lørdag 25. oktober 2008

[Skien] Old Dubliner 23. oktober 2008

QM-Knut fra Quizzy Tunes sto for andre gang for quizen denne torsdagen, og leverte en vanskelig runde, hvor Qeng Ho til tross for flere marginale bom tok sesongens åttende seier, selv om den ble delt. For laget stilte Kjell, Ragnhild, Reidun, Svein Erik og Sigmund.

Første omgang:

1. Hvem var motstanderne i «The Rumble in the Jungle»? Vi var enige om Muhammed Ali, og flere mente det var George Foreman som var motstanderen, men Sigmund var mer overbevist om at det var Joe Frazier. Frazier møtte riktignok Ali flere ganger, men det var tidligere. 0,5p.
2. Hvem giftet seg 29. august 1968? Kronprins Harald og Sonja Haraldsen.
3. Hvilket navn fikk fiskeren Simon av Jesus? Peter.
4. Hva er løftehøyden (±3 m) i slusene i Telemarkskanalen? Flere visste 72 m.
5. Hvem «oppfant» Periodesystemet? Vi var litt usikre på stavemåten, men hadde Dmitrij Mendelejev.
6. Hva kalles et stoff hvor alle atomer har samme atomnummer? Dette er en etter vår mening litt merkelig definisjon av grunnstoff.
7. Hva er det kjemiske symbolet for bly? Pb.

8. Hva betyr Mowgli? Flere var ganske sikre på at det betyr «menneske». «Frosken».
9. Hva består en sfinx av? Løvekropp og menneskehode.
10. I hvilket år sto det første Norgesmesterskapet i fotball? Vi visste omtrent, men var litt heldige med å treffe på 1902.
11. Hva her Porsgrunns høyeste fjell? Kjell tok Fjerdingen.

12. Hvor høy er verdens minste mann og hvor lange er bena til kvinnen med verdens lengste ben? Det ble gitt 5 cm slingringsmonn på begge, og vi bommet med 80 cm på 74 cm og med 125 cm på 132 cm.
13. Hvor gammel ble Paul Newman? Reidun mente 83 år, men Ragnhild fikk støtte for 82 år.
14. Hvor mange Oscars mottok Paul Newman? Sigmund var sikker på at det var for The Color of Money og mente det var for en film til, og vi svarte 2. Newman fikk for nevnte film, men mottok også to Æres-Oscars, så både 1 og 3 ble godtatt.
15. Hvordan ser Stokes drakter ut? Hvite og røde vertikale striper
16. Hva ble grunnlagt av Hagbart Emanuel Berner i 1869? Sigmund tok Dagbladet.
17. Hvem mottok årets Nobels fredspris? Martti Ahtisaari.
18. Hva heter Danmarks nasjonalsang? «Der er et yndigt land».

19. Hvem står bak sitatet «Jeg er redd det ikke går for Ann-Helen i dag heller»? Ingen visste. Flertallet ville gjette Jon-Herwig Carlsen, mens mindretallet ønsket Kjell-Kristian Rike.
20. Hvilket stjernetegn gjelder perioden 24. oktober–22. november? Vi kjenner noen av tegnene men ikke dette. Da det ble knapt med tid, satset Sigmund på Skorpionen.

21. Bildeoppgave. Vi skulle plassere eller navngi fem utsmykninger i nærområdet og fikk dårlig tid. a) svarte vi Smieøya på, men fasit skulle også ha «Fløtermonumentet»; b) rakk vi ikke gjette noe på, men det står i Porsgrunn ved elva eller noe slikt; c) visste vi sto i Ulefossvegen ved innkjøringen til Herkules; d) plasserte noen korrekt foran sykehuset; e) var «Rottejomfruen» på Bakkestranda. 3,5p/5.

18p holdt til andreplass, 2p bak Señorene, men kun 0,5p foran Team Bakken og Demokratene. 17 lag deltok, og Quizzy Tunes lå sist med 14p. (Det ble litt tull med opplesning av poengene.) Det var en veldig jevn omgang, hvor samtlige 17 lag altså var spredt over kun 6p, og 16 av disse kun over 4p.

Andre omgang:

1. «En uteligger sitter på kaikanten og drikker. Dersom han hadde hatt det han drakk, hadde han ikke sittet der han satt. Hva drakk han?» Vi skjønte ikke helt denne, men Reiduns forslag på hjemmebrent hørtes riktig ut; hadde han brent hjemme, kunne han jo ikke vært uteligger. Fasit hadde rom. Vi synes gåter bør gi 0p.
2. Hva er tittelen på Bjørn Eidsvågs nye CD? Ikke Håp, men Pust.
3. Hvem hadde rekorden 15.16,1 på 10 000 meter skøyter i 1968? Det sto mellom Fred Anton Maier, som vi svarte, og Per Ivar Moe. Noen gjenkjente Per Willy «Betong» Guttormsen.
4. Når står sola opp og når går den ned i dag, 23. oktober? Det ble gitt 5 minutter slingringsmonn på begge tidspunkter. Vi bommet såvidt med 08:30 på 08:20 og med 17:30 på 17:48.
5. Hva er Norges tredje høyeste fjell? Vi hadde lenge Snøhetta som svar, men Svein Erik var etterhvert nesten sikker på at Store Skagastølstind var riktig, og fikk overbevist laget om å endre svar.
6. Hva er en marionett? En dukke.


«Se, jeg kan regjere uten tråder!»

7. Hva er de norske titlene på delene av Ringenes herre? Sigmund tok Ringens brorskap, To tårn og Atter en konge.
8. Hvor mange ribben har et menneske? 24 (12 par).
9. Hva heter programlederne i Herreavdelingen? Finn Bjelke og Yann Friis.
10. Hvilke ingredienser inngår i crème brulée? Egg, fløte, sukker, vanilje stemte med fasit.
11. Hvilke andre land er i Norges kvalifiseringsgruppe til VM i fotball 2010? Island, Makedonia, Nederland, Skottland.

12. Hvilken av lappugle, slagugle, meisugle og jordugle er ikke en ugle? Sigmund mente å gjenkjenne meisugle, og vi gjettet slagugle.
13. Hva skjedde 23. oktober 4004 f.Kr. i følge Ussher-Lightfoot-kronologien? Sigmund gjenkjente årstallet og tok jordens skapelse.

14. Hvem har navnedag i dag? Ikke Nils og Kari, men Severin og Søren.
15. Hvor mange (i tusen) bor det på Gulset? Flere hadde fått med seg bydelsutvalgets brosjyre hvor estimatet er 12 000.
16. Hvilket kjent band har sin avskjedskonsert i Spektrum 15. november? Sigmund foreslo Madrugada.
17. Hvem er Odins hustru? Frigg.
18. Hva er myopi? Nærsynthet.
19. Hvem har skrevet «Eg er, som vel Du veit, ein Fjellets Mann/og derfor dreg eg til fjells, so tidt eg kan/at friska meg paa Fly og bratte Bryn/Og sjaa ikringmeg alle store Syn»? Aasmund Olavsson Vinje.
20. Når skal klokken stilles til vintertid, og skal klokken stilles fram eller tilbake? Klokken skal stilles tilbake 1 time natt til (02:00) søndag 26. oktober.

21. Musikkoppgave. Vi skulle fram til artister og titler på norsk musikk. a) var DumDum Boys, men tittelen var «Hagelangs», ikke «Nabolaget»; b) Jokke og valentinerne: «Her kommer vinter'n«; c) vi fikk poeng for Kåre Virud Band: «Hul hånd», selv om vi ikke var helt presise; d) var Gåte, men tittelen var ikke «Dubidubidu», men «Sjå attende»; e) var Dronning Mauds land: «Dronning Mauds land». 4p/5.

Med 36p ble det delt seier med Señorene, mens Team Bakken og Landkrabbene lå rett bak med 35,5p. Deretter fulgte 5: Flash Exposures (34), 6: The Bright Side (33,5), 7: Team skeptisk (32,5), 8: Ene, alene (32), 9: Demokratene (31,5), 10: Quizzy Tunes, Porsgrunn vår by og Carl & Co (30,5), 13: Kåre K og Noen (30), 15: Høtten (29,5), 16: Bankers (28,5), 17: Comrados (24), og sist, med deltakelse i kun én omgang, 18: Bouvet (16,5). Det ble noe tull med poengsummene også i andre omgang, og kun 17 plasser ble lest opp. I tillegg ble Quizzy Tunes og Porsgrunn vår by lest opp på 10., mens Carl & Co ble lest opp på 11. plass med samme poengsum. Listen over er korrigert.

Potten var på beskjedne 1100,– og det var Señorene som ble trukket ut. De visste at det var Sergej Bubka som var den første stavhopperen over 6 meter (i 1986).
Bilder fra Wikipedia

Ingen kommentarer: