onsdag 8. februar 2006

Highbury 2. februar - Munkholm IV, runde 4

Kveldens lag besto av Tove, Ragnar, Jenny, Daniel og SES. Til tross for at vi hadde representanter på plass så tidlig som 17:30, var det langt fra stor valgrihet mht plasser. Vi fikk ikke engang plassen fra forrige gang med en flanke noenlunne fri men ble klemt sammen mellom, eller snarere oppå, to andre lag. I anstrengte sittestillinger fullførte vi en meget god førstomgang mens vi var nær ved å gå på en skikkelig smell i andre. Andreomgangen viste seg imidlertid å ha vært tøff for flere lag, og vår score tilsa til slutt en tredelt 3. plass, mens våre rettere snøt oss for 1p og forviste oss til en delt 5. Minst to deltagere klaget på ryggsmerter etter endt 2. omgang.

Omgang 1:
1) I hvilket land er Lula da Silva president? Brasil.
2) Hvem ble på 1800-t og begynnelsen av 1900-t betegnet som Europas syke mann? Vi vaset nesten bort en treff ved ubetenksomt å svare Tyrkia, men fikk poeng. Det Ottomanske Rike.
3) Hva er Rago, Ormtjernkampen og Forollhogna? SES husket nasjonalparker.
4) Hva heter skuespillersøsteren til Warren Beatty? Shirley MacLaine.
5) Et annet ord for hakekors som på sanskrit skal bety lykkebringer. Swastika.
6) Hvem beskrev i sin tid Reagans skattepolitikk som "Voodoo Economics"? Dette kunne vi ikke huske og henfalt til en eller annen demokrat, i dette tilfellet Jesse Jackson. Det viste seg å være George H. W. Bush (sr.) som iflg wikipedia sa dette i forbindelse med det republkanske partis nominasjon til presidentvalget i 1980.
7) Hvilken planet er nærmest Solen? Merkur.
8) (2p) Sverige fikk 3 friidrettsgull i OL i Athen, 2004. I hvilke grener og av hvilket kjønn var utøverne? Vi tok høydehopp for menn, tresteg for menn og 7-kamp for kvinner. (Jeg kan supplere navnene om noen sender meg dem).
9) Hvilket fornavn brukte jazzgitaristen som egentlig het Jean Baptiste Reinhardt? Django.
10) Hva er nasjonalitetsmerket på kjøretøyer fra Kroatia? Daniel var sikker på Hr.
11) Hva het slagstedet hvor George Armstrong Custer led nederlag? SES husket Little Big Horn.
12) Hvilken norsk visesanger har utgitt følgende album? "Som en rose"(2004), "Din tanke er fri"(1985), "Vindkast"(1977) og "Fiine antiquiteter"(1964). SES brukte resten av omgangen til å prøve og huske Lars Klevstrand, men det var selvsagt Alf Cranner.
13) Hva kalles det når elektrisk strøm går en utilsiktet snarvei med svært lav motstand? Kortslutning.
14) Hvilket selskap lanserte i sin tid varemerket Walkman? Sony.
15) Hvilket land vant i 1982 Melodi Grand Prix med "Making your mind up"? Vi svarte igjen litt ubetenksomt England, men fikk poeng for Storbritannia.
16) Gresk statsmann 493-429 fKr. Under hans lederskap påbegyntes Parthenon, han forberedte Peloponneserkrigen og Athen hadde sin storhetstid el.l. Perikles.
17) Afrikansk land på størrelse med Troms fylke. Opplevde en blodig borgerkrig på 90-t og grenser til Rwanda og Tanzania. Burundi.
18) Rangér begivenhetene fra tidligst til senest: Universitetet i Oslo åpner, første norske frimerket utgis, parlamentarismen innføres i Norge. Vi fant ut at begivenhetene ble nevnt i riktig rekkefølge. Universitetet i Oslo ble grunnlagt i 1811 (evt. åpnet i 1813). Første norske frimerke ble utgitt i 1855. Parlamentarismen i 1884.
19) Hva slags dyr er en sobel? Vi entes om at der er et mårdyr.
20) Hvem av de følgende ble ikke uttatt til OL-laget i hopp? Tommy Ingebrigtsen, Sigurd Pettersen eller Henning Stensrud? Våre sportsalibier visste Henning Stensrud.
21) Hvem var partileder i Høyre 1991-1994? Dette følte vi oss ganske sikre på å beherske, men gikk på en kollektiv smell når vi alle kun kom opp med Syse og aldri tenkte på Kaci Kullmann Five.
22) Hvilken by er kjent for Fisherman's Wharf? San Francisco.
23) Hva besto gødetråden i Edisons første glødelampe av? a) bambus b) sølv c) granitt d) grisetarm. Sølv er en så god leder at det var utelukket. Vi mente også at Edisons tilgang på bambus var begrenset og at granitt neppe gjorde seg som glødetråd. Grisetarmer virket ikke veldig sannsynlig, men var beste alternativ. Vi undervurderte bambusens utbredelse og virkeområde.
24) I hvilket band spiller Sivert Høyem? Madrugada var kjent.
25) Hvilken idrett spilles på en flate 76cm over gulvet, 2,74m lang og 1,525m bredt? Bordtennis virket som et greit alternativ.

Vi innkasserte 22p/26 i en god førsteomgang. Dette plasserte oss på en tredelt 2. plass av 24 lag. Laveste score var 9p og Barhjørnet ledet med 24p.

Omgang 2:
26) Hva heter den eldste broen i Firenze? Flere husket Ponte Vecchio.
27) Hva heter den spanske byen hvor levningene etter St. Jacob i følge legenden befinner seg og som er et mål for pilgrimmer? Vi klarte ikke å komme på Santiago de Compostela til tross for at det ikke var ukjent. Til slutt var Zaragosa det nærmeste vi kom.
28) Hva slags planter er selva, marmalada og miranda? Vi mente vi hadde hatt jordbær så mange ganger at disse navnene burde være kjent og prøvde oss litt vagt med frukt siden vi ikke kunne enes om andre alternativer.
29) Hvem skrev boken Lady Chatterley's Lover? Nok et pinlig øyeblikk da ingen klarte å huske D. H. Lawrence.
30) Hvem står som avsender for pålegget Sjokade? Vi var blanke og tippet Nidar. Sunda eller Stabburet tror jeg var fasit.
31) I hvilken by ligger fylkesadministrasjonen for Telemark fylke? Skien.
32) Hva ble primært solg på en såkalt speakeasy i forrige århundre? Jenny visste alkohol.
33) Er det sant at det finnes en fugleart som heter burugle? Nei.
34) Hva slags produkter er Fenon, Strax, Harmoni og Lady? Noen har åpenbart viet litt tid til hjemlig vedlikehold og kjente til malingsprodukter.
35) Hvilken bok kommer rett etter 5. Mosebok i Bibelen? Vi hadde faktisk problemer med å komme opp med andre kandidater enn Jobs bok. Josvas bok.
36) Hva er et annet navn på Deatnu? Her var vi helt blanke og lette til slutt etter passende kandidater blant byer i Asia. Fasit sa Tanaelven.
37) Hva het folket som ble ledet av Attila? Hunnerne.
38) Hva heter varianten av bøketreet ned røde eller fiolette blader? Tove tok blodbøk.
39) For hvilken klubb i Italia spilte Paul Gascoigne? Daniel var sikker på Lazio.
40) Hvilken bokstav står på knekten i en vanlig kortstokk? J.
41) I hvilket land ligger byen Vaasa? Finland.
42) Ved hvilket navn er Cristobal Colon bedre kjent? Ragnar tippet Christopher Columbus men møtte stor uvilje mot forslaget. Vi fant imidlertid ingen bedre kandidater og fikk et heldig poeng.
43) Rangér fra kaldest til varmest: 20 grader Kelvin, -20 grader Fahrenheit og -20 grader Celsius.
44) Hva er kallenavnet til Karen-Christine Friele, en forkjemper for homofiles rettigheter? Tove visste Kim.
45) Hva het den norske superhesten som i 1986 vant Oslo Grand Prix og det svenske Elitloppet? Vi husket Rex Rodney.
46) Hvilket land har et helt grønt flagg? Libya.
47) I hvilket år skjedde følgende: Operaen i Sydney innvies, Egypt og Syria angriper Israel, Anders Langes Parti stiftes og Henry Kissinger og Le Duc Tho tildeles Nobels Fredspris? Vi var ganske sikre på 1973.
48) Hva i kroppen er thorax? Ragnar hadde brystet men ble nedstemt til fordel for 'noe i halsen' som etter hvert ble til spiserøret. Fasit sa brystkassen.
49) I hvilken by startet Norsk Jernverk AS produksjon i 1955? Mo i Rana.
50) 5p om Spelemannsprisen. Hvem fikk årest Spelemannspris for:
a) Beste popgruppe. Jenny tok Røyksopp.
b) Beste kvinnelige artist. Jenny tok Ane Brun.
c) Viser. Vi var blanke men noen husket Vamp da fasit ble opplest.
d) Hip Hop/RnB. Jenny tok Paperboys.
e) Årets hederspris. Terje Rypdal var kjent.

Vi kunne telle opp 21p/29 i andre omgang. Andreomgangen var vel langt svakere enn første- spesielt i innledningen hvor vi mistet en del poeng som vi burde ha vært høstet. 43p/55 holdt allikevel til en tredelt 3. plass bak Barhjørnet på 48p og Hurraguttene med 46p. Vi ble riktignok og av uklare grunner, kun kreditert 42p og en tredelt 5. plass. Vi sitter jo vanligvis igjen til resultatene er lest opp og vanligvis er det også få feil å rette på QuizParks quizer, men i kveld måtte de fleste av oss stikke før resultatene ble lest opp og vi hadde ingen til stede til å påklage resultatet. Litt synd siden det ville ha vært vår beste plassering på lenge i en Munkholmquiz. 24 lag deltok i kveld og laveste score var 20p.

Ingen kommentarer: