tirsdag 18. oktober 2005

Munkholm III -Runde 8 (Fru Burums 17.10.05)

Sig er dratt for godt, eller i alle fall for en lang stund, og Daniel er hentet inn som hans erstatter. For øvrig besto kveldens lag av Ragnar, Erik, Svein og SES. Dette skulle vise seg å være en runde som vi opplever i ny og ne, men ikke så ofte i det siste. De sære spørsmålene traff svært bra hos oss, og kombinert med en god porsjon flaks i 1. omgang, inntok vi en førsteplass. 2. omgangen var vel ikke like god, men den var langt fra svak, og jeg tror vi må innrømme at vi ikke hadde så mye mer å hente poengmessig. Alt i alt var det litt av et oppsving etter de traurige resultatene de siste ukene.

Første omgang:
1) Hvem vant nobelprisen i litteratur i år? Harold Pinter.
2) Hva slags naturkatastrofe var Storofsen? Svein visste at det var en flom (i Gudbrandsdalen, om jeg husker rett, og i 1789).
3) Hvilket skrapelodd reklamerer med "Flest milliongevinster"? Vi klarte såvidt å nevne ett skrapelodd, og prøvde oss Flax. Yezz.
4) I hvilket folkeeventyr finner vi katten Korse? Erik visste at det var i Revenka. (Katten var visst enkas tjener?)
5) Fra hvilket land kommer edamerosten? Nederland.
6) Hva betyr det svenske ordet "snål"? Gjerrig.
7) (2p) Condoleezza Rice nevnte i en kongresshøring som påtroppende utenriksminister 6 land som "tyranniets utposter". Hvilke land? (1p for 3-4, 2p for 4+). Vi var først inne på Bush' "ondskapens akse", men kom etter hvert til at Rice måtte ha uttalt dette beydelig senere og utelukket viselig Irak og Afghanistan. Vi var ganske sikre på Iran og Nord Korea. Deretter hadde vi Sudan og Syria, før Cuba og Burma kom inn ganske sent. Vi manglet Hviterussland, som Daniel ville ha med, og Zimbabwe, som SES hadde nevnt. Uansett var det nok til 2p.
8) Hva er spesielt med barberhøvelen Gilette M3 Power? Dette utløste en del spekulasjoner, og jeg må innrømme at jeg fant forslaget om at den var batteridrevet mest fantastisk. Likefullt var det rett. Et litt heldig poeng...
9) Hva slags tresort var Kon-Tiki laget av? Balsa.
10) Hva kalles den strenge æreskodeksen som japanske samuraier levde etter? SES kunne bushido.
11) Hvem hadde den mannlige hovedrollen i Broadcast News og The Accidental Tourist? SES husket vagt den siste filmen og visste at William Hurt spilte i den.
12) I hvilket lland ligger byen Göttingen? Spørsmålet besvarte vel seg selv- Tyskland.
13) I hvilken religion finnes den kvinnelige nattdemonen Lillith? Inspirert av djinner- ånder skapt av ild- som vi ganske nylig bommet på i en quiz på SP, insisterte SES på islam. Liksom på SP var det noen som ville ha shintoismen, mens alle mente at Lillith hørtes mer europeisk ut. Uansett ble ikke jødedommen nevnt.
14) Hva slags styreform har Nederland? Monarki.
15) The Difference Engine var visstnok en mekanisk regnemaskin som ble konstruert på 1800-tallet av Ada Lovelace og hvilken annen person? Svein kunne Charles Babbage.
16) Hvem vant VM i fotball i 1998? Frankrike.
17) Hvor mange snes går det på en skokk? Erik var tidlig ute med 3.
18) I hvilket land ble Felipe Gonzales valgt til statsminister i 1982? Spania.
19) Amerikansk energiselskap som i 2001 ble begjær konkurs. Enron.
20) Engelsk ord for en havesofa montert i et staiv så den svinger/gynger. Hammock.
21) Et fiberprotein som finne i hud, hår og ull og som også kalles hornstoff. Svein var svært nær, og med assistanse fra Ragnar og Daniel kunne vi inkassere poeng på keratin.
22) Athensk statsmann som levde ca. 400 fKr og var den fremste statsmann i antikkens Hellas. Perikles.
23) Hvilken gruppe har gitt ut albumet "Ørna tek ikkje unga"? Svein visste det var noe med rap, og Erik mente det noen i kamp, så da ble det Klovner i Kamp.
24) Fra hvilket land stammer leketøysprodusenten Brio? Danmark var første tanken i alles hoder, men rett svar var Sverige.
25) Kjønnssykdom også kjent som dryppert. Gonoré.

Dette ga oss 23p/26 etter første omgang, hvilket vi var svært fornøyde med. Enda mer fornøyd ble vi da det viste seg at vi ledet etter 1. omgang. Begge Uglene var riktignokk hakk i hæl, kun 1p og 2p bak oss. 22 lag deltok og svakeste lag oppnådde 11p. Som sagt var vel dette en runde som passet oss like godt som siste quiz på SP passet oss dårlig og med de seneste ukenes middelmådige til svake resultater friskt i minne, var det oppløftende å endelig få uttelling.

Andre omgang:
26) Hvem scoret Norges eneste mål mot Hviterussland på onsdag? Thorsten Helstad.
27) Et ord for teknikken som zen lærere bruker for å demonstrere at logikken ikke strekker til og at svaret er intuitivt betinget. SES foreslo at trascendental meditasjon muligens kunne skrives i ett ord. Ingen hadde hørt om koan.
28) I 1855 fant Henry Bessemer en prosess i hvilken luft blåses inn i flytende råjern for å lage hvilket materiale? Her var vi usikre, men Svein ble etter hvert ganske sikker på, og argumenterte godt for, at produktet var aluminium. Hadde det vært rett ville utledningen vært genial. Uheldigvis sa fasit stål.
29) Hva kalles lærremmen rundt hodet og i bittet til en hest? Bissel (eller trinse eller beksel).
30) Hvem regisserte i 1979 Nosferatu- Phantom der Nacht? SES visste hvilken film det dreide seg om, og med denne informasjonen husket Svein navnet: Werner Herzog.
31) Hva kalles området Sortland, Stokmarknes og Østnes? Daniel var bombesikker på Vesterålen.
32) Hvilken norsk politiker uttalte "Eg er djupt såra og vonbroten"? Ragnar var tidlig ute med Kjell Bondevik (onkel (tror jeg) av "vår" Kjell Magne).
33) Hva heter hovedstaden i Zimbabwe? Harare.
34) Hvilken rettsak handler boken "Kappefall- et varslet justsimord" om? Her sto det til slutt mellom Torgersen-saken og Liland-saken. Dermed bommet vi stygt på Treholt-saken. Arne Haugestad har visstnok nylig utgitt denne boken som vi har misset fullstendig.
35) I hvilket tiår ble Karius og Baktus av Thorbjørn Egner utgitt? Her var vi åpenbart altfor sent ute og gjettet på 60-tallet når fasit sa 40-tallet (1949).
36) Hvilken kunstretning har fått navn etter et bilde av Monet? Impresjonismen - bildets navn var visst "Inntrykk av en soloppgang").
37) Hvilke 3 sjakkbrikker kan, om forholdene for øvrig tillater det, utføre et trekk fra A1 til B2? Konge, dronning og løper.
38) Fra melken av hvilket dyr får vi mozarella osten? Daniel tok bøffel (fasit nevnte også vannbøffel).
39) Under hvilket navn er Ludvig Holbergs skikkelse Rasmus Berg bedre kjent? Erasmus Montanus.
40) Nevn et land hvor Drakensberg fjellene ligger. Vi mistenkte at det var snakk om et sted i Transylvania og gjettet Romania. Fasit aksepterte Sør-Afrika og Lesotho.
41) Hva er en amarillo? Flertallet var ganske sikker på at det var et beltedyr, men må ha blandet det med et lignende navn. Fasit sa først en tresort/tre/løvtre, men ble utvidet til også å akseptere et spansk navn på en lys/gul farve og noe i forbindelse med tobakk/tobakksblader.
42) Hva kalles avgiften på valutatransakjsoner over landegrenser, oppkalt etter en amerikansk nobelprisvinner i økonomi? Overraskende mange tok Tobin-skatten.
43) Norsk fotballspiller som har spilt for Bryne, Bayer Leverkusen og Racing Club Paris. Arne Larsen Økland.
44) Klassisk musikk; finnes det pedaler på en vanlig harpe? Svein insisterte på at det faktisk var 7 av dem, så ja.
45) I hvilken by ligger Den himmelske freds plass? Beijing.
46) Hvilken golfspiller var kjent som The Big Easy? Daniel, Erik og Ragnar gjettet korrekt Ernie Els.
47) I hvilket fylke ligger Namdalen? Nord-Trøndelag.
48) Hvilken sport har briten Phil 'The Power' Taylor dominert i en årrekke, med 9 VM titler i de 1 siste mesterskapene for profesjonelle? Ingen hadde hørt om ham, så vi gjettet en engelsk pubsport. Erik og SES eliminerte snooker og biljard, og vi sto igjen med darts.
49) Svensk skuespiller som har spilt i Fargo, Constantine og Minority Report. SES insisterte på Peter Stormare.
50) 5p for fremmedord på 6 bokstaver som begynner med F.
a) Offiser av laveste grad. Fenrik.
b) Slipt flate på stein eller glass. Fasett
c) Maleri på fuktig kalksten. Freske/fresco.
d) Skrøpelig. Fragil.
e) Tuberkulose. Her brukte vi lang tid på å lete etter et ord vi mente vi burde kunne. Det viste seg fordømt forgjeves når fasit sa ftisis (jepp, jeg stavet det rett).

22p/29 i 2. omgang ville neppe være godt nok til å beholde 1. plassen med 45p/56 sammenlagt. Da listene ble lest opp lå imidlertid begge uglelagene bak oss, mens El Diablo en el Ojo (el.l) hadde etter en imponerende andre omgang med 26p, gått 1p forbi. Vi endte på en delt 2. plass. Nå husker jeg ikke i farten med hvem vi delte plassen, muligens var det en av uglene. Uansett var det 21 lag som fullførte quizen. For vår del var det vel en smule skuffende å bli forbigått på målstreken, men resultatet var svært oppløftende sammenlignet med de seneste ukene. Dessuten somlet vi vel ikke bort altfor mange poeng, så vi kan nødig si at vi kunne ha gjort det mye bedre.

Ingen kommentarer: