fredag 18. februar 2022

Kafé K 17. februar 2022

Denne uken var det Per som holdt quizen, mens Qeng Ho stilte med Olaus, Ragnhild, Reidun, Svein Erik og Sigmund. Her er det Pers egne spørsmål, ikke vår kladd, som er gjengitt og quizen er som vanlig to og to spørsmål innenfor en kategori.

Første omgang:

1. Jernbane. Vestfoldbanen og Sørlandsbanen har hatt flere sidespor ut til kystbyene. Av dem er det nå bare ett igjen. Hva heter denne banen? Jeg ser da bort fra Bratsbergbanen.
2. Hva heter jernbanelinja som begynner på Hamar og slutter på Støren (eller omvendt)?
3. Norske regjeringer. Hvor mange ulike grupperinger av partier var med i Erna Solbergs regjering?
4. Hvilken regjering fulgte etter Gro Harlem Brundtlands siste regjering?
5. Regnvær i kunsten. Første linje i diktet «Regn» fra 1890-åra lyder slik: «En er en og to er to er.» En annen linje går sånn: «Sikk sakk, vi drypper på tak.» Spørsmål: Hvem er dikteren?
6. Hvem har komponert «Regndråpepreludiet»?
7. Lov og rett. En av våre rettsanordninger blei fram til 2003 kalt dom i forhørsretten. Hva heter denne ordninga i dag?
8. Hva kalles lokale ordensregler som blir vedtatt av kommunestyret og skal håndheves av politiet? De blir utarbeida som en kommunal forskrift i samarbeid med politiet. (Eksempler: Regler om tigging på gata i kommunen, eller forbud mot å sykle på kjerkegården.)
9. Gass. Gasser i væskeform, som propan og butan, går gjerne under en engelsk fellesbetegnelse som er forkorta ned til tre bokstaver. Hva er forkortelsen?
10. En av edelgassene har et navn som er danna av det greske ordet for «skjult» eller «gjemt». Hva heter denne gassen?
11. Øyer i Skandinavia. Hva het Spitsbergen fram til 1969?
12. Forfatteren av romanen der vi hører om byen Jante, har sagt at Jante passer til hans fødeby. På hvilken øy ligger den?
13. Fotballsupportere. Hva heter supporterklubben til Molde FK?
14. Musikalsangen «You’ll Never Walk Alone» er fra 1945. Men hva het popgruppa som mange år seinere førte til at den blei en fotballsang?
15. Berømte attentater. Den islandske historikeren og høvdingen Snorre Sturluson blei i 1241 myrda etter oppdrag fra den norske kongen. Hvilken konge?
16. Hvem var offeret under et verdenskjent attentat som fant sted den 24. november 1963?
17. Norsk industri. Den gamle crackeren eller etylenfabrikken på Rafnes fra 1977 har skifta eier flere ganger. Hva heter med et kort navn konsernet som i dag eier denne fabrikken?
18. Solberg-regjeringas prosjekt for fangst, transport og lagring av CO2 har fått et navn fra norrøn historie. Hva heter prosjektet?
19. Popmusikk fra 1990-tallet. Hva het den svenske rockegruppa som først og fremst bestod av Marie Fredriksson og Per Gessle? Den blei danna i 1986, var særlig aktiv på 1990-tallet og hadde fire konserter i Norge, alle etter år 2000.
20. Et Manchester-band hadde som låtskriver og hovedvokalist Liam Gallagher og opptrådte i Oslo Spektrum høsten 1997 med låter som «Be Here Now» og «Stay Young». Hva het bandet?

Andre omgang:

1. Svensk-norske kvinner og menn. Hva heter den svenskfødte sangartisten som blant mye annet har vært sjef for Svenska Filminstitutet og direktør for en norsk fornøyelsespark?
2. Hva heter den norskfødte tidligere predikanten som har levd det meste av sitt voksne liv i Sverige, har vært gift med en sangstjerne og for tida soner sin andre fengselsstraff for skattesvindel?
3. Botaniske legemidler. Betegnelsen salisylsyre er danna av navnet på planten som først blei brukt til å framstille dette stoffet. Hvilken plante er det? Vi godtar også plantefamilien eller slekta eller enhver art som hører hjemme her, men vi vil ha et norsk navn.
4. En ugrasplante i kjempeslekta blei tidlig brukt som omslag på sår, og dette er opphavet til det norske navnet på arten. Hva heter den?
5. Sommeridrett. Fra hvilken øvelse stammer følgende betegnelser: Eastern cut-off og Fosbury?
6. I det beste sommer-OL for oss noensinne tok Norge 13 gull. Når eller hvor foregikk det? Svar med årstall eller by. Hvis dere oppgir begge og det ene svaret er feil, er alt feil.
7. Milde gaver. Hva heter milliardæren som i 2011 donerte fem millioner kroner til AUF for å bygge opp igjen sommerleiren på Utøya?
8. Ifølge Johannesevangeliet, hva het fariseeren som gav hundre pund med salve til å preparere liket av Jesus før han blei gravlagt?
9. Romfart. Hva het det første fartøyet som landa på månen? Var det «Sputnik 3», «Luna 1» eller «Luna 2»?
10. En europeisk science-fiction-roman fra 1741 handler om en mann som detter ned i ei hule, oppdager at jorda er hul og lander der på en planet der det er flere samfunn med ulike politiske systemer. Hvem er forfatteren?
11. Norske fugler. Hva heter de to svaneartene som hekker i Norge?
12. Norges nest minste fugl heter på latin Troglodytes, som betyr «huleboer». Den er hovedsakelig brun og er den eneste arten i sin familie. Hvilken fugl er dette?
13. Matvarer. Alle norske wienerpølser er stappa i samme type tarm. Er det en svinetarm, fåretarm eller kunsttarm?
14. Et internasjonalt syltepulver med forbokstaven c har vært på det norske markedet i over hundre år. Hva heter det?
15. Norske artister. Hva heter Oslo-journalisten som var vokalist i rockebandet Gluecifer?
16. En norsk sang som bygger på en gammal fabel om morskjærlighet, begynner slik: «En jeger dro på eventyr og jaktet fugl og ville dyr.» Hvem har skrevet tekst og melodi og utgitt denne sangen?
17. Litterære huler. En amerikansk romanserie i seks bind med tema fra steinalderen er solgt i fem mill. eksemplarer. Forfatteren heter Jean Auel, og serien heter Jordens barn på norsk. Hva heter første bind? Norsk eller engelsk tittel.
18. Siden 1960 har «Fantomets» hodeskallegrotte vært plassert i et oppdikta land i Afrika. Hvilket land?
19. Hvem er dette? I 2013 kom det ut ei dansk dokumentarbok om et idrettslag på Jylland som i åtte år hadde en trener med bakgrunn blant annet fra norsk idrett. Forfatteren sammenlikner idrettslaget med ei religiøs sekt som blir drevet av en tyrannisk pastor. Hva het treneren?
20. Claudia Taylor og Thelma Ryan og var to berømte kvinner som blei kjent under helt andre navn. Thelma overtok etter Claudia, og Claudia hadde også et kjælenavn som på norsk betyr «marihøne». Hva er de to kjent for? (Claudia døde i 2007 og Thelma i 1993.)


Hvilken norsk konge sørget for å få Snorre Sturlason drept?

Første omgang:

1. Jernbane. Vestfoldbanen og Sørlandsbanen har hatt flere sidespor ut til kystbyene. Av dem er det nå bare ett igjen. Hva heter denne banen? Jeg ser da bort fra Bratsbergbanen. Vi tok Arendalsbanen.
2. Hva heter jernbanelinja som begynner på Hamar og slutter på Støren (eller omvendt)? Rørosbanen.
3. Norske regjeringer. Hvor mange ulike grupperinger av partier var med i Erna Solbergs regjering? Fire.
4. Hvilken regjering fulgte etter Gro Harlem Brundtlands siste regjering? Torbjørn Jaglands regjering.
5. Regnvær i kunsten. Første linje i diktet «Regn» fra 1890-åra lyder slik: «En er en og to er to er.» En annen linje går sånn: «Sikk sakk, vi drypper på tak.» Spørsmål: Hvem er dikteren? Sigbjørn Obstfelder.
6. Hvem har komponert «Regndråpepreludiet»? Frédéric Chopin.
7. Lov og rett. En av våre rettsanordninger blei fram til 2003 kalt dom i forhørsretten. Hva heter denne ordninga i dag? Her var vi usikre, men vi endte på tilståelsesdom.
8. Hva kalles lokale ordensregler som blir vedtatt av kommunestyret og skal håndheves av politiet? De blir utarbeida som en kommunal forskrift i samarbeid med politiet. (Eksempler: Regler om tigging på gata i kommunen, eller forbud mot å sykle på kjerkegården.) Vi bommet med politiforordning politivedtekter. Her ble også kommunale vedtekter godkjent.
9. Gass. Gasser i væskeform, som propan og butan, går gjerne under en engelsk fellesbetegnelse som er forkorta ned til tre bokstaver. Hva er forkortelsen? Vi var ikke i tvil om at dette var LNG, men fasit var LPG. LNG er metan.
10. En av edelgassene har et navn som er danna av det greske ordet for «skjult» eller «gjemt». Hva heter denne gassen? Krypton.
11. Øyer i Skandinavia. Hva het Spitsbergen fram til 1969? Vi endte til slutt på Nordenskjøldsland. Vest-Spitsbergen. Det er områder på Spitsbergen med navn som Nordenskiöldskysten og Nordenskiöld Land nasjonalpark.
12. Forfatteren av romanen der vi hører om byen Jante, har sagt at Jante passer til hans fødeby. På hvilken øy ligger den? Vi bommet med Fyn Mors (eller Morsø), som vi så vidt var inne på.
13. Fotballsupportere. Hva heter supporterklubben til Molde FK? Tornekrattet.
14. Musikalsangen «You’ll Never Walk Alone» er fra 1945. Men hva het popgruppa som mange år seinere førte til at den blei en fotballsang? Gerry and the Pacemakers.
15. Berømte attentater. Den islandske historikeren og høvdingen Snorre Sturluson blei i 1241 myrda etter oppdrag fra den norske kongen. Hvilken konge? Håkon IV Håkonsson.
16. Hvem var offeret under et verdenskjent attentat som fant sted den 24. november 1963? Her lot vi oss forlede til å svare John F. Kennedy, som ble drept to dager tidligere, noe vi snakket om. Lee Harvey Oswald.
17. Norsk industri. Den gamle crackeren eller etylenfabrikken på Rafnes fra 1977 har skifta eier flere ganger. Hva heter med et kort navn konsernet som i dag eier denne fabrikken? Vi bommet med Borealis Ineos. Borealis er en tidligere eier.
18. Solberg-regjeringas prosjekt for fangst, transport og lagring av CO2 har fått et navn fra norrøn historie. Hva heter prosjektet? Her bommet vi med Langhus Langskip.
19. Popmusikk fra 1990-tallet. Hva het den svenske rockegruppa som først og fremst bestod av Marie Fredriksson og Per Gessle? Den blei danna i 1986, var særlig aktiv på 1990-tallet og hadde fire konserter i Norge, alle etter år 2000. Roxette.
20. Et Manchester-band hadde som låtskriver og hovedvokalist Liam Gallagher og opptrådte i Oslo Spektrum høsten 1997 med låter som «Be Here Now» og «Stay Young». Hva het bandet? Oasis.

13p holdt bare til femteplass, 2p bak Landkrabbene og Virrvarr og 1p bak Comrados og Quizzie Tunes. Drømmelaget lå sist av sju lag med 7p.

Andre omgang:

1. Svensk-norske kvinner og menn. Hva heter den svenskfødte sangartisten som blant mye annet har vært sjef for Svenska Filminstitutet og direktør for en norsk fornøyelsespark? Åse Kleveland.
2. Hva heter den norskfødte tidligere predikanten som har levd det meste av sitt voksne liv i Sverige, har vært gift med en sangstjerne og for tida soner sin andre fengselsstraff for skattesvindel? Runar Sögård.
3. Botaniske legemidler. Betegnelsen salisylsyre er danna av navnet på planten som først blei brukt til å framstille dette stoffet. Hvilken plante er det? Vi godtar også plantefamilien eller slekta eller enhver art som hører hjemme her, men vi vil ha et norsk navn. Her hadde vi først Salix, som er latin for pil, men gikk bort fra det til salvieSelje, pil, piletre eller vier.
4. En ugrasplante i kjempeslekta blei tidlig brukt som omslag på sår, og dette er opphavet til det norske navnet på arten. Hva heter den? Groblad.


Groblad

5. Sommeridrett. Fra hvilken øvelse stammer følgende betegnelser: Eastern cut-off og Fosbury? Høydehopp.
6. I det beste sommer-OL for oss noensinne tok Norge 13 gull. Når eller hvor foregikk det? Svar med årstall eller by. Hvis dere oppgir begge og det ene svaret er feil, er alt feil. Her startet vi i 1920 (Antwerpen), men var usikre og endte heller med å svare Amsterdam. Norge tok for øvrig 1 gull i Amsterdam.
7. Milde gaver. Hva heter milliardæren som i 2011 donerte fem millioner kroner til AUF for å bygge opp igjen sommerleiren på Utøya? Vi bommet med Trond Mohn på Petter Stordalen.
8. Ifølge Johannesevangeliet, hva het fariseeren som gav hundre pund med salve til å preparere liket av Jesus før han blei gravlagt? Her var vi veldig usikre, og husket bare at Nikodemus var et navn.
9. Romfart. Hva het det første fartøyet som landa på månen? Var det «Sputnik 3», «Luna 1» eller «Luna 2»? Her var vi først på «Luna 2», men rotet oss bort i amerikanske og sovjetiske programmer og endte med «Sputnik 3», siden vi mente Sovjetunionen var først på månen, hvilket stemte.
10. En europeisk science-fiction-roman fra 1741 handler om en mann som detter ned i ei hule, oppdager at jorda er hul og lander der på en planet der det er flere samfunn med ulike politiske systemer. Hvem er forfatteren? Ludvig Holberg. Romanen er Nils Klims reise til den underjordiske verden.
11. Norske fugler. Hva heter de to svaneartene som hekker i Norge? Det er knoppsvane og sangsvane.
12. Norges nest minste fugl heter på latin Troglodytes, som betyr «huleboer». Den er hovedsakelig brun og er den eneste arten i sin familie. Hvilken fugl er dette? Her hadde vi forslag på gjerdesmett, men endte på stillits (Carduelis carduelis).
13. Matvarer. Alle norske wienerpølser er stappa i samme type tarm. Er det en svinetarm, fåretarm eller kunsttarm? Vi gjettet svin, men siden vi ikke visste, hadde vi naturligvis også forslag på får.
14. Et internasjonalt syltepulver med forbokstaven c har vært på det norske markedet i over hundre år. Hva heter det? Certo.
15. Norske artister. Hva heter Oslo-journalisten som var vokalist i rockebandet Gluecifer? Frithjof Jacobsen.


Frithjof Jacobsens alter ego Biff Malibu i Gluecifer

16. En norsk sang som bygger på en gammal fabel om morskjærlighet, begynner slik: «En jeger dro på eventyr og jaktet fugl og ville dyr.» Hvem har skrevet tekst og melodi og utgitt denne sangen? Jan Eggum. Sangen er «Myrsnipa».
17. Litterære huler. En amerikansk romanserie i seks bind med tema fra steinalderen er solgt i fem mill. eksemplarer. Forfatteren heter Jean Auel, og serien heter Jordens barn på norsk. Hva heter første bind? Norsk eller engelsk tittel. Her bommet vi med Huleboernes klanHulebjørnens klan.
18. Siden 1960 har «Fantomets» hodeskallegrotte vært plassert i et oppdikta land i Afrika. Hvilket land? Bengal.
19. Hvem er dette? I 2013 kom det ut ei dansk dokumentarbok om et idrettslag på Jylland som i åtte år hadde en trener med bakgrunn blant annet fra norsk idrett. Forfatteren sammenlikner idrettslaget med ei religiøs sekt som blir drevet av en tyrannisk pastor. Hva het treneren? Her kom vi til slutt på Anja Andersen.
20. Claudia Taylor og Thelma Ryan og var to berømte kvinner som blei kjent under helt andre navn. Thelma overtok etter Claudia, og Claudia hadde også et kjælenavn som på norsk betyr «marihøne». Hva er de to kjent for? (Claudia døde i 2007 og Thelma i 1993.) Vi husket at marihøne heter ladybug eller ladybird på engelsk og snakket om hvordan dette var kallenavnet på en presidentfrue, men på grunn av massive drypp, kollektiv befippelse og generell utmattelse svarte vi i stedet Wonder Woman.

12p i andre omgang og 25p totalt gjorde at vi endte på femteplass.

1: Landkrabbene (29)
2: Comrados (28)
3: Quizzie Tunes (27)
4: Virrvarr (26)
5: Qeng Ho (25)
6: Trio (19)
7: Drømmelaget (17)

Bilder fra Wikipedia

Ingen kommentarer: