mandag 23. april 2007

Highbury 19. april 2007 - Munkholm VI, runde 14

Ragnar, Daniel, Svein, Tor og SES utgjorde kveldens lag på Highbury. Vi rotet fryktelig i første omgang, men hevet oss betydelig i andre og oppnådde en grei plassering selv om poengsummen var i underkant av hva vi bør klare.

Omgang 1:
1) Hva er Senaid Kobilica leder for? Islamsk Råd ble nevnt men forkastet da vi husket at Mohammed Hamdan var leder for dette rådet sist det var aktuelt. Vi mistenkte det hadde å gjøre med Kadra-saken og gjettet Somalisk Råd uten å vite om dette i det hele tatt finnes.
2) Hva heter den nylig avgåtte presidenten i Norges Idrettsforbund som det nylig ble avslørt hadde tilbakedatert epost? Karl-Arne Johannesen.
3) Hva heter dingsen som finnes i mange norske hjem og som består av porselenshylse og motstandstråd? Sikring.
4) Hva er guanaco og vicunia? Giftslanger, øgler, rovfugler eller klovdyr? Flere tenkte først på øgler, men Svein foreslo hester og vi gjettet klovdyr. Det viser seg at disse artene er nært beslektet med lama.
5) I hvilket land ligger pilgrimsmålet Benares? Vi ante ikke. Noen mente at navnet måtte være portugisisk, mens andre mente det måtte være i Europa og vi endte i Portugal. India.
6) Hvor befant 6. far i huset seg iflg. eventyret? Selv om vi brukte lang tid her, klarte vi ikke å foreslå i en vogge, men endte i steden i en kommodeskuff av alle ting.
7) (2p) Hvor mye kostet Donald Duck & co 14. juli 1981? 2p for spot on, 1p innen 50øre. Svein forslo raskt 4,50 - 5kr og vi gjettet 5 som ga 1p for 4,75kr.
8) Hvilket sted sto det avgjørende slaget der Harald Hårfagre vant og samlet Norge til ett rike? Hafrsfjord.
9) Hvem ble toppscorer i fotball-VM 1982? Paolo Rossi.
10) Hva heter det omtrent 700m dype krateret nord i Tanzania, kjent for sitt rike dyreliv og ca. 325 km^2 stort? Ngorongoro var kanskje ikke helt ukjent, men likefullt umulig å huske i kveld.
11) Hva er fellesbetegnelsen for nitrogenholdige organiske stoffer med fysiologisk virkning på sentralnervesystemet? F.eks. nikotin, koffein og morfin. Flere mente dette burde være kjent, men alkaloider ringte ingen bjeller.
12) Hva er terylen? Ragnar gjenkjente et stoff i gamle bukser. Fasit sa varemerke for type av polyesterfiber, men tekstil, stoff o.l. ble godkjent.
13) Hva het øverstkommanderende for tyske Luftwaffe fra 1935 til 2. verdenskrigs slutt? Hermann Göring.
14) Hva het amerikaneren som brøt russernes sjakkhegemoni da han ble verdensmester i 1972? Bobby Fischer.
15) Hva er/var musikeren Stein Groven bedre kjent som? Navnet lød over hodet ikke kjent, og i en omgang hvor vi fungerte litt tregt, kom vi ikke på noe bedre enn Myllarguten som visstnok het Torgeir Augundsson. Stein Groven er visst bedre kjent som Casino Steel.
16) Hva heter Australias største innsjø? Den er ofte uttørret, men regnes allikevel som størst. Dette har vi bommet på før, åpenbart uten å ha lært noe av det. Silver Lake hørtes riktig nok veldig rett ut da det ble foreslått, men fasit sa Lake Eyre.
17) Hvilken utdannelse har Bjørn Eidsvåg? Teolog.
18) År: Greenpeace blir stiftet, kvinner får stemmerett i Sveits, Francois Papa Doc Duvalier dør, Rolls Royce går konkurs og blir nasjonalisert og Charles Manson dømmes til døden. Ragnar hadde tidlig 1971 men var ikke sikker, og siden alle andre estimater lå høyere, endte vi i 1975.
19) Fra hvilket land fikk Algerie selvstendighet? Frankrike.
20) I hvilken sport har svenske Kenneth Hansen blitt verdensmester 13 ganger? Daniel prikket Rallycross.
21) I hvilken film spilte George Lazenby James Bond? On Her Majesty's Secret Service / I Hennes Majestets Hemmelige Tjeneste.
22) Hvor mange flater har et tetrahedron? 4.
23) I hvilken amerikansk delstat er Des Moines hovedstad? Iowa.
24) Hvem giftet skipsrederen Aristoteles Onassis seg med i 1968? Jackie Kennedy.
25) Hvilken nordmann ble fransk seriemester i fotball, knapt 20 år gammel, i 2000? John Arne Rise.

Vi syntes det var en vrang første omgang, men 17p/26 var likefullt mye verre enn det hadde behøvd å være. Det holdt kun til en firedelt 9. plass av 22 lag. Paradokset ledet med 23p sammen med Selhurst Gunners og fulgt av Go Ahead Eagles med 21p.Laveste score var 8p.

Pausespørsmål: Hva het papegøyen til Long John Silver i Skatten på Sjørøverøya? Nok et spørsmål hvor vi trakk blankt og vi gadd ikke engang å svare. Flere tippet visst Polly men jeg tror ingen prikket Captain Flint.

Omgang 2:
26) Hvem spilte mannlig hovedrolle i filmen The Enforcer fra 1976? Vi husket ikke nøyaktig filmen, men gjettet etter hvert at det var en Dirty Harry tittel med Clint Eastwood.
27) Er troposfæren nedre, midtre eller øvre del av atmosfæren? Nedre.
28) Hva er et latinsk uttrykk for 'ubeskrevet blad'? SES tok tabula rasa.
29) Hva heter den kvinnelige kinesisk-amerikanske designeren bak duften Princess? Vi krysset fingerne for at Donna Karan er kinesisk-amerikansk, men var vel forhåndsdømt til å bomme på Vera Wang som ingen av oss kjente til.
30) Hvilken sveitsisk by har arrangert OL 2 ganger? St. Moritz.
31) Hva heter forfatteren av historien om Frankenstein? Mary Shelley.
32) Hva het Martin Luther Kings morder? Tor husket etter hvert James Earl Ray.
33) Ved hvilken elv ligger byen Brazzaville? Kongo.
34) Hvilket pizzamerkenavn står bak Pan Rally Supreme? Big One forekommer stadig i Munkholmserien.
35) Hvilket land har herredømmet over Isle of Wight? Storbritannia. I kveld ble England igjen akseptert visstnok pga Isle of Wights geografiske beliggenhet. Dette kort tid etter at vi ble fradømt poeng for et lignende svar på Isle of Man da man skulle statuere et eksempel og demonstrere at man ikke anerkjente England som et land i svarene fremover. Meningsløst...
36) Hvem ble nr. 2 i Idol 2005 og røk ut i semifinalen i Skal Vi Danse 2006? Tone Damli Aaberge.
37) Hva var Winston Churchills berømte forfar John hertug av? SES husket Marlborough.
38) Hvem vant 4x10km stafett for herrer i OL 1992? Ragnar var sikker på Norge.
39) I hvilket fylke ligger kommunene Skaun og Malvik? Sør-Trøndelag.
40) Hva heter den nye verdensmesteren i tungvektsboksing som beseiret Nikolai Valujev sist lørdag? Daniel og Ragnar hadde begge fornavnet, men det hjelp ikke da efternavnet unnslapp oss. Ruslan Ghagaev.
41) Hvor gammel ble filosofen Arne Næss i 2007? Daniel og Ragnar husket 95 år.
42) I hvilken by ligger Musée d'Orsay? Svein var sikker på Paris.
43) Hvilken idrett bedriver San Francisco 49'ers? Amerikansk fotball.
44) Bruno Hauptmann var involvert i kidnapping og senere drap av et lite barn i 1932. Hvem var barnets far? Et naturlig tips på Charles Lindbergh.
45) Hvilket ord kan stå foran -borg for å få en dansk by, -orm for å få et kinesisk rakettvåpen og -trykk for å få en bestemt trykketeknikk? Silke.
46) Hvem er Øivind Blunch gift med? Guri Schanke.
47) Hva heter de japanske jernbaners høyhastighetstog? Shinkansen - en gjenganger.
48) Hvilken amerikansk stat er den eneste med navn som slutter med H? Utah.
49) Hvilken planet har masse 17,14 ganger større enn Jordens, 56,67 ganger større volum og en diameter på 49528km? Ragnar reduserte alternativene til Neptun og Uranus, og vi valgte rett.
50) 5p om navnegjetning. Nevn 5 av de 10 mest brukte kvinnenavn i Norge. Det spørres om 1. fornavn i tilfelle dobbeltnavn og antallet nålevende personer som bærer navnet. Samme navn med ulike skrivemåter teller som forskjellige navn. Vi kom opp med gode forslag, men det ble nødvendigvis en del gjetning og ganske skuffende kun å prikke 3 av de 10; Kari, Anne, Marit, Inger, Liv, Ingrid, Solveig, Astrid, Eva, Bjørg.

25p/29 i andre omgang var en betydelig forbedring fra første, og med 42p/55 klatret vi til en delt 3. plass á poeng med Gundermetoden. Paradokset vant med 50p foran Ørnene med 45p. Laveste score av 22 lag var 19p.

Ingen kommentarer: