onsdag 7. desember 2022

Kafé K 1. desember 2022 – Comrados++

Det var Per som holdt quizen denne gangen, og det har hans egne formuleringer som er gjengitt her.

Qeng Ho hadde mange forfall denne gangen, og Sigmund ble derfor med Comrados++, med noen av Comrados' faste medlemmer, Arild, Einar og Stian, samt Kevin.

Første omgang:

1. Norske litterære figurer. Hvilken figur i norsk litteratur sier disse orda: «Så usigelig fattig kan en sjel da gå/tilbake til intet i det tåkete grå.»?
2. Hvilken litterær skikkelse skryter av at han klarte å «kapre den franske gullfregatten, som ble tatt i femten atten vest for Mogador»?
3. Øyer. På hvilken øy ligger byen Port of Spain (Puerto España)?
4. Danmark består av fem regioner. Hva heter den minste av dem, som blant annet omfatter øya Bornholm? (Minst i utstrekning.)
5. På kjøkkenet. Stålull med såpe har siden 1939 vært å få under bare ett merkenavn i Norge. Hvilket?
6. En bedrift i Buskerud med samme navn som kommunen den ligger i, har produsert kjøkkeninnredning siden 1950. Hva heter kommunen eller bedriften?
7. Bruer. Hva heter brua som fører til dødsriket i norrøn mytologi?
8. Hva heter brua som siden 2009 har ført E18 over Numedalslågen?
9. Musikklære. Hva kalles toner som kan frambringes på blåseinstrumenter uten ventiler, klaffer eller hull?
10. Berceuse er en musikkform som både Chopin og Grieg har brukt og satt som navn på sine musikkstykker. Hva betyr berceuse?
11. Fotball. Hvilke to norske fotballklubber klarte å plassere både herrelaget og kvinnelaget sitt blant de seks beste i årets seriemesterskap?
12. Hvilke to europeiske fotballspillere har fått en flyplass oppkalt etter seg?
13. Dokker. Ivo Caprino har laga fem dokkefilmer av eventyr fra Asbjørnsen og Moes samlinger. Nevn to av dem!
14. De russiske såkalte stabledokkene med koneform blir feilaktig kalt babusjka på norsk. Hva er det russiske og internasjonale navnet på disse dokkene?
15. Mynt. På den forrige norske tikronemynten var det bilde av et par briller. Hvem sine briller var det?
16. I hvilket land er myntenheten bolívar?
17. Kaffe. Det finnes to hovedtyper av kaffebønner. Den ene heter arabica. Hva heter den andre?
18. Nesten alle serveringssteder med navnet Kaffistova var opprinnelig eid i fellesskap av to organisasjoner, nemlig Noregs Ungdomslag og en til. Hvilken?
19. Aldersdifferensiert pop. Velg ett av følgende tre spørsmål om sanger som handler om telefonoppringninger. Oppgaven er den samme for alle tre eksempler: Hva heter låta?
 • Fra 1972: Det året hadde Dr. Hook and the Medicine Show en stor hit med ei plate om en mann som ringer til en tidligere flamme, men blir avvist i telefonen av mora hennes. Hva heter låta?
 • Fra 1981: Gruppa Zoo hadde det året en hit der sangteksten begynner slik: «Da æ kom hjem fra turne i går va huset tomt og kaldt.» Hva heter plata?
 • Fra 2015: Adele Adkins hadde da en populær låt der også hun ringer opp en gammal flamme og blant annet sier: «It’s me. I was wondering if after all these years you'd like to meet to go over everything.» Hva heter låta?
20. Her skal laget finne fram til en artist eller gruppe. Dere får opplysninger om tre låter fra hvert sitt tiår og skal velge en av dem. Svar med navnet på artisten eller gruppa.
 • Fra 1970. «Om tårar vore guld», en stor hit i hele Norden.
 • Fra 1987. En da 26 år gammal norsk låt med fransk tittel blei nummer ti på VG-lista og har holdt seg godt siden. Låta inneholder frasen «Men hva gjør vi med Frans»?
 • Fra 1991. «Två mörka ögon (och leendet du gav mig)», som kom i november det året, lå på Svensktoppen i 71 uker (kåra til tidernas svensktopplåt).

Andre omgang:

1. Norske kommuner. Hva er avbilda i kommunevåpenet til Moss kommune? Er det a) ei kråke, b) en ridderspore eller c) en helleristning?
2. Hvilke kommuner i Telemark grenser til Vinje kommune?
3. Trafikk. Trafikkskilta våre er delt inn i sju kategorier. En av dem består av elleve runde, blå skilt med et hvitt symbol i. Hva er fellesbetegnelsen på disse skilta?
4. Hvilket europeisk land gikk over til høyrekjøring i 1968?
5. Kjente norske kvinner. Hva er bergenseren Trude Lehman kjent for?
6. Hvilken tidligere statsråd fra Kongsvinger, født i 1946, er eks-svigerdatter av en berømt norsk person?
7. Meieriprodukter. Hva er kjernemelk (kinnemjølk, saup)? Er det a) Melk som har høyt nok fettinnhold til å kunne brukes i produksjonen av smør, b) Den delen av melka som blir igjen etter kinning av smør, c) Den delen av fløten som blir igjen etter kinning av smør. (Se bort ifra det produktet som blir solgt som kjernemelk. Det er nemlig noe annet.)
8. Tines produkt Bremykt består av en blanding av rapsolje og meierismør. Utgjør meierismøret 60 prosent, 70 prosent eller 80 prosent?
9. Mellomnavn. To av USAs presidenter hadde bare en enkel bokstav som mellomnavn. Nevn en av de to!
10. Hva var mellomnavnet (eller farsnavnet) til komponisten Pjotr Tsjaikovskij?
11. Moderne norsk litteratur. Hvem blei nylig tildelt bokhandlerprisen 2022 for romanen De kaller meg ulven?
12. Hva heter Lars Viks biografi om mora Bjørg Vik?
13. Norske forkortelser. Hva er gjeldende norsk rettskrivning når vi forkorter myntenheten kroner (og andre valutaer)? Er det a) kr uten punktum? eller b) kr med punktum? eller c) valgfritt?
14. Hva var det lange navnet som opprinnelig danna grunnlaget for forkortelsen NAV?
15. Folkemedisin. En tradisjonell urtete blir laga av blomsten kamille eller kamomille. Hvilken familie tilhører den?
16. Propolis er et påstått universallegemiddel som var kjent allerede i det gamle Hellas. Hva er råstoffet for propolis?
17. Værvarsling. Hva heter nordmannen som blir regna som grunnleggeren av moderne værvarsling? Han har forbokstavene V. B.
18. Når såkalt kaosteori blir anvendt på faget meteorologi, snakker en gjerne om en effekt som har fått navnet sitt etter et virvelløst dyr. Hvilken effekt er dette?
19. Bestemødre (siste). I hvilket land finner vi aksjonsgruppa som kaller seg Bestemødrene på Maiplassen? (Gjerne også Mødrene på Maiplassen, som var forgjengeren.)
20. Hva het mormora til Jesus ifølge et apokryft skrift og katolsk og ortodoks tradisjon?


Marias mor er ikke navngitt i Bibelen. Hvilket navn har hun ifølge apokryfe skrifter og tradisjon? Her til venstre med den hellige familie i et maleri av El Greco.

Første omgang:

1. Norske litterære figurer. Hvilken figur i norsk litteratur sier disse orda: «Så usigelig fattig kan en sjel da gå/tilbake til intet i det tåkete grå.»? Vi var ikke sikre, men satset på «Peer Gynt».
2. Hvilken litterær skikkelse skryter av at han klarte å «kapre den franske gullfregatten, som ble tatt i femten atten vest for Mogador»? «Kaptein Sabeltann».
3. Øyer. På hvilken øy ligger byen Port of Spain (Puerto España)? Trinidad. Byen er hovedstaden i Trinidad og Tobago.
4. Danmark består av fem regioner. Hva heter den minste av dem, som blant annet omfatter øya Bornholm? (Minst i utstrekning.) Vi var usikre på navn på regionene, men mente at Hovedstaden måtte være den minste, selv om vi ikke hadde hørt at Bornholm tilhørte den.


Danmarks fem regioner

5. På kjøkkenet. Stålull med såpe har siden 1939 vært å få under bare ett merkenavn i Norge. Hvilket? Svint.
6. En bedrift i Buskerud med samme navn som kommunen den ligger i, har produsert kjøkkeninnredning siden 1950. Hva heter kommunen eller bedriften? Sigdal.
7. Bruer. Hva heter brua som fører til dødsriket i norrøn mytologi? Vi husket bare Bifrost, som vi visste ledet til Åsgård. Gjallarbru.


«No hev eg gjengji Gjaddarbrui» (Draumkvedet)

8. Hva heter brua som siden 2009 har ført E18 over Numedalslågen? Her svarte vi SkyerBommestad bru.
9. Musikklære. Hva kalles toner som kan frambringes på blåseinstrumenter uten ventiler, klaffer eller hull? Vi forsto ikke helt spørsmålet og svarte overtoner. Naturtoner.
10. Berceuse er en musikkform som både Chopin og Grieg har brukt og satt som navn på sine musikkstykker. Hva betyr berceuse? Vuggesang.
11. Fotball. Hvilke to norske fotballklubber klarte å plassere både herrelaget og kvinnelaget sitt blant de seks beste i årets seriemesterskap? Vi klarte Rosenborg (3. plass for menn, 2. plass for kvinner) og Vålerenga (6. og 3).
12. Hvilke to europeiske fotballspillere har fått en flyplass oppkalt etter seg? Vi var inne på at det kunne være Cristiano Ronaldo (Madeira), men satset på George Best (Belfast, som vi var sikker på) og Ferenc Puskás. Budapests flyplass er oppkalt etter Liszt.
13. Dokker. Ivo Caprino har laga fem dokkefilmer av eventyr fra Asbjørnsen og Moes samlinger. Nevn to av dem! Vi tok «Askeladden og de gode hjelperne» og «Reveenka». De andre tre var «Veslefrikk med  fela», «Sjuende far i huset» og «Gutten som kappåt med trollet».
14. De russiske såkalte stabledokkene med koneform blir feilaktig kalt babusjka på norsk. Hva er det russiske og internasjonale navnet på disse dokkene? Matrjosjka.


Matrjosjka

15. Mynt. På den forrige norske tikronemynten var det bilde av et par briller. Hvem sine briller var det? Henrik Wergeland.
16. I hvilket land er myntenheten bolívar? Venezuela.
17. Kaffe. Det finnes to hovedtyper av kaffebønner. Den ene heter arabica. Hva heter den andre? Robusta eller canephora.
18. Nesten alle serveringssteder med navnet Kaffistova var opprinnelig eid i fellesskap av to organisasjoner, nemlig Noregs Ungdomslag og en til. Hvilken? Norges Mållag (Mållaget).
19. Aldersdifferensiert pop. Velg ett av følgende tre spørsmål om sanger som handler om telefonoppringninger. Oppgaven er den samme for alle tre eksempler: Hva heter låta?
 • Fra 1972: Det året hadde Dr. Hook and the Medicine Show en stor hit med ei plate om en mann som ringer til en tidligere flamme, men blir avvist i telefonen av mora hennes. Hva heter låta? Vi svarte ikke på denne. Fasit var «Sylvia's Mother».
 • Fra 1981: Gruppa Zoo hadde det året en hit der sangteksten begynner slik: «Da æ kom hjem fra turne i går va huset tomt og kaldt.» Hva heter plata? Denne svarte vi heller ikke på. Fasit var «Vent, ikkje legg på!».
 • Fra 2015: Adele Adkins hadde da en populær låt der også hun ringer opp en gammal flamme og blant annet sier: «It’s me. I was wondering if after all these years you'd like to meet to go over everything.» Hva heter låta? Vi tok «Hello».
20. Her skal laget finne fram til en artist eller gruppe. Dere får opplysninger om tre låter fra hvert sitt tiår og skal velge en av dem. Svar med navnet på artisten eller gruppa.
 • Fra 1970. «Om tårar vore guld», en stor hit i hele Norden. Vi svarte ikke på denne. Agnetha Fältskog.
 • Fra 1987. En da 26 år gammal norsk låt med fransk tittel blei nummer ti på VG-lista og har holdt seg godt siden. Låta inneholder frasen «Men hva gjør vi med Frans»? Vi tok DeLillos.
 • Fra 1991. «Två mörka ögon (och leendet du gav mig)», som kom i november det året, lå på Svensktoppen i 71 uker (kåra til tidernas svensktopplåt). Vi svarte ikke på denne. Her var fasit Sven Ingvars.

16p holdt til ledelse. Landkrabbene hadde 15p og Roteloftet 10p, og flere lag var det ikke.

Andre omgang:

1. Norske kommuner. Hva er avbilda i kommunevåpenet til Moss kommune? Er det a) ei kråke, b) en ridderspore eller c) en helleristning? En ringspore.


Etter kommunesammenslåingen i 2020 ble Rygge kommunes gamle kommunevåpen den nye, sammenslåtte Moss kommune sitt nye kommunevåpen. Tidligere hadde Moss en gul kråke på rød bunn.

2. Hvilke kommuner i Telemark grenser til Vinje kommune? Vi tok Tokke og Vinje, men var usikre på den siste. Vi bommet med KviteseidSeljord.


Kommunene i Vestfold og Telemark

3. Trafikk. Trafikkskilta våre er delt inn i sju kategorier. En av dem består av elleve runde, blå skilt med et hvitt symbol i. Hva er fellesbetegnelsen på disse skilta? Påbudsskilt.
4. Hvilket europeisk land gikk over til høyrekjøring i 1968? Island. Sverige gikk over i 1967.
5. Kjente norske kvinner. Hva er bergenseren Trude Lehman kjent for? Dette klarte vi ikke å plassere og vi tippet at hun er dramatiker! Hun er kampsportutøver og tok OL-sølv i taekwondo i Sydney i 2000. Dette hadde vi klart om hun hadde blitt omtalt ved sitt daværende navn, Trude Gundersen.
6. Hvilken tidligere statsråd fra Kongsvinger, født i 1946, er eks-svigerdatter av en berømt norsk person? Vi satset på Tove Strand (tidligere Gerhardsen).
7. Meieriprodukter. Hva er kjernemelk (kinnemjølk, saup)? Er det a) Melk som har høyt nok fettinnhold til å kunne brukes i produksjonen av smør, b) Den delen av melka som blir igjen etter kinning av smør, c) Den delen av fløten som blir igjen etter kinning av smør. (Se bort ifra det produktet som blir solgt som kjernemelk. Det er nemlig noe annet.) Vi traff på c) Den delen av fløten som blir igjen etter kinning av smør.
8. Tines produkt Bremykt består av en blanding av rapsolje og meierismør. Utgjør meierismøret 60 prosent, 70 prosent eller 80 prosent? Vi bommet med 8070 prosent.
9. Mellomnavn. To av USAs presidenter hadde bare en enkel bokstav som mellomnavn. Nevn en av de to! Vi tok Harry S. Truman. Den andre var Ulysses S. Grant.
10. Hva var mellomnavnet (eller farsnavnet) til komponisten Pjotr Tsjaikovskij? Etter en del diskusjoner og ulike forslag endte vi heldig på Iljitsj.
11. Moderne norsk litteratur. Hvem blei nylig tildelt bokhandlerprisen 2022 for romanen De kaller meg ulven? Zeshan Shakar.
12. Hva heter Lars Viks biografi om mora Bjørg Vik? Vi bommet med Min mors veiBjørg Viks vei.
13. Norske forkortelser. Hva er gjeldende norsk rettskrivning når vi forkorter myntenheten kroner (og andre valutaer)? Er det a) kr uten punktum? eller b) kr med punktum? eller c) valgfritt? Vi tippet c) valgfritt, mens fasit var a) kr uten punktum.
14. Hva var det lange navnet som opprinnelig danna grunnlaget for forkortelsen NAV? Vi bommet med Ny arbeids- og velferdsetatNy arbeids- og velferdsforvaltning, som vi var inne på.
15. Folkemedisin. En tradisjonell urtete blir laga av blomsten kamille eller kamomille. Hvilken familie tilhører den? Vi tippet lyngfamilien. Korgplantefamilien.


Slik ser kamilleblom ut

16. Propolis er et påstått universallegemiddel som var kjent allerede i det gamle Hellas. Hva er råstoffet for propolis? Bivoks.
17. Værvarsling. Hva heter nordmannen som blir regna som grunnleggeren av moderne værvarsling? Han har forbokstavene V. B. Vilhelm Bjerknes.
18. Når såkalt kaosteori blir anvendt på faget meteorologi, snakker en gjerne om en effekt som har fått navnet sitt etter et virvelløst dyr. Hvilken effekt er dette? Sommerfugleffekten.


Lorenz-attraktoren likner litt på en sommerfugl

19. Bestemødre (siste). I hvilket land finner vi aksjonsgruppa som kaller seg Bestemødrene på Maiplassen? (Gjerne også Mødrene på Maiplassen, som var forgjengeren.) Argentina.
20. Hva het mormora til Jesus ifølge et apokryft skrift og katolsk og ortodoks tradisjon? Anna.

13p i andre omgang og 29p totalt holdt akkurat til seier.

1. Comrados++ (29)
2. Landkrabbene (28)
3. Roteloftet (17)

Bilder fra Wikipedia

Ingen kommentarer: