tirsdag 25. oktober 2005

Munkholm III- Runde 9 (Fru Burums 24. okt 2005)

Ragnar, Erik, Daniel, Svein og SES stilte til ny runde på Burums i kveld. Vi klarte ikke helt å følge opp nesten-suksessen fra sist uke, men resultatet ble likevel svært respektabelt.

Omgang 1:
1) Hva betyr det franske ordet "noir"? Svart.
2) I hvilken roman finnes skikkelsen Fagin? Navnet ble uttalt på engelsk, så vi tippet litt hjelpeløst på Ulysses. Oliver Twist.
3) Hvilket band har utgitt albumene "Holy Bible" og "Generation Terrorists"? Ingen vi kjente til, så White Stripes kvalifiserte seg som vår kandidat. Manic Street Preachers.
4) (2p) Hvilke 5 land grenser til Colombia? 1p for 3-4, 2p for 5. Erik var raskt fremme med Panama, Venezuela, Ecuador, Peru og Brasil.
5) Navnet på et gammelt fort i Israel, på toppen av et 400m høyt klipefjell. Romerne beleiret det i 73 eKr, og etter å ha brukt 2 år på å bygge en slags innretning for å klatre opp og innta fortet, begikk de 900 forsvarerne selvmord. I dag er det en stor turisattraksjon ved Dødehavet. Vi hadde en del kreative forslag som navnga Israels arsenal av egenproduserte håndvåpen, panservogner og jagerfly, men endte til slutt på Sion. Massada kunne ingen huske.
6) Hvilken action skuespiller mener Thomas Giertsen selv at han ligner på? Vi var vel egentlig blanke, men det var vel Svein og/eller Erik som ikke var helt uenig med nevnte Giertsen og mente han lignet litt på Chuck Norris.
7) Hvilken norsk skøyteløper satt nylig verdensrekord på 300m utendørs i Davos? Ragnar og Daniel entes om Eskild Ervik.
8) Hva var nanet på den greske solguden, bror av Celene og Eos? Helios.
9) Navnet på japansk rett hovedsakelig bestående av rå fisk i stykker (ikke sushi). Erik vet å sette navn hva han har spist; sashimi.
10) Hvilken avis betjener netdating tjenesten Møteplassen? Det sto melom Dagbladet og VG, og vi valgte feil til lavmælte protester fra Svein.
11) I hvilken TV-serie spilte Pierce Brosnan en fiktiv detektiv med samme navn som serien? SES kunne Remington Steele.
12) Hva er kraftigst av full storm og sterk storm? Erik tok sterk storm.
13) Nevn et år Nero var keiser. Vi landet på 50 eKr og bommet marginalt på 54-68 eKr.
14) Fra hvilken sang er dette: "La Paris kalles vårdronningen blant byer."? Vi fikk fulltreff med Eriks forslag "Når kastanjene blomstrer i Bygdøy Allé", på et spørsmål vi ikke hadde noen forutsetninger for å klare med en eneste strofe vi kunne fra en sang vi ikke kjente tittelen på, og som kom opp fordi vi ikke hadde noen andre kandidater.
15) Fysikeren Wiliam Thompson var anerkjent i sin tid og gravlagt ved siden av Isaac Newton. Han er bedre kjent ved sitt navn etter adling. Erik var først med Lord (baron) Kelvin.
16) Hva het Peter Sellers' tjener i Pink Panter filmene som Closeau ofte tiltalte som 'You oriental fool'? (Rollefigurens navn). Cato.
17) De 4 C'ene som beskriver en diamant er color, cut, carat og ... ? Svein tok clarity.
18) Hvem ble kåret til Norges mest harry kvinne av Antonsen og Golden på Kanal24 i helgen? Erik hadde sniklest Se og Hør; Pia Haraldsen.
19) Hvilket tiår: trampolinen blir oppfunnet, det blir også nylon og Hammondorgelet. Planeten Pluto blir oppdaget og Konstantinopel blir omdøpt til Istanbul. Erik og SES var ganske sikre på 1930-tallet.
20) i hvilken by i Sør-Frankrike holdt paven til deler av 1300-tallet da det ble for tøft i Roma? Enighet om Avignon.
21) Hva slags yrke hadde Rowan Atkinson i filmen "Fire bryllup og en gravferd"? Daniel tok prest.
22) Navnet på nederlandsk by og Europas travleste havn. Rotterdam.
23) Hvem står bak dokumentarene "Fahrenheit 911" og "Bowling for Columbine"? Michael Moore.
24) I hvilket fylke ligger Numedalen? Buskerud.
25) I hvilket år ble Bondepartiet stiftet (+/-5år). Åpenbart for lenge siden dette har kommet opp og vi gjettet 1905. Solid bom på 1920.

20p/26 ga oss en tredelt 5. plass av 21 lag etter første omgang. Vi var i godt selskap av Løse Ugler, med El Diablo osv poenget bak oss. Svakeste lag hadde 9p og Kamikazekameratene ledet med 24p.

Omgang 2:
26) I hvilket århundre ble tegnene '+' og '-' først benyttet? Erik mente det var sent og vi trodde vi tøyet oss langt med 1200-tallet. 1500-tallet.
27) Tunis er nordligste land i Afrika og Sør-Afrika strekker seg lengst mot sør. Hvor mange land er det minste antall man må dra gjennom for å reise mellom de to landene over land. Vi investerte mye tid her og fikk belønning med 5. (Mulig reiserute: Libya, Sudan, Den demokratiske republikken Kongo, Angola og Namibia.)
28) Hvem har vært programleder for den norske Robinsonekspedisjonen alle sesonger med unntak av den første? Christer Falck.
29) Nidar ga i 1939 ut en sjokolade med navnet Gelétrøffel. Hva heter sjokoladen i dag? Troika.
30) Medlem av Spice Girls dom forlot gruppen i 1998. Underholdningsspørsmål gikk forbløffende greit i kveld; Geri Halliwell alias Ginger Spice.
31) Hva heter dyredetektiven spilt av Jim Carrey? Ace Ventura.
32) Hvor mange av Ringenes Herre filmene har iflg imdb gått inn på topp-5 listen over tidenes mest innspillende filmer? Tallene er ikke justert for inflasjon, så da gjettet vi alle 3.
33) Fra hvilken by kommer Djerv 1919? Haugesund.
34) I hvilken by ligger norsk hermetikkmuseum. Vi prøvde oss med nok et poeng for Haugesund, men denne gang var det Stavanger.
35) Hva er siste bokstav i det svenske alfabetet? Ö.
36) Hve er efternavnet til Alejandro Idol Ali? Svein hadde fått med seg Fuentes.
37) Hvor mange stjerner er det i EU-flagget? Usikkerhet i laget, men de fleste ville ha 12.
38) Maleren Alessandro Filipepi er bedre kjent under et annet navn som oversatt betyr 'liten tønne'. Vi oversatte liten tønne til Tombolino men fikk ingen kreditt for det. Botticelli.
39) Hva er artsinavnet til sangeren i Guns n' Roses? Axl Rose, eller som fasit sa; W. Axl Rose.
40) I hvilket år skjedde følgende: Sjakkspilleren Magnus Karlsen ble født, første McDonalds åpnet i Moskva, Win 3.o ble utgitt, Namibia ble selvstendig og Mike Tyson tapte for James Buster Douglas. Ragnar feide all tvil til side med 1990.
41) Eufrat og Tigris renner sammen nord for Basra. Hva heter elven som renner videre ut i Gulfen? Vi trodde det var Eufrat, men gjenkjente Shaat El Arab da fasit ble lest opp.
42) I hvilken idrett ble Hanne Haugland verdensmester? Høydehopp.
43) Fra hvilket land kommer tegneserien Rocky? Svein kunne Sverige.
44) Hva kalles kyststripen fra Barcelona nordover mot Frankrike? Daniel var tidlig ute med Costa Brava og fikk støtte av Ragnar.
45) Hva er verdensrekorden på 100m for kvinner? Daniel og Ragnar var igjen enige, denne gangen om 10.49.
46) Hvilket av følgende land grenser ikke til Tsjekkia; Østerrike, Slovakia, Ungarn, Polen, Ukraina og Tyskland.
47) Hvilken drink: Vodka og Kalhua? SES tok Black Russian (og lærte i sin tid at russiske tømmermenn står opp sent og jobber iherdig resten av dagen).
48) Fra hvilket land fikk Madagaskar uavhengighet i 1960? Frankrike.
50) 5p om kapteiner og skip. Hva var navnet på skipene til følgende kapteiner:
a) Kaptein Sorte Bill. Ikke så lenge siden vi hadde denne på SP, og etter litt nynning kom SES frem til Klara, via Sara (som vi svarte på SP om jeg husker rett).
b) Kaptein Sabeltann. Den Sore Enke var rett farve og rett kjønn, men allikevel bom: Den Sorte Dame.
c) Kaptein Nemo (En verdensomseiling osv). Nautilus.
d) Kaptein Ahab (Moby Dick). Etter å ha gått gjennom mange nok navn, virket Nebukadnesar ikke helt urimelig. Peqoud.
e) Kaptein Kirk (Star Trek). USS Enterprise.

23p/29 i 2. omgang ga oss totalt 43p/55 og en 6. plass. 21. plass lå på 27p. Kamikazekameratene vant med 47p, så vi tapte ikke terreng til teten. Løse Ugler gikk riktignok fra oss og El Diablo & co forbi oss, men vi slo habile lag som Outsiders, så det må kunne kalles en grei runde.

Ingen kommentarer: