mandag 27. juni 2005

Fru Burum's 27. juni

Erik meldte forfall, så Christian, Svein, SES og Sig stilte litt redusert i vårens siste quiz på Fru Burum's. Neste er 1. august.
Idag er referenten bedre stillet, da han fikk spørsmål- og svarark av QuizMaster Tomelom etterpå. Dermed er spørsmålene slik de ble stillet, ikke slik de huskes.

Første omgang:
1. I hvilken amerikansk delstat er St. Paul hovedstad? Både Svein og SES var raskt ute med Minnesota, men kom dog i tvil. Vi holdt heldigvis fast på førsteinnskytelsen.
2. Hva står dykkerforkortelsen SCUBA for? Svein, som har tatt dykkerkurs, var ikke i tvil om at det skal være: Self Contained Underwater Breathing Apparatus.
3. Hva heter Norges nærings- og handelsminister? (Børge) Brende
4. I hvilken by ligger Hval sjokoladefabrikk? Sig mente det er Sandefjord.
5. Hva er det nåærende navnet på Burma? Myanmar
6. Hvilken britisk skuespiller som døde i 1980 var Britt Ekland gift med? SES tok (Peter) Sellers.
7. I hvilket land i verden er det flest sauer per person? New Zealand
8. Hva slags legemiddel er Otrivin? Nesedråper eller nesespray
9. Hvilken idrett forbindes med Gisle Fenne? SES satset på skiskyting.
10. Ranger fra flest til færrest kalorier per 100 gram: Nordfjord wienerpølser, Idun bodsennep, Idun Ketchup og First Price stekt løk. QP bemerker at merkenavnene er tatt med for kildeverdien, men at skal være representative for varene. Vi klarte ikke bli enige om noe, så Sig satte løk, sennep, ketchup, pølser. Ingen var uansett inne på fasit: løk (585kcal), pølser (240kcal), sennep (140kcal), ketchup (95kcal)
11. Et militærkupp i et europeisk land veltet nesten regjeringen Borten, da de(n) vedtok å likevel levere 6 motortorpedobåter til den nye juntaen. I hvilket land var dette kuppet? Vi var inne på både Hellas og Portugal, men flertallet samlet seg om det første.
12. (2p) I hvilket land ligger fjellkjeden Dolomittene, og i hvilket land ligger hovedsaklig fjellkjeden Hindukush? Ett poeng for hver riktig. Italia var greit, men vi gjettet India for Afghanistan.
13. Hva heter det britiske kraftverket som har fått kraftig kritikk for sine utslipp av radioaktiv[t] technetium? Sellafield
14. I henhold til en sang av Paul Simon, hvor mange måter er det å forlate sin elskede på? 50
15. Er det jernbanelinjer på Korsika? Sig mente nei, men Svein realitetsargumenterte laget til å svare ja.
16. Hvem spilte ektemannen til Roseanne Barr i tv-serien «Roseanne»? Sig visste hvem det var, men måtte ha hjelp for å komme på navnet: (John) Goodman.
17. Hvilket treblåseinstrument i et symfoniorkester er det største? Her samlet vi oss etterhvert under til om fagott, og Svein visste endog at kontrafagott er en større versjon.
18. Ved hvilken norsk by ligger Farrisvannet? Larvik
19. Hvilken person blir kidnappet av røverne i Kardemomme by? Tante Sofie
20. Hvilket ord på åtte bokstaver brukes om det palestinske opprøret mot okkupasjonsmakten i områdene Vestbredden og Gaza? Intifada
21. Hvilket av disse er ikke et dyr: kamelhjort, løveape eller svinegrevling? Sig mente han hadde hørt om det første, Christian ville svare det andre, men SES mente det var en type, så vi svarte svinegrevling. Det var kamelhjort.
22. I hvilket land finner vi byen Schengen? Her var vi vel egentlig inne på de fleste av de originale statene i kullunionen, men vi svarte Nederland, uten å vurdere Luxembourg særlig seriøst.
23. I hvilket fylke ligger Notodden? Telemark
24. Hva kalles brenselet som fås ved å tørrdestillere steinkull? Christian ville først ha knott, men vi ble enige om at det er koks.
25. I hvilket land ligger den magnetiske nordpol? Mye taler for å gjette Canada.

22p/26 holdt til andreplass, 2p bak lederlaget. Av ti lag endte det dårligste på 16p, mens 8 lag hadde fra 18 til 22p. Som vanlig tett.

Andre omgang:
26. Hva er en kjent betegnelse på forholdstallet 0,618, ofte vurdert som estetisk behagelig innen kunsten? Det gylne snitt
27. Hva heter israeleren som ble berømt på 1970-tallet fordi han angivelig kunne bøye skjeer ved hjelp av tankekraft? (Uri) Geller
28. Hvilken øy ligger nærmest Norges fastland av Jan Mayen og Bjørnøya? Vi gjettet på Bjørnøya, selv om det viste seg at vi har litt uklare forestillinger om hvor de ligger.
29. Hva het den islandske forfatter som blant annet skrev «Salka Valka» og «Islands klokke», og som vant Nobelprisen i 1955? Christian og Sig hadde (Halldor Kiljan) Laxness.
30. Hva het jotnen som stjal Tors hammer i norrøn mytologi? Sig hadde Trym.
31. Hvem hadde hovedrolle[n] sammen med Mel Gibson i «Lethal Weapon»-filmene? Christian visste (Danny) Glover.
32. Hvilket ord er både det norske navnet på en afrikansk hovedstad og en betegnelse på små, klorofyllholdige organismer? Ordet skrives likt i begge tilfellene, men uttales forskjellig. Svein tok Alger.
33. Hva slags grønn drue er viktigst av dem som tillates brukt til å lage champagne? Her hadde vi mange forslag, men i mangel av enighet tok Sig Chardonnay.
34. I hvilken norsk by ligger den kjente sandstranden som kalles Sjøsanden? Svein ville ha Sandnessjøen, men SES insisterte på sørlandet, og gjettet Kristiansand. Mandal
35. Hvilken tysk klubb var den siste Kjetil Rekdal spilte for? Vi visste han hadde spilte for Hertha Berlin, men trodde ikke det var den siste. Likefullt hadde vi ikke annet å svare.
36. Hva heter de blåsvarte frøene som er vanlige å strø på loffer? Valmuefrø
37. Hvilken by slåss (sloss) romerne mot i de tre puniske kriger? Karthago
38. Hvilket fornavn brukes innen radiokommunikasjon for å bekrefte at en melding er mottatt og forstått? Roger
39. Hvilket kjent IT-selskap ble stiftet i 1977 av blant (andre) Larry Ellison, som fortsatt sitter i sjefsstolen? Kortslutninge hos Sig, som burde tatt Oracle (Corporation), men i stedet svarte Sun Microsystems, som jo ledes av Scott McNeilly.
40. Hva får du hvis du blander basilikum, parmesan, pinjekjerner og olivenolje? Pesto
41. Hvem var den første kvinnelige afroamerikaner som vant en Oscar for beste hovedrolle? (Halle) Berry
42. Hvilket draktnummer forbindes basketspilleren Michael Jordan med? Christian hadde 23.
43. Hva har du kjøpt hvis du har kjøpt en Marques de Caceres? (Uttales «markEs de kAseres».) Her var vi inne på flere ting, blant annet vin, før vi svart e ost.
44. Hvilken komponist skrev musikk til balletten «Stormen», som ble uroppført i 1979? Sig hadde (Arne) Nordheim.
45. Hvilket pizzamerke fra Stabburet har typene Classic, Pepperoni, Mexican, Fresh Baked Beef & Tomato og Fresh Baked Texas Nachos? Big One
46. Hvilken forkortelse brukes nå om det som tidligere ble kalt Politiets overvåkningstjeneste, eller POT? PST (Politiets sikkerhetstjeneste)
47. Hvilken planet har fire måner som er kjent som «de galileiske satelittene», blant dem en som heter «Io»? Jupiter
48. Hva heter annonsesidene i VG hvor det reklameres for konserter og show? Ingen leser VG, så vi skrev Rampelys, men det er Jungeltelegrafen.
49. I hvilket tiår gikk Norge vekk fra gullstandarden, og løftet om innløsing i gull for pengesedler? Her var Sig rimelig sikker på 1930-tallet, men det var 1940-tallet (1945).
50. (5p) 5 poeng, med tema Italia. a) Hva heter hovedstaden på Sardinia? SES tok Cagliari; b) Hva het den italienske polfareren som ROald Amundsen dro ut for å finne i 1928? Svein hadde Nobile; c) Hvor i Italia ble OL arrangert for første gang? SES tok Cortina d'Ampezzo (1956); d) Hvem skrev romanen «Rosens Navn»? (Umberto) Eco; e) Hva var Angelo Roncalli bedre kjent som? Her var Sig inne på at at det kunne være en sen pave, feks Pius, men hvilket tall, eller Johannes XXIII. Vi svarte Garibaldi. 4p/5.

23p/29 i andre omgang ga 45p/55 totalt, som kun holdt til tredjeplass. Vi ble grundig slått i andre omgang av De Sammenraskede, som tok 4p på oss, og havnet på samme poengsum som Outsiders, og endog slo disse på utslagsspørsmålet.

1. De Sammenraskede 48p (vant på utslagsspørsmål)
2. Outsiders 48p
3. Qeng Ho 45p
4. Canal +, Kvintessensen 44px2
6. Theodor Brum Brum 42p
7. Optimistene, Simple Minds 38px2
9. AA 37p
10. Don Quixote ... 32p

Ingen kommentarer: