torsdag 22. februar 2007

Highbury 15. februar 2007 - Munkholm VI, runde 6

Tor, Ragnar, Svein, Daniel og SES utgjorde kveldens lag på Highbury hvor vi gjorde det meget bra i en svært enkel første omgang, mens vi skuffet litt i en noe vanskeligere andre omgang.

Omgang 1:
1) Hvem ble beste nordmann med 4. plass i skøyte-VM sist helg? Håvard Bøkko.
2) Hvem vant storslalom for herrer i alpint-VM i går? Aksel Lund Svindal.
3) Hva het den mektige familien som hadde herredømmet i Firenze det meste av tiden 1434-1737? Medici.
4) Hvilken artist fra tidligere tiår fikk et slags comeback med Jaa9 og Onkel-Ps bruk av låten "Kjendisparty"? Dag Spantell var helt hinsides vår rekkevidde.
5) Hva er Hessen, Saarland og Sachsen? Forbundsstater i Tyskland.
6) Hva kalles lærremmene rundt hodet og bittet en hest har i munnen? Bissel, biksel og trinse ble alle akseptert, mens grime visstnok er en lignende innretning men uten bitt.
7) Hva er mangrove? Ragnar visste at det var en type skog. Alt med trær ble godkjent.
8) Fra hvilken by kommer Idrottslaget Gular? Bergen.
9) I filmen Askeladden og de gode hjelperne treffer Askeladden fire personer med forskjellige egenskaper. En gir han nisten sin til og får et skip som går like bra til lands som til vanns. En har 7 somre og 7 vintre i kroppen, mens en er så kjøttsulten at han spiser gråstein. Hvilken egenskap hadde sistemann? Svein har tatt denne ved en tidligere opptreden og husket fortsatt at sistemann var lett til bens.
10) Hva heter hovedstaden i Etiopia? Addis Abeba.
11) (2p) Hva het presidenten som ble styrtet i Chile i 1973 og hvem tok over makten? Salvador Allende ble styrtet av Augusto Pinochet.
12) Hva slags møbel heter "byrå" på svensk? Skrivebord, kommode eller skatoll ble alle godkjent.
13) Hvem ble Norges første verdensmester i bryting i 1985 (fullt navn kreves)? Jon Rønningen.
14) Hvilken forfatter skrev "Intet nytt fra vestfronten"? Erich Maria Remarque.
15) Hvilket av følgende tre stoffer er ikke et grunnstoff? Carium, Curium eller Thulium? Carium.
16) Hvilket av Guyanas naboland har flest innbyggere? Brasil var innlysende.
17) Koble magasiner og områder/temaer: a) Mute b) Olive c) Tatler i) Matblad ii) Mote/livsstil iii) Musikk Vi hadde vel såvidt hørt om dem, men svaret var uansett den mest åpenbare kombinasjonen; a-iii, b-i, c-ii.
18) Hva var i okkupasjonstiden under 2. verdenskrig en populær betegnelse på nordmenn som var motstandere av den tyske okkupasjonsmakten og NS-styret? Betegnelsen ble angivelig første gang brukt i den svenske nazistorganisasjonens magasin "Sverige Fritt". Jøssing.
19) Hva kalles arkitekturstilen som oppsto på 2. halvdel av 1800-t, inspirert av stavkirker og med dyreornamentikk, planteslyngninger og romantiske karakteristikker. Svein var sikker på dragestil.
20) Hva kalles krysningen mellom bringebær, bjørnebær og amerikanske loganbær? Svein tok boysenbær.
21) Hva heter valutaen i Kina? Yuan. RMB eller renminbi ble også godtatt.
22) Hvem sa i en Tv-sendt tale i 1992 at året var et "Annus Horribilis"? Dronning Elizabeth II av Storbritannia.
23) Hvilken organisasjon var den amerikanske generalen Nathan Bedford Forrest en stifter og leder av? SES visste Ku Klux Klan.
24) Hva heter idretten hvor det skal tilbakelegges 1/4 engelsk mile i motorkjøretøy på så kort tid som mulig? Dragracing.
25) Hva heter de 3 knoklene i øret? Hammer, ambolt og stigbøyle.

Det var en omgang i enkleste laget og det ble en opphopning av lag i toppen. Med 25p/26 lå vi på en 3- delt 2. plass á poeng med Paradokset og Hurraguttene. Living next door to Hjallis ledet med 26p, mens Retardos og Magnum fikk 24p og ytterligere 6 lag fulgte på 23p. 18 lag deltok og laveste score var 14p.

Pausespørsmål: Når og hvor tok Steffi Graf OL-gull? Ragnar og Daniel prikket Seoul i 1988 og vi ble trukket ut til en gratis runde forfriskninger i baren. Dette var kveldens siste høydepunkt for oss.

Omgang 2:
26) Navn på by i hjertet av det såkalte maisbeltet i USA. Byen er ikke en delstatshovedstad. Var tidlig i forrige århundre kjent for sine slakterier som var de største i verden og har fremdeles en sterk stålindustri. Det er en havneby og i byen finnes Leiv Eriksson Boulevard. Vi gjettet Chicago basert på havnen og slakteriene, men var usikre på stålindustrien der.
27) Hva er den høyeste gevinsten i TV-programmet Vil Du Bli Millionær? 2 millioner kroner.
28) Hvilken bibelsk person ble kastet i brønnen av brødrene sine? Vi mente muligens å huske at det var en minstemann som led denne skjebnen og tippet Benjamin. Josef.
29) Hvilket forsikringsselskap reklamerer med "Kanskje du bekymrer deg for mye"? Vi blandet sannsynligvis sammen noen reklamer og trodde på Storebrand. Vesta.
30) Hva vil det si at et stoff er fluorescerende? Selvlysende.
31) I hvilket land ligger Skjelettkysten (Côte de Skelete (el.l.))? Vi mente dette hintet hørtes veldig fransk ut og prøvde oss med Senegal. Namibia.
32) Hva heter idrettsutøveren med følgende foreldre: Faren har 42 NM-titler i tennis, 10 i single hvorav 3 utendørs. Moren har 10 NM-titler i tennis double og vant slalom, storslalom, utfor og kombinasjon i alpint-NM 1960. Deres sønn er OL mester. Ragnar tok Finn Christian Jagge.
33) Hva het visdommens gudinne i gresk mytologi? Gresk mytologi sitter dårlig og vi bommet på Athene evt. Pallas Athene.
34) I hvilket land ble verdens største vannmagasin, kalt "3 Kløfter", åpnet i 2006? Kina.
35) Fleip/fakta: I 1973 blåste en så sterk storm i Nord-Frankrike at 5 høns, en kalesje, 2 fullastede klesstativer og en parykk av fransk opprinnelse ble funnet igjen i Cornwall, England. Denne er brukt flere ganger. Fleip.
36) Hva heter byområdet ved Middlesbrough i England hvor bl.a. en rørledning fra Ekofiskfeltet har sitt endepunkt? Teeside.
37) Hva het den internasjonale idrettskonkurransen skapt av Ted Turner som ble arrangert første gang i 1986 og siste gang i 2001? Goodwill Games var ikke ukjent, men allikevel ikke et alternativ vi tenkte på.
38) I hvilket fylke ligger Hardangerfjorden? Hordaland.
39) Hva het filmene med Mel Gibson i rollen som den noe ustabile Martin Riggs? Lethal Weapon eller Dødelig Våpen.
40) Knut Fredrick Idestam grunnla i 1859 en treforedlingsbedrift ved Tampere som siden ble oppkalt etter en elv i nærheten. Hva heter bedriften i dag? Vi gikk vel på limpinnen da vi faktisk hadde en del alternativer blant finske treforedlingsbedrifter og gikk til slutt for Soora Enso. Den aktuelle bedriften startet imidlertid elektronikk i 1967, og det var vel noen hint som pekte i retning av Nokia.
41) Hva heter legekunstens far fra den greske antikken? Hippokrates.
42) Hva heter de amerikanske presidenters feriested som ble døpt Shangri-La av Franklin D. Roosevelt? Camp David.
43) Hva heter Aserbajdsjans president? Vi fikk satt sammen Alijev.
44) Hvilket pattedyr kan løpe fortest? Geparden.
45) Hva het filmen hvor Russell Crowe spilte en schizofren matematiker? A beautiful mind.
46) Hva het den egyptiske presidenten som ble drept i et attentat 1981? Anwar Sadat.
47) I sangen "Bysommer" synger Lillebjørn Nilsen om en fergekø ved Lavik. I hvilket fylke er man om man venter på fergen Lavik-Oppedal? Sogn og Fjordane.
48) Hvilket tall har den svarte ballen i biljardspillet pool? 8.
49) Hva heter ugla som kan ha nesten helt hvit fjærdrakt? Snøugle.
50) 5p om penger.
a) Hvem var avbildet på 100kr-seddelen før Kirsten Flagstad? Camilla Collett.
b) Hvem var avbildet på 100kr-seddelen før personen som var avbildet før Kirsten Flagstad? Henrik Wergeland.
c) Hvilket lands valuta har valutakode ZAR? Sør-Afrika.
d) Hva heter myntenheten i Slovenia? Daniel mente de gikk over til euro ved nyttår, men vi andre husket ikke dette og vi satset på tolar.
e) I antikken var dette en gresk vektenhet og også en myntenhet som tilsvarte 100 drachmer. Mine var ukjent.

Med 21p/29 klarte vi ikke å følge opp 1. omgangen og endte på en delt 5. plass med Ørnene og 46p/55 totalt. Paradokset og Magnum delte 1. plassen med 50p hver, fulgt av Hurraguttene med 49p og Hjallis med 47p. Laveste score blant 18 lag var 30p. Utslagsspørsmål: Hvor stort er Bhutan i areal? Fasit sa 47.000km^2 og paradokset var nærmest med 40.000 mot Magnums 80.000.

Ingen kommentarer: