søndag 16. oktober 2022

Kafé K 13. oktober 2022

Det var Per som holdt quizen denne gangen og det er hans egne spørsmål her. Qeng Ho stilte med Olaus, Ragnhild, Reidun, Stine (H) og Sigmund.

Første omgang:

1. Norsk pålegg. En av våre typer av kjøttpålegg har en betegnelse som stammer fra et italiensk ord for hjerne. Hvilket pålegg er det?
2. Navnet til søtpålegget HaPå er egentlig en forkortelse. Hvordan er navnet HaPå danna?
3. Walt Disney. Ved hvilken by ligger fornøyelsesparken som populært blir kalt Euro-Disney?
4. Hva er det norske navnet til Disney-figuren som på dansk heter «Fedtmule»?
5. Kanaler. I hvilket land finner vi Welland-kanalen?
6. Vannveien mellom Svartehavet og Kaspihavet går langs to store elver og en ti mil lang kanal som forbinder dem. Hva heter kanalen?
7. Engelske ord fra kulturfronten. Forklar kort den aktiviteten som på engelsk blir betegna som binging (utt.: /bindʒ-/)! Svaret bør knyttes til folks bruk av massemedier.
8. Hva er hovedingrediensen i den matretten som kalles coleslaw?
9. Alkoholholdige drikker. Hva er det norske ordet for en ferdigblanda cocktail som er tilsatt kullsyre og blir solgt på flaske? Ordet blei særlig brukt i debatten om å tillate salg av slike produkter i varehus.
10. Vinmonopolet selger en whisky de sjøl framstiller ved å blande 35 skotske whiskymerker. Hva heter den?
11. Norske forkortelser. Hva står forkortelsen ATK for?
12. Hva står forkortelsen PVRK for?
13. Fotball. For hvilket utenlandsk klubblag spiller Ada Hegerberg? Det er nok med navnet på en by.
14. Hvilket norsk lag har vært trent av svensken Rikard Norling?
15. Berømte slag. Et avgjørende slag i Østen varte i to måneder fra 13. mars 1954. Hva blir slaget kalt?
16. Hvilke to land kjempa mot hverandre i Jyllandslaget?
17. Arv. Nevn en slektning som tilhører en arvelaters tredje arvegangsklasse!
18. Hvem har skrevet romanen Arv og miljø fra 2016?
19. Aldersdifferensierte spørsmål om popmusikk. Jeg oppgir nå tre låter som alle har toppa VG-lista i cirka åtte uker i hvert sitt år. Hvilken artist eller gruppe hadde låta? Svar på bare ett av de tre!
 • 1972: «Beg, Steal or Borrow» («You know I’ll beg…»).
 • 1989: «Bombadilla Life» («Bomb bomb bomb, bomb bombadilla...»).
 • 2010: «Glow».
20. Nå siterer jeg de første linjene i tre norske slagere fra hvert sitt år med stor spredning i tid. Hva heter låta? Jeg oppgir verken år eller artist eller gruppe. Svar på bare ett av de tre!
 • «Havets evige bølger og en ørken av sand.»
 • «Det skjer en gang i alles liv, du blir forelska og naiv.»
 • «Den første morgentime er i rute, for natten er blitt gråhåret og blek.»

Andre omgang:

1. Norske countrygrupper. Hva heter bandet fra Ørsta som kaller musikken sin festcountry og blant annet har gitt ut albuma Pylse og konjakk, Ungkar med dobbeltseng og Riskrem og entrekått?
2. Et countryrockband fra Vinje er blant annet kjent for låta «Sauekjøt». Hva heter gruppa?
3. Norske regjeringer. Da Jagland overtok som statsminister etter Brundtland, utnevnte han Turid Birkeland som ny kulturminister uten å informere forgjengeren. Hvem var det?
4. Erna Solbergs regjeringer baserte seg på tre konferanser, der partiene gjorde avtaler om såkalte plattformer for politikken sin. Konferansene fikk navn etter stedene der de blei holdt. Nevn to av dem!
5. Industribedrifter i Grenland. Hva heter det utenlandske selskapet som eier sementfabrikken i Brevik? Første ledd av navnet er nok.
6. Det svenske selskapet ASEA og det sveitsiske BBC slo seg i 1988 sammen til et stort multinasjonalt konsern som har 650 ansatte i Grenland. Hva heter dette selskapet i dag? En kortversjon av navnet holder.
7. Jazz. En dansk jazzmusiker med initialene NHØP døde 59 år gammal i 2005 og blir av mange regna som verdens største på sitt instrument. Hvem var han? Jeg vil ha hele navnet!
8. Mange jazzmusikere, med Sonny Rollins i spissen, har spilt inn en klassisk låt med navn etter ei øy i Karibia som tilhører USA. Øya var tidligere en del av kolonien Dansk Vestindia (eller Dansk-norsk Vestindia fram til 1814). Hva heter denne låta?
9. Frisyre. Med et ord på t, hva kalles skikken i flere munkeordener med å barbere bort håret øverst på issen?
10. Nordens største frisørkjede har samme navn som en kjent sang av og med Elton John. Hva heter kjeden?
11. Berømte ekspedisjoner. Hvem var den første som gikk aleine til Sørpolen? Det skjedde i 1993, han brukte ikke depoter, fikk ingen hjelp utafra og var etter eget ønske helt uten kontakt med omverdenen.
12. I 1871 fant det i den afrikanske byen Ujiji sted en berømt hendelse som var initiert av blant andre redaktøren i The New York Herald. Hvilken hendelse?
13. Klassisk musikk. Den tragiske operaen La traviata av Giuseppe Verdi bygger på en roman av Alexandre Dumas d. y. om en rikmannssønn som forelsker seg i ei såkalt selskapsdame. Hva heter romanen? (Den har vært filmatisert flere ganger, blant annet i en klassisk versjon med Greta Garbo.)
14. Hvem har komponert musikken til korverket som begynner med strofa «Brede seil over Nordsjø går»?
15. Byggematerialer. Hva slags metall er trukket over galvaniserte spikere og skruer for å beskytte dem mot rust? (De er egentlig dyppa i dette metallet, som ikke er påført gjennom elektrolyse, slik betegnelsen galvanisert kan tyde på.)
16. Hva kalles et høvla bord uten profilering eller not og fjær?
17. Blåbær. Til hvilken familie hører blåbær?
18. Hvor mange personer deltok på blåbærturen som er beskrevet i Alf Prøysens vise av samme navn?
19. Magi. Hva heter folkeeventyret der helten avslører trylleformelen «Sesam, sesam, lukk deg opp!»?
20. Hvem blei i 1933 straffeforfulgt for blasfemi etter at han i et foredrag i Oslo kalte nattverden for «vemmelig, kannibalsk magi»?


Hvordan er navnet HaPå dannet?


Første omgang:

1. Norsk pålegg. En av våre typer av kjøttpålegg har en betegnelse som stammer fra et italiensk ord for hjerne. Hvilket pålegg er det? Servelat.
2. Navnet til søtpålegget HaPå er egentlig en forkortelse. Hvordan er navnet HaPå danna? Hamar Pålegg.
3. Walt Disney. Ved hvilken by ligger fornøyelsesparken som populært blir kalt Euro-Disney? Paris.
4. Hva er det norske navnet til Disney-figuren som på dansk heter «Fedtmule»? «Langbein».
5. Kanaler. I hvilket land finner vi Welland-kanalen? Vi visste ikke og gjettet Nederland. Canada.
6. Vannveien mellom Svartehavet og Kaspihavet går langs to store elver og en ti mil lang kanal som forbinder dem. Hva heter kanalen? Her hadde vi Volga-kanalen før vi byttet til Korinterkanalen (som vi uansett visste er i Hellas), men fasit var Volga-Don-kanalen.
7. Engelske ord fra kulturfronten. Forklar kort den aktiviteten som på engelsk blir betegna som binging (utt.: /bindʒ-/)! Svaret bør knyttes til folks bruk av massemedier. Fråtsing i TV-serier. Vi hadde noe tilsvarende.
8. Hva er hovedingrediensen i den matretten som kalles coleslaw? Kål.
9. Alkoholholdige drikker. Hva er det norske ordet for en ferdigblanda cocktail som er tilsatt kullsyre og blir solgt på flaske? Ordet blei særlig brukt i debatten om å tillate salg av slike produkter i varehus. Rusbrus.
10. Vinmonopolet selger en whisky de sjøl framstiller ved å blande 35 skotske whiskymerker. Hva heter den? Vi var ikke sikre, men visste at Upper Ten er en norsk blandingswhisky.
11. Norske forkortelser. Hva står forkortelsen ATK for? Automatisk trafikkontroll.
12. Hva står forkortelsen PVRK for? Ikke Postverkets rutinekontroll, men panservernrakettkaster.
13. Fotball. For hvilket utenlandsk klubblag spiller Ada Hegerberg? Det er nok med navnet på en by. Lyon (Olympique Lyonnais).
14. Hvilket norsk lag har vært trent av svensken Rikard Norling? Vi var usikre, men traff på Brann.
15. Berømte slag. Et avgjørende slag i Østen varte i to måneder fra 13. mars 1954. Hva blir slaget kalt? Vi mente dette måtte være Vietnam mot Frankrike, men tippet Saigon. Dien Bien Phu hadde vi hørt om.
16. Hvilke to land kjempa mot hverandre i Jyllandslaget? Vi hadde England, men bommet med DanmarkTyskland. Dette fant sted under den første verdenskrigen.
17. Arv. Nevn en slektning som tilhører en arvelaters tredje arvegangsklasse! Dette kjente vi ikke til og vi gjettet søsken. Bestefar, bestemor, tante, onkel, søskenbarn.
18. Hvem har skrevet romanen Arv og miljø fra 2016? Vigdis Hjorth.
19. Aldersdifferensierte spørsmål om popmusikk. Jeg oppgir nå tre låter som alle har toppa VG-lista i cirka åtte uker i hvert sitt år. Hvilken artist eller gruppe hadde låta? Svar på bare ett av de tre!
 • 1972: «Beg, Steal or Borrow» («You know I’ll beg…»). Vi svarte ikke på denne. The New Seekers.
 • 1989: «Bombadilla Life» («Bomb bomb bomb, bomb bombadilla...»). Vi svarte ikke på denne. Franklin.
 • 2010: «Glow». Vi tok Madcon.
20. Nå siterer jeg de første linjene i tre norske slagere fra hvert sitt år med stor spredning i tid. Hva heter låta? Jeg oppgir verken år eller artist eller gruppe. Svar på bare ett av de tre!
 • «Havets evige bølger og en ørken av sand.» Vi svarte ikke på denne. «Mot ukjent sted» (The Vanguards, 1966).
 • «Det skjer en gang i alles liv, du blir forelska og naiv.» Vi tok «Min første kjærlighet» (Jahn Teigen, 1979).
 • «Den første morgentime er i rute, for natten er blitt gråhåret og blek.» Vi svarte ikke på denne. «Månemannen» (Vamp, 2002).

14p var tredelt sist av fem lag, mens Landkrabbene var best med 17p foran The Answer My Friend med 15p.

Andre omgang:

1. Norske countrygrupper. Hva heter bandet fra Ørsta som kaller musikken sin festcountry og blant annet har gitt ut albuma Pylse og konjakkUngkar med dobbeltseng og Riskrem og entrekått? Vi tok Vassendgutane.
2. Et countryrockband fra Vinje er blant annet kjent for låta «Sauekjøt». Hva heter gruppa? E 76.
3. Norske regjeringer. Da Jagland overtok som statsminister etter Brundtland, utnevnte han Turid Birkeland som ny kulturminister uten å informere forgjengeren. Hvem var det? Åse Kleveland.
4. Erna Solbergs regjeringer baserte seg på tre konferanser, der partiene gjorde avtaler om såkalte plattformer for politikken sin. Konferansene fikk navn etter stedene der de blei holdt. Nevn to av dem! Vi kom etter hvert på Jeløya og Sundvolden. Granavolden var den siste.
5. Industribedrifter i Grenland. Hva heter det utenlandske selskapet som eier sementfabrikken i Brevik? Første ledd av navnet er nok. Vi bommet med Heidenreich på Heidelberg Cement Group.
6. Det svenske selskapet ASEA og det sveitsiske BBC slo seg i 1988 sammen til et stort multinasjonalt konsern som har 650 ansatte i Grenland. Hva heter dette selskapet i dag? En kortversjon av navnet holder. ABB (Asea Brown Boveri)
7. Jazz. En dansk jazzmusiker med initialene NHØP døde 59 år gammal i 2005 og blir av mange regna som verdens største på sitt instrument. Hvem var han? Jeg vil ha hele navnet! Niels-Henning Ørsted Pedersen.


Ikke alle er klare over hvor liten NHØP var, men her han står ved siden av bratsjen sin, blir det ganske tydelig.

8. Mange jazzmusikere, med Sonny Rollins i spissen, har spilt inn en klassisk låt med navn etter ei øy i Karibia som tilhører USA. Øya var tidligere en del av kolonien Dansk Vestindia (eller Dansk-norsk Vestindia fram til 1814). Hva heter denne låta? Vi kjente ikke til låta, men satset til slutt på riktig øy. «St. Thomas».
9. Frisyre. Med et ord på t, hva kalles skikken i flere munkeordener med å barbere bort håret øverst på issen? Tonsur.
10. Nordens største frisørkjede har samme navn som en kjent sang av og med Elton John. Hva heter kjeden? Nikita.
11. Berømte ekspedisjoner. Hvem var den første som gikk aleine til Sørpolen? Det skjedde i 1993, han brukte ikke depoter, fikk ingen hjelp utafra og var etter eget ønske helt uten kontakt med omverdenen. Vi mente det var Børge Ousland, men han ble den første som gikk alene til Nordpolen i 1994 og i 1997 den første som har gått til begge polpunkter alene. Erling Kagge.
12. I 1871 fant det i den afrikanske byen Ujiji sted en berømt hendelse som var initiert av blant andre redaktøren i The New York Herald. Hvilken hendelse? Møtet mellom Stanley og Livingstone.
13. Klassisk musikk. Den tragiske operaen La traviata av Giuseppe Verdi bygger på en roman av Alexandre Dumas d. y. om en rikmannssønn som forelsker seg i ei såkalt selskapsdame. Hva heter romanen? (Den har vært filmatisert flere ganger, blant annet i en klassisk versjon med Greta Garbo.) Kameliadamen.


Greta Garbo i Kameliadamen (Camille)

14. Hvem har komponert musikken til korverket som begynner med strofa «Brede seil over Nordsjø går»? Rikard Nordraak.
15. Byggematerialer. Hva slags metall er trukket over galvaniserte spikere og skruer for å beskytte dem mot rust? (De er egentlig dyppa i dette metallet, som ikke er påført gjennom elektrolyse, slik betegnelsen galvanisert kan tyde på.) Sink.
16. Hva kalles et høvla bord uten profilering eller not og fjær? Vi bommet med justertglattkant. Justert er konstruksjonsvirke og er ikke nødvendigvis høvlet på alle sider, slik glattkant er. Denne burde vi klart.
17. Blåbær. Til hvilken familie hører blåbær? Lyngfamilien.
18. Hvor mange personer deltok på blåbærturen som er beskrevet i Alf Prøysens vise av samme navn? Vi kom til fem.

Det var en deilig sommerdag at Pelle sa til Kari
Nå går vi ut i skauen for det er så mye bær
Så får vi med oss Lillebror og Kjellemann og Mari
For det er nok å ta av, det er mange tuer der

19. Magi. Hva heter folkeeventyret der helten avslører trylleformelen «Sesam, sesam, lukk deg opp!»? «Ali Baba og de førti røverne».
20. Hvem blei i 1933 straffeforfulgt for blasfemi etter at han i et foredrag i Oslo kalte nattverden for «vemmelig, kannibalsk magi»? Vi hadde ikke hørt om akkurat dette, men satset på Arnulf Øverland.

17p var best (likt med The Answer My Friend) i andre omgang, men det holdt akkurat ikke til å ta igjen forspranget:

1: The Answer My Friend og Landkrabbene (32)
3: Qeng Ho (31)
4: Carl & Co (30)
5: Virrvarr (26)

Med poenglikhet ble det utslagsspørsmål: Hvor høyt over havet ligger Enare sjø i Finland?  Fasit var 119 moh. Landkrabbene var nærmest og vant med 120 moh, mens The Answer My Friend hadde 155 moh.

Bilder fra Wikipedia

Ingen kommentarer: