søndag 20. oktober 2024

Kafé K 17. oktober 2024

Denne uken var det Stian (Comrados) som holdt quizen. Qeng Ho stilte med Anne, Ragnhild, Reidun, Renate, Svein Erik og Sigmund.

Denne gangen har vi fått spørsmålene fra Stian.

Første omgang:

1. I hvilken verdensdel produseres det mest ris?
2. Hvilken person er den eneste som har fått et land i Mellom-Amerika oppkalt etter seg? Mellom-Amerika omfatter de syv landene på fastlandet mellom Mexico og Colombia. Det betyr at øystatene i det karibiske hav ikke er en del av Mellom-Amerika.
3. Hva het bunadssyersken fra Heddal som er mest kjent for rødtrøye-bunaden? Navnet hennes kan få oss til å tenke på et annet sted i Telemark.
4. Hvilket dyr, som inngår i et gammelt kraftuttrykk, finnes i variantene Suri og Huacaya?
5. Hvilke tre byer på den sørlige halvkule har vært vertskapsbyer for de olympiske sommerleker? Her ser jeg bort fra at surfe-øvelsene i 2024 ble arrangert på Tahiti, det var Paris som var vertskapsbyen.
6. Hvilket ord fra gresk på M defineres ved en kvinnes siste menstruasjon? Hva som er den siste menstruasjon vites naturligvis først i ettertid, og definisjonsmessig skal det ha gått ett år før dette kan fastslås.
7. Hva kalles den sirkelformede arenaen i et sirkus?
De neste fem oppgavene var bildeoppgaver med en fellesnevner.
8. Bilde (logo). Navn på selskap/tjeneste.
9. Bilde. Navn på skuespiller (fornavn/artistnavn).
10. Bilde. Navn på Renault-modell.
11. Bilde (kartutsnitt). Navn på elv.
12. Bilde. Navn på kunstner (etternavn).
13. Hvilken matrett, som feirer 100 årsjubileum i år, ble oppfunnet av en italiener som jobbet på en restaurant i Mexico?
14. Hvilke to grunnstoffer inngår i gassen metan?
15. Hva regnes som hovedverket til forfatteren Amalie Skram? Det består av fire romaner som ble utgitt mellom 1887 og 1898. Romanverket beskriver en slekts utvikling gjennom fire generasjoner.
16. Silkeormen spiser kun blader fra hvilket tre? Dette treet nevnes flere steder i Bibelen, blant annet i kapittel 19 i Lukas-evangeliet.
17. Kjempesjansen var en talentkonkurranse som ble sendt på NRK1 i 2003 og 2006. Hvilket navn er både etternavn til vinneren av første sesong, og fornavnet til vinneren av andre sesong?
18. Niccolo Machiavelli blir av mange regnet som statsvitenskapens far. Nevn ett år han var i live! Hans mest kjente verk, Fyrsten, ble utgitt fem år etter hans død.
19. Hvilken klubb har blitt seriemestere i håndball for menn de to siste sesongene?
20. Fleip eller fakta: I Sverige er det venstrekjøring på jernbanen.

Andre omgang:

1. Hvilket ord på A, opprinnelig fra latin, brukes om en gjenstand som man bærer på kroppen fordi man tror det gir magisk beskyttelse mot trolldom, sykdom eller ulykker?
2. Bor det flest mennesker på øya Grønland eller på Grønland i Oslo?
3. Poronkusema er en gammel finsk målenhet som brukes av samer i det nordlige Finland. En enhet tilsvarer omtrent 7,5 km. Hva er dette et mål på?
4. Er en vortebiter en fugl, en fisk eller et insekt?
5. Hvilket ord brukes om når en bil svinger mindre enn rattutslag og forhjulenes vinkel skulle tilsi?
6. I hvilken roman fra 1980 utspiller handlingen seg en uke i november 1327 i et benediktinerkloster i Nord-Italia?
7. Hva er den norske tittelen på det danske mat-programmet som ledes av brødrene James og Adam Price?
8. Hvilke to bystater kjempet mot hverandre under Punerkrigene?
9. Hva heter parlamentet i Danmark, altså tilsvarende Stortinget i Norge?
10. Hvis du trekker en linje fra Taiwan og gjennom jordens sentrum, så havner du i en provins i Argentina på den andre siden. Hva er pussig nok navnet på denne provinsen?
11. I hvilken friidrettsøvelse satte ukrainske Jaroslava Mahutsjikh ny verdensrekord i 2024? Den gamle rekorden hadde stått siden 1987.
12. Hvor mange mager har en hest?
13. I hvilken tysk by ligger det berømte operahuset Semperoper?
14. Barbie og Oppenheimer var de to mest sette filmene på norske kinoer i 2023. Nevn et år som både Barbie var oppfunnet og som Robert Oppenheimer fortsatt var i live.
15. I hvilket arkadespill fra 1985 skulle man i rollen som sykkelbud levere avisen The Daily Sun?
De siste fem oppgavene var musikk. Her er det først fire sanger om noen som ønsker å danse, mens den siste sangen handler om noen som ikke ønsker å danse. I alle tilfellene skal jeg frem til navn på artist eller gruppe.
16. Musikk. «Save the Last Dance for Me» (1960).
17. Musikk. «Stayin' Alive» (1977).
18. Musikk. «I Wanna Dance With Somebody» (1987).
19. Musikk. «Can't Stop the Feeling» (2016).
20. Musikk. «I Don't Feel Like Dancin'» (2006).



Hva er den norske tittelen på matprogrammet med brødrene Price?

Johannes Jansson/norden.org, CC BY 2.5 DK <https://creativecommons.org/licenses/by/2.5/dk/deed.en>, via Wikimedia Commons


Første omgang:

1. I hvilken verdensdel produseres det mest ris? Asia.
2. Hvilken person er den eneste som har fått et land i Mellom-Amerika oppkalt etter seg? Mellom-Amerika omfatter de syv landene på fastlandet mellom Mexico og Colombia. Det betyr at øystatene i det karibiske hav ikke er en del av Mellom-Amerika. Jesus. (El Salvador betyr «Frelseren»).
3. Hva het bunadssyersken fra Heddal som er mest kjent for rødtrøye-bunaden? Navnet hennes kan få oss til å tenke på et annet sted i Telemark. Anne Bamle.
4. Hvilket dyr, som inngår i et gammelt kraftuttrykk, finnes i variantene Suri og Huacaya? Vi hadde ikke hørt om disse variantene, men traff på alpakka, som i kraftuttrykket «Du store alpakka!».
5. Hvilke tre byer på den sørlige halvkule har vært vertskapsbyer for de olympiske sommerleker? Her ser jeg bort fra at surfe-øvelsene i 2024 ble arrangert på Tahiti, det var Paris som var vertskapsbyen. Melbourne (1956), Sydney (2000) og Rio de Janeiro (2016).
6. Hvilket ord fra gresk på M defineres ved en kvinnes siste menstruasjon? Hva som er den siste menstruasjon vites naturligvis først i ettertid, og definisjonsmessig skal det ha gått ett år før dette kan fastslås. Menopause.
7. Hva kalles den sirkelformede arenaen i et sirkus? Manesje.
De neste fem oppgavene var bildeoppgaver med en fellesnevner.
8. Bilde (logo). Navn på selskap/tjeneste. Zoom.
9. Bilde. Navn på skuespiller (fornavn/artistnavn). Zendaya.
10. Bilde. Navn på Renault-modell. Zoe. Her hadde vi først Clio, før vi skjønte at fellesnevneren var Z.
11. Bilde (kartutsnitt). Navn på elv. Zambezi.
12. Bilde. Navn på kunstner (etternavn). Anders Zorn.
13. Hvilken matrett, som feirer 100 årsjubileum i år, ble oppfunnet av en italiener som jobbet på en restaurant i Mexico? Vi tippet chili con carne. Cæsarsalat.
14. Hvilke to grunnstoffer inngår i gassen metan? Det er hydrogen og karbon i forbindelsen CH4.
15. Hva regnes som hovedverket til forfatteren Amalie Skram? Det består av fire romaner som ble utgitt mellom 1887 og 1898. Romanverket beskriver en slekts utvikling gjennom fire generasjoner. Hellemyrsfolket.
16. Silkeormen spiser kun blader fra hvilket tre? Dette treet nevnes flere steder i Bibelen, blant annet i kapittel 19 i Lukas-evangeliet. Morbærtreet.
17. Kjempesjansen var en talentkonkurranse som ble sendt på NRK1 i 2003 og 2006. Hvilket navn er både etternavn til vinneren av første sesong, og fornavnet til vinneren av andre sesong? Vi satset på Bjørn, men forvekslet visst med et annet realityprogram. Alexander. (Rein Alexander og Alexander Rybak).
18. Niccolo Machiavelli blir av mange regnet som statsvitenskapens far. Nevn ett år han var i live! Hans mest kjente verk, Fyrsten, ble utgitt fem år etter hans død. Vi traff med 1500 innenfor 1469–1527.
19. Hvilken klubb har blitt seriemestere i håndball for menn de to siste sesongene? Kolstad.
20. Fleip eller fakta: I Sverige er det venstrekjøring på jernbanen. Laget var uenige og fleip fikk flertall. Fakta. Demokratiet sviktet igjen!

17p var nest best, likt med Carl & Co, 1p bak Landkrabbene og 1p foran ytterligere to lag. Klanen og Tårnfrid lå delt sist av ti lag med 8p.

Andre omgang:

1. Hvilket ord på A, opprinnelig fra latin, brukes om en gjenstand som man bærer på kroppen fordi man tror det gir magisk beskyttelse mot trolldom, sykdom eller ulykker? Amulett.
2. Bor det flest mennesker på øya Grønland eller på Grønland i Oslo? Vi trodde det bodde mange færre på øya og flere i bydelen og satset på Grønland i Oslo. Øya Grønland har 57 000 innbyggere, bydelen bare rundt 10 000.
3. Poronkusema er en gammel finsk målenhet som brukes av samer i det nordlige Finland. En enhet tilsvarer omtrent 7,5 km. Hva er dette et mål på? Vi svarte at det er etapper under flytting av reinHvor langt en rein kan gå før den må tisse.
4. Er en vortebiter en fugl, en fisk eller et insekt? Vi var uenige på laget og dekket samtlige alternativer, men traff på insekt.
5. Hvilket ord brukes om når en bil svinger mindre enn rattutslag og forhjulenes vinkel skulle tilsi? Understyring.


Understyring

Smurrayinchester, CC BY-SA 3.0 <http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/>, via Wikimedia Commons

6. I hvilken roman fra 1980 utspiller handlingen seg en uke i november 1327 i et benediktinerkloster i Nord-Italia? Rosens navn.
7. Hva er den norske tittelen på det danske mat-programmet som ledes av brødrene James og Adam Price? Munter mat.
8. Hvilke to bystater kjempet mot hverandre under Punerkrigene? Roma og Karthago.
9. Hva heter parlamentet i Danmark, altså tilsvarende Stortinget i Norge? Folketinget.
10. Hvis du trekker en linje fra Taiwan og gjennom jordens sentrum, så havner du i en provins i Argentina på den andre siden. Hva er pussig nok navnet på denne provinsen? Noen foreslo Formosa, og det hørtes bra ut.
11. I hvilken friidrettsøvelse satte ukrainske Jaroslava Mahutsjikh ny verdensrekord i 2024? Den gamle rekorden hadde stått siden 1987. Høydehopp.
12. Hvor mange mager har en hest? En.
13. I hvilken tysk by ligger det berømte operahuset Semperoper? Vi visste ikke, var inne på Dresden, men satset på Bayreuth, der operaen som bare framfører Wagner, heter Festspielhaus.


Dresdens Semperoper

Avda, CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0>, via Wikimedia Commons

14. Barbie og Oppenheimer var de to mest sette filmene på norske kinoer i 2023. Nevn et år som både Barbie var oppfunnet og som Robert Oppenheimer fortsatt var i live. Vi var usikre, men mente Barbie kom på slutten av 1950-tallet og endte på 1958. 1959–1967.
15. I hvilket arkadespill fra 1985 skulle man i rollen som sykkelbud levere avisen The Daily Sun? Paperboy.
De siste fem oppgavene var musikk. Her er det først fire sanger om noen som ønsker å danse, mens den siste sangen handler om noen som ikke ønsker å danse. I alle tilfellene skal jeg frem til navn på artist eller gruppe.
16. Musikk. «Save the Last Dance for Me» (1960). Vi tippet The Platters. The Drifters.
17. Musikk. «Stayin' Alive» (1977). Bee Gees.
18. Musikk. «I Wanna Dance With Somebody» (1987). Whitney Houston.
19. Musikk. «Can't Stop the Feeling» (2016). Vi bommet med Bruno Mars på Justin Timberlake.
20. Musikk. «I Don't Feel Like Dancin'» (2006). Scissor Sisters.

14p og 31p totalt holdt ikke. Sofies verden var best i omgangen med 17p.

1: Carl & Co, Landkrabbene og Sofies verden (33)
4: Qeng Ho (31)
5: Guinea Quizzau (30)
6: Comrados (29)
7: Hasta la quizta og Virrvarr (27)
9: Tårnfrid (18)
10: Klanen (17)

Med poenglikhet ble det utslagsspørsmål: 23.april er den dagen hvor flest nordmenn har bursdag. Hvor mange nålevende nordmenn er født på denne dagen? Carl & Co tippet 19 204, Landkrabbene tippet 1780, mens Sofies verden tippet 16 578. Fasit er 13 937, og Sofies verden fikk premien denne uken.

Bilder fra Wikipedia

Ingen kommentarer: