lørdag 30. november 2019

Kafé K 28. november 2019

Ragnhild, Reidun, Svein Erik og Sigmund stilte for Qeng Ho denne uken. Stian var quizmaster.

Første omgang:

1. Hvilket tall, som også er hans nummer i rekken av statens ledere, representerer Kinas leders familienavn dersom det tolkes som romertall?
2. Mellom hvilke to vannmasser går Vorma?
3. Under hvilket pseudonym er Leon Harrison Gross (født 1911) kjent? I 1934 og 1936 skapte han to kjente tegneserier.
4. Hvilket organ er alvorlig skadet ved cirrhose?
5. Hvilken roman med tittel som slutter på «-søsteren» toppet salgslistene i 2018, da Perlesøsteren av Lucinda Riley lå på tredjeplass? Den norske forfatteren bak hadde gjennombrudd i 2015.
6. Hvilken italiensk operater fra 1600- til 1800-tallet er også navnet på en norsk musikkgruppe fra 1990-tallet som vant spellemannpriser i 1992 og 1996?
7. Hva gjør de tre kvinnene i et maleri av Jean-François Millet fra 1857?
8. Hvilket engelsk ord benyttes om en førsteårsspiller i amerikansk lagidrett, men også mer generelt i Nord-Amerika om nybegynnere?
9. Hvilken Rolls-Royce-modell fra 1906–1926 ble omtalt som The Best Car in the World? Modellens navn var på to ord, hvorav det siste også brukes i en modell fra 2019.
10. I hvilken fjellkjede ligger Andorra i den østlige delen?
11. Hvilken italiensk ost er landets mest kjente blåmuggosten og kommer fra et sted øst for Milano?
12. Fra hvilket tre kommer hoveddelen av koalaens føde?
13. Hva heter billedhuggeren fra Flatdal som blant annet har laget «Fløtermonumentet», «Papirsorterersken» på Skotfoss og «De tre bukkene bruse»?
14. Hva heter elven ved Dawson City der det ble gjort et gullfunn i 1896 som også har gitt navn til et plutselig og kraftig økonomisk oppsving?
15. Hva heter den skotske kongen fra 1040–1057 som trolig er mer kjent fra et litterært verk fra flere hundre år senere?
16. Hva slags aktivitet er kombinert med jogging for å danne mosjonsformen plogging?
17. Hvilket engelsk uttrykk på fem ord brukes i populærkulturen om en hendelse 3. februar 1959, og ble først brukt i en låt fra 1971?
18. Vest for hvilken halvøy sto det største sjøslaget i Den første verdenskrigen i månedsskiftet mai–juni 1916?
19. Hva kalles både en årsgammel måkeunge og en unggutt som ror fiske for første gang?
20. I hvilken religion benyttes hodeplagget kippa?

Andre omgang:

1. Hvilket organ var det første som ble transplantert? Det ble utført av den amerikanske kirurgen Joseph Murray i 1954.
2. I hvilket tiår utkom musikalfilmene West Side Story, My Fair Lady og The Sound of Music?
3. Hvilket land mottok den største andelen av norske bistand i årene 2016, 2017 og 2018?
4. Hva er tittelen på den andre spinoff-serien til Grey's Anatomy? Serien utspiller seg ved en brannstasjon i Seattle.
5. I hvilket år ble Norges eneste gull i sommer-OL tatt av et brødrepar?
6. Hvilket ord på «s» fra fransk betegner både en kvinnelig luftånd og en lett og grasiøs kvinne?
7. Hva var fornavnet på Håkon IV Håkonssons tante, som i 1209 ble gift med baglerkongen Filippus Simonssen? 781 år etter hennes død ble dette navnet en del av et begrepspar.
8. Hva står forkortelsen BSU for, når det er snakk om personlig økonomi?
9. Hvilken trebokstavforkortelse ble CQD erstattet med i 1906? Begge kodene ble benyttet 15. april 1912.
10. Hva heter gjestgiveriet på Hadeland der Høyre, Fremskrittspartiet, Kristelig Folkeparti og Venstre forhandlet fram regjeringsplattformen?
11. Hva heter plateselskapet som ble grunnlagt av Berry Gordy i 1959 og som er en sammentrekning av et kallenavn på Detroit?
12. Hva er navnet på en regulerbar gardinstang, som ble oppkalt etter oppfinneren?
13. Hva kalles det månedlige eller årlige beløpet som en hustru eller datter fikk, og som var oppkalt etter et kostbart redskap?
14. Hvilken bergart er den italienske byen Carrara kjent for?
15. Hvilken kake er dette?
16. Hvilket ord på «e» er navnet på en tysk rett av svineknoke som gjerne serveres med sauerkraut?
17. I hvilket tiår startet Lørdagsbarnetimen?
18. Hva heter øygruppen nordvest for Skottland, som deles i indre og ytre som lå under Norge 1098–1266?
19. I hvilken by døde Montserrat Caballé i 2018? Hun ble født i samme by, og en sang med bynavnet som tittel er hennes mest kjente.
20. Nevn ett av de to påfølgende årene da dronning Margrethe og kong Carl Gustav ble regenter.

Hva heter denne kaken?

Første omgang:

1. Hvilket tall, som også er hans nummer i rekken av statens ledere, representerer Kinas leders familienavn dersom det tolkes som romertall? 11.
2. Mellom hvilke to vannmasser går Vorma? Den renner fra Mjøsa til Glomma.
3. Under hvilket pseudonym er Leon Harrison Gross (født 1911) kjent? I 1934 og 1936 skapte han to kjente tegneserier. Tegneseriene er Mandrake og Fantomet, og vi tok Lee Falk.
4. Hvilket organ er alvorlig skadet ved cirrhose? Leveren. Cirrhose kalles også skrumplever.
5. Hvilken roman med tittel som slutter på «-søsteren» toppet salgslistene i 2018, da Perlesøsteren av Lucinda Riley lå på tredjeplass? Den norske forfatteren bak hadde gjennombrudd i 2015. Snøsøsteren av Maja Lunde.
6. Hvilken italiensk operater fra 1600- til 1800-tallet er også navnet på en norsk musikkgruppe fra 1990-tallet som vant spellemannpriser i 1992 og 1996? Bel Canto.
7. Hva gjør de tre kvinnene i et maleri av Jean-François Millet fra 1857? Vi skrev at de skjærer korn, noe som ble godkjent. Den norske tittelen er «Aksplukkerne» eller «Kornplukkerne».

«Aksplukkerne»

8. Hvilket engelsk ord benyttes om en førsteårsspiller i amerikansk lagidrett, men også mer generelt i Nord-Amerika om nybegynnere? Rookie.
9. Hvilken Rolls-Royce-modell fra 1906–1926 ble omtalt som The Best Car in the World? Modellens navn var på to ord, hvorav det siste også brukes i en modell fra 2019. Vi bommet med Silver ShadowSilver Ghost.
10. I hvilken fjellkjede ligger Andorra i den østlige delen? Pyreneene.
11. Hvilken italiensk ost er landets mest kjente blåmuggosten og kommer fra et sted øst for Milano? Gorgonzola.
12. Fra hvilket tre kommer hoveddelen av koalaens føde? Eukalyptus.
13. Hva heter billedhuggeren fra Flatdal som blant annet har laget «Fløtermonumentet», «Papirsorterersken» på Skotfoss og «De tre bukkene bruse»? Trygve Magnus Barstad.
14. Hva heter elven ved Dawson City der det ble gjort et gullfunn i 1896 som også har gitt navn til et plutselig og kraftig økonomisk oppsving? Klondike.
15. Hva heter den skotske kongen fra 1040–1057 som trolig er mer kjent fra et litterært verk fra flere hundre år senere? Macbeth.
16. Hva slags aktivitet er kombinert med jogging for å danne mosjonsformen plogging? Plukke søppel.
17. Hvilket engelsk uttrykk på fem ord brukes i populærkulturen om en hendelse 3. februar 1959, og ble først brukt i en låt fra 1971? The Day the Music Died var dagen da musikerne Buddy Holly, Ritchie Valens og J.P. «The Big Bopper» Richardson omkom i en flyulykke. Piloten het Roger Peterson, og han omkom sammen med passasjerene.
18. Vest for hvilken halvøy sto det største sjøslaget i Den første verdenskrigen i månedsskiftet mai–juni 1916? Jylland.
19. Hva kalles både en årsgammel måkeunge og en unggutt som ror fiske for første gang? Skårunge.
20. I hvilken religion benyttes hodeplagget kippa? Jødedommen.

19p holdt til en ganske klar ledelse. Tre lag hadde 16p, mens Nykommerne var sist av åtte lag med 7p.

Andre omgang:

1. Hvilket organ var det første som ble transplantert? Det ble utført av den amerikanske kirurgen Joseph Murray i 1954. Vi visste ikke, men trodde det kunne være nyre.
2. I hvilket tiår utkom musikalfilmene West Side Story, My Fair Lady og The Sound of Music? 1960-tallet.
3. Hvilket land mottok den største andelen av norske bistand i årene 2016, 2017 og 2018? Vi trodde det kunne være Brasil, spesifikt regnskogsfondet, men fasit var Syria.
4. Hva er tittelen på den andre spinoff-serien til Grey's Anatomy? Serien utspiller seg ved en brannstasjon i Seattle. Denne kjente vi ikke til, og vi tippet Seattle's Finest. Station 19.
5. I hvilket år ble Norges eneste gull i sommer-OL tatt av et brødrepar? Vi husket at det måtte være Alf og Frank Hansen, men var ikke sikre på hvilket OL det gjaldt. Vi traff på 1976. Alternativet vi diskuterte, var 1972, men der tok Norge to gull. Knud Knudsen i sykling og Leif Jenssen i vektløfting.
6. Hvilket ord på «s» fra fransk betegner både en kvinnelig luftånd og en lett og grasiøs kvinne? Sylfide.
7. Hva var fornavnet på Håkon IV Håkonssons tante, som i 1209 ble gift med baglerkongen Filippus Simonssen? 781 år etter hennes død ble dette navnet en del av et begrepspar. Vi var inne på at det kunne være OL på Lillehammer, men satset på Gro, som kunne kobles til Gro-dagen. Fasit var Kristin, og begrepsparet var Kristin og Håkon.
8. Hva står forkortelsen BSU for, når det er snakk om personlig økonomi? Boligsparing for ungdom (eller for unge).
9. Hvilken trebokstavforkortelse ble CQD erstattet med i 1906? Begge kodene ble benyttet 15. april 1912. SOS. «Titanics» forlis var visstnok den siste hendelsen der begge kodene ble benyttet.
10. Hva heter gjestgiveriet på Hadeland der Høyre, Fremskrittspartiet, Kristelig Folkeparti og Venstre forhandlet fram regjeringsplattformen? Granavolden.

Granavolden Gjæstgiveri

11. Hva heter plateselskapet som ble grunnlagt av Berry Gordy i 1959 og som er en sammentrekning av et kallenavn på Detroit? Motown er en forkortelse for Motor Town.
12. Hva er navnet på en regulerbar gardinstang, som ble oppkalt etter oppfinneren? Kirschstang er oppkalt etter C.W. Kirsch, en oppfinner så lite kjent at det ikke finnes noen wikipediaartikkel om ham.
13. Hva kalles det månedlige eller årlige beløpet som en hustru eller datter fikk, og som var oppkalt etter et kostbart redskap? Vi tippet vevpenger. Nålepenger.
14. Hvilken bergart er den italienske byen Carrara kjent for? Marmor.

Marmorbrudd i Carrara

15. Hvilken kake er dette? Her ble det delt ut kaker, slik at det også var mulig å smake. Serinakake.
16. Hvilket ord på «e» er navnet på en tysk rett av svineknoke som gjerne serveres med sauerkraut? Eisbein.
17. I hvilket tiår startet Lørdagsbarnetimen? Vi satset på 1940-tallet. 1920-tallet (1924). Det var Kringkastingsselskapet som sendte programmet da, mens NRK startet sin versjon i 1946.
18. Hva heter øygruppen nordvest for Skottland, som deles i indre og ytre som lå under Norge 1098–1266? Hebridene.
19. I hvilken by døde Montserrat Caballé i 2018? Hun ble født i samme by, og en sang med bynavnet som tittel er hennes mest kjente. Barcelona.
20. Nevn ett av de to påfølgende årene da dronning Margrethe og kong Carl Gustav ble regenter. Vi var usikre, og endte til slutt i 1968. 1972 og 1973 var fasit.

14p var ikke spesielt bra i andre omgang, men ledelsen fra første omgang holdt til seier:

1: Qeng Ho (33)
2: Landkrabbene og Quizzie Tunes (32)
4: Hasta la quizta (30)
5: Comrados og Glimtvis (29)
7: De stundesløse (22)
8: Nykommerne (14)

Bilder fra Wikipedia

Ingen kommentarer: