tirsdag 27. september 2022

Kafé K 22. september 2022

Denne uken var det Stian (Comrados) som holdt quizen, mens Qeng Ho stilte med Olaus, Reidun, Stine (H), Svein Erik og Sigmund.

Første omgang:

1. Hvilket ord kan i dagligtalen brukes om ulike former for funksjonssvikt, men er innenfor golf-terminologien et målesystem for en spillers ferdighetsnivå?
2. Navnet på selskapet Osram er sammensatt av hvilke to grunnstoffer? Begge grunnstoffene ble brukt til glødetråd i glødelamper da selskapet ble grunnlagt.
3. Cotton Candy er det engelsk ordet for sukkerspinn. En variant av hvilken frukt selges under navnet Cotton Candy, fordi denne varianten visstnok har en søt smak som kan minne om sukkerspinn?
4. De to mest innbringende filmene i verden i 1990 var Ghost og Pretty Woman. Hvilken skuespillerinne takket nei til å spille den kvinnelige hovedrollen i begge disse filmene? I dag huskes hun nok best fra tre filmer hun spilte i på midten av 80-tallet.
5. Hvilket ord er beskrevet slik i Norsk Akademisk Ordbok: «Billedlig fremstilling av ordene fra en gitt tekst, hvor ordene vises med større bokstaver jo hyppigere de forekommer i teksten»?
6. Hva heter verdens største ikke-monoteistiske religion?
7. Bjørk er kanskje Islands mest kjente artist. Men vokser det bjørketrær på Island?
8. Hvilken amerikansk by, som er den nest største i sin delstat, har tatt navnet sitt etter hovedstaden i oldtidens Egypt? Byen kan blant annet forbindes med en hit-låt fra 1991 og en hendelse på slutten av 60-tallet.
9. Under hvilken emneknagg opererer psykolog og forfatter Maria Abrahamsen Østhassel? Hun mottok Åse Gruda Skard-prisen fra Norsk psykologforening i 2020 for sin formidling av psykologi i sosiale medier.
10. Hvilket tysk lånord brukes gjerne som et synonym for jernvarer?
11. Hvilken amerikansk artist, bosatt i Norge, fikk sin desidert største hit i 2011? Etternavnet hans tilsvarer navnet på en by hvor en viktig historisk hendelse fant sted for 1400 år siden.
12. Hvilket etternavn vant OL-gull for Norge i både 1932, 1936 og 2022? Det er likevel en annen norsk idrettsutøver med dette etternavnet som har stått for prestasjoner i 2022 som idretts-historikere ganske sikkert vil rangere over de nevnte OL-gullene.
13. Hvilken farge er den dominerende på kaken suksessterte?
14. Hvilket kinesisk bilmerke, som spesialiserer seg på elbiler, har et navn som tilsvarer et tall uttrykk med bokstaver på et europeisk språk?
15. Antoni Gaudi er først og fremst kjent for å ha tegnet særpregede bygninger i hvilken by? Flere av disse er oppført på UNESCOs verdensarvliste.
16. Hva er et annet navn for defibrillator?
17. I hvilke to land lever det alligatorer i vill tilstand? Landene har omtrent samme areal, men grenser ikke til hverandre.
18. Hva produserer det tyske selskapet Birkenstock?
19. «91 Stomperud» kom fra en kommune på Østlandet som opphørte i 2020. Hvilken kommune, med nesten 90 000 innbyggere, er denne nå blitt en del av?
20. Lydklipp: Hvilken tv-serie er dette introen til?

Andre omgang:

1. Nevn ett år som «kroneisen» kostet en krone.
2. Hvem eier selskapet Aladdin Oil, som har markert seg som en viktig sponsor innenfor bilsport?
3. Hvilken norsk kommune er den eneste som starter på en bokstav som ingen andre kommuner starter på?
4. Hvilket forvaltningsorgan ble opprettet i 2020, men er besluttet nedlagt fra 1. juli 2023?
5. Hva er «box braids» og «cornrows» eksempler på?
6. Hvilket kort navn har Italias lengste elv?
7. Er det mulig å nyse i søvne?
8. Med et ord fra tysk, hva kalles en vannrett eller svakt skrånende gruvegang fra en fjellside og inn mot en gruvesjakt?
9. I hvilket land holder etterretningsorganisasjonen Mossad til?
10. Hvilket land ligger rett nord for Namibia og rett vest for Zambia?
11. Da Oscar-nominasjonene ble kunngjort i februar 1980, ble åtte år gamle Justin Henry tidenes yngste til å være nominert, uansett kategori. Denne rekorden ble stående helt fram til 2012. Henrys rollefigur het «Billy» til fornavn, men hva var hans etternavn?
12. Hva er surest av en løsning med pH 3 og pH 5?
13. Hva er navnet på det skriftlige systemet eller alfabetet som brukes for å gi signaler over lengre avstand ved hjelp av flagg og armbevegelser?
14. Hvilken bok ble opprinnelig skrevet på portugisisk, men er senere oversatt til rundt 80 språk?
15. Hva heter blomsterplanten som likner på prestekrage, men som har et navn knyttet til norrøn mytologi? Svaret slutter på å.
16. Hva innen fysikken er lik kraft delt på areal?
17. I hvilket land hadde et hvert medlem av parlamentet vetorett på 1700-tallet? Dette er opphavet til et uttrykk for en kaotisk og støyende forsamling hvor det er tilnærmet umulig å fatte vedtak.
18. Hva heter hovedfiguren i barnebøkene hvor vi blant annet kan lese om «hattifnattene»?
19. O'Learys har 16 restauranter i Norge, blant annet i Skien. Fra hvilket land kommer denne kjeden?
20. Hvilket varemerke bruker slagordet «The makeup of makeup artists»?


Hva kalles slike signaler med flagg og armbevegelser?

Første omgang:

1. Hvilket ord kan i dagligtalen brukes om ulike former for funksjonssvikt, men er innenfor golf-terminologien et målesystem for en spillers ferdighetsnivå? Handikap.
2. Navnet på selskapet Osram er sammensatt av hvilke to grunnstoffer? Begge grunnstoffene ble brukt til glødetråd i glødelamper da selskapet ble grunnlagt. Vi var ikke helt sikre på det første, men tok osmium og wolfram.
3. Cotton Candy er det engelsk ordet for sukkerspinn. En variant av hvilken frukt selges under navnet Cotton Candy, fordi denne varianten visstnok har en søt smak som kan minne om sukkerspinn? Vi syntes ikke noe passet her og gjettet mango. Drue.
4. De to mest innbringende filmene i verden i 1990 var Ghost og Pretty Woman. Hvilken skuespillerinne takket nei til å spille den kvinnelige hovedrollen i begge disse filmene? I dag huskes hun nok best fra tre filmer hun spilte i på midten av 80-tallet. Vi hadde noen kandidater og endte på Michelle Pfeiffer. Molly Ringwald var vi ikke innom.
5. Hvilket ord er beskrevet slik i Norsk Akademisk Ordbok: «Billedlig fremstilling av ordene fra en gitt tekst, hvor ordene vises med større bokstaver jo hyppigere de forekommer i teksten»? Ordsky.
6. Hva heter verdens største ikke-monoteistiske religion? Hinduismen.
7. Bjørk er kanskje Islands mest kjente artist. Men vokser det bjørketrær på Island? Her var vi delt, men vi endte med ja.
8. Hvilken amerikansk by, som er den nest største i sin delstat, har tatt navnet sitt etter hovedstaden i oldtidens Egypt? Byen kan blant annet forbindes med en hit-låt fra 1991 og en hendelse på slutten av 60-tallet. Memphis.
9. Under hvilken emneknagg opererer psykolog og forfatter Maria Abrahamsen Østhassel? Hun mottok Åse Gruda Skard-prisen fra Norsk psykologforening i 2020 for sin formidling av psykologi i sosiale medier. Vi tippet Helsesista (som heter Tale Maria Krohn Engvik), mens fasit var Psyktdeg.
10. Hvilket tysk lånord brukes gjerne som et synonym for jernvarer? Isenkram.
11. Hvilken amerikansk artist, bosatt i Norge, fikk sin desidert største hit i 2011? Etternavnet hans tilsvarer navnet på en by hvor en viktig historisk hendelse fant sted for 1400 år siden. Etter litt subtraksjonsproblemer klarte vi til slutt å komme til 622 og Chris Medina. I 622 kom Muhammad til Medina.
12. Hvilket etternavn vant OL-gull for Norge i både 1932, 1936 og 2022? Det er likevel en annen norsk idrettsutøver med dette etternavnet som har stått for prestasjoner i 2022 som idretts-historikere ganske sikkert vil rangere over de nevnte OL-gullene. Vi tok Ruud. Birger Ruud tok OL-gull i 1932 og 1936, mens Birk Ruud vant i freestyle i 2022. Den større prestasjonen er Casper Ruud, som har spilt finale i to Grand Slam-turneringer i 2022.
13. Hvilken farge er den dominerende på kaken suksessterte? Gul.
14. Hvilket kinesisk bilmerke, som spesialiserer seg på elbiler, har et navn som tilsvarer et tall uttrykk med bokstaver på et europeisk språk? Her var vi innom mange alternativer, deriblant Nio, men vi gjettet til slutt Ocho.
15. Antoni Gaudi er først og fremst kjent for å ha tegnet særpregede bygninger i hvilken by? Flere av disse er oppført på UNESCOs verdensarvliste. Barcelona.
16. Hva er et annet navn for defibrillator? Hjertestarter.
17. I hvilke to land lever det alligatorer i vill tilstand? Landene har omtrent samme areal, men grenser ikke til hverandre. Vi var sikre på USA og kom til at det andre landet da måtte være Kina.
18. Hva produserer det tyske selskapet Birkenstock? Skotøy.
19. «91 Stomperud» kom fra en kommune på Østlandet som opphørte i 2020. Hvilken kommune, med nesten 90 000 innbyggere, er denne nå blitt en del av? Her var vi inne på at det kunne være Lillestrøm, men vi svarte Skedsmo, som sammen med Fet og Sørum ble til Lillestrøm fra 2020.
20. Lydklipp: Hvilken tv-serie er dette introen til? MASH.

15p holdt til tredelt tredjeplass, 3p bak Sofies verden og 1p bak Comrados. Roteloftet lå sist av åtte lag med 12p.

Andre omgang:

1. Nevn ett år som «kroneisen» kostet en krone. Vi svarte 1960, innenfor 1955-1970.
2. Hvem eier selskapet Aladdin Oil, som har markert seg som en viktig sponsor innenfor bilsport? «Ben Redic Fy Fazan» fra Flåklypa Grand Prix.
3. Hvilken norsk kommune er den eneste som starter på en bokstav som ingen andre kommuner starter på? Her sto vi til slutt igjen med Jevnaker og Iveland, og satset på den siste. Det er fem norske kommuner på I.
4. Hvilket forvaltningsorgan ble opprettet i 2020, men er besluttet nedlagt fra 1. juli 2023? Her var vi blanke og svarte Troms og Finnmark. Eldreombudet.
5. Hva er «box braids» og «cornrows» eksempler på? Frisyrer. Fasit var: Ulike måter å flette håret på, godtar «hårfrisyrer» og «hårmoter».


Cornrows

6. Hvilket kort navn har Italias lengste elv? Po.
7. Er det mulig å nyse i søvne? Nei. Selv om følenervene i neseborene registrerer irriterende støvpartikler, greier ikke hjernen å sende beskjed til musklene.
8. Med et ord fra tysk, hva kalles en vannrett eller svakt skrånende gruvegang fra en fjellside og inn mot en gruvesjakt? Stoll.
9. I hvilket land holder etterretningsorganisasjonen Mossad til? Israel.
10. Hvilket land ligger rett nord for Namibia og rett vest for Zambia? Angola.
11. Da Oscar-nominasjonene ble kunngjort i februar 1980, ble åtte år gamle Justin Henry tidenes yngste til å være nominert, uansett kategori. Denne rekorden ble stående helt fram til 2012. Henrys rollefigur het «Billy» til fornavn, men hva var hans etternavn? Her var vi inne på «Kramer» fra Kramer mot Kramer, men svarte «Elliot». Billy Elliot kom i 2000 og var ikke en remake.
12. Hva er surest av en løsning med pH 3 og pH 5? pH 3 er surest.
13. Hva er navnet på det skriftlige systemet eller alfabetet som brukes for å gi signaler over lengre avstand ved hjelp av flagg og armbevegelser? Semafor.
14. Hvilken bok ble opprinnelig skrevet på portugisisk, men er senere oversatt til rundt 80 språk? Alkymisten.
15. Hva heter blomsterplanten som likner på prestekrage, men som har et navn knyttet til norrøn mytologi? Svaret slutter på å. Balderbrå.


Balderbrå

16. Hva innen fysikken er lik kraft delt på areal? Trykk.
17. I hvilket land hadde et hvert medlem av parlamentet vetorett på 1700-tallet? Dette er opphavet til et uttrykk for en kaotisk og støyende forsamling hvor det er tilnærmet umulig å fatte vedtak. Polen.
18. Hva heter hovedfiguren i barnebøkene hvor vi blant annet kan lese om «hattifnattene»? «Mummitrollet».
19. O'Learys har 16 restauranter i Norge, blant annet i Skien. Fra hvilket land kommer denne kjeden? Vi var ikke sikre, men tok Sverige.
20. Hvilket varemerke bruker slagordet «The makeup of makeup artists»? Vi tippet L'Oréal. Max Factor.

16p og 31p totalt holdt til delt tredjeplass:

1: Sofies verden (34)
2: Comrade's (33)
3: IFA og Qeng Ho (31)
5: Landkrabbene (30)
6: Blar (28)
7: Roteloftet (26)
8: Virrvarr (24)

Bilder fra Wikipedia

Ingen kommentarer: