søndag 29. januar 2006

Stopp Pressen 24. januar 2006

Kveldens lag besto av Helle, Ståle, Christian, Eirik, Kaise og SES. Vi gjennomførte en ganske grei runde men henfalt til en del synder kjent fra forrige sesong, og gjorde en del unødvendige valg underveis som førte til poengtap.

Omgang 1:
1) 2p musikk- artister og år(+/-1). Vi hørte noe som mange visstnok gjenkjente fra Blues Brothers, men det var også enighet om at denne versjonen ikke stammet fra filmen. Mange mente å høre James Brown og den andre stemmen ble etter hvert tillagt BB King. Fasit sa Sam&Dave. 1962 ble også bom på 1967.
2) Utenfor hvilken by ligger Arken, museum for moderne kunst? Her satt ingen med fasit, men Kaise og Eirik hadde sterke preferanser for København.
3) I hvilken måned i fjor ble London rammet av terrorbombene som drepte 52 mennesker? Christian klarte å relatere hendelsen til en ferie og plasserte den korrekt i juli. Dermed unngikk vi en lignende ydmykelse som ved pavevalget sist.
4) Hva slags redskap er en rotterumpe? Mange mente å burde vite det, men det satt for langt inne og vi kom aldri nærmere enn elektrikerredskap. En sag bragte litt flaut anerkjennende nikk rundt bordet.
5) Hvem ble seriemester i fotball i kvinnenes toppdivisjon i fjor? Dette ble kveldens første virkelig unødvendige poengtap. Det sto mellom Team Strømmen og Kolbotn og vi mente å huske at sistenvnte banket Strømmen i seriefinalen. Så ble det introdusert diverse usikkerhetsmomenter som ikke kunne løses og vi dalte til slutt urutinert ned på Røa, skjønt vi var ganske sikre på at de vant i 2004.
6) Hvem ga ut albumet "To skritt fram" i fjor? SES husket Åge Aleksandersen.
7) Hvem var Tsjekkoslovakias siste president og første president i Tsjekkia? Vaclav Havel.
8) Hvem fikk Nobels fredspris i 2002? Fredspriser er obligatorisk poengtap for oss. Første tips gikk, i mangel av andre alternativer, til Leger uten grenser. Disse plasserte vi imidlertid ganske korrekt i 1999 etter en tidligere bom, så vi trengte en bedre kandidat. Det eneste vi kom opp med i farten var Rigoberta Menchu som, viste det seg, fikk den helt tilbake i 1992. Kaise hadde visst nevnt Jimmy Carter på veien.
9) Hvem regisserte kinoaktuelle King Kong? Peter Jackson.
10) Hva heter den offisielle kongeboligen i Bergen? Trollhaugen viste seg å være eneste passende bolig med navn i Bergen vi kjente. Gamlehaugen.
11) Hvilken krimforfatter skrev barneboken "Bernard Pinkertons store oppdrag"? Krimfofattere er nok et sikkert poengtap. Jo Nesbø er en allsidig mann som i et anfall av barnlig inspirasjon sikkert kunne ha skrevet noe slikt. Anne Holt har vi vel aldri noensinne truffet på.
12) Hva er det kjemiske symbolet for tinn? Sn.
13) 2p musikk- hvem fremfører og år(+/-1). Vi hørte noe ganske intetsigende britisk 80-tallspop og var ganske sikre på Erasure. Christian hadde imidlertid noen reservasjoner og presenterte bl.a. Jimmy Sommerville som et alternativ. Det viste seg å være Jimmy Sommerville & The Communards. 1986 var imidlertid treff.
14) Hva heter hovedstaden i Vietnam? SES holdt fast ved Hanoi til tross for en del tvil omkring Ho-Chi-Minh byen.
15) Hva er slektsforholdet mellom Mari og Toralv Maurstad? Eirik mente de var søsken til tross for aldersforskjellen. Fasit sa halvsøsken og innbragte oss kun et halvt poeng.
16) Hvilken tegneseriefigur heter til daglig Bruce Banner? Enighet rundt bordet om Hulken.
17) Hva heter sushivarianten med rå fisk servert i tynne skiver, dipsaus og en enkel garnityr uten ris? Sashimi var vårt eneste alternativ.
18) I hvilket år kom 10-ern som mynt (+/-1år)? Med slingringsmonn var vi ganske sikre på å prikke denne men bommet allikevel med 1982. 1984.
19) Navn på internasjonal merking av etisk handel mellom nord og sør, oppkalt etter en roman av Eduard Dekker. Helle kom på Max Havelaar.
20) Hva er tidsforskjellen mellom Oslo og Moskva? Nok et poeng vi burde ha tatt. Oslo ligger på +1 og Helsinki på +2. Det siste fikk oss til å anta at St. Petersburg også ligger på +2, mens vi videre antok at St.Petersburg og Moskva ligger i samme sone, så selv om vi i utgangspunktet hadde en forskjell på 2 timer, lurte vi oss selv til å svare 1 time. Svakheten i vårt argument er at St. Petersburg ligger i +3 sonen sammen med Moskva.
21) I hvilken by går det en gondolbane til Fagernesfjellet? Vi kjente ikke mange gondolbaner i Norge. Det går, eller gikk i alle fall, en gondobane på Rjukan, men denne utelukket vi. Dernest var Tromsø eneste alternativ mens Narvik var rett svar.
22) Hva er ønologi læren om? Vin.
23) Hvordan staver man Peugeot?
24) Ordblindhet er dysleksi. Hva er tallblindhet? Kaise trakk et ess ut av ermet og konstruerte dyskalkuli.
25) 2p musikk- gruppe og år(+/-1). Vi hørte noe slikt som You spin me round el.l.- nok en 80-tallshit. Her sto det merkelig stille og SES ble etter hvert overbevist om at gruppen het King som, viste det seg, hadde en hit som het Love&Pride som jeg blandet med. Dead or Alive var jo langt fra ukjente. Vi fikk i ale fall poeng for året 1984 hvor fasit sa 1985.

Vi telte opp magre 15,5p/28 etter første omgang. Dette plasserte oss på 12. plass men kun 2,5p bak 2. plassen. 25 lag deltok og laveste score var 9p. Bluesmen ledet klart med 23p. Runden var ganske vrang for oss med mange punkter vi var mer eller mindre blanke. vi gjorde det imidlertid ikke bedre for oss selv ved å gi bort poeng vi burde ha tatt.

Omgang 2:
26) 2p musikk- artist og år(+/-1). Musikkalibiene gjenkjente raskt David Bowie men hevdet at dette kunne stamme når som helst fra. Vi bommet da også stort på 1984 med 1975.
27) Hvem var de første programlederne for Idol? Litt utypisk for oss prikket vi raskt Thomas Numme og Harald Rønneberg.
28) En ondartet svulst kalles malign. Hva kalles en godartet svulst? Benign.
29) Hva heter Sveriges lengste elv? Kandidatene var Klarälven og Torne älv og vi valgte igjen feil ved å bevege oss bort fra den beste kandidaten etter lang tenketid. Klarälven er iflg Store Norske ca. 290km lang i Sverige og ca 500km inkl Trysilelven mens Torne älv er 510km.
30) Hvilket år går kineserne inn i 29. januar? Noen mente å vite at det er rottens år mens vi andre ikke mente å vite noe om det. Det viste seg å være hundens år.
31) Hva betyr polygini? Vi overstatte direkte poly=mange og gyne=kvinne til flerkvinneri. Det ble naturlig nok en diskusjon omkring hvorvidt dette skulle skrives som "flerkoneri" i steden. I løpet av den diskusjonen kom vi vel ganske korrekt til at polygami egentlig betyr flergifte mens polygyni er ekteskap mellom én mann og flere koner. Det er imildertid vanskelig å vite i hvilken retning QM finter til enhver tid Vi kom, og det viste seg korrekt, til at termen muligens kunne brukes i naturen og mente, mindre korrekt, at det ikke ville være helt naturlig å snakke om "koneri" blant fugler og hva de nå kalles alle dyrene vi vanligvis bommer på. Flerkvinneri kunne uansett ikke være så feil. QM ville imidlertid ikke tillate annet enn flerkoneri her. Når poengene ble summert, tror jeg det likevel viser seg at vi fikk poeng her.
32) (2p) Hvem tok Norges 3 medaljer på 30km langrenn i OL 1992? (2p for 3, 1p for 2) Christian hadde dem i riktig rekkefølge: Ulvang, Dæhlie og Langli.
33) Hva er brennevinet slivovitsj fremstilt av? Plommer.
34) Hvem var konge i Frankrike under den franske revolusjonen? Ludvig 16.
35) Hvilket instrument er Hauk og Knut Buen kjent for å spille? Hardingfele.
36) Hva kalles statstyret der makten utøves av de rike? Vi mente oligarki (fåmannsvelde) burde være i nærheten. Plutokrati.
37) Hvem er ny programleder for 71 grader nord (som skal spilles inn en gang til sommeren om jeg husker spørsmålet rett)? Vi hadde ikke fått med oss dette og gjettet hun trene-dama ved navn Jacquesson el.l. Tom Stiansen.
38) 2p musikk- gruppe og år(+/-1). Vi gjenkjente ikke dette og gjettet Nickelback og 2002 litt på måfå. Live, 1999.
39) Hvilken norsk-kineser regnes som Norges mest treffsikre spåmann? Kaise og Christian satt sammen Henning Hai Lee Yang.
40) Hva het SV-politikeren som stemte mot sin egen partigruppe i ambassadesaken? Christian husket Kari Pahle.
41) Hvilken TV-serie forbindes med Sarah Michelle Gellar? Buffy the vampire slayer.
42) Hvem skrev diktet "Ved Rondane" som Grieg satt melodi til? Kaise visste Aasmund O. Vinje.
43) Hvilken plass fikk Maren Haugli i skøyte-EM? Christian tok nr.5.
44) Hvilken fjord deler Jylland i to? Limfjorden.
45) Hva heter multer på svensk? Noen visste heldigvis at smultron var markjordbær, og vi kom oss videre til hjortron.
46) Hvem spilte Luke Skywalker i de 3 første Star Wars filmene fra 1977, 80 og 83? Mark Hammil var kjent.
47) Hvilket land heter på latin Confederatio Helvetica? Sveits.
48) På hvilken måte ble papegøyen Ziggy mye medieomtalt i forrige uke? Den avslørte utroskap.
49) Hvilket fylke het tidligere Kristians Amt? Vi klarte ikke å plassere dette og henfalt til Oslo. Oppland trodde vi var dekket av Oplandenes Amt, men dette ble visstnok i 1781 delt i Christians amt og Hedmarkens amt.
50) 2p musikk- gruppe og år(+/-1). Vi gjenkjente Venga Boys og traff nøyaktig med 1999.

Vi telte opp 21p/29 i 2. omgang (om vi inkluderer poeng for flerkvinneri). Total fikk vi 36,5p/57 og 6. plass av 25 lag. Det var 4 poeng opp til pallen- en plass som burde være innen rekkevidde på en bedre kveld. Laveste score endte på 22,5p og Bluesmen vant ganske komfortablet med 46p.

Ingen kommentarer: