lørdag 18. april 2009

[Skien] Old Dubliner 16. april 2009

Svein Erik, Torbjørn, Torjus, Vegard og Sigmund stilte i en quiz av QM-Helge fra Mørkeloftet.

Første omgang:

1. Hvilken internasjonalt kjent artist kommer til Skien 10. mai? Ingen visste, og Sigmund satte Gavin DeGraw selv om Torjus egentlig var sikker på at det er en senere dato. Bobby McFerrin.
2. Hvor mye er klokken i Los Angeles når den er 20:00 i Oslo? 11:00.
3. Hvilken by ligger lengst syd av London, Berlin og Warszawa? Kun Sigmund var skeptisk til at London kunne være svaret. London ligger ca 0,8° syd for Warszawa, som igjen ligger 0,4° syd for Berlin.
4. I hvilken idrett spiller «Big Easy», «Great White Shark» og «Lefty»? Torjus tok golf. De er henholdsvis Ernie Els, Greg Norman og Phil Mickelson.
5. Hvilke 4 (0,5 for tre) av G20-landene ligger utenfor Europa, Nord-Amerika og Asia? Vi var raskt enige om Argentina, Australia og Brasil, men brukte litt tid på den siste, hvor vi hadde flere kandidater. Vi satset på Sør-Afrika.


G20-landene, med land som er medlem via EU markert med lyseblått

6. Hva heter NRKs nye kulturredaktør? Vegard kom på Hege Duckert.
7. Hvilken religiøs sekt har sitt hovedsete i Salt Lake City? Mormonerne (eller Jesu Kristi Kirke av Siste Dagers Hellige som den største av kirkene heter).
8. Hva er momsen på teaterbilletter? Torbjørn foreslo 0 %.
9. Hva betyr legio? Sigmund tok «mange». Fasit hadde egentlig «uendelig mange», men det tror vi ikke er korrekt.


«Mitt navn er Legio, for jeg er mange.»

10. Hva er navnet på rapperen «Poppin' Grandpa», som også er førsteamanuensis ved Idrettshøgskolen? Svein Erik foreslo Haldor Skard.
11. For hvilken begivenhet eller prestasjon har Ezinne Okparaebo bemerket seg? Hun tok EM-sølv på 60 m, friidrett innendørs.
12. For hvilken begivenhet eller prestasjon har Sara Skjlnes bemerket seg? Hun er Frøken Norge.
13. Hvem hadde en hit med «Livet er for kjipt»? Lars Kilevold.

14. Hvor høy (±1 cm) er Ole Einar Bjørndalen? Samtlige lag gikk visst i fellen her, og vi var også for langt unna med tipset på 175 cm. 180 cm.
15. Hvilket år ble Quisling født? Sigmund mente å ha sett 1889 nylig, og ingen hadde andre forslag. 1887 er fasit, og det ble gitt poeng ±1 år.
16. Hvem er fører av luftballongen over Skien? Flere visste at det dreide seg om Steffen Steffensen.

17. Hva kalles av mange fagfolk «hvitt blod»? Sigmund var inne på melk, som kanskje ville gitt oss 0,5p, da fasit var morsmelk, men vi satset i stedet på sevje.
18. Hvilken øy er verdens tredje største? Kontinenter og stater er ikke med, og både Sigmund og Svein Erik mente at det skulle være Borneo, til tross for at vi da ikke var sikre på hvilken øy som er nest størst. Vi trodde at Madagaskar var større enn Borneo, men det stemmer ikke.

19. I hvilket tiår ble kulepennen tatt i bruk i Storbritannia? Laget varierte i estimater, og mest tilslutning fikk 1910-tallet. Ingen var på 1930-tallet. Det tenkes nok da på et patent fra 1938, men disse kom ikke i salg før i 1943. Det første patentet kom i 1888, mens andre kulepenner, først kom på 1980-tallet. 0p.
20. Hvilket land ble i 2007 kåret av FN til verdens beste? Vi husket at det var ett år da Norge ikke toppet listen, og Vegard mente etterhvert at Island hadde tatt plassen det året, men vi trodde det var i 2008, og svarte Norge.
21. Bildeoppgave. Vi fikk fem bilder av forfattere: a) Dag Solstad; b) Sigmund tok Carl-Frode Tiller; c) Hans Herbjørnsrud; d) Per Petterson; e) Kjartan Fløgstad. 5p/5.

19p holdt til ledelse, 0,5p foran The Bright Side, som igjen var foran Noen og Landkrabbene, begge med 17p. Comrados lå sist av 14 lag med 7,5p.

Andre omgang:

1. Hva heter stykket som går på Teater Ibsen hvor to skuespillere har alle rollene? Vegard foreslo Dråpen. Happy Hour.
2. Hvem er forbrukerombud i Norge? Bjørn Erik Thon.
3. I hvilket land ligger Ararat, fjellet der Noas ark gikk i land? Tyrkia.
4. Hva er etternavnene til Telemarks stortingsrepresentanter? Det ble ikke oppgitt hvor mange det var snakk om, men vi var trygge på at det var seks personer. Vi tok raskt [Kåre] Fostervold, [Bård] Hoksrud, [Kari Lise] Holmberg, [Sigvald] Oppebøen Hansen og [Terje] Lien Aasland, men hadde litt problemer med den siste, til Torbjørn foreslo [Gunn] Olsen.
5. Hvor mye er romertall D? 500.
6. Nevn fire byer (0,5p for tre) i Sverige som slutter på -köping. Vi satset på Norrköping, Lidköping, Linköping og Enköping. Falköping, Jönköping, Köping, Nyköping og Söderköping var også korrekt, og i alt er det 9 slike byer i Sverige.
7. Hva er Boris Pasternaks mest kjente roman? Dr. Zhivago.
8. Hva står KFC for? Kentucky Fried Chicken.

9. Hvilket år trådte Likestillingsloven i kraft? Noen ville svare tidligere på 1970-tallet, men både Sigmund og Torbjørn mente det kunne være 1978, som vi derfor svarte. Den trådte i kraft 15. mars 1979, og ble vedtatt 9. juni 1978.
10. Hvilke to håndballag i eliteseriene («Postenligaen» i reklamehenseende) for kvinner og menn endte med 0p i siste sesong? Svein Erik trodde herrelaget kunne være Stord (endte på 8. plass med 18p), mens Torjus trodde kvinnelaget var Fjellhammer (spilte i 1. divisjon og endte på 5. plass med 30p). Fasit var Nærbø (menn) og Bækkelaget (kvinner).
11. Hvor mye er kongeparets apanasje i 2009? Vi gjettet 8 millioner, og trodde på poeng da fasit var 8 754 000. Imidlertid ble det kun gitt 100 000 i slingringsmonn.


Kongepuddelen må klare seg uten apanasje

12. Hva er Afrikas mest folkerike stat? Nigeria.
13. Skrev Jørn Hoel teksten, melodien, både tekst og melodi, eller verken tekst eller melodi til «Har en drøm»? Vi endte på verken tekst eller melodi.
14. Hva heter den lokale produsenten av slipesteiner? Torbjørn tok Norrøna.
15. Hva het de to norske legene som var i Gaza under krigen? Mads Gilbert og Erik Fosse.

16. Hvor stor fettprosent er det i Kviteseidsmør? Torjus var veldig sikker på at meierismør inneholder 80 %, men i følge Tines hjemmesider inneholder dette 82 %, mens Kviteseidsmør inneholder 81 %. Vi trodde Kviteseidsmør inneholdt mer fett enn meierismør, og satset på 85 %. Det ble gitt 1 % slingringsmonn.
17. I hvilken stat er Gaborone hovedstad? Botswana.
18. Hvem skal ut, og hvorfor, av Elvis, Buddy Holly, Jim Reeves og Patsy Kline? Elvis skal ut, fordi han ikke døde i en flyulykke.
19. Hva er Essos slagord? «Putt en tiger på tanken».
20. Hvor ligger Petronas Twin Towers? Kuala Lumpur.


Petronas Towers

21. Musikkoppgave. Vi skulle fram til fem filmtitler og artister: a) Wet Wet Wet og Four Weddings and a Funeral; b) Bette Midler og The Rose; c) Bryan Adams og Robin Hood: Prince of Thieves; d) Simon & Garfunkel og The Graduate; e) Soggy Bottom Boys og O Brother, Where Art Thou?. 5p/5.

20p og 39p totalt holdt til seier: 1: Qeng Ho (39), 2: Landkrabbene (38), 3: Team Bakken og The Bright Side (37), 5: Noen (35,5), 6: Demokratene (32,5), 7: Quizzy Tunes (31,5), 8: Paragrafrytterne (31), 9: Flash Exposures og Señorene (27,5), 11: Carl & Co (26,5), 12: Bankers (25,5), 13: Team skeptisk (20,5), og sist, 14: Comrados (17).

Vi fikk ikke noen premie denne gangen; mon tro om det betyr at sponsorene har kastet inn håndkleet på grunn av finanskrisen. Men siden Statoil har besluttet å ikke sponse Manchester Urinated, kan jo quizen være et godt alternativ.


Potten var på beskjedne 1120,– og Bankers ble trukket ut. De viste ikke at Rosa Parks var kvinnen som ikke oppga setet sitt for en hvit person på bussen i 1955, og pengene går derfor videre.

Bilder fra Wikipedia

Ingen kommentarer: