mandag 3. oktober 2005

Fru Burums 3. okt. 2005

Svein, Erik, Ragnar og SES stilte på Burums i kveld, med Espen som erstatter for Sig. Det ble litt av en maraton runde som varte og rakk, delvis fordi man aldri starter i tide på Burums og at hver ny QM tar seg stadig bedre tid før, mellom og etter omgangene, og liksom forrige ble kveldens runde preget av mye rot hvor telefoner måtte tas, fasitsvar korrigeres og poengsummer rekalkuleres. For lagets del ble det nok en middelmådig runde. Plasseringen etter første omgang var vel noenlunne godkjent, men vi raste nedover listene til tross for at vi gjorde det en smule bedre i andre.

Første omgang:
1) I hvilket parti er Vidar Kleppe medlem nå, etter bruddet med FrP? Enighet om Demokratene.
2) Fra hvilken by kommer siddisene? Stavanger.
3) Hvilken amerikansk by bidro med gatenavnene i den originale (amerikanske) utgaven av Monopol? Vi følte oss ganske sikre på at det var New York så dette var en ærlig bom: Atlantic City.
4) Elektrisk komponent vanligvis bestående av silisium og som leder strøm bare en vei. Diode.
5) Hvem er forfatter av Blikktrommen? Günther Grass.
6) Hva står forkortelsen WYSWIG for (visstnok) innen data? What you see is what you get.
7) Hvem har skrevet teksten til Torskevisa (En ekte lofottorsk jeg er)? I mangel av andre alternativer og under forståelse av at personen skulle være svært så godt kjent for oss, gjettet vi Thorbjørn Egner.
8) Hvem skriver sjakkspalten i VG? Ragnar og Svein visste at det gjør Simen Agdestein.
9) Hvilket sigarettmerke hadde, mens det fortsatt var lov med tobakksreklame i Norge, reklamen "Ja, nå røker også jeg ...."? Ikke Blue Master men Prince.
10) I hvor mange etterkrigsregjeringer har SP deltatt? Hver regjeringssjef skulle telles kun én gang, hvilket bidro til en del forvirring omkring spørsmålet allerede fra starten. Erik og Ragnar telte opp Borten, Korvald, Willoch, Syse og Bondevik og vi fikk poeng for 5. En innvending førte imidlertid at dette i pausen ble korrigert til 6 da det viste seg at SP også satt i Lyng regjeringen. Noen sådde tvil også om dette svaret og hevdet at SP ikke satt i Korvald regjeringen, men det ebbet visst ut på 6 og vi mistet poenget.
11) Vi skulle frem til en person ut i fra følgende opplysninger: Født i 1966 og spilte Monsiur Defoix(?) i filmen Elisabeth fra 1998. Han står også bak uttalelsen (fritt oversatt) "Når måkene følger trålerne, er det fordi de vet at sardiner blir kastet i vannet" (el.l). SES gjenkjente sitatet fra Eric Cantona.
12) Hvilket ord kan være navn på et kattedyr, golfkøller og et helikopter. Vi mente at "puma" tilfredsstilte alle kriterier, men fasit sa "lynx" inntil også dette ble sjekket i pausen og både "puma" og "lynx" ble godkjent.
13) Hvilken elv har gitt navn til Den Iberiske Halvøy? SES mente at at Ebro var det nærmeste vi kunne komme.
14) Hvilken europavei går gjennom Voss, Borgund og Fagernes. Svein var sikker på E16, mens fasit mente E68. I pausen viste det seg at fasit var utdatert og E16 var korrekt.
15) Melodi Grand Prix 1966, Norge får en 3. plass hvilket er vår beste plassering frem til seieren i 1986. Hvem fremførte Norges bidrag. Vi diskuterte først Nora Brockstedt og Voi Voi, men Ragnar mente at dette var tidligere og skar gjennom med Åse Kleveland (som visstnok sang at hun var en gammel mann).
16) Navnet på den sukkerfrie varianten av Toy som i sin tid fantes på markedet. Vi har hatt denne før og SES husket You.
17) (2p) Hvilke to land møtes i Davis Cup finalen i tennis i år? Ingen visste det, men vi mente at USA burde være et trygt poeng. Bortsett fra det ble i alle fall Spania, Russland og Sveits nevnt før vi endte på Australia. Kroatia og Slovakia tenkte ingen på.
18) Fleip eller fakta: En sterk storm i Frankrike i 1971 førte til at man fant igjen diverse gjenstander i Cornwall, England etter stormen. Noe av det som etter sigende skulle ha blåst over kanalen var høne og et tørkestativ (tror jeg). Vi har bommet på dette før også, men vi husket ikke hva vi svarte dengang. I dag mente noen at de faktisk hadde lest historien så vi svarte fakta og bommet igjen. Fleip.
19) Hva er det engelske navnet på Tommy og Tigern? Calvin & Hobbes.
20) Russisk tsar som i en periode jobbet som båtbygger ved et nederlandsk verft. Erik tok Peter den Store.
21) Hva het SS Norway før det ble norsk? Erik tok SS France.
22) I hvilket år døde Nikita Khrutsjov (+/-1år)? Flere bidro med gode forsøk på å tidfeste Khrutsjovs død, og Erik kom til slutt til at 1973 var et bra år. 1971.
23) Hva het presiden Franklin D. Roosevelts kone til fornavn? Eleanor.
24) Hva slags lidelse er narkolepsi? Svein, med støtte av Espen, insisterte på sovesyke.
25) Hvilken fugl finnes i kommunevåpnene til Loppa, Røst og Skjervøy? Vi gjette havørn med lundefugl som en god nr. 2. Skarv.

Dette ga oss, etter en del frem og tilbake, 18p/26 og en 4. plass etter første omgang. Svakeste score var 2p og 2Bad ledet med 21p. 24 lag deltok. Flere av lagene vi vanligvis taper for lå faktisk etter oss, så bortsett fra scoren kan det vel sies å ha vært en ganske bra runde.

Andre omgang.
26) Hva er Norges minste rovdyr? Ragnar og SES mente det var snømusa.
27) Hvilken européer er kjent som boktrykkerkunstens far? Gutenberg.
28) I boksing, hva står forkortelsen WBA for? World Boxing Association var ganske rett frem.
29) Hvilken bilprodusent har modellene Pathfinder og Safari? Vi kom under litt tvil frem til Suzuki, men det viste seg å være Nissan.
30) Hva kalles den største geriljabevegelsen i Peru? SES tok Lysende Sti.
31) Hva het den forrige kongen av Danmark? Erik tok en historisk gjennomgang og kom til Fredrik. Etter fintelling ble det Fredrik X. Fredrik IX.
32) Hva slags plante er Zefyr? Jeg mistenker at vi har bommet på noe lignende før som inkluderte jordbær. Det var ikke en orkidé.
33) I hvilke to grener konkurreres det i leirdueskyting? Erik tok trap og skeet.
34) Hva slags utdannelse har Trygve Hegnar? Erik var ganske sikker på siviløkonom.
35) Hvilken film var den siste med et bynavn i tittelen som fikk Oscar for beste film? SES måtte helt tilbake til Casablanca for å finne en kandidat. Sleepless i Seattle ble nevnt uten at vi trodde den hadde fått nevnte pris, men Espen mente LA Confidential muligens fikk en del Oscars så vi gjette denne. Ingen tenkte i farten på Chicago.
36) Hva er en tangkvabbe? En fugl, fisk eller frukt? Ragnar ville ha fisk men SES og Espen stemte på fugl.
37) Hvor mange stjerner har en major på skulderen? 1.
38) Ord som kan bety følgende tre ting: noe som ble dannet for ca. 10.000 år siden, noe man trodde på for ca 4.500 år siden og en forkortelse for noe som ble oppdaget for 107 år siden. Svein startet det hele ved å nevne istiden og ra, SES kom på solguden Ra og Espen kompletterte med Radium, altså ra.
39) Hvilken norsk TV-kanal viser for tiden Lassie? Espen tok TV2.
40) Hva heter den nederlandske kronprinsessen til fornavn? Vi hadde alle hørt det på et tidspunkt og mente det lignet litt på Alexandra, men det viste seg å være Maxima.
41) Hvilken vinteridrett er Hallstein Bøgseth kjent fra? Kombinert.
42) I hvilken amerikansk delstat er Providence delstatshovedstad? Rhode Island.
43) Hvor mange brikker har hver spiller i Damm? Full forvirring mens vi forsøkte å huske tilbake til barnedagene. Betraktninger over brettets geometri ledet Svein til å skrive 8, selv om alle, ham selv inkludert, mente det virket lite. Forsøk på å øke antallet endte på 16, som virket for mye. Espen foreslo et kompromiss med 12, men vi ble stående på 8.
44) Hva betyr "cogito ergo sum"? Jeg tenker altså er jeg - og vi tenkte alle på hvor mange ganger i løpet av en sesong nettopp dette kommer opp.
45) Hva slags tegn er accent sirceflexe (?)? Svein visste at det er en "hatt" (^).
46) Hvilken by er den mest folkerike på New Zealand? Det sto mellom Wellington og Auckland og vi valgte rett.
47) I hvilken fjellheim ligger Glittertind? Erik var ganske sikker på Jotunheimen.
48) Hva var Frøken Detektivs fulle navn? Nancy Drew.
49) Norsk popgruppe, fortsatt aktive, som debuterte i 1986 med "Suser avgårde". De Lillos.
50) 5p om norske breer og fylkene de ligger i.
a) Folgefonna- vi plasserte den i Rogaland, men det viste seg å være i Hordaland.
b) Hardangerjøkulen - korrekt plassert i Hordaland.
c) Jostedalsbreen- også korrekt i Sogn og Fjordane.
d) Svartisen- bombesikkert i Nordland.
e) Åfotbreen- vi tolket det først som Ofotbreen og plasserte den i Troms. Andre som heller aldri hadde hørt navnet, spurte om det muligens kunne være Ålfotbreen, til hvilket QM svarte kanskje og tok en ny telefon. Vi hadde ikke hørt om noen av dem og forble i Troms. Etter å byttet svarark ble vi imdlertid kommandert til å bytte tilbake siden Ålfotbreen og Åfotbreen begge var breer og de som hadde trodd det var Ålfotbreen visstnok skulle få en sjanse til å rette feilen- til høylydte protester fra andre. En merkelig manøver, og det ble latterlig da det viste seg at de begge lå i Sogn i Fjordane.

20p/29 i andre omgang. Liksom vi i første trodde vi hadde gjort det dårlig, men oppnådde en grei plassering, håpet vi vel nå at vi skulle holde plassen sånn noenlunne. I steden raste vi ned til 9. plass med 38p/55. Sisteplassen lå på 6p mens topplassen var delt på 45p.
Utslagsspørsmål: Hva var vinnertiden til Hicham el Guerros(?) på 5000m i OL 2004? Løse Ugler svarte 12:50 mens Ugler i mosen 12:53. Vinnertiden var på 13:14:39 og Løse Ugler vant i kveld. Uglene dominerer fortsatt på Burums. Lederne etter første omgang, 2Bad, endte for øvrig på en delt 3. med 43p.

Ingen kommentarer: