lørdag 13. desember 2008

[Skien] Old Dubliner 11. desember 2008

Kjell, Sigmund, Svein Erik, Torbjørn og Vegard, mens QM-Tom foredro noe vi tror var QM-Mette Cecilies spørsmål. Andre omgang ble noe anstrengende på grunn av restene av et julebord som ramlet inn og til tider overdøvet QM-Tom.

Første omgang:
1. Hvem er politimester i Telemark? Torbjørn tok Anne Rygh Pedersen.
2. Hvilken Telemarkskommune har en elg i våpenskjoldet? Vi gjettet på Drangedal, mens fasit Hjartdal. Noen i salen mente det er en hjort som er avbildet der. Det ser slik ut. Drangedal har en slags blomst, ser det ut til.
3. Hva er det indirekte objektet i setningen «Jeg ga henne hjertet mitt»? Svein Erik tok «henne».
4. Hva er Curtis Jackson bedre kjent som? Vegard foreslo B. B. King, mens fasit var 50 Cent. Vi ble litt forvirret av at QM-Tom omtalte personen i fortid.
5. Hva slags drikke er shandy? Torbjørn visste at det er sitronbrus og øl. Sitronbrusen kan visstnok erstattes av ingefærøl.
6. Hva er en allmenning? Vi svarte «fellesareale», og mente det måtte være presist nok for et ganske vagt spørsmål, men fasit påsto at det er «utmark, udyrket mark». Allmenning kan også betegne «åpen plass eller gate i en by», noe Flash Exposures, men ingen av våre forslag ble godkjent. Vi burde absolutt hatt poeng. 0p.
7. Hvor mange medlemsstater har EU? 27.
8. Hvor har man smerter om man lider av podalgi? Vi satset på føttene på grunn av forstavelsen, men vi kjente ikke til begrepet. Så langt vi kan se, betyr det «fotsmerte».
9. Hva betyr okkult? Sigmund ønsket å svare «skjult». Fasit hadde også med «hemmelig».
10. Hvilke fire nordmenn (0,5p for tre rette) har spilt i Manchester City? Det gikk ganske raskt å ta Alf Inge Håland, Åge Hareide og Kåre Ingebrigtsen, men den siste satt for langt inn, og vi gjettet Runar Berg. Egil Østenstad var den vi manglet. Noen i salen mente at også Einar Jan Aas har spilt i City, og protesterte høylytt, heldigvis forgjeves. 0,5p.
11. Hvilken filosofisk retning knyttes til Jean-Paul Sartre? Det sto stille noen sekunder før vi kom på eksistensialisme.
12. I hvilken bydel i Oslo bor det personer fra 170 forskjellige land? Vi ble noe forvirret av QM-Toms hjelpeopplysning om at bydelen skulle være særlig kjent, og vi var også i tvil om noen av forslagene våre er bydeler, og vi satset til slutt på Grønland, som heller ikke er en bydel, men en del av Gamle Oslo (som også var et alternativ). Sigmund nevnte Groruddalen som et alternativ, hvilket også var fasit, men det ligger i Grorud. 0p.
13. Hvem tilhører munnen der Karius og Baktus bor? Jens.
14. Hvilket år ble Berlinmuren bygget? 1961.
15. Hva er det dyreste krydderet? Safran.
16. Hvem har skrevet Jeg er brødrene Walker? Sigmund husket Jan Kjærstad.
17. Hva er SI-enheten for frekvens? Herz (Hz).
18. Hvorfor feirer japanere kanbutsu-e 6. april? Vi hadde ikke noe bedre enn «nyttår», mens fasit påsto at dette var Buddhas fødselsdag. Det finnes noen referanser til dette, men da på 8. april (Wikipedia). 0p.
19. Hvem har gitt ut Annleis enn i går? Vi svarte først Herborg Kråkervik, men byttet til Vamp rett før innlevering.
20. Hva er det offisielle språket i Liechtenstein? Tysk.
21. Bildeoppgave. Vi skulle fram til fem forfattere. a) Oscar Wilde; b) Tarjei Vesaas; c) Svein Erik tok Amalie Skram; d) Sigmund gjettet Gabriel Garcia Marquez; e) liknet veldig på Camilla Collett, syntes vi, men var Virginia Wolf. 4p/5.

17,5p holdt til tredjeplass, mens Quizzy Tunes tok en klar ledelse med 19,5p foran Landkrabbene med 18p. Sist av 16 lag var Frustrerte frøkner med 6,5p. 10 av lagene hadde mellom 14 og 18 poeng.

Andre omgang:
1. Hvem ga ut albumet Bat Out Of Hell? Meatloaf.
2. Hvilken etat jobbet Atle Antonsen i i TV-serien? Plan- og bygningsetaten.
3. Hva betyr madrugada? Vegard tok etterhvert «den blå time».
4. I hvilken tidligere portugisisk koloni er Maputo hovedstad? Svein Erik var sikker på Mosambik.
5. Hvem har «æren» for V-stilen i hopp? Jan Boklöv.
6. Hvilket år ble lov om selvbestemt abort vedtatt i Norge? Dette trodde vi vi hadde hatt flere ganger, men nå bommet vi med 1975 på 1978. Imidlertid har vi tidligere hatt et spørsmål om hvorfor Per Lønning gikk av i 1975, og det var nettopp abortloven, som faktisk ble vedtatt i 1975, men endringen som ga selvbestemmelse, kom i 1978. Det finnes altså ingen egen lov om selvbestemt abort, kun en «Lov om svangerskapsavbrudd» fra 1975. Denne trådte forøvrig i kraft 1. januar 1976.
7. Hvem er Sverige mest kjente tenor? Jussi Björling.
8. Hvilken internasjonal organisasjon ledes av Mohamed ElBaradei? IAEA (Det internasjonale atomenergibyrået).
9. Hvilken tresort bygget Noa arken av? Vi gjettet seder. Sypress.
10. Hvilke seks (0,5p for fem) norske kommuner begynner på «Eid…»? Vi hadde mange forslag, og satset på Eid, Eide, Eidfjord, Eidskog, Eidsvoll og Eidsvåg, og manglet Eidsberg. 0,5p.
11. Hva er det som i England kalles en «lollipop lady» eller «lollipop man»? Vi fikk dårlig tid og Sigmund gjettet «smørsanger». Det er en person som hjelper til ved fotgjengeroverganger. Dette har sikkert et navn på norsk også?
12. Hva var fornavnene til Asbjørnsen og Moe? Peder Christen og Jørgen.
13. Hva slags møbel er en sekretær? Vi svarte kabinett/skatoll og fikk poeng.
14. Hva kalles tegnet som er en mellomting mellom punktum og komma? Semikolon.
15. I hvilket fylke ligger Sør-Fron? Sigmund var nesten sikker på Oppland.
16. Hvem overtar etter Kjell Kristin Rike? Ikke Per Hansen, men Andreas Stabrun Smith.
17. Hvilket land produserer 40 % av verdens epler? Ingen visste, og vi burde hatt rutine nok til å treffe Kina, men gjettet USA.
18. Hva står BBC for? British Broadcasting Corporation.
19. Hvilket yrke har Hjalmar Ekdal i Vildanden? Vegard tok fotograf.
20. Hvor gammel er Kåre Willoch? Ikke 83, men 80 år.
21. Musikkoppgave. Vi skulle ha artister og titler. a) Supremes med «Where Did Our Love Go», ikke «Lovesong»; b) Vegard tok 10 CC: «Dreadlock Holiday»; c) ikke Human League, men Thompson Twins med «Doctor Doctor»; d) Nirvana: «The Man Who Sold The World»; e) Travis: «Closer». 4p/5.

17,5p og 35p totalt holdt til andreplass, 2p bak Landkrabbene med 37p. Bak oss fulgte: 3: Quizzy Tunes, Bankers og The Bright Side (34,5), 6: Demokratene (33,5), 7: Noen (32,5), 8: Carl & Co (30,5), 9: Team Bakken (30), 10: Flash Exposures (29,5), 11: Comrados (26,5), 12: Señorene (25), 13: Porsgrunn vår by (23,5), 14: La sagrada familia (22,5), 15: B-Boys (17,5), og sist, 16: Frustrerte frøkner (12,5).

Potten var på 1350,–, og B-Boys fikk sjansen. De fikk spørsmål om hva conga er, men meldte pass. Fasit var kubansk tromme, og pengene går videre til neste uke.

Ingen kommentarer: