher.no? Se og Hør.

Etter å ha tapt poeng for Odins ulver, kunne vi telle opp 21p/26 i 1. omgang. Dette holdt til en tredelt 2. plass á poeng med Familien og Go Ahead Eagles og poenget bak Magnum. Sistenvente hadde for øvrig tapt det samme poenget som oss på ulvene på nøyaktig den samme feilen. Paradokset og Gundermetoden fulgte med 20p hver. 18 lag deltok og lavest score var 11p.

Omgang 2:
26) Hvilken indianerstamme tilhørte Sitting Bull (Tatanka Iyotake)? Sioux.
27) Hvilken farve finnes ytterst/øverst i regnbuen? Dette krevde litt tenking, men vi endte på rødt.
28) Hva het sopranen fra New Zealand som var en av de mest populære operasangerinner på 1980 og 90-t? Flere husket hvem det dreide seg om, men bare Svein kom opp med navnet; Kiri Te Kanawa.
29) Hvilken by i Lazio-regionen deler navn med et forlystelsessted? Tivoli.
30) Hvilken norsk artist hadde hits med Påsketur og Bleieskiftarbeider? Øystein Sunde.
31) I hvilken idrett kalles en omgang chukka? Polo var såvidt nevnt, men vi helte mer til landhockey eller lacrosse og valgte det siste.
32) Hvilken bibelsk konge har gitt navn til en type dom som regnes som klok og rettferdig? Salomo.
33) Hvilket ord er et mildt skjellsord på norsk og navn på en albansk dialekt som er landets offisielle språk? Dette ble med gjetning til de grader at vi til slutt glemte å gjette noe som helst. Tosk.
34) Hva heter byen i Andesfjellene som ble gjenoppdaget i 1911? Machu Picchu.
35) Fra hvilket land kommer New Foundlandshunden? Canada.
36) Hvilken nobelprisvinner i litteratur har skrevet romanene "A House for Mr. Biswas" og "Blant de troende"? Som vanlig var vi ute å kjøre på litteratur og vi tippet blindt på Gordimer. V. S. Naipaul.
37) Anagram: Kjent NRK-ansatt (leseren må selv finne ut hvor det skal være mellomrom osv): Jeering Heels. Svein gikk i tenkeboksen og kom opp med Geir Heljesen.
38) Rangér efternavnene etter hvor mange nordmenn som har dem fra flest til færrest: Antonsen, Eckbo, Eia og Tufte. Sveins telefonkatalogkompetanse viser seg overraskende ofte nyttig i quizsammenhenger, og han prikket Antonsen, Tufte, Eia og Eckbo.
39) Vant ekteparet Espen og Kirsten Sahlberg VM for amatører i 1976 og for profesjonelle i 1982 og 83 i latindans, standarddans eller 10-dans? Latin.
40) Hva heter stredet mellom Kina og Taiwan? Det ble en avstemming mellom Formosa- og Taiwanstredet hvor de fleste mente de oftest leste Formosastredet og for øvrig at svaret sjelden var gitt i spørsmålet. Vi kan fortsatt ikke se i ettertid at Formosastredet skulle være så feil.
41) Hva het backingbandet til Gloria Estefan? Miami Sound Machine er åpenbart vanskelig å huske for vi har bommet på dem samtlige ganger de har kommet opp tidligere. Liksom med Terminator i 1. omgang, viste det seg umulig å produsere rett svar her.
42) Nevn én av de to utenriksministerne under Ronald Reagan. Tor husket Alexander Haig. Andremann var George Schultz.
43) Hva kalles erklæringen fra 1947 hvor USA ville gi støtte til alle frie stater som ble truet av maktovertagelse fra innenlandske minoriteter eller fremmede stater? Truman doktrinen.
44) I hvilken by foregikk detektivserien Derrick? München.
45) Hvilket dyr: det finnes naturlig i Norge og veier godt under 0,5kg. Dagaktivt og samler til vinterforråd. Det er lov å jakte på dyret deler av året og skinnet brukes til pelsverk. Latinsk navn: Scirius vulgaris. Ekorn.
46) Hvem sto i mål for England da de vant fotball-VM 1966? Gordon Banks.
47) Hvilken norsk by ligger nærmest Saltstraumen? Bodø.
48) Hvor mange ulike mynter(valører) brukes i Norge? Vi telte opp 5.
49) Hvilken gruppe ga ut albumet "American Idiot" og singelen "Boulevard of Broken Dreams" (hintet sa at beskrivelsen i noen henseender kunne ligne på Smokey, men at dette ikke var svaret)? SES bekjempet førsteinnskytelsen som sa Green Grass, og klarte å sette sammen Green Day.
50) 5p for fremmedord på 5 bokstaver som begynner med 'K'.
a) Våpen som brukes i fekting. Kårde.
b) Muslimsk overhode. Kalif.
c) Person med underholdende foredrag. Kåsør.
d) Toneintervall over 4 toner. Kvart.
e) Pavens hoff. Kurie var ukjent for oss.

23p/29 i andre omgang ga oss totalt 44p/55 og en 3. plass. Ørnene vant med 47p foran Paradokset med 46p, mens Magnum tok 4. plassen med 43p. 18 lag fullførte og laveste score var 23p.

Ingen kommentarer: