torsdag 20. april 2006

Highbury 13. april 2006 - Påskerunde

I en sesong hvor vi som regel har hatt problemer med å stille fullt lag til rundene i Munkholmserien, stilte vi ironisk nok mannsterke til denne påskerunden som ikke teller i serien. Sigrun, Daniel, Espen, Marianne, Ragnar, Tove og SES talte til sammen syv stykker og vi delte oss derfor i to lag. Qeng Ho gjenoppsto således for kvelden i Munkholmsammenheng med Sigrun, Daniel og SES i rekkene. Vi hadde utrolig flyt i første omgang og scoret nesten 100%. I andre holdt vi unna med overraskende god margin og halte dermed i land sesongens andre seier på Highbury. I et anfall av påskegalskap, hadde imidlertid arrangørene byttet ut de tradisjonelle vinflaskene med ganske flaue påskeegg som førstepris. Kveldens utbytte begrenset seg således til en pastilleske, noen kjærlighet på pinne og en snurrebass, men vi fikk i det minste med oss prestisjen som en seier innebærer, selv i en svært redusert påskerunde.

Omgang 1:
1) Hvem konstruerte lokomotivet The Rocket? George Stephenson.
2) Hva er et annet navn på smittsom hjernehinnebetennelse? Meningitt.
3) Hva heter molekylene som er byggestener i proteiner? Aminosyrer.
4) Hva er et annet og vanligere navn på gullflyndre? Vi har sjelden mange alternativer når det dreier seg om fisk og endte vel litt heldig på rødspette.
5) I filmen National Treasure fra 2004, var et skattekart nedtegnet på hvilket gammelt, historisk dokument? SES hadde sett filmen og med litt assistanse kom vi frem til Uavhengighetserklæringen.
6) Hva kalles håndarbeidsteknikken hvor tråder knyttes sammen og danner varierte mønstre? Ordet betyr "slør" på arabisk. Sigrun tok makaramé.
7) Hva står forkortelsen CSS for i webdesign. SES hadde hørt om Cascading Style Sheets.
8) Hva er fellesbetegnelsen på erter, bønner og peanøtter som bestanddeler i kostholdet? Belgfrukter.
9) Hva slags dyr skal i følge jødisk tradisjon slaktes og helstekes kvelden før påskefesten? Lam.
10) Hva heter Warren Beattys berømte søster? Shirley MacLaine.
11) Hva het første person med ikke-vestlig bakgrunn som fikk fast plass på Stortinget? Sigrun husket Afshan Rafik.
12) 4 engelske fotballag skal kobles til deres gamle baner. i) Bolton Wanderers ii) Derby County iii) Stoke City iv) Sunderland. a) Baseball Ground b) Burnden Park c) Roker Park d) Victoria Ground. Vi husket noen hver og prikket ib, iia, iiid og ivc.
13) (2p) I hvilke fylker ligger hhv Lista og Flisa? Sigrun var sikker på Vest-Agder og Hedmark.
14) Hvilken kake er oppkalt etter en kommune i Troms og ble i 2002 kåret til Norges nasjonalkake i Nitimen? Her var vi helt blanke og fant ingenting bortsett fra en spøk om fiskekaker. Kvæfjordkake også kjent som Verdens Beste.
15) Hva heter det svært salte delhavet i Atlanteren som er oppkalt etter tangen som flyter der og hvorti europeiske ål vandrer før gyting? Sargassohavet.
16) I hvilket år skjedde følgende: Stavanger feirer 850-års jubileum, reklameforbud mot alkohol innføres fra 1. januar, Kong Faisal av Saudi Arabia myrdes av en nevø og det skjer en stor togulykke ved Tretten? Vi fant svært lite nyttig informasjon, men Daniel mente det skulle plasseres ganske midt på 70-t, og vi traff mirakuløst med 1975.
17) Hva kalles kjemiske forbindelser som dannes ved at energi opptas? Vi stusset litt på formuleringen og "forbindelser", men har i det minste hørt om endoterme reaksjoner og fant ikke noe bedre.
18) Hvilken forfatter, født i 1947, har solgt rundt 400 mill bøker innen 'kiosklitteratur' og står bak titler som " A Perfect Stranger", "Zoya" og "Bittersweet"? Det var ukjent for oss, men vi syntes det hørtes ut som Danielle Steele.
19) Hva kalles det i baseball når slagmannen selv løper rundt på alle basene for poeng? Home run.
20) Hvem ga i 1973 ut albumet "Goodbye Yellow Brick Road"? Elton John.
21) På hvilken dag i påsken ble det siste måltidet inntatt? Skjærtorsdag.
22) Hvilken tegnseriefigur heter på dansk Fedtmule? Langbein.
23) Hvem skrev romanen Ulysses? James Joyce.
24) Hva slags produker er Barilla kjent for å lage? Daniel visste pasta.
25) I hvilken region i Belgia snakker man hovedsakelig fransk? Vallonia.

Vi hadde noen heldige treff og kunne telle opp hele 25p/26 etter første omgang. Vi ledet dermed foran Storfamilien, som jeg mistenker var påskens Hurragutter, med 22p og Magnum på 21p. Paradokset lå på 20p og burde være på trygg avstand om vi ikke krasjet fullstendig i andre. Kun 12 lag deltok og laveste score var 14p.

Omgang 2:
26) Hvor mange høyder ble Roma bygget på? 7.
27) Hva het gården i TV-serien Emil i Lønneberga? Katthult.
28) Hvilken kanadisk delstat har stillehavskyst? British Columbia.
29) Fra hvilken klubb gikk Kenny Dalglish til Liverpool i 1977? Vi visste i utgangspunktet ikke, men mente han kom fra en skotsk klubb og at Celtic har gode forbindelser med Liverpool.
30) Ved hvilken by ligger den internasjonale flyplassen Ruzyne? Daniel visste Praha.
31) Winston Churchill døde i 1965. I hvilket år ble han født (+/-2år)? Med utgangspunkt i hans deltagelse i Boerkrigene rundt århundreskiftet, antok vi rundt 1880. Et støyende par ved siden av oss traff imidlertid bedre med 1874, men vi valgte å se bort fra hintet ikke minst fordi de ikke innga et umiddelbart inntrykk av troverdighet.
32) Hvilken supermodell med tilnavnet The Body, var Hennes&Mauritz' første undertøysmodell i 1990? Elle Macpherson.
33) Fleip eller fakt: i 1945 krasjet et B-25 bombefly inn i Empire State Building. Vi hadde ikke hørt om det og antok at det var en ny skrøne, men det var fakta. 14 mennesker omkom visst og hendelsen forårsaket en Guinness-rekord for lengste fall i en heis på 75 etasjer.
34) Hvilke farver er det i Saudi Arabias flagg? Grønt og hvitt.
35) Hvilken delstat i USA er den eneste som grenser til kun én annen delstat? SES foreslo Maine.
36) I hvilken australsk delstat er Perth hovedstad? Dette bommet vi på en gang på Burums da vi svarte Western Territory. I kveld scoret vi på Western Australia.
37) Hvilket sted i Finnmark har en flyplass med IATA-kode BVG? Det hørtes ut som Berlevåg.
38) I hvilket århundre trykket Gutenberg sin første bok? 1400-t.
39) I hvilket afrikansk land møttes Muhammad Ali og George Foreman til VM-kamp i 1974? Daniel hadde en følelse for Zaire.
40) Hvilken forfatter har skrevet om Ole Brumm? A.A. Milne.
41) Hva er det engelske navnet på Baltus i Knøttene? Charlie Brown.
42) Hvilke bær heter på svensk hallon? Bringebær.
43) I hvilket hav/sjø renner Volga ut? SES tok Det Kaspiske Hav.
44) I hvilket band er Bruce Dickinson vokalist? Våre naboer annonserte for hele lokalet at de visste nok et svar, men Iron Maiden var uansett kjent.
45) Hvilken kunstform driver Ingrid Lorentzen primært med? Ballett.
46) Hva kaltes dynastiet som forsvant med Victoria I av England? Vi bommet grovt på noe lignende tidligere i sesongen, men må ha lært noe av det. Vi traff i alle fall litt nølende på Tudor.
47) Hva heter skuespilleren, kjent for en flott frisyre og som Clubber Lang som bokset mot Rocky Balboa i Rocky 3? SES husket Mr. T.
48) Hva kalles korset i det skotske flagget? Andreaskorset.
49) Hva heter krigsguden i gresk mytologi? Ares.
50) 5p om sekretærer.
a) Hva heter sekretæren til James Bonds sjef, M? Moneypenny.
b) I hvilket land omkom FN's 2. generalsekretær angivelig i en flyulykke? Her kom vi ikke nærmere enn at det var i Afrika og gjettet i god tradisjon Belgisk Kongo. Nord-Rhodesia (i dag Zambia).
c) Hva er det norske navnet på sagitarius serpentarius? Vi gjettet faktisk korrekt at det var en fugl. Sigrun nevnte enndog sekretærfugl, men i alt peset med å fylle svararket mot slutten, glapp vi sekretærtemaet og endte litt komisk på linerle.
d) "Sekretær" betyr opprinnelig "å ta vare på sekretet". Hva er sekret i denne sammenhengen? En form for kroppsvæske var det eneste vi assosierte med sekret, og det kunne vel ha utviklet til litt av en stereotyp sekretærvits. Blekk var dernest det beste som falt oss inn, og vi tenkte aldri på segl.
e) Hvem var generalsekretær i Norges Røde Kors 1991-2001? Stoltenberg hørtes veldig riktig ut, selv om perioden ikke virket helt rett. Vi glemte helt Svein Mollekleiv. Stoltenberg har vært president i Norges Røde Kors siden 1999.

23p/29 var ingen sterk andre omgang og vi regnet med å bli tatt igjen, men det viste seg at flere lag slet med påskeformen og 48p/55 holdt til seier med 5p margin. Paradokset fulgte på 2. plass med 43p. 12 lag fullførte og laveste score var 27p.

Ingen kommentarer: