torsdag 9. november 2006

Highbury 2. november 2006 - Munkholm V, runde 10

Etter et lenger opphold i referatskrivingen som for øvrig har falt sammen med med labre resultater, starter vi opp igjen med et lysglimt av en runde på Highbury. Trond debuterte på kveldens lag. I tillegg stilte Sigrun, Daniel, Ragnar og SES. Vi fylte 1. omgang, men rotet bort for mange poeng i 2. Fasit ble en delt første plass hvor vi tapte på utslagspørsmål.

Omgang 1:
1) Hvem er aktuell med boken Løvekvinnen? Erik Fosnes Hansen.
2) Hvilken tidligere forsvars- og justisminister døde nylig 91 år gammel? Jens Christian Hauge.
3) Hva ble en infanterisoldat kalt i romerske hæravdelinger? Legionær.
4) Hvilken europeisk by forbindes med Joseph Haydns symfoni no. 104 og album av Clash, Wings og Housemartins? London. Wings albumet het visstnok "London Town" mens Housemartins ga ut "London 0 Hull 4".
5) Hvem vant VM i skyflyvning tidligere i år? Roar Ljøkelsøy.
6) Hva heter den største norske trebygningen målt i grunnflate? Vi fant ingen større enn Stiftsgården i Trondheim.
7) Hvilket instrument forbindes med Brynjar Hoff? Obo.
8) (2p) Hva var det greske guder angivelig likte å drikke og spise? Nektar og ambrosia.
9) Hva heter hovedstaden i Panama? Panama City.
10) Abraham Zapruder filmet på 1960-t en hendelse som gjorde filmen verdensberømt. Hvilken hendelse? Mordet på Kennedy i 63.
11) Hvilket ord kan beskrive en bestemt kropsholdning og en sterk basisk væske? Trond var rask med lut.
12) Hva het mannen som designet den innvendige jernkonstruksjonen i Frihetsgudinnen? Det ble oppgitt at det ikke var snakk om Bartholdi som laget figuren/skulpturen el.l. Da gjensto bare Gustave Eiffel.
13) Bibelens eldste person ble angivelig 969 år. Hva het han? Metusalem.
14) Rangér landene etter befolkningsmengde fra flest til færrest: Egypt, Kenya og Ukraina. Vi hadde god kontroll på Egypt og Ukraina og selv om vi ikke hadde noen tall på Kenya, mente vi korrekt at det var godt under de to andre. Egypt (ca 79mill), Ukraina (ca 46mill) og Kenya (ca 34mill).
15) I hvilken organisasjon er Petter Eide generalsekretær? Amnesty International Norge.
16) I hvilket TV-program finner man Stine Buer, Pernille Sørensen og Kristin Skogheim? Alle hadde Melonas bortsett fra SES som mente at denne sesongen het noe annet eller muligens noe mer. Alternativer lot seg imidlertid ikke finne- av forståelige grunner.
17) På hvilket produkt kunne man se Per Christensen 1955-70, Nils Martin Iversen 1970-93, Stein Tore Nordby 1993-2003 og fra 2003 både Pia Glenne og Jon Salen Hagen? Sigrun var sikker på Stabburets leverpostei.
18) Hvilken sport bedrev finske Matti Alamäki? Navnet virket veldig kjent og vi var først fristet til å svare Formel-1, men husket etter hvert at han konkurrerte mot Martin Schanke i rallycross.
19) Hva heter filmen med handling fra omkring juletider, regi av Richard Curtis og med Colin Firth, Emma Thompson, Rowan Atkinson og Hugh Grant på rollelisten. Sigrun hadde sett Love Actually.
20) Hva var Lenins egentlige efternavn? Nok et svar som var kjent for mange, men vi måtte allikevel kjempe oss frem til Uljanov.
21) I hvilket fylke ligger kommunene Time og Gjessdal? Rogaland.
22) Hvilken superhelt debuterte i albumet Action Comics i 1938? Det kunne ha vært hvem som helst for oss og vi gikk med hell for den mest nærliggende; Supermann.
23) Hvor ligger byggverket Atomium med form som et jernkrystall? Daniel og Sigrun entes om Brüssel.
24) Hva heter verdens største cruiseskip, bygget av Aker Finnyards og sjøsatt 2006? Freedom of the Seas.
25) Fleip eller fakta: Under Vietnamkrigen slapp amerikanerne tusenvis av elektriske artikler, som kjøleskap og elektriske riskokere, i fallskjerm over Vietnam i en sjarmoffensiv for å vinne befolkningens gunst. Offensiven mislyktes fordi de færreste husstander hadde elektrisitet. Vi hadde aldri hørt om dette og gjettet fleip.

Med 26p/26 i første omgang ledet vi sammen med Hurraguttene. 3 lag fulgte på 3. plass med 23p mens Magnum lå på 6. plass med 22p. 24 lag deltok og laveste score var 10p.

Omgang 2:
26) Hvilket ord er navn på rovdyr, en tank, et asiatisk ølmerke og fornavn til en golfspiller? Tiger.
27) Hva slags krydder er curry? Er det a) tørket bark fra currytreet, b) mildt chilikrydder eller c) krydderblanding av mange slags urter? En rask runde rundt bordet ga c) en krydderblanding.
28) Hvilket hormon må diabetikere kunstig tilføres? Insulin.
29) Hvilket pizzamerkenavn fra Stabburet kan stå foran -restaurant og - home made style? Sigrun viste seg som en kjenner av produkter fra Stabburet og prikket Big One.
30) Hvilken forkortelse har grunnstoffet Nikkel? Ni.
31) Rangér tennisturneringene etter hvor hurtig underlaget er, fra hurtig til sakte. Australian Open, French Open, Wimbledon og US Open. Trond hadde visst spilt tennis, om enn ikke på disse banene, og Daniel og Ragnar bistod til å sette opp Wimbledon, US Open, Australian Open, French Open.
32) Hva heter jernbanestasjonen innerst i Aurlandsfjorden? Etter noe nøling ble svaret Flåm.
33) Ved hvilket hav/sjø ligger Acapulco de Juárez? Det er åpenbart noe med denne byen som forvirrer oss, for vi har vært gjennom samme diskusjon tidligere. I kveld ga forkjemperne for Stillehavet etter og vi endte på Mexicogulfen.
34) Hva het statslederen som styrte Albania i over 40 år frem til sin død i 1985? Enver Hoxha.
35) Hva slags stoff/materiale kaller engelskmennene Plaster of Paris? Flere visste at plaster er gips, men ingen kunne gjøre rede for Paris-delen. Stikk i strid med våre prinsipper i Munkholmserien som sier at rett svar som regel er det enklest tilgjengelige, gikk vi bort fra gips og svarte feil. Parisreferansen stammer visst fra store forekomster av gips(sten) på Montmartre.
36) Hvilken norsk matematiker har gitt navn til en matematikkpris som deles ut årlig i Norge? Niels Henrik Abel.
37) Hva står forkortelsen MPEG for i datasammenheng? Denne var tøff og faktisk mindre kjent enn vi liker å vedgå. Moving Picture Experts Group.
38) For- og efternavn på Islands kvinnelige president valgt i 1980. Vigdis Finnbogadottir.
39) Hva betyr det japanske ordet "shinbun"? Her var vi blanke. Referanser til shintoisme hjalp ikke, men med den bisarre fascinasjonen for undergrunnen (i London) som ofte bobler opp i denne serien, tippet vi, motivert av Shinkansen, på T-bane. Avis.
40) Hva vil det si p posjere et egg? Koke uten skall i vann med eddik.
41) Hvilket fagområde forbindes med Terje Hansen, Knut Boye, Steinar Strøm og Preben Munthe? Det er også Tronds fagområde og han prikket økonomi.
42) Hva er engelsk/latinsk navn på det astrologiske tegnet fiskene? Pisces.
43) Hva var spesielt med marathonløpet til Abebe Bikila i OL 1960? Ragnar visste at mannen løp barbent.
44) Hvem var verdensmester i tungvektsboksing fra 1952 til han trakk seg tilbake ubeseiret i 1956? Ragnar visste Rocky Marciano.
45) Hva het Axel Hennies film fra 2004 med samme navn som et kortspill? Uno.
46) Hvor mange ringer er det i logoen til Audi? 4.
47) I hvilken amerikansk delstat ligger Las Vegas? Nevada.
48) Hvilken norsk forfatter debuterte med romanen Constance Ring? Sigrun tippet Amalie Skram.
49) Adolf Eichmann ble kidnappet av Mossad i 1960 og ført til Israel. Fra hvilket land? Daniel var sikker på Argentina.
50) 5p om Rock'n Roll Hall of Fame som visstnok ble åpnet i 1986. Duoen Everly Brothers, Buddy Holly, Elvis Presley og Jerry Lee Lewis var blant de første som fikk innpass. De 6 andre var afro-amerikanere som startet karrieren på 1950 og 60-t. Nevn 5 av dem. Det ble en del ståhei som det ofte blir hos oss når det kommer til musikk. Vi fikk imidlertid med Little Richard, Chuck Berry og James Brown. Vi burde ha prikket Fats Domino om vi hadde tenkt på ham, mens Ray Charles ikke umiddelbart sorterte blant våre rockere og Sam Cooke var ukjent.

Det ble 23p/29 i andre omgang og 49p/55 totalt. En anstendig poengsum, men vi regnet ikke med å ha forsvart førsteplassen etter innsatsen i andre. Det viste seg imidlertid at vi dro fra Hurraguttene med 1p og ingen av de nærmeste konkurrentene hadde tatt oss igjen. Magnum hadde imidlertid tatt inn 4p på oss og det ble omkamp om førsteplassen. Hurraguttene og Gundermetoden delte 3.plassen med 48p og Paradokset endte på 5. med 47p. Laveste score blant 24 lag var 25p.
Utslagsspørsmål: Hvor høyt er cruiseskipet Freedom of the Seas, med 2 desimaler? Forslagene i laget spriket voldsomt og vi møttes sånn noenlunne på 55,55m. Magnum gjettet 62,50m mens fasit sa 63,70m.

Ingen kommentarer: