fredag 9. januar 2009

[Skien] Old Dubliner 8. januar 2009

Vårsesongen 2009 startet med hederlig innsats for Qeng Ho i en runde av DJ-Geir framført av QM-Hilde. Kjell, Reidun, Torbjørn, Vegard og Sigmund stilte. Spørsmålene var hovedsaklig hentet fra fjoråret, men det var også noen aktualitetsspørsmål.

Første omgang:
1. Hvilken stat – i tillegg til Israel – grenser Gaza-stripen mot? Egypt.
2. Hvilken relasjon er det mellom Jens Stoltenberg og Anne-Cath. Vestly? Reidun visste at Vestly var Stoltenbergs kones tante.
3. Hva het sønnen til John Travolta? Jett.
4. Hva var kallenavnet til Max Manus? Reidun forsøkte forgjeves å huske «Tollef», men vi endte på «Kleggen».
5. Hva er navnet på Odd Grenlands nye spiller? Ingen visste, og vi gjettet Martin Lindegreen (eller noe slikt), mens fasit var Morten Sundli.
6. Hvilken forfatter står bak bøkene Arbeidsfolk, Jacob og Else – en julefortelling? Vi endte på Oskar Braaten. Alexander Kielland.
7. Hva feires ved rosj hasjaná? Vi antok (jødisk) nyttår.
8. Hva skal Tollvesenets nye hunder læres opp til å finne? Penger.
9. I hvilken by ble «Lommemannen» arrestert? Bergen.
10. Hva kostet operabygget i Oslo? Vegard hadde et konkret tips på 3,8 milliarder, som vi gikk for. Fasit var 4,1 milliarder, og Flash ga oss 0,5p.
11. Når var Martti Ahtisaari president i Finland? Vi satset på perioden 1994–2002, mens fasit var 1994–2000. 0,5p.
12. Hva er det fulle navnet, inkludert typebetegnelse på det nye jagerflyet til det norske forsvaret? Her endte vi på F-39 Joint Strike Fighter, mens det mer korrekt skulle være Lockheed Martin F-35 Lightning II. Joint Strike Fighter ble også lest opp av QM-Hilde, og Flash ga 0,5p.
13. Hva var debutboken til Anne-Cath. Vestly? Reidun tok Ole Aleksander Filibom-bom-bom.
14. I hvilken nettavis ble det foretatt razzia i fjor sommer? Vi svarte Nettavisen, mens fasit sa NA24. QM-Hilde godtok vår argumentasjon om at NA24 er en del av Nettavisen. Dette var kanskje et litt vel billig poeng. Eksempelvis skriver Nettavisen om razzien 16. juni: «:Nettavisen holder til i samme bygget, og Økokrim oppsøkte også Nettavisens lokaler.». Det må vel forstås som at NA24s lokaler er deres egne. 1p.
15. Hva var navnet på «Vaske-Bakkes» rengjøringsfirma? Ikke Renholdsservice, men Viking.
16. Fra hvilket land kom bilmerket Simca? Torbjørn foreslo Frankrike.
17. Hva kalles Opel i Storbritannia? En gjenganger: Vauxhall.
18. Hva heter Starts nye trener? Knut Tørum.
19. Hvem spiller rollen som Maria Blix i TV-serien Hvaler? Kjell og Reidun kom i fellesskap fram til Charlotte Frogner.
20. Hvor mange gull tok Norge under OL på Lillehammer? 10. Vi hadde et tilgrensende spørsmål siste runde før jul.
21. Bildeoppgave. Vi skulle fram til personer eller hendelser basert på bilder: a) var av et fakkeltog i protest mot skolenedleggelser i Skien kommune; b) var Telemarks nye politimester Anne Rygh Pedersen; c) var av brannen på Kongerød skole; d) var av åpningen av Skien fritidspark; e) var av Ella Gjømle.

19,5p holdt til fjerdeplass. Team Bakken og Landkrabbene delte ledelsen med 21,5p, mens Porsgrunn vår by lå sist av 16 lag med 14p.

Andre omgang:
1. Hvilke Telemarkinger er nominert til Spellemannspriser i år? Odd Nordstoga og Rita Engedalen. Den siste var vi nok ikke helt presise på, og den satt ganske langt inne.
2. Hvem ble kåret til «Årets Telemarking» av Varden? Gunnar «Kjakan» Sønsteby.
3. Hvem ble president på Cuba etter Fidel Castro? Broren, Raúl Castro.
4. Hvem er Prins Joachim av Danmarks nye kone? Kjell imponerte og skremte med kunnskap om Marie Cavallier.
5. Hva er hovedstaden på Bahamas? Nassau.
6. Hvor mange linjeakevitter markedsføres i Norge? Vi satset på 3. 2 var fasit.
7. Hva betyr kaupang? Handelssted eller noe liknende.
8. Hvem «talte Roma midt imot»? Kong Sverre.
9. Hvilken fisk heter scomber scombrus på latin? Ikke gjedde, men makrell.
10. Hva het den militære motstandsbevegelsen i Norge under krigen? Milorg.
11. Når og hvorfor feires olsok? 29. juli, til minne om Olav den Hellige.
12. Hvor er Lusaka hovedstad? Torbjørn foreslo Angola. Sigmund har forsøkt pugge litt geografi i ferien, men har åpenbart sluntret unna Zambia.
13. Hvor mange tidligere amerikanske presidenter er fortsatt i live? 3 (George H.W. Bush, Jimmy Carter og Bill Clinton).
14. Hvem skal spille hovedrollen i den neste – fjerde – Terminator-filmen? Kjell imponerte med et forslag som var nært nok Roland Kickinger til at vi fikk poeng.
15. Hvor kommer avisa Varingen ut? Kjell tok Nittedal.
16. Hva er etternavnet til Sandy i Grease? Ikke Jones, men Olson.
17. Hvem kommer til Ibsenhuset til helgen? Vi gjettet på Vidar Johnsen og Peter Nordberg. Aasmund Buen Garnås, Aasmund Nordstoga og Odd Nordstoga.
18. Hvor hører Larris hjemme? Sigmund tok Vangsgutane.
19. Hva er uttrykket «ti tommeltotter» på svensk? Vi gjettet «tio tummar». «Tummen mitt i handen».
20. Hvem er Popelku? Vi gjettet Julenissen, men Sigmund var inne på Askepott fra Tre nøtter til Askepott (Tři oříšky pro Popelku).
21. Musikkoppgave. Vi skulle fram til fem artister fra 60-, 70-, 80-, 90- og 2000-tallet. a) var Elvis; b) var ikke E.L.O., som Sigmund foreslo, men Manfred Mann's Earth Band; c) Nena; d) Michael Bolton; e) var ikke Duffy, men Gabriella Cilmi. 3p/5.

Med 16p endte vi på 35,5p, noe som holdt til 5. plass. Landkrabbene knuste all motstand og endte på 42,5p, mens Team Bakken tok 39,5p. The Bright Side tok tredjeplassen med 39p, og Quizzy Tunes passerte oss med 38p. Bak oss fulgte: 6: Paragrafrytterne (33), 7: Señorene (32), 8: Førsterekka (31,5), 9: B-Boys og Carl & Co (31), 11: Porsgrunn vår by (30,5), 12: Flash Exposures og Mørkeloftet (30), 14: De stundesløse og Comrados (29,5), og sist, 16: Bankers (25,5).

Potten var på 1690,– og vi ble trukket ut igjen. Spørsmålet var ganske greit. Det motsatte av hydrofil er hydrofob.

Ingen kommentarer: