søndag 18. juni 2006

Stopp Pressen 06.06.2006

Laget besto i dag av Knut, Rune, Eirik, Ståle, SES og Christian, en besetning som i forkant også ble antatt å være for skjevt besatt og dermed svekket i mangel på kvinnelige innslag.

1. omgang

1. (3p) Vi hørte Mr. Tambourine Man og skulle besvare hvem som sang, originalversjon og år±1 En tilsynelatende sikker Rune fastslo at vi hørte The Mamas & Papas, noe som viste seg å være galt; The Byrds. Originalen ble korrekt besvart med Bob Dylan, mens året 1963 ble marginalt feil for 1965.

2. Hvem er Jose Louis Zapatero? SES visste at han er statsminister i Spania.

3. (2 p) Hvilke lag befinner seg pr. i dag (06.06.06) øverst og nederst på tippeligatabellen? Brann leder, mens Tromsø ligger sist.

4. Hva kalles slumområdene i Brasil? Vi kom ikke nærmere enn huevas (som er spansk for rogn…) – Favelas.

5. Hvem startet i 1841 et reisebyrå som arrangerte verdens første selskapsreiser? Med referanse til reisesjekker traff Ståle spikeren på hodet med Thomas Cook.

6. 06.06.06 lanseres en nyinnspilling av filmen The Omen. Hva heter den lille gutten i filmen? Mange hadde latt seg skremme av Damien.

7. Hva kalles tallene som brukes over hele verden? Litt diskusjon før vi endte opp med arabiske tall (titallsystemet).8. Hva fremstilles Slivovitz (šljivovica) av? Plommer

9. Under hvilket pseudonym er Jean-Baptiste Poquelin bedre kjent? Vi hadde noen franske alternativer og gjettet Jules Verne. Molière kom aldri på banen.

10. Lee Falk og Ray Moore startet i 1936 hvilken kjent tegneserie? Fantomet

11. Hvilken frukt kalles også alligatorpære? SES beskrev en avocado, men sekretariatet tolket dessverre fruktbeskrivelsen som Papaya og noterte dette i hastverket med å fylle en rekke blanke svar mot slutten av omgangen.

12. Hvem skrev romanen den siste viking? SES var forbannet over sin forveksling av Johan Borgen og Johan Bojer.

13. (3p) Hvem synger, fra hvilket album og fra hvilket år±1? Vi hørte Oasis, men kunne ikke komme på noen album og endte med Wonderwall. Whats the story – Morning Glory kom i 1995 og tidfestingen til 1994 ga dermed poeng.

14. Hva het jazzmusikeren og orkesterlederen som omkom i en flyulykke over den engelske kanal i 1944? Dette var gjenstand for lange og overdøvende diskusjoner, men endte godt da Eirik kom på Glen Miller.

15. Hvem ble Israels første statsminister i 1948? David Ben Gurion

16. Fra hvilket land kommer Roman Polanski? Polen (Frankrike ble også godtatt pga fødebyen Paris).

17. Hva betyr Oligarki? Til tross for at Christian sa at oligarkene er en liten gruppe mennesker klarte vi, noe fortvilt, ikke å formulere annet enn enevelde. Fåmannsvelde.

18. Hva er den italienske byen Carrara mest kjent for? Flere forslag verserte før vi noterte mafia. Italiensk marmor glemte vi helt, selv om den Carrara-fødte Gianluigi Buffon kanskje er mer kjent for noen?

19. Hvem vokste opp i Blenheim Palace? SES kan sin Winston Churchill.

20. Hvilke to land var innblandet i torske-krigen på 70-tallet? Island var vi sikre på. Storbritannia og Norge var kandidatene som motstander, og SES styrte oss inn på Storbritannia.

21. Hva heter det slangeaktige fabeldyret som kan drepe alt (også seg selv) med blikket? Basilisk.

22. Hva ble oppfunnet først av dynamitt, maskingevær og revolver? Vi gikk for det yngste alternativet dynamitt. Riktig rekkefølge var maskingevær (1718), revolver (1835), dynamitt (1866). I ettertid kan det innvendes at revolveren var i bruk allerede i 1680 (se http://en.wikipedia.org/wiki/Revolver)

23. Fra eventyrverdenen. Hvem er Anastasia og Drucella? Full forvirring, og vi klarte ikke å svare noe som helst. Askepotts onde stesøstre.

24. Hva slags dyr er Borzoi? Knut foreslo korrekt hund. Den er også kjent som russisk ulvehund.

25. (2p) Hvem synger, og fra hvilket år±1? M2M ble raskt gjenkjent, og årstallet var gjenstand for mye diskusjon til tross for at både Knut og Christian var sikre på 2002.


Det ble en omgang på det jevne med 20 poeng, noe som holdt til en 5. plass. Ozonlaget ledet med 28 poeng. Trolig kunne vi klart flere poeng (ref. spørsmål 11, 17 og 23), men anekdoter, krysskommunikasjon og generell støy gjorde det vanskelig for det urutinerte sekretariatet å samle trådene. Det bør være mulig å score høyere med felles fokus på de spørsmålene vi nærmest har inne.


2. omgang


26. (3p) Hvem fremfører, hva heter vokalisten og fra hvilket år±1? Christian gjenkjente Chicago med Peter Cetera i spissen, og 1983 ga poeng for 1984. Vi hørte låta ”if you leave me now”.

27. Hvem er hovedperson i Ellinor Porters ungdomsbøker? Vi ble enige om at (Frk. Detektiv) Nancy Drew hørtes riktig ut.

28. Hva blir forstørret på eller i kroppen ved makroglossi? Leppa var nærme, men det er tunga som får unngjelde.

29. Hva er Sveriges nordligste kommune? Her var det mye rot og hvem vet hvorfor det ble diskutert om Lappland kun tilhørte Norge. Det gjør det selvfølgelig ikke, Lappland er Sveriges største landskap og utgjør drøyt en fjerdedel av Sverige og kalles iblant for Europas siste villmark. Lappland (fi. Lappi) er også navnet på et finsk landskap. Vi endte med å svare altfor vidt, Sveriges nordligste landsdel Norrland. Kiruna er den nordligste kommunen i regionen.

30. Hvilken latinamerikansk forfatter fikk Nobelpris i litteratur i 1982? Gabriel José García Márquez

31. På hvilken øy ligger Tokyo og Osaka? Vi dro nytte av geografikunnskapene til SES som kunne Honshu.

32. Tysk statsminister som aldri benyttet tittelen Hertug av Lavenburg. Otto von Bismarck

33. I hvilket fylke ligger prekestolen? Vi ble satt ut av et tidlig svaralternativ, men summet oss og flertallet stemte frem Rogaland.

34. (2p)Hvilke to lag spiller Stanley Cup-finale i dag? Ingen visste at dette var så nært forestående. Vi gjettet korrekt Edmonton Oilers, men Detroit Red Wings ble feil for Carolina Hurricanes.

35. Hva het den danske oppdagelsesreisende som oppdaget sjøveien mellom Rssland og Nord-Amerika? Vitus Jonassen Bering var det eneste naturlige alternativet.

36. Hvilket grunnstoff har navn etter ordet København? Dette var vanskelig og blant flere alternativer valgte vi kobber. Hafnium (av Hafnia, det latinske navnet for København) hadde vi ikke tenkt på.

37. Hva har Louis Armstrong, George Best og John Wayne til felles? Vi svarte at alle døde av skrumplever, men det viste seg at alle har flyplasser oppkalt etter seg. For ordens skyld Louis Armstrong døde av hjerteinfarkt, George Best av leversvikt og John Wayne av magekreft.

38. (2p) Hvem fremfører og fra hvilket år±1? Vi hørte Diana og Eirik gjenkjente Paul Anka. Han traff også godt med 1958 som ga et poeng for 1957.

39. Finn årstallet. Norges postbank starter sin virksomhet, en gjennomsnittsfamilie bruker 240 kroner på mat i måneden, nylonstrømper blir lagt ut for salg i norske butikker, Hjallis blir verdensmester på skøyter, ny tellemåte innføres (tjueen mot gamle enogtyve), USA slår England i en viktig fotballkamp, Lillebjørn Nilsen blir født, Gustav V dør? Det var to leire som argumenterte for 50 og 58, og dermed entes vi noe tilfeldig om 1954. Hendelsene fant sted i 1950.

40. Hvilken by ble grunnlagt i 1536, og het originalt Vår Frue St. Maria av den gode bris? Etter litt tankevirksomhet forsto Christian at det måtte dreie seg om Buenos Aires. Wikipedia oppgir originalnavnet som noe lenger enn quizmasters fasit: Ciudad de la Santísima Trinidad y Puerto de Santa María de los Buenos Aires, "City of the Holy Trinity and Port of Saint Mary of the Fair Winds".

41. I hvilken film fra 1958 ble bikinien lansert? Dette satt for langt inne. Brigitte Bardots innsats ble riktignok nevnt, men vi kom ikke opp med annet enn ”hot in here” – trolig en egen omformulering av ”some like it hot” med Marilyn Monroe. Brigitte Bardot viste bikinien for første gang i ”og gud skapte kvinnen”.

42. Fra hvilket land stammer nymfeparakitten? Vi var innom de fleste verdensdeler utenom Europa. Australia ble nevnt, men uheldigvis forkastet til fordel for Brasil.

43. Hva heter slottet til sagnkongen Arthur? Christian kunne Camelot.

44. I hva slags type religiøs bygning er du hvis du hører Kol Nidre? Vi hadde bestemt oss for synnagoge, men endret igjen ulykksalig til kirke da uttrykket kunne likne Latin. Bønnen utøves ved nattverden i forbindelse med Yom Kippur.

45. I hvilket land møtes den blå og den hvite Nilen? Sudan

46. Hva het Norges første datamaskin? Rune husket Nusse.

47. Hva het brødrene Lumiere (fra filmhistorien) til fornavn? Rune kom veldig raskt med Lukas, og i tillegg gjettet vi Francois. Auguste (Marie Louis Nicholas) og Louis (Jean) het de, og ga oss ingen poeng.

48. I hvilken gren av kjemien inngår romersk lys og bengalsk ild? SES og Ståle har vært ute en vinternatt og lekt med fyrverkeri. De var raskt ute med pyroteknikk.

49. Utenfor kysten av hvilket fylke ligger Frohavet? Vi prøvde oss på Nordland, men det var Sør-Trøndelag.

50. (2p) Hvem fremfører og fra hvilket år±1? Knut tok Billy Joel og 1978.


18 poeng i andre omgang og 38 totalt ga en femteplass bak Ozonlaget og Bluesmen som delte seieren med 49 poeng. I utslagningskonkurransen ble det spurt om innbygertallet for Estland i 2005 estimat (1 332 893). Lagene fikk to forsøk etter å ha svart likt på det første, og jeg tror det var Ozonlaget som trakk det lengste strået.

Ingen kommentarer: