lørdag 21. mars 2009

[Skien] Old Dubliner 19. mars 2009

Mørkeloftet sto for quizen denne uken, mens Kjell, Ragnhild, Reidun, Vegard og Sigmund stilte for Qeng Ho. Det var en jevn, men passe vanskelig omgang hvor vi fort kunne vunnet med litt marginer.

Første omgang:
1. Hvem scoret Norges mål mot Tyskland? Christian Grindheim.
2. Hvem vant Riverton-prisen? Selv om vi var forberedt på dette, klarte Sigmund å skrive Vidar Sundsholt i stedet for Vidar Sundstøl, og de andre på laget hadde rett på sine kladder. Flash ga et velvillig 0,5p.
3. I hvilket fylke blir Øystein Djupedal fylkesmann? Vi var litt usikre på om det var Vest- eller Aust-Agder, men de som var sikrest, hadde rett.
4. Hvilket bilmerke har modellen Qashqai? Nissan.
5. Til hvilket land grenser den spanske enklaven Ceuta? Vi var rimelig sikre på Marokko.
6. Hva er afasi? Manglende taleevne.


Ekstraoppgave: hva er det latinske ordet for manglende tenkeevne?

7. Hvilken bokstav er vokal på norsk og konsonant på engelsk? Dette var ukjent for oss, men vi endte med at det måtte være Y. I følge alltid pålitelige Wikipedia er Y «vanligvis» konsonant på engelsk, men også vokal. Det samme gjelder for W, men det er forsåvidt ikke relevant for spørsmålet.
8. Hvem er programleder for Lydverket? Ingerid Stenvold.
9. Hvilket lag leder den nederlandske eliteserien (Eredivisie)? Vi hadde noen forslag, og satset på Heerenveen. AZ Alkmaar var ikke blant våre kandidater.
10. Fra hvilke land kommer oljeselskapene Q8 og Agip? Vegard tok Kuwait (Q8), mens Kjell tok Italia (Agip).
11. Hvilket år sto Menstadslaget? Flere hellet til 1931. Datoen var 8. juni.
12. Hvilken norsk person er leder for det internasjonale skuespillerforbundet (Fédération Internationale des Acteurs)? Vi kunne ikke tenke oss andre kandidater enn Agnete Haaland.
13. Hva heter ABBs to fabrikker i Skien? Kjell tok ABB Kraft, men vi endte uten forslag på den andre, ABB Elektro, og fikk 0,5p.
14. Hvilken form og farge har fareskilt i trafikken? Det er et litt upresist spørsmål, men at de er trekantede med hvit bunn og rød kant holdt til poeng. I tillegg nevnte QM sort skrift. Strengt tatt har noen av skiltene gul bunn (e.g., 110 «Vegarbeid»), og de fleste har ikke skrift, men symboler i svart. Noen skilt (e.g., 132 «Trafikklyssignal») har symboler med andre farger, og noen er verken trekantede eller har rød kant (e.g., 138 «Jernbanespor»). 1p.


Fareskilt for enkeltsporet jernbanespor

15. Innen hvilken bransje opererer AIG? Forsikring.
16. Hva er Lånekassens flytende rente fra 1. april? Vi gjettet 4,75 %. 5,9 %. Det ble gitt 0,1 % slingringsmonn.
17. Hva står BASE for i basehopping? Dette burde vi klart nå, for dette har vi hatt før, men vi endte med Bridge, Antenna, Span og Expand eller noe slikt, og manglet Building (som vi hadde først) og Earth. Det ble gitt 0,5p for tre rette.
18. Hva er Alison Krauss' hovedinstrument? Flere trodde det kunne være piano. Fiolin.
19. Hvilken kjent person har glatt bakoverstrøket pudderhvitt hår, solbriller og hansker og noen andre egenskaper vi ikke fikk notert ned? Karl Lagerfeld.
20. Hvor mange havner anløpes av Hurtigruten? Vi gjettet 28. 34.
21. Bildeoppgave. Vi fikk fem bilder av filmplakater. a) Appelsinpiken; b) The Wrestler; c) The Reader; d) Slumdog Millionaire; e) Nord. 5p/5.

Vi ble lest opp med 19,5p på grunn av feil opplest fasit på 17, og QM rettet oss til 19p i pausen. Andre lag kan også ha blitt rettet. Demokratene ledet med 20p, foran oss og Landkrabbene med 19,5 og Team Bakken med 19p. Team skeptisk lå sist av 18 lag med 13p.

Andre omgang:
1. Hvem er direktør for Teater Ibsen? Her klarte vi ikke komme på noe forslag. Gry Wie.
2. Er det venstrekjøring i Sør-Afrika? En sjelden gang treffer vi rett på slike spørsmål. Ja.
3. I hvilke to filmer spilte Paul Newman og Robert Redford sammen? Butch Cassidy and the Sundance Kid (1969) og The Sting (1973).
4. Hva het Taiwan tidligere? Formosa.
5. Hva er riboflavin? Vi svarte B-vitamin, men bare vitamin holdt.
6. Hva er (±1000) Folketrygdens grunnbeløp («G»)? Vi endte på 69 000, og bommet marginalt på 70 256.
7. Hvilken by heter Mailand på tysk? Milano.
8. Hva er den engelske forkortelsen på det internasjonale antidopingbyrået? WADA.
9. Hvem er leder for Zero? Einar Håndlykken er fra Gulset.
10. Hvem skrev Barbereren i Sevilla? Ragnhild og Reidun holdt på Giacomo Puccini, mens Sigmund hellet til Gioacchino Rossini, og vi satset feil.
11. Hva er den tredje desimalen i pi, 3,14?…? Sigmund tok 1.
12. Med omtrent hvor mange runder ville Hjallis blitt slått av nåværende inneholder av verdensrekorden på 10 000 meter? Vi svarte 7, mens også 7,5 og 8 ble godkjent.
13. Hva står HTTP for? Sigmund tok Hypertext Transfer Protocol.
14. Hva kommer kokain fra? Kokaplanten holdt som svar.
15. Hva er Hans Erik Dyvik Husby bedre kjent som? «Hank von Helvete»


Uten sminke er det få som gjenkjenner Hank von Helvete

16. I hvilket land utenfor Afrika finnes ville løver? Sigmund foreslo at det kunne dreie seg om pumaer, som i hvert fall finnes i USA, som vi derfor svarte, men den finnes jo også i andre land. Vegard foreslo Spania, mens Ragnhild ville svare Kina. India var vi ikke inne på.
17. Hva er vegnummeret på riksvegen gjennom Siljan? Reidun var sikker på Rv 32.
18. Hvilken drue er Barolo laget av? Reidun tok også nebiolo.
19. Hvor mye falt Vardens abonnementstall med i 2008? Sigmund satte 500. Fasit var 1251 og det ble gitt slingringsmonn på 20.
20. Hva står Nav for? Strengt tatt er Nav nå et egennavn, men det var tidligere et akronym for Ny arbeids- og velferdsforvaltning, senere Arbeids- og velferdsforvaltningen, mens vi hadde -etat. Vi fikk allikevel poeng av Flash.
21. Musikkoppgave. Vi fikk høre fem introer og skulle ha artist og tittel. a) Dolly Parton: «9 to 5»; b) George Harrison: «My Sweet Lord»; c) syntes Sigmund kunne høres ut som Kåre Virud med «Dama mi»; Lillebjørn Nilsen: «Haba Haba» overrasket alle på laget; d) Crash Test Dummies: «Mmm Mmm Mmm Mmm»; e) Eric Clapton: «Lay Down Sally». 4p/5.

Med 19p endte vi på 38p totalt og en tredjeplass. 1: Landkrabbene (39,5), 2: The Bright Side (39), 3: Qeng Ho (38), 4: Team Bakken og Demokratene (37), 6: Paragrafrytterne (36,5), 7: Førsterekka (35), 8: Flash Exposures (34,5), 9: Quizzy Tunes (33), 10: Bankers (32,5), 11: Señorene (31), 12: Carl & Co (30,5), 13: Virkemiddelapparatet (28), 14: Porsgrunn vår by (27), 15: Comrados (26), 16: Noen (25), 17: Team skeptisk (22), og sist, 18: Frustrerte frøkner (21,5).

Potten var på 1330,– og hvilket lag? fikk spørsmål om ordet for kvikksølv på engelsk. Dette var nok litt for enkelt. Mercury.

Bilder fra Wikipedia

Ingen kommentarer: