lørdag 12. mars 2022

Kafé K 10. mars 2022

Eivind sto bak quizen denne uken, der Qeng Ho stilte med Ragnhild, Reidun, Renate, Svein Erik og Sigmund. Spørsmålene er delt inn i kategorier med fire spørsmål, angitt i det første spørsmålet i hver kategori her. Det er dessuten Eivinds formuleringer, ikke våre ufullstendige notater.

Første omgang:

1. Hårfint. Vi starter med det nylig avsluttede OL i Kina, og jeg siterer fra nettsiden til langrenn.com: «Therese Johaug vant 10-kilometeren med hårfin margin.» Marginen var fire tideler, men hvem slo hun?
2. En av norrøn mytologis vakreste kvinner sies å ha hår av gull. Hun var gift med en av de aller mest kjente skikkelsene. Hva het hun?
3. Musikalen Hair er satt opp mange ganger i Norge, første gang på Den Nationale Scene i Bergen i 1970. Hvilket rockeband hadde musikken i denne oppsetningen?
4. Ragnvald Mørejarl fikk, ifølge Snorre, en viktig og symbolsk oppgave etter slaget i Hafrsfjord i 972. Hva var denne oppgaven?
5. Energi. Hva er den internasjonale enheten (SI-enheten) for energi?
6. Batterier er en form for energilagring. Et av grunnstoffene som brukes i batterier har atomnummer 3. Hvilket?
7. Hvis vi ser bort fra forbrenning av alkohol, er det tre næringsstoffer i maten som sørger for energitilførsel til kroppen vår. Fett er det ene, men hvilke er de to andre?
8. De såkalte Konsesjonslovene, først utformet i 1906, dreide seg om energi. To saker var spesielt viktige i disse lovene. Nevn en av dem!
9. Munch. Ved flytting av Munchmuseet til Bjørvika, var en av de store utfordringene å flytte monumentalverkene. Det aller største er 50 m² stort. Hva er tittelen på det?
10. Fra hvilket land kommer arkitektkontoret som tegnet det nye Munchmuseet?
11. «Munch» kan skrives på forskjellige måter, for eksempel MONK. Hva forbinder du med Thelonious Monk?
12. Munk er også en fugl. Hvilket familie tilhører munken?
13. De gærne har det godt, eller... Jahn Teigen og Prima Vera mente i alle fall det i 1982. Tekstens «jeg»-person var jaget av politi og psykologer og alt som var, men hvor hadde han gått i dekning?
14. En som neppe hadde det godt, var Jim Jones, grunnleggeren av Folkets tempel (Peoples Temple) i USA. Da det ble hett om ørene på ham, tok han med menigheten og flyktet til et land hvor tilhengerne begikk kollektivt selvmord. Hvilket land?
15. At satire kan være livsfarlig, fikk medarbeiderne i et fransk ukemagasin erfare i 2015. Hva heter magasinet?
16. I denne thrillerfilmen fra 1991 jakter Jodie Foster på en seriemorder som bortfører unge kvinner og flår dem for å sy en kvinnedrakt til seg selv. Tittel?
17. Skotøy. Jeg vil ha navnet på en type vanntett barnestøvel, utviklet i Norge og produsert av Viking Fottøy!
18. Et joggeskomerke som er blitt veldig populært, er Hoka. Fra hvilket land kommer Hoka?
19. Hvem skrev Svenske gummistøvler?
20. Utrolig, men sant: de australske saueskinnsskoene som ser ut som tøfler er på moten igjen. Hva heter de?

Andre omgang:

1. ET. Den ikoniske filmen fra 1982 handler om romvesenet ET, som blir gjenglemt på jorda og blir venn med en ung gutt. Hva heter gutten? Rollenavn eller virkelig navn.
2. Hva er De magellanske skyer og Andromedatåken eksempler på?
3. Når de astronomiinteresserte snakker om en Merkur-passasje, hva mener de da?
4. Mange steder i verden, i Norge i Tromsø og på Blindern, kan vi se Foucaults pendel. Hva skal denne pendelen illustrere?
5. Dyrisk litteratur. Hva heter George Orwells Animal Farm på norsk?
6. Hvem har skrevet Ulvehunden?
7. Hva slags mus er «Morten» og «Bestemor» i Hakkebakkeskogen?
8. Dette er en sjøroman, først utgitt i 1974. Handlingen foregår delvis på en båt og delvis på en øy og blir fortalt gjennom skipets annenstyrmann «Peder Jensen». Navn på roman eller forfatter!
9. Hjernen er alene. Hvem sang tittellåten på denne kategorien?
10. Parkinsons sykdom rammer en god del av oss når vi kommer opp i årene. Sykdommen skyldes at hjerneceller som produserer et signalstoff, dør. Hvilket stoff snakker vi om?
11. En liten del i storhjernen har fått navnet sitt etter et eiendommelige sjødyr, nemlig sjøhesten. Hva heter denne hjernedelen?
12. Hjerne kan også skrives med «gj». Hvilken ordklass hører gjerne til?
13. Og nå: sport. Hva forbinder du med Edvard Engelsaas?
14. En legendarisk verdensrekord på skøyter og året da Gimsøy kloster brant ned, har mye felles. Derfor spør jeg: i hvilket år brant Gimsøy kloster?
15. I England så vi nylig ligacupfinalen mellom Chelsea og Liverpool, som Liverpool vant etter straffer. Men hvor mange straffer måtte til for å kåre vinneren?
16. Therese Johaug har nettopp bestemt seg for å legge opp og ofre seg mer for familien. Det blir sikkert forloveden glad for. Han vant nylig Mesternes mester, men hva heter han?
17. Klassiske perler. Bilen ble introdusert i gateversjon i 1954 og var da verdens raskeste produksjonsbil. Typisk kjennetegn er måkevingedørene. Hvilket bilmerke?
18. Den nederlandske maleren Johannes Vermeer malte i 1665 et mesterverk som noen ganger kalles Nederlands «Mona Lisa». Maleriet er også utgangspunkt for en film fra 2003 med Scarlett Johansen i hovedrollen.
19. Dette er Margaret Mitchells klassiske roman fra 1936, også en filmklassiker.
20. Arkitektoniske perler kan jo være så mye, men Norges kanskje mest kjente arkitekt har vel sørget for noen bidrag til perlekjedet, for å si det sånn. Blant annet har han tegnet Villa Busk på Kjønnøya i Bamble. Hvem?


Fra hvilket land kommer arkitektkontoret som tegnet Munchmuseet i Bjørvika?


Første omgang:

1. Hårfint. Vi starter med det nylig avsluttede OL i Kina, og jeg siterer fra nettsiden til langrenn.com: «Therese Johaug vant 10-kilometeren med hårfin margin.» Marginen var fire tideler, men hvem slo hun? Vi visste og satset på Jessie Diggins, som kom på 8. plass, men som tok sølv etter Johaug på 30 km. Kerttu Niskanen.
2. En av norrøn mytologis vakreste kvinner sies å ha hår av gull. Hun var gift med en av de aller mest kjente skikkelsene. Hva het hun? Siv. Hun var gift med Tor.
3. Musikalen Hair er satt opp mange ganger i Norge, første gang på Den Nationale Scene i Bergen i 1970. Hvilket rockeband hadde musikken i denne oppsetningen? Vi visste ikke dette, men satset på Saft.
4. Ragnvald Mørejarl fikk, ifølge Snorre, en viktig og symbolsk oppgave etter slaget i Hafrsfjord i 972. Hva var denne oppgaven? Han klippet håret til Harald Hårfagre.
5. Energi. Hva er den internasjonale enheten (SI-enheten) for energi? Joule (J).
6. Batterier er en form for energilagring. Et av grunnstoffene som brukes i batterier har atomnummer 3. Hvilket? Litium.
7. Hvis vi ser bort fra forbrenning av alkohol, er det tre næringsstoffer i maten som sørger for energitilførsel til kroppen vår. Fett er det ene, men hvilke er de to andre? Karbohydrater og proteiner.
8. De såkalte Konsesjonslovene, først utformet i 1906, dreide seg om energi. To saker var spesielt viktige i disse lovene. Nevn en av dem! Vi svarte hjemfallsretten, som ble godkjent. Fasit var at Staten skulle eie ressursene og at de ikke skulle selges til utlendinger. 1p.
9. Munch. Ved flytting av Munchmuseet til Bjørvika, var en av de store utfordringene å flytte monumentalverkene. Det aller største er 50 m² stort. Hva er tittelen på det? Vi bommet med «Historien» (som også er veldig stort, men er i Universitetets aula) på «Forskerne».
10. Fra hvilket land kommer arkitektkontoret som tegnet det nye Munchmuseet? Vi bommet med italienskspansk. Kontoret heter Herreros Arquitectos.
11. «Munch» kan skrives på forskjellige måter, for eksempel MONK. Hva forbinder du med Thelonious Monk? Han er jazzmusiker og -komponist.
12. Munk er også en fugl. Hvilket familie tilhører munken? Vi tippet finkefamilien. Sangerfamilien.
13. De gærne har det godt, eller... Jahn Teigen og Prima Vera mente i alle fall det i 1982. Tekstens «jeg»-person var jaget av politi og psykologer og alt som var, men hvor hadde han gått i dekning? Vi bommet med platestudiodiskotek.
14. En som neppe hadde det godt, var Jim Jones, grunnleggeren av Folkets tempel (Peoples Temple) i USA. Da det ble hett om ørene på ham, tok han med menigheten og flyktet til et land hvor tilhengerne begikk kollektivt selvmord. Hvilket land? Guyana.
15. At satire kan være livsfarlig, fikk medarbeiderne i et fransk ukemagasin erfare i 2015. Hva heter magasinet? Charlie Hebdo.
16. I denne thrillerfilmen fra 1991 jakter Jodie Foster på en seriemorder som bortfører unge kvinner og flår dem for å sy en kvinnedrakt til seg selv. Tittel? Nattsvermeren (Silence of the Lambs).
17. Skotøy. Jeg vil ha navnet på en type vanntett barnestøvel, utviklet i Norge og produsert av Viking Fottøy! Cherrox.
18. Et joggeskomerke som er blitt veldig populært, er Hoka. Fra hvilket land kommer Hoka? Vi var inne på Frankrike, men endte i USA.
19. Hvem skrev Svenske gummistøvler? Vi visste ikke og tippet Erlend Loe. Henning Mankell.
20. Utrolig, men sant: de australske saueskinnsskoene som ser ut som tøfler er på moten igjen. Hva heter de? Uggs.

13p var litt for beskjedent, og vi lå på tredelt sjetteplass. Quizzie Tunes ledet med 16p foran fire lag med 15p, mens Tres Amigos lå sist av ni lag med 5p.

Andre omgang:

1. ET. Den ikoniske filmen fra 1982 handler om romvesenet ET, som blir gjenglemt på jorda og blir venn med en ung gutt. Hva heter gutten? Rollenavn eller virkelig navn. Vi kom på «Elliot», som ble spilt av Henry Thomas.
2. Hva er De magellanske skyer og Andromedatåken eksempler på? Galakser.
3. Når de astronomiinteresserte snakker om en Merkur-passasje, hva mener de da? Merkur passerer foran solen.
4. Mange steder i verden, i Norge i Tromsø og på Blindern, kan vi se Foucaults pendel. Hva skal denne pendelen illustrere? Jordens rotasjon.


Foucaults pendel

5. Dyrisk litteratur. Hva heter George Orwells Animal Farm på norsk? Kamerat Napoleon.
6. Hvem har skrevet Ulvehunden? Jack London.
7. Hva slags mus er «Morten» og «Bestemor» i Hakkebakkeskogen? Skogmus.
8. Dette er en sjøroman, først utgitt i 1974. Handlingen foregår delvis på en båt og delvis på en øy og blir fortalt gjennom skipets annenstyrmann «Peder Jensen». Navn på roman eller forfatter! Vi tok Haiene av Jens Bjørneboe.
9. Hjernen er alene. Hvem sang tittellåten på denne kategorien? deLillos.
10. Parkinsons sykdom rammer en god del av oss når vi kommer opp i årene. Sykdommen skyldes at hjerneceller som produserer et signalstoff, dør. Hvilket stoff snakker vi om? Vi bommet med serotonin dopamin, som vi også hadde oppe. Serotonin er også en neurotransmitter.
11. En liten del i storhjernen har fått navnet sitt etter et eiendommelige sjødyr, nemlig sjøhesten. Hva heter denne hjernedelen? Hippocampus.
12. Hjerne kan også skrives med «gj». Hvilken ordklass hører gjerne til? Adverb.
13. Og nå: sport. Hva forbinder du med Edvard Engelsaas? Han var ukjent og vi tippet han var med på Bronselaget. Han var en skøyteløper som vant VM i 1900.
14. En legendarisk verdensrekord på skøyter og året da Gimsøy kloster brant ned, har mye felles. Derfor spør jeg: i hvilket år brant Gimsøy kloster? Vi bommet med 15361546. 15.46,6 er tiden på Knut «Kupper'n» Johannesens 10 000 m i Squaw Valley i 1960.
15. I England så vi nylig ligacupfinalen mellom Chelsea og Liverpool, som Liverpool vant etter straffer. Men hvor mange straffer måtte til for å kåre vinneren? Vi traff med 22 straffer.
16. Therese Johaug har nettopp bestemt seg for å legge opp og ofre seg mer for familien. Det blir sikkert forloveden glad for. Han vant nylig Mesternes mester, men hva heter han? Nils Jakob Hoff.
17. Klassiske perler. Bilen ble introdusert i gateversjon i 1954 og var da verdens raskeste produksjonsbil. Typisk kjennetegn er måkevingedørene. Hvilket bilmerke? Dette visste vi ikke, og vi tippet DeLorean. Mercedes.


Mercedes 300 SL

18. Den nederlandske maleren Johannes Vermeer malte i 1665 et mesterverk som noen ganger kalles Nederlands «Mona Lisa». Maleriet er også utgangspunkt for en film fra 2003 med Scarlett Johansen i hovedrollen. «Pike med perleøredobb».
19. Dette er Margaret Mitchells klassiske roman fra 1936, også en filmklassiker. Tatt av vinden (Gone With the Wind).
20. Arkitektoniske perler kan jo være så mye, men Norges kanskje mest kjente arkitekt har vel sørget for noen bidrag til perlekjedet, for å si det sånn. Blant annet har han tegnet Villa Busk på Kjønnøya i Bamble. Hvem? Sverre Fehn.

16p var ikke så galt, men 29p totalt holdt kun til 7. plass. Hasta la quizta var best i andre omgang med 19p, men det ble delt seier:

1: The Answer My Friend og Hasta la quizta (32)
3: Comrados og Landkrabbene (31)
5: Carl & Co og Quizzie Tunes (30)
7: Qeng Ho (29)
8: Virrvarr (25)
9: Tres Amigos (15)

For å dele ut premie, var utslagsspørsmålet denne gangen sluttkursen til Yara på Oslo Børs samme dag. The Answer My Friend svarte 234 kroner, Hasta la quizta 260 kroner, og siden kursen var 421 kroner, gikk premien til Hasta la quizta.

Bilder fra Wikipedia

Ingen kommentarer: