fredag 12. september 2008

[Skien] Old Dubliner 11. september 2008

Kjell, Ragnhild, Reidun, Svein Erik og Sigmund forsvarte seieren fra forrige uke i runde som ble presentert av Quizzy Tunes. Vi syntes begge QM-ene gjorde en utmerket jobb, og spørsmålene passet oss godt.

Første omgang:
1. Hvem fikk nylig den første utgaven av Den internasjonale Ibsenprisen? Ragnhild husket Peter Brook.

2. Når (± 1 år) ble Tour de France avholdt første gang? Reidun foreslo 1901. 1903.
3. Hvem bærer den hvite trøya i Tour de France? Den beste ungdomsrytteren, hvilket vil si den under 26 år som ligger best an i sammendraget.

4. Hvem har skrevet bøkene om Inspector Morse og hvem spiller rollen i TV-seriene? Ragnhild husket skuespilleren, John Thaw, men ingen kom på Colin Dexter, og vi gjettet P.D. James.
5. Hvilket år ble Kongsberg sølvverk (gruvedriften) nedlagt? Vi gjettet 1958, og fikk et halvt poeng. 1957.
6. Hva slags dyr er en bustyvel? Det sto mellom grevling og pinnsvin (se også spørsmål 14), og vi bommet.
7. Hvem skrev Rigoletto? Giuseppe Verdi.
8. Hvilken berømt person giftet Katharina von Bora seg med i 1525? Ragnhild visste at Martin Luthers kone het Katharina.
9. Hva er fornavnene til Emil i Lønnebergets foreldre? Alma klarte vi raskt, men Anton var nærmest flaks, og vi hadde en rekke andre forslag med samme forbokstav først.
10. Hva heter Grønlands sydligste punkt? Vi var noe i tvil, men havnet til slutt på Kapp Farvel.
11. I hvilken kommune ligger Gardermoen? Det var et par alternativer, men de fleste hellet mot Ullensaker.
12. Hvilken europeisk stat benytter det eldste flagget? Danmarks Dannebrog er en quiz-klassiker.
13. Hvilken norsk film fikk Amanda-prisen i år for beste film? Mannen som elsket Yngve.
14. Hva heter pinnsvin på henholdsvis svensk og engelsk? Igelkott (svensk) og hedgehog (engelsk) var forholdsvis enkle, til Kjell foreslo porcupine. Dette er visst hulepinnsvin og er en gnager, ikke et pattedyr.
15. Hvem scoret målet i finalen i årets fotball-EM? Det tok litt tid før vi husket at det måtte ha vært Fernando Torres.
16. Hvem er Norges sentralbanksjef? Svein Gjedrem.
17. Hvem er Barack Obamas visepresidentkandidat? Joe Biden.

18. Hva betyr ciabatta? Det ble lagt utilbørlig press på Sigmund her, og han sviktet og kom ikke på tøffel. I stedet gjettet vi på slått/banket/eltet.
19. Hva het ekornet i Yggdrasil i norrøn mytologi? Sigmund tok Ratatosk.
20. Hvordan ser Uruguays flagg ut? Vi fikk poeng for beskrivelsen av lyseblå og hvite striper med gul sol …i midten, selv om solen er …øverst til venstre.Uruguays flagg

21. Bildeoppgave. Vi skulle fram til fem steder i Grenland. a) Vi gjettet Ulvskollen på Kammerherrens utsikt på Langelandskollen; b) gjenkjente vi som Fylkeshuset; c) som Bølevegen; d) som Festiviteten; og e) som Skotfoss kirke. 4p/5.

20p holdt til en ganske klar førsteplass, foran Landkrabbene med 17,5p og Team Bakken med 16,5p. Frustrerte frøkner og Bankers delte 18.-plassen med 8,5p.

Andre omgang:

1. Hvor dyp (± 10 m) er Eikfjordtunnelen, verdens dypeste? Etter mye diskusjon og geometri gjettet vi 137 m, og bommet ettertrykkelig på 287 m.
2. Hvilket FN-år er det i år? Kjell og Sigmund mente de hadde hørt det var Jordens år, og dette ble godkjent selv om fasit først sa potetens år. I tillegg ble også språk og hygiene godtatt, da FN har oppnevnt alle disse fire aktverdige formål som fokus.

3. Hva het avlshesten som døde i forrige uke? Ikke Steinlager, men Elding.
4. Hva heter flyplassene ved henholdsvis Tromsø, Trondheim og Ålesund? Kjell tok Langenes, men også vi andre kunne Værnes og Vigra.
5. Hva er spesielt med FC Barcelonas drakter? De er reklamefrie (men støtter UNICEF).

6. Hvor raskt (cm/t) svømmer en sædcelle? Vi gjettet 3 cm/t, mens alt i intervallet 5–8,3 cm/t ble godtatt.
7. Hva sto folkeavstemmingen i 1919 om? Brennevinsforbud.

8. Hva er Facel Vega? Vi gjettet fiksstjernei. Fransk luksusbilmerke.
9. Når (±1 år) innførte Sverige høyrekjøring? Klassiker: 1967.
10. Hva het han som ble tilkalt etter Bravoutblåsningen i 1977? Red Adair.
11. Hva het Quislings utenriksminister? Svein Erik foreslo Hagelin, men han var handels- og forsynings- og senere innenriksminister. Quisling hadde ingen utenriksminister, noe vi så vidt var inne på muligheten av.
12. Hva er Skiens høyeste fjell? Kjell var sikker på Skåråfjell.
13. Hvem har skrevet Den som har begge beina på jorda, står stille? Sigmund tok Tor Åge Bringsværd.
14. Hvilken norsk artist startet sin nye turné i Ibsenhuset, og hva heter den? Flere tok Odd Nordstoga og Ragnhild kunne også Pilegrim.
15. Hvem står bak «But, but, it wasn't only-only!»? Petter Solberg var en åpenbar kandidat.
16. Hvordan ser det kinesiske flagget ut? Vi fikk poeng for rødt med gule stjerner øverst til venstre.


Kinas flagg

17. Hva ble resultatet i finalen i håndball for kvinner under OL? Vi hadde 32–27, og kunne kanskje fått et halvt poeng når fasit var 34–27.
18. På hvilken pengeseddel er et kart over nordområdene? Sigmund mente det kunne være 200-kronerseddelen, siden Kristian Birkeland er avbildet på denne.
19. Hva er spesielt ved vintersportsstedet ved Ylläs i Finland? De har badstu i gondol.
20. Hvilken bygning i Skien fylte nylig år og hva var alderen? Flere tok Ibsenhuset med en gang, men vi var lenge uenige om alderen. Kjell argumenterte for 35 år og klarte til slutt å overbevise de andre.

21. Musikkoppgave. Artist og tittel. a) Deep Purple: «Smoke On The Water»; b) Led Zeppelin: «Stairway To Heaven»; c) Steppenwolf: «Born To Be Wild»; d) gjenkjente vi som Jethro Tull, men vi bommet med «Eremite» på «Locomotive Breath»; e) var «School's Out», men med Alice Cooper, ikke Black Sabbath. 4p/5.

Vi trodde vi hadde mistet seieren, men 38p holdt, selv om Landkrabbene tok innpå og tok andreplassen med 36,5p. Deretter fulgte 3: Señorene (33), 4: Team Bakken (32,5), 5: Flash Exposures (31), 6: La Sagrada Família (28,5), 7: The Bright Side (28), 8: Demokratene (27,5), 9: Jokke og (24), 10: Quizzy Tunes (23,5), 11: Porsgrunn vår by (22,5), 12: Carl & Co og Comrados (22), 14: B-Boys (20), 15: Kleivrampen, De stundesløse og Noen (ukjent), 18: Bankers (17), 19: Frustrerte frøkner (15,5).

Potten gikk ikke forrige uke, så den var kommet opp i 3265,–. Laget som ble trukket ut fikk en lett oppgave i å identifisere Norges nasjonalfugl, fossekallen.

Fredag 12. september stiller Landkrabbene for Old Dubliner i Norgesmesterskapet, og vi ønsker lykke til!

Bilder fra Wikipedia

Ingen kommentarer: