fredag 4. mai 2007

Highbury 3. mai 2007 - Munkholm VI, runde 16

Espen, Ragnar, Tor, Daniel og SES stilte til Munkholmseriens nest siste runde. Det ble ingen videre suksess i kveld heller i en runde som var preget av lave scores og mange lag i toppen.

Omgang 1:
1) I hvilken idrettsøvelse benyttet man tidligere dykkstil? Høydehopp.
2) For hvor mange millioner år siden var krittiden? Et hvilket som helst svar innenfor krittperioden godtas.Ragnar var sikker på at dinosaurene døde ut for 65 millioner år siden, mens SES mente at dette skjedde i løpet av kritt, så vi traff akkurat innenfor 142 millioner - 65 millioner år siden.
3) Hvem ble utnevnt til årets æresruss i Kristiansand? Faren har tidligere vært æresruss i byen. Vi kom ikke på andre alternativer enn Mette Marit.
4) Hvilket politisk parti avholdt sitt landsmøte i Molde sist helg? KrF.
5) Hvilket folkeslag deles i hovedgruppene Roma og Sinti? Sigøynerne.
6) Sett riktig merkelapp på følgende verker av Knut Hamsun:
a) Benoni og Rosa b) Det vilde kor c) Dronning Tamara.
i) diktsamling ii) roman iii) skuespill.
a-ii, b-i og c-iii.
7) Hvilken disneyhund deler navn med en norsk malingserie? Ragnar hadde brukt Lady.
8) Hvilket 'feigt' navn har Norges sørligste punkt? Vi svarte til slutt Lindesnes i trass, eller kanskje med et vagt håp om at det var en feighet assosiert med dette navnet som vi ikke kunne tenke på. Pysen var ukjent. Pysodden el.l. ble visst også akseptert.
9) Hva het romprogrammet som besto av 10 romsonder? Nr. 2 nådde Venus i 1962, nr. 4 passerte Mars og tok bilder i 1964 og nr. 10 var første fartøy som studerte Merkur. Vi klarte ikke å komme på Mariner.
10) (2p) I hvilket år er følgende idrettsutøvere født? Fotballspilleren Roberto Baggio, alpinisten Paul Accola, orienteringsløperen Bjørnar Valstad og langrennsløperen Anita Moen. (2p for spot on, 1p for +/-1år). Espen hadde tro på 1967, men ble nedstemt til fordel for 1968 som ga 1p.
11) Hvilken forfatter har skrevet bøkene Rainbow Six og The Sum of all Fears? Vi ante ikke og tippet Minette Walters med Isaac Asimov på en god 2. plass. Tom Clancy.
12) I hvilket land måtte Daniel arap Moi gi fra seg makten i 2002? Kenya.
13) I hvilken by kommune ligger Slagen og Slagentangen? Ragnar prikket Tønsberg.
14) Hva var det viktigste innholdet i Balfourdeklarasjonen fra 1917? Tor visste at det dreide seg om jøder og en egen jødisk stat. Primært var det jødene som skulle nevnes og at deklarasjonen skisserte planer om en egen jødisk stat. Etter hvert ble delingen av Palestina godkjent som svar.
15) Plasser Kari Traas OL-medaljer rett:
a) gull b) sølv c) bronse
i) Nagano 1998 ii) Salt Lake City 2002 iii) Torino 2006
Daniel satt opp a-ii, b-iii og c-i.
16) Hvilket band fikk ikke platekontrakt med Decca i 1962 med begrunnelsen at gitargrupper var på vei ut? The Beatles.
17) Hva slags nytelsesmiddel er Burnett's White Satin? Vi bommet på gin med sherry.
18) Hva står forkortelsen KFK for i KFK-gasser? SES visste klor-fluor-kaboner.
19) Hva het språkmannen fra Tvedestrand som fikk tilnavnet Riksmålets far? SES husket bare at navnet var svært vanlig og vi var nær ved å svare Hansen da Espen kom opp med Knud Knudsen.
20) I hvilket land ligger Southern Alps? Vi ante ikke men kom ad omveier noe mirakuløst frem til New Zealand.
21) Hva het verdenstreet i norrøn mytologi? Yggdrasil.
22) Hva kalles slumstrøkene i brasilianske byer, stort sett bestående av skur i bølgeblikk og papp? Favelas.
23) Hvilken druesort benyttes i de fleste røde burgunderviner? Ikke Cabernet Sauvignon men Pinot noir.
24) Hva het kapteinen på MS Tampa som i 2001 plukket opp 438 afghanske flyktninger? Arne Rinnan viste seg for vanskelig å hente frem fra hukomelsen.
25) Hva het gruppen Nazareths store hit fra 1975 som holdt seg på listene langt inn i 1976?Daniel husket heldigvis Love Hurts der vi andre famlet.

Det ble kun 19p/26 etter første omgang og en 9-delt 5. plass av 21 lag. Vi lå á poeng med bl.a. Magnum, Retardos, Ambra, Sorgenfri og Hurraguttene. Go Ahaed Eagles ledet med 23p foran Paradokset og FBI med 22p og Gundermetoden på 4. plass med 20p. Laveste score var 10p.

Omgang 2:
26) Går Solen ned i øst eller vest på den sørlige halvkule? Vest.
27) Hvilken aktivitet forbindes med Lise Finkenhagen, Lars Lian, Terje Næss og Wenche Andersen? Daniel prikket matlaging/kokkekunst.
28) Hvilken kjendis giftet seg med Hans Petter Eikesdal sist helg? Her brukte vi en del energi uten å komme opp med noe konstruktivt. Svaret var overraskende, ondsinnet og ukjent. Barbro Fagerbakk. Barbro ble visst godkjent siden hun visstnok er kjent som Farmen-Barbro el.l.
29) Hvilken idrett forbindes med Mikko Hirvonen? (Nøyaktig svar kreves). Vi rotet litt med nøyaktigheten og svarte rally-cross etter å ha vurdert Formel-1. Det var i etterkant uklart om vi egentlig mente rally.
30) Hva het den norskættede skusepilleren som spilte mot Schwarzenegger i Terminator 3? Kristanna Loken. Løken ble også akseptert.
31) Hva kalte man de franske protestantene på 1500-t? Hugenotter.
32) Hva het den tyske greven som iverksatte byggingen av de første luftskipene? Ferdinand von Zeppelin.
33) Navn på land som har navn etter en elv. Landet mangler kyst og har en rovfugl avbildet i flagget. Drøyt 11mill innbyggere og det offisielle språket er engelsk. Mosi-oa-Tunya som betyr røyken som tordner, er landets fremste turistattraksjon og bedre kjent under et annet navn.
SES mente det måtte være Zambia.
34) Navn på asiatisk brettspill hvor man spiller med svarte og hvite steiner på et 19x19 rutebrett. Go.
35) Hva slags musikkinstrumenter forbindes med Steinway&Sons? Flygel/piano.
36) Hva er skinntryte? Ragnar hadde visst bær på papiret, men SES forledet alle med å hevde at tryte er det samme som abbor (hvilket faktisk stemmer) og vårt svar ble fisk.
37) Hva ble natten mellom 9. og 10. november 1938 kalt? Krystallnatten.
38) På hvilken øy finnes Carstensz Pyramid? Vi ante ikke men mente det var mange rare navn på Spitsbergen. Det er visst høyeste fjell på Ny-Guinea.
39) Hva bruker klesmerket Fred Perry som symbol? Ragnar gjenkjente navnet på en tennisspiller og vi mente å huske noen tennisracketer i et symbol. Krans (laurbærkrans) var hinsides våre kunnskaper.
40) Hva kalles folkesangene som synges av venetianske gondolierer? Vi trakk alle blankt, mens SES i etterkant mente han burde ha tenkt på barcarolle, i det minste kjent fra Offenbachs "Hoffmanns fortellinger".
41) Hvilken farve forbindes med karmosin? Rød.
42) Hva het mannen som var president i Øst-Tyskland fra 1976 til han ble tvunget til å avgå i 1989? Erich Honecker.
43) Hva heter Ludvig 14's gigantiske slott utenfor Paris? Versailles.
44) Hva slags mat er bliny eller blini el.l.? Pannekaker (russiske).
45) Hva ble hovedsakelig dyrket på forfatteren Karen Blixens afrikanske farm? Vi entes om kaffe.
46) Hva skal man mest sannsynlig om man tar med seg snappvirvler på tur? Daniel avslørte kunnskaper om fiske.
47) Hvilken Premier League spiller topper The Times liste over spillere som har størst formue? Daniel mente mannen var Michael Owen.
48) Fra hvilket land kom oppfinneren av kneippbrødet, Sebastian Kneipp? Daniel hadde tro på Tyskland.
49) Hva forsøker hovedpersonene å rane i den norske filmen "Alle tiders kupp" fra 1964? Ingen hadde sett filmen, men siden kuppet åpenbart var storartet tippet vi Norges Bank. Vinmonopolet.
50) 5p om straff.
a) I hvilket århundre ble dødsstraff for borgerlige forbrytelser formelt avskaffet i Norge?
Vi ante ikke, men trodde det dreide seg om 1700-t eller 1800-t og ikke så sent som 1900-t.
b) Hvor mange straffeslag får man i golf om man treffer et vannhinder og velger å droppe ballen utenfor hinderet? Ragnar tok 1.
c) Hvor pleide Emil i Lønneberget å sone straffen for sine spikk? Snekkerbua.
d) Fra hvilken avstand tas straffekast i håndball? 7m.
e) Hvilken tegneseriefigur, som det ble laget film om i 2004, heter Frank Castle i det sivile liv?
Espen kjente til The Punisher (Strafferen).

Ekstraspørsmålet som vanligvis dukker opp i pausen, kom i kveld etter andre omgang og lød: Hvor mange franske konger har hatt navnet Philip?
Vi kunne ikke nevne noen og satset på å kuppe hele konkurransen med et frekt tips på 0. Svarene varierte visst fra 0 til 18 og ingen prikket 6.

I tillegg til en stygg bom på franske konger, kunne vi bare telle opp 21p/29 etter andre omgang og 40p/55 totalt. Det plasserte oss på en delt 9. plass sammen med Gunder. På 6. plass med 41p lå Sorgenfri Dummies og Magnum mens Ørnene, Paradokset, Ambra, Hurraguttene og FBI alle hadde 43p i teten. 19 lag fullførte og laveste score var 22p.

Utslagsspørsmål: Hva var snittalderen for amerikanske kvinner som giftet seg for første gang i år 1900 (svar med 1 desimal)? Fasit sa 21,9 år og Hurragutten var nærmest med et tips på 22,7 år. Paradokset fulgte med 20,8, FBI med 19,5, Ørnene trodde på 19,1 mens Ambra satset på 16,8.

Ingen kommentarer: