mandag 10. april 2006

Stopp Pressen 4. april 2006

Kveldens lag besto av alle de faste; Helle, Ståle, Christian, Eirik, Jenny og SES. Vi mente vel ikke det gikk så forferdelig galt selv, men runden ble som den noen ganger blir for oss. Vi scoret litt i underkant av hva vi pleier, men mange lag mente åpenbart at runden var enkel og scoret mye mer. 13. plass var vel strengt, men ikke helt ufortjent da vi hadde svært mange nesten og dette-vet-jeg-men-husker-ikke bom og samtidig ble avslørt på mange aktualiteter.

Omgang 1:
1) 3p musikk- komponist, verk og navn på stykke. Helle var sikker på Anitras Dans fra Peer Gynt av Edvard Grieg.
2) Hva het fergen som veltet 7. mars 1987, bare noen minutter etter avgang fra Zeebrügge hvor 193 mennesker omkom? SES husker Herald of Free Enterprise.
3) I hvilket land er Stephen Harper statsminister? Vi trodde vi etter hvert hadde noenlunne oversikt i den engelsktalende verden, men klarte ikke å plasserre Harper. Tipset ble etter hvert New Zealand, hvor statsmnisteren for øvrig heter Helen Clark. Canada ble utelukket siden vi alle hadde misset at Paul Martin gikk av i januar.
4) For hvilken organisasjon er Steinar Lem talsperson? Framtiden i Våre Hender.
5) Hvem ble kåret til årets tosk i USA i sterk konkurranse med Dick Cheney? Michael Jackson.
6) I følge Grønnsakspisesangen i Dyrene i Hakkebakkesogen, hvilke 7 ting må man spise for å få like fine tenner som en krokodille? Eirik ledet an og vi fikk etter hvert på plass gulrøtter, knekkebrød, peppernøtter, bjørnebær, tyttebær, kålrot og persille.
7) Hvem var stortingspresident i 1905? Flere visste de hadde hørt det, men alle gikk like blanke. Til slutt måtte vi svare Christian Michelsen i trassig resignasjon, siden det var eneste navn som meldte seg. Carl Berner.
8) I hvilket land ligger mesteparten av Ardennene? Vi hadde tre hete kandidater; Belgia, Frankrike og Luxembourg. Sistnevnte ble eliminert først pga størrelsen. Krigshistorien fra Ardenneroffensiven pekte mot Belgia som svar, og vi hadde dette på papiret først, men Tour de France etapper i Nord-Frankrike talte for det andre alternativet. Til slutt ble det utslagsgivende at vi ikke ante hvor langt sør Ardennene strekker seg, mens vi mente det ikke er all verdens plass i Belgia, så vi valgte feil.
9) Hvilken gammel tennishelt fikk telefon fra en annen gammel tennishelt med anmodning om ikke å selge Wimbledon-pokalene sine på auksjon? Dette var visst ment som en 2-poenger hvor svaret skulle være at John McEnroe ringte Bjørn Borg, men som spørsmålet ble stilt måtte QM bøye av for protestene og gi poeng kun for Bjørn Borg.
10) I hvilket år kom det første Tomb RAider spillet med Lara Croft? Det syvende i rekken ble oppgitt å komme i år, 2006. Vi fant få ledetråder og gjettet til slutt på 1993. 1996.
11) Hvilken frukt brukes til å lage grenadin? Jenny visste granateple.
12) I hvilket blad/magasin er Kjersti Løken Stavrum redaktør? Helle var ganske sikker på A-magasinet.
13) 2p musikk- gruppe og år(+/-1). Vi hørte Blur og var nær nok 1995 med 1994.
14) Hva heter hovedstaden i Sudan? Khartoum.
15) Fra hvilket år til hvilket år var det brennevinsforbud i Norge? Dette har vi hatt før, men det er åpenbart vanskelig å holde orden på de få folkeavstemningene vi har hatt. Nå viste det seg imidlertid at avstemningene i 1919 og 1926 ville ha vært til liten hjelp da fasit oppga perioden 1916-1927. Store Norske nevner enndog at forbudet ble innført allerede i 1914 i forbindelse med krigsutbruddet, men ble endelig innført i 1916. Folkeavstemningen i 1919 ble motivert av ønsker om å få Stortinget til å vedta et varig forbud, mens handelspolitiske problemer med alkoholproduserende land, samt kjente problemer som smugling og hjemmebrenning, tvang frem en ny folkeavstemning i 1926.
16) Hvor mye penger pr eske går til Hjelpestikkefondet når man kjøper en vanlig eske hjelpestikker? Vi husket alle at eskene tidligere var merket 1 øre. Observasjonsevnen er imidlertid svekket og vi svarte at det i dag er 5 øre. Det er visst 3 øre.
17) (2p) Hvem har leget den nye reklamefarsotten "Respekt for Grandiosa" og hva het hans store landelage på 80-t? Lars Kilevold og "Livet er for kjipt".
18) Hva undersøker legen med et oftalmoskop? Navnet sa oss ingenting og vi tippet øret. Øynene.
19) Hvem har skrevet romanen "Italienerinnen"? Vi var blanke igjen og inspirert av en annen nylig bom, gjettet vi Minette Walters. Espen Haavardsholm.
20) Til hvilke tre stater grenser California? Jenny var sikker på Oregon, Nevada og Arizona.
21) Hvilken tingrett frikjente nylig en mann for å banke opp kona fordi det var julaften og en emosjonelt vanskelig årstid for menn? Vi kjente saken, men hadde ikke lest den grundig nok. Det skjedde i en av våre større byer og vi endte i Bergen. Oslo.
22) (2p) I hvilket år ble "Ja vi elsker" nasjonalsang (+/-5år) og hva het nasjonalsangen før "Ja vi elsker"? Årstallet ble med en gjetning noenlunne midt i Bjørnsons liv som i vår versjon var i 1880. Tittelen på den tidligere nasjonalsangen var mer kjent, men ville ikke la seg gjenfinne og det ble med et tips på "Mellom bakkar og berg". 1864 og Sønner av Norge.
23) Hvilket grunnstoff har kjemisk tegn B? SES visste Bor.
24) Hvilke to lag møtes i årets NM-finale i basketball? Her var vi igjen uforberedt og tippet Kongsberg Penguins-Asker Aliens. Det ga i det minste 1p. Askers motstandere er Harstad Vikings.
25) 2p musikk- gruppe og år(+/-1). Vi gjenkjente Earth Wind & Fire men var for tidlig ute med 1974. 1978.

Det ble 19p/32 i første omgang, hvilket ikke er unormalt langt fra normalen, men i kveld holdt det ikke til mer enn en 13. plass. Stråløymåløysa ledet med hele 26p. 20 lag deltok og laveste score var 12p.

Omgang 2:
26) 2p musikk- artist og år(+/-1). Magnus Uggla ble identifisert, men vi bommet på 1989 med 1993.
27) (2p) I eventyret om keiserens nye klær, hvem var det som først sa i fra om at keiseren var naken, og hvem skrev eventyret? Vi fikk poeng for en liten gutt hvor fasit sa et lite barn. Eventyret ble skrevet av H.C. Andersen.
28) Hva heter riksmeglingsmannen? Flere hadde nylig sett ham på TV og SES husket å ha merket seg navnet da Webster endelig ble erstattet ved inngangen til 2005. Svein Longva ville imidlertid heller ikke la seg finne i kveld.
29) I hvilket land ligger pampas-slettene? Argentina.
30) Hvem var statsminister i Storbritannia 1951-55? SES var ganske sikker på Winston Churchill.
31) Hva het Bon Jovis legendariske album fra 1986 med hits som "Living on a Prayer" og "You give love a bad name"? Flere visste "Slippery when wet".
32) Hvilket ord er både navnet på en sjokolade og en person i flere av Agatha Christies bøker? Dette brukte vi mye tid på, men kom likevel ikke opp med noe veldig overbevisende. Lohengreen er vanligvis et bra quiz-svar, men fasit i kveld sa Japp.
33) Hva heter vår største dykkand? Det uunngåelige dyrespørsmålet... SES lurte på om knoppsvanen, som var så fordømt tung på en tidligere quiz, kunne gå for en and, men ble nedstemt. Deretter hadde vi kun stokkand og toppdykker å velge blant og bommet på ærfugl.
34) Hvilket europeisk land hadde størst BNP pr innbygger i 2005 på verdensbasis? Flere tenkte på Norge, men noen mente de hadde sett Danmark figurere høyt på listen. Luxembourg lå imidlertid øverst.
35) Hvilken skuespillerinne er er mor til Apple Blythe Alison Martin? Jenny visste Gwyneth Paltrow.
36) Hvem er leder i Fellesforbundet? Nok et navn som viste seg for vanskelig å reprodusere. Kjell Bjørndalen.
37) (2p) Hvilke to klubber fusjonerte i 1993 til FK Haugesund? Djerv 1919 og Haugar.
38) 3p musikk. Vi fikk høre en Vazelina låt og skulle finne originaltittel og -artist. Tillegsspørsmålet var navnet på den nye vokalisten i Vazelina Bilopphøggers. Vi fikset "It's my party", men et tips på The Shirelles (el.l.) ble bom på Leslie Gore (el.l.). Flere hadde sett innslaget på TV der den nye vokalisten ble presentert, men Kjetil Foseid var et ukjent navn.
39) I hvilket hav/sjø renner Elben ut? SES var ganske sikker på Nordsjøen.
40) I hvilket år(+/-1) startet NRK med regulære fjernsynssendinger i Norge? 1956 var et årstall som gikk igjen rundt bordet, men fasit sa 1960.
41) Hvilken forfatter skriver om Konrad Sejer? Helle var sikker på Karin Fossum.
42) Hvilken ministerpost hadde Åslaug Haga sist hun satt i regjering? Her kom vår manglende politiske korttidshukommelse for dagen igjen. Vi nevnte og forkastet kulturminister til fordel for landbruksminister.
43) Hvem er trener for nedrykkstippede Sandfjord? Christian husket Tor Thodesen.
44) Hvem spilte rollen som Ben Hur i filmen fra 1959, med NRA som ytterligere en ledetråd. Charlton Heston.
45) Hvem var Ares' mor i gresk mytologi? Hans far var Zeus. Christian tok Hera.
46) Hvilket dyr kan lage lyder på 180dB? Det ble bedt om et presist svar. Blåhvalen var et alternativ, men vi mente at de fleste hvaler laget ulyder og hadde vansker med å presisere så vi endte med brølape.
47) Hvilken radiokanal spiller Rolige Favoritter? Helle visste Klem FM.
48) Hvilken norsk kjendis deler navn med et italiensk dekkmerke? Christian tok Espen Esther Pirelli Benestad.
49) Hvilken tegneseriefigur har Albert Uderzo bidratt til å skape? Eirik tok Asterix.
50) 2p musikk- artist og år(+/-1). Vi visste ikke helt hvem vi hørte, men mente det lignet på Gloria Gaynor. Det var Thelma Houston. 1976 var imidlertid direkte treff.

19p/31 var en ny ganske middels omgang. 38p/63 sammenlagt ga oss imidlertid kun en delt 12. plass. Ozonlaget vant med 49,5p foran Fab4 og Stråløy, begge med 47p. Samtlige lag foran oss i sammendraget trakk betydelig fra oss. og med en runde til som dette, blir vi også tatt igjen av Ozonlaget som har en runde mindre spilt. Jeg finner det merkelig at denne runden ble såpass dårlig for oss. I kveld lå vi som sagt på det jevne, i alle fall hva poengsummen angår (prestasjonene var vel under middels), men ble til og med slått av Who Cares. 20 lag fullførte i alle fall og laveste score endte på 24p.

Ingen kommentarer: