fredag 22. september 2006

Stopp Pressen 19. september 2006

For å fylle opp laget i kveld ble Ragnar bragt inn fra vår Highburyavdeling og EirikV debuterte. I tillegg stilte Helle, Eirik, Øivind og SES. Vi gjennomførte førsteomgangen under pari men kom forferdelig tilbake i andre bare for å bli slått på målstreken av tvilsom bokføring.

Omgang 1:
1) 2p musikk- hvem og album. EirikV gjenkjente Keane men bommet på helt nye "Under the Iron Sea" med et tips på "Hopes and Fears".
2) Hva heter kyststrekningen i Spania mellom Ebros utløp og Barcelona? Her var vi åpenbart litt for oppsatt på at det skulle være et av de klassiske svarene Costa Blanca eller Costa Brava. Vi sa oss fornøyde med Costa Brava som ligger i noenlunne nærhet av det beskrevede området. Ragnar nevnte riktignok Costa Dorada men det ga ikke gjenklang hos noen.
3) Hva er norske Othilia Lasson bedre kjent som? Med et tips på Bokken Lasson var vi i rett familie. Hun var Oda Kroghs søster.
4) I hvilket fylke er Pytteggen høyeste punkt med 1999moh? Det ga opphav til en lang diskusjon som inkluderte de fleste av landets fylker, men vi endte til slutt hvor vi startet; i Møre og Romsdal.
5) Hvilken svensk fotballklubb ledet Åge Hareide til sereimesterskap i 1999? Helsingborg.
6) Hva het den første norske lydfilmen? Den store barnedåpen.
7) I hvilket land kjempet Contras geriljan mot sandinistregjeringen på 80-tallet? Nicaragua.
8) Hvor lå iflg de gamle grekerne verdens midtpunkt? Olympus ble foreslått men vi gikk for Atlas med bakgrunn i vurderinger om symmetrier omkring byrden Atlas skulle bære. Delphi glemte vi helt.
9) Hvilken tegneseriefigur har en venn ved navn Kaptein Haddock? Tintin.
10) I hvilket lagspill brukes et balltre med et nett i enden? Lacrosse.
11) Hvilken amerikansk helt falt ved Alamo i 1836? Davy Crockett.
12) Hva var det egentlige fornavnet til Jussi Björling? Vi vurderte Jørgen, Joakim, Jonas etc men bommet på Johan.
13) 2p musikk - hvem og år(+/-1). Vi hørte "For the longest time" og Øivind gjenkjente Billy Joel. Årstallet var vanskeligere og vi bommet på 1983 med 1977.
14) I hvilken by ligger kunstgalleriet Uffizi? De fleste ville til Italia og Firenze virket etter hvert som det beste tipset.
15) Hva kalles et israelsk landbrukskollektiv? Kibbutz.
16) Hvilket sør-amerikansk dyr er verdens største gnager? Vi måtte ty til fantasifulle forslag og tapir var til slutt vårt beste tips. Flodsvin/kapybara.
17) Fra hvilken by kommer hockeylaget Färjestad? Øivind sirklet inn Karlstad.
18) Hva het kvinnen som fikk Edward VIII til å abdisere? Wallis Simpson.
19) På hvilken skole gikk Stompa? Langåsen Pensjonatskole.
20) (3p) I hvilke 3 filmer har Kathleen Turner, Michael Douglas og Danny de Vito alle spilt? EirikV husket "Nilens Juvel"(1985) og SES husket "The war of the Roses"(1989). Den siste tittelen bød på problemer og vi gikk til slutt for "Jakten på den grønne diamant" som greie rettere ga poeng for "Kampen om den grønne diamant"(1984). Det var for øvrig et rettferdig poeng da Ragnar faktisk disket opp med originaltittelen "Romancing the Stone".
21) (2p) Fra hvilket land kom Madame Tussaud og hva var hennes fornavn? På landet hadde vi ikke noe mer oppfinnsomt enn Frankrike og bommet dermed på Sveits (iflg wikipedia ble hun skjønt født i Strasbourg). Helle mente madammens fornavn muligens var Marie.
22) (4p) Hva heter sønnene til Britney Spears? Vi hadde ikke engang fått med at sønn nr. 2 var døpt. For å ytterligere forverre vår tilstand ble det disket ut 4p på spørsmålet som opprinnelig hørtes ut som en 2-poenger. Helle kom i alle fall opp med Preston som ga 1p for Sean Preston. Nr. 2 heter visst Sutton Pierce.
23) Nevn et leveår for Galileo Galieli. Dette var omgangens bitreste. Ragnar var enestemann på laget som prikket inn et år innenfor 1564-1642. De andre som mente å vite noe om temaet trakk estimatet ned og utenfor poengivende tidsrom.
24) Hvilken amerikansk delstat grenser kun til én annen stat? SES visste Maine.
25) 2p musikk- hvem og år(+/-1). Vi hørte noen synge noe om "All night long" og ga opp med et tips på Chicago og 1974. Free og 1970.

Det ble kun 20p/34 som allikevel plasserte oss overraskende høyt på en tredelt 5. plass av 22 lag. Bohemene toppet med 26p foran Solens Sønner og Spøkelseskladden, begge med 23p. Laveste score var 9p.

Omgang 2:
26) 3p musikk - hvem hører vi, hvem har skrevet hva vi hører og i hvilket land er byen det synges om hovedstad? Eirik og Øivind gjenkjente Dionne Warwick som sang om San Jose i Costa Rica. Burt Bacharach var opphavsmann og Øivind nevnte også Hal Davis, men sistnevnte var ikke verdt poeng.
27) Hvem skal lede neste oscarutdeling? Ingen visste og vi bommet med et tips på Julia Roberts. Ellen DeGeneres.
28) Hva heter tigeren i Jungelboken? Shere Khan.
29) Hvem bodde på eiendommen Bjerkebekk ved Lillehammer? Sigrid Undset.
30) Hva er størst av grizzly-, svart- og isbjørn? Eirik utelukket svartbjørnen før en kontingent var tungt inne på grizzlyen, men Eirik og Ragnar var standhaftige og fikk til slutt støtte for isbjørn.
31) Hvem spilte rollen som Q i Die Another Day? John Cleese.
32) Hva het Abrahams sønn som Gud befalte ham å ofre? EirikV var sikker på Isak.
33) Hvilken skole er Oslos eldste? Enighet om Oslo Katedralskole.
34) Hva er et annet navn på blomsten engsoleie? Øivind tok smørblomst.
35) Film fra 1990 som beskriver samfunnets rovdrift på naturen. Ord i originaltittelen er kallenavn på engelsk fotballklubb. I hovedrollen finner man kavaleristen John Dunbar. Innspilt i South Dakota og regissøren spiller i filmen. Danser med Ulver.
36) (2p) Hva er det greske og norrøne motstykket til den romerske guden Neptun? Poseidon var grei. For det norrøne motstykket måtte Øivind i tenkeboksen og kom frem med Ægir alias Æge og Gymir.
37) Hvem har skrevet kriminalromanene med hovedpersonen Wilhelm Thygesen? EirikV tok Jon Michelet.
38) 3p musikk- hvem og år(+/-1). Vi hørte "En glad calypso om våren" og noen husket The Monn Keys. Det som så ut som en 2-poenger, ble en 3-poenger da ekstrapoeng ble gitt for Per Asplin som Eirik for øvrig hørte men som vi ikke nevnte eksplisitt. Året ble imidlertid en ny bom med 1962 på 1959.
39) Hva kjennetegner katterasen Rex? Vi satset på at den mangler hale men det viste seg at den har krøllete pels.
40) Hvilken bokstav mangler i rekken I V L C D? X.
41) Hva heter den nye japanske arveprinsen? SES hadde plukket opp at det ligner nok på Hirohito til at det gikk an å sette sammen Hisahito.
42) Hva heter den nye kjæresten til MelB? Helle plukket ut Eddie Murphy.
43) Ved hvilken hovedstad møtes den blå og den hvite Nil? Khartoum.
44) Hvilken rollefigur i Friends spilles av James Michael Taylor? Etter en snedig kombinasjon av eliminasjonsmetoden og erfaringer fra tidligere misser, satt vi igjen med Gunther.
45) Hva betyr egentlig "sjakkmatt"? Her slet vi lenge med nærliggende betydninger, men fikk aldri stavet "Kongen er død". På wikipedia hevdes det imidlertid at denne oversettelsen er en vanlig misforståelse. Betydningen er den samme dog.
http://en.wikipedia.org/wiki/Checkmate#Origin_of_the_word
46) Hvor lang er en alen? Tommelfingerregelen er vel to fot som etter litt regning gir 60.96cm som vi generøst rundet av til 61cm. Fasit sa imidlertid 62.75cm og aksepterte svar i intervallet 62.60-62.90cm. Det viser seg at dansk-norske tommer, og dermed føtter, er lengre enn andre;
http://en.wikipedia.org/wiki/Alen
47) For hvilket hockeylag spiller Patrick Thoresen? Øivind trodde Edmonton Oilers.
48) (5p) Hvilke fire partier inngår i den nye svenske allianseregjeringen og hvem blir ny svensk statsminister? Moderata Samlingspartiet, Folkpartiet, Kristdemokraterna og Centerpartiet er partnerne mens Fredrik Reinfeldt blir ny statsminister.
49) Hvilken farve har et Granny Smith eple? Grønt.
50) 2p musikk- hvem og år(+/-1). Nå husker jeg ikke hvem som skal krediteres for høre Joss Stone, men årsangivelsen var i alle fall endelig korrekt nok til å gi poeng og 2003 ga uttelling for 2004.

20p/35 i andre omgang var en dugelig uttelling og da hadde vi endog bommet med tvilsom margin på et lite standardisert lengdemål. Med 50p/69 totalt ble vi utropt på 1. plass á poeng med Bohemene, men etter diverse feilrettinger og nye summeringer som bl.a. ga Solens Sønner 5p i tillegg, ble vi henvist til en delt 3. plass, 1p bak de sistnevnte og Bohemene. Etter et stumt utslagsspørmål ble Sønnene utropt til kveldens vinnere. Vi vant i det minste 2. omgang, men forbannelsen hviler fortsatt over oss på Pressen.

Ingen kommentarer: