torsdag 20. oktober 2005

Stopp Pressen 18. okt. 2005

Kveldens lag: Helle, Ståle, Christian, Eirik, Jenny og SES. Alle musikkspørsmål var om filmmusikk og det ble etter hvert gitt normalt slingringsmonn på årstall.

Omgang 1:
1) 3p musikk- artist, filmtittel og år(+/-1). Vi hørte tittelmelodien fra Arthur. Jenny husket at Christopher Cross var mannen som sang, mens vårt tips på 1983 var litt sent for 1981.
2) Hva heter årets vinner av Nobels fredspris? Her hadde vi ikke gjort hjemmeleksen, og selv om vi hadde nesten alle rette bokstaver på papiret, klarte vi ikke å stave noe som lignet på Mohamed El Baradei. I farten glemte vi uansett at prisen også gikk til IAEA.
3) Hvem står bak Industrial Light and Magic, studio for spesialeffekter? Vi falt til slutt ned på Steven Spielberg, men George Lucas var nevnt og ville åpenbart ha vært et bedre tips.
4) Av hvilket materiale var Heyerdahls båter Ra og Tigris bygget? Vi svarte raskt siv, men det viste seg at en av dem var laget av papyrus, så dette ble også akseptert.
5) Hva slags festival er ARCON på Blindern? Spill.
6) Hvilket land er største produsent av narkotiske stoffer? Her brukte vi litt tid på å snakke forbi hverandre. Noen hørte lenge Cambodia, mens vi hele tiden var enige om Colombia.
7) Hvilket grunnstoff finnes i alle aminosyrer? Spørsmålet forvirret oss med kjemi fra videregående da vi febrilsk forsøkte å huske gammel kunnskap og lurte på hvordan man skulle komme unna med kun én av nitrogen, hydrogen og karbon. Vi falt ned på hydrogen, fasit sa nitrogen og til slutt ble alle tre akseptert.
8) I hvilket land ligger skøytebyen Insell? Alle tenkte først på Østerrike, men jeg tror vi har fått en ubehagelig overraskelse her tidligere; Tyskland.
9) Hvem var forfatteren av A Clockwork Orange? Et forslag om George Orwell var det nærmeste vi kom. Anthony Burgess kunne vi vel vagt huske da vi hørte navnet.
10) (2p) I hvilken by ligger verdens høyeste skyskraper, og hvor høy er den(+/-10m)? Vi satset på Kuala Lumpur, selv om krefter ville plassere den et annet sted, men alternativene materialiserte seg ikke. Høyden overdrev vi til hele 780m. Taipei og 509m.

11) (3p) Hvem er den nye Helse- og Omsorgsministeren, og hvilke andre ministerposter har hun tidligere hatt? Sylvia Brustad var grei. Vi visste også at hun tidligere var kommunal- og regionalminister (2000-01), men endte i tillegg på kulturminister, selv om vi var på vei mot noe som kunne ligne på barne- og familieminister (1996-97).
12) Hvilken kanadisk musiker het opprinnelig Roberta Joan Anderson? Av flere alternativer tror jeg ikke Joni Mitchell var nevnt, og vi valgte Shania Twain.
13) 3p musikk- artist, filmtittel og år(+/-1). Vi hørte Ghostbusters fra filmen med samme navn. Christian husket Ray Parker Jr, og 1985 ble godtatt for 1984.
14) Hva står forkortelsen NUPI for? SES visste Norsk Utenrikspolitisk Institutt.
15) Hva heter fyret ved innseilingen til Kristiansand, opprettet i 1832? Det hadde vi ikke engang på tunga, og inspirert av Odderøya Fort, gjettet vi Oddernes. Oksøy fyr har man vel hørt om en gang i værvarslingen el.l.
16) (2p) Hvem er toppscorer i Tippeligaen, og med hvor mange mål? Ole Martin Årst var grei, men vi hadde alle misset hans 2 seneste mål og hadde 14 for 16 mål.
17) I hvilken by kan man gå over elven Arno på Pontevecchio broen? Firenze.
18) Hvilken forfatter har nylig utgitt boken "Zahiren"(?) og har også skrevet "Veronica vil dø" og "Ved elven Pedra satt jeg og gråt"? Ståle var tidlig ute med Paulo Coelho.
19) Hvilken bilfabrikant har merket Saphire? Christian tok Opel.
20) Hva kalles det sløret som dekker hele ansiktet bortsett fra øynene? Det gikk tregt med aktuelle saker i kveld. Helle var nærmest med nijab som genrøse rettere ga et 1/2p for. Niqab.
21) Hvem var stortingspresident før Kosmo? Christian kom opp med Kirsti Kolle Grøndahl.
22) Fra hvilket land kommer det nye musikalske stjerneskuddet Katie Melua? Hun kommer visst fra Georgia, som vi blandet med Georgia, USA.
23) Hvor mange OL-gull har Ulvang? Christian telte opp 2 sikre, og vi valgte å ikke gi ham flere, men burde ha rundet av opp til 3.
24) Hva slags dyr er en guppy? Fisk.
25) 3p musikk- artist, filmtittel og år(+/-1). Vi hørte Tina Turner med "We don't need another hero". Filmen var Mad Max 3- (Beyond Thunderdome), mens vi bommet på 1985 med 1987.

Dette ga etter hvert 20,5p/35 etter første omgang. En ganske grei score som i dag ikke holdt til mer enn en 13. plass av 17 lag. Svakeste lag hadde 16p og det var tett foran oss opp mot 5. plassen. Uavgjortspesialistene ledet med 30p foran Fab4 med 28p. Omgangen bar vel for vår del litt preg av at vi 'ga bort' en del billige poeng på spørsmål vi burde ha fikset.

Omgang 2:
26) 3p musikk- artist, filmtittel og år(+/2). Vi hørte Singing in the Rain fra filmen med samme navn. Navnet på artisten måtte vi lete litt etter, men Helle husket til slutt Gene Kelly. 1956 var ganske nært 1952.
27) Hvor mange romaner skrev Henrik Ibsen? Vi kunne ikke huske noen, men etter en rask avstemning ble det et knapt flertall for at han sikkert hadde prøvd én gang. 0.
28) Hva heter den nye norske gangsterfilmen? Izzat.
29) Hva het det første skrapeloddspillet i Norge? Liksom på Burums på mandag, hadde vi få andre kandidater enn Flax, og denne gang var det rett.
30) Hva kalte romerne kelterne? Christian var sikker på gallerne.
31) Ved hvilken temperatur fryser havvann (3,5% saltinnhold)? Uten holdepunkter sjanset vi på -5 grader C. -2 grader C.
32) Hva har gjort Ikmed Kodzaziku kjent denne høsten? Vi skriblet til slutt ned noe om fugleinfluensa, men han er en av de NOKAS-tiltalte.
33) Hvorfor ble den colombianske fotballspilleren Escobar skutt etter fotball-VM i 1994? Han scoret selvmål (i 2-0 tapet mot USA).
34) Hvem skrev Alice i Eventyrland? Jenny tok Lewis Carroll.
35) Når foregikk den amerikanske borgerkrigen? Den burde SES tatt, men rotet seg bort med 1861-1864. Den varte visst til november 1865, dvs 1861-1865. Vi fikk riktignok noen poeng vi ikke kan redegjøre for til slutt, så jeg liker å tro at vi fikk poeng for denne...
36) Hvilken statsform har San Marino? Gambling på republikk.
37) (2p) Hva døde Bob Marley av, og hvor gammel? Kreft var visst en kjent årsak, og Jenny prikket inn 36 år.
38) 3p musikk- artisk, filmtittel og år(+/-1). Vi hørte den litt irriterende melodien Whitney Houston sang i The Bodyguard, men her var det visst Dolly Parton som sang. I mangel av passende filmtitler ble det en slags gardering med nevnte film og 1997. The best little whorehouse in Texas, 1982.
39) Hva er opprinnelsen til uttrykket "abrakadabra"? SES mente han hadde lest at det var et uttrykk som ikke hadde mye forbindelse med dagens bruk, men hukommelsen feilet igjen og tipset ble "Lovpris Herren" uten overbevisning. Mine kilder må ha feilet i tillegg til hukommelsen, for det det er opprinnelig et gammelt trylleformular brukt mot feber.
40) Hva heter den nye animasjonsfilmen om Wallace&Gromit? Varulvkaninens forbannelse.
41) Hvem er yngst i den nye regjeringen? Fiskeriminister Helga Pedersen.
42) Hvem var norsk-svensk konge før Oscar 2? Vi tippet på en Karl, og endte på nr. 14. Dette viste seg å være Karl 14. Johan og dermed feil uansett hvordan man teller. Fasit sa Karl 4. som han var kjent som i Norge. Litt frekt å oppgi den norske versjonen som fasit- Karl 15. er den svenske versjonen og måtte ha gitt poeng om jeg ikke misforsto spørsmålet grovt.
43) Hva heter hovedstaden på Madagaskar? Antananarivo.
44) Hvordan begikk dronning Cleopatra selvmord? Hun lot seg bite av giftige slanger.
45) Frem til hvilket år var homofili forbudt i Norge? 1972 var et innholdsrikt år og greit å satse på når man ikke er sikker.
46) Hvor mange grader kan en ugle dreie hodet? Vi mente etter hvert at den kunne dreie det 180 grader, men den er ikke så uhemmet; 135 grader i hver retning er så langt den kan strekke seg.
47) (2p) Hva het Colombus' skip i tillegg til Santa Maria? Nina og Pinta.
48) Hvem ble årets verdensmester i formel-1? Eirik slo til med Alonso.
49) I hvilken reality serie finner man Ingeborg Semb? Helle ser visst på Jakten på kjærligheten.
50) 3p musikk- artist, filmtittel og år(+/-1). Vi hørte noe vi gjenkjente fra en av Karate Kid filmene, og var ganske sikre på at det var den første da det viste seg å være Karate Kid 2. Dermed bommet vi ganske grovt på 1986 med 1982. Peter Cetera var visstnok vokalist i Chicago som var vårt svar og dermed 0p på noe vi gjenkjente.

20p/33 fra andre omgang ga oss på en eller annen måte 41,5p/68 totalt. Dette holdt til en 10. plass av 19 lag. Svakeste lag endte på 29p, mens kveldens vinnere, som jeg glemte å notere ned, scoret 53. Ozonlaget slo oss kun knapt med 42p, mens Fab4 fikk 3. plassen med 50p. Tetlaget etter første omgang endte på andre med 51p. Erfaringer fra denne runden: Når vi summerer opp litt unødvendige poengtap, har vi nok forbedringspotensiale til å etablere oss et stykke oppe på øvre halvdal.

Ingen kommentarer: