mandag 3. april 2006

Stopp Pressen 28. mars 2006

Ståle, Grethe, Christian, Eirik, Jenny og SES stilte til ny runde i kveld som ble oppløftende ved at vi igjen plasserte oss i toppen, men nedslående ved at vi igjen tapte for mange unødvendige poeng og ikke nådde helt opp.

Omgang 1:
1) 3p musikk- 2 artister og år(+/-1). Vi gjenkjente raskt Meatloaf, men kunne ikke gjenkjenne hvem han sang med. Noen mente det var svært likt Bonnie Tyler, men fasit sa Cher. Årstallet var imidlertid riktig nok og 1982 ga poeng for 1981.
2) Hva het sjokoladen Twix tidligere? Raider.
3) Hvilken kjendis uttalte at han ville ha datet sin datter, Ivanka, om det ikke hadde vært for det faktum at det faktisk var hans datter? Donald Trump.
4) Hva har disse tre tingene til felles? Frognerbadet, Haruki Murakami og The Beatles. Flere tenkte på Norwegian Wood selv om vi ikke var helt sikre på Murakami men antok han hadde skrevet romanen med det navnet.
5) Hvem er president i Hviterussland? Alexander Lukasjenko.
6) Er klaver en type piano eller omvendt? Eirik hadde mye å si om emnet og konkluderte med at piano er en type klaver.
7) Hvilken norsk by var den først som ble omsluttet av en bomring? SES var ganske sikker på Bergen.
8) Hvilket artistnavn har Klaus Onstad brukt i en årrekke (fullt navn)? Mange visste Odin Jensenius.
9) I hvilken idrett ble Mette Solli nylig verdensmester? Vi hadde god dekning for kickboxing.
10) Hva het romskipet til Han Solo? Noen mente visst at om man først skulle ha Star Wars spørsmål, kunne det godt ha vært vanskeligere. Undertegnede kan bare gjengi hva som ble meg fortalt; Millenium Falcon.
11) Hva er en hellebard? Vi hadde et våpen. Det ble tegnet og diskutert om det skulle spesifiseres, men fasit sa uansett bare et gammelt våpen.
12) Hva betyr "sec" i betegnelsen på Champagne? Det er pokker så vanskelig det skal være å få dette rett. Nå gjorde vi imidlertid kort prosess og svarte søt, som definitivt er feil, til tross for at vi på Highbury 23/2-06 fikk spørsmål om hva det franske ordet "sec" betød og scoret på "tørr". Den kunnskapen hadde uansett ikke holdt i kveld da fasit sa halvtørr, hvilket er forvirrende siden demi-sec burde kunne oversettes til halvtørr. Vinmonopolet synes imidertid å ha bestemt at demi-sec, i champagnens grader av tørrhet, skal bety søt. Således er brut=tørr, sec=halvtørr og demi-sec=søt. Alle andre kilder jeg har sjekket opererer heller med brut som meget tørr, sec som tørr og demi-sec som halvtørr. Doux betegner visst en søt musserende vin. Vi bommet uansett trygt.
http://www.vinmonopolet.no/is-bin/INTERSHOP.enfinity/WFS/store-vmp-Site/no_NO/-/NOK/viewCMS-Start?id=64
13) 2p musikk- hvem fremfører og hvilket år(+/-1). Etter stor innsats husket noen All Saints og skuffelsen var påtagelig da fasit sa Morcheeba, særlig for dem som mente nylig å ha hørt nettopp disse eller muligens også akkurat denne. 1999 var imildertid nært nok 2000 for poeng.
14) Hvem regnes for å oppfunnet lynavlederen i 1752? Benjamin Franklin.
15) Hva er UDI en forkortelse for? Utlendingsdirektoratet.
16) Hvilket land tilhører Galapagosøyene? Vi har hatt denne en gang før og bommet også den gang, men SES mente å huske at vi da svarte Peru. Vi raffinerte svaret i kveld og følte oss vel med Chile. Ecuador.
17) Hvor mange OL-gull har Liv Grete Skjelbred Poiree? Christian var ganske sikker på 0.
18) Hva heter den største av pingvinartene? Det første som falt oss inn var kongepingvin, og på spørsmål om dyr er vi ganske fornøyde med et svar i det hele tatt. Keiserpingvinen viste seg imidlertid å være større.
19) Hvilken avis ble anmeldt for rasisme av Vigrid? Telemarksavisa.
20) Hva er den høyeste verdi på norske frimerker (i betydning frimerker i salg i motsetning til samleobjekter)? Jenny husket å ha sett et 50kr frimerke.
21) Hvilken kjent skuespillerinne har parfymen Lovely? Damene kom etter hvert frem til Sarah Jessica Parker.
22) Hva står SUV for i bilsammenheng? Dette virket ved første øyekast innlysende, men viste seg raskt umulig. Vi ville ha med Suburban og Vehicle og endte med Suburban Utility Vehicle, etter mye diskusjon omkring Utility. Sport Utility Vehicle var vi langt unna.
23) I hvilket land ligger byen Dubrovnik? Enighet om Kroatia.
24) Hva slags dyr er en pilletriller? Vi visste vel egentlig ikke nøyaktig hva det var, men antok at insekt var nært. Fasit sa en bille. Biller er vel insekter siden vi fikk 0,5p, eller omvendt, men dette illustrerer hvordan særlig spørsmål om dyr ofte er udefinerte og vanskelige å besvare med den grad av presisjon QM ønsker. Jfr for øvrig også spørsmål spm 11 om hellebarden som, skjønt det riktignok ikke er et dyr, godt kunne ha krevet en spesifisering.
25) 2p musikk- hvem fremører og i hvilket år(+/-1). Jenny gjenkjente KC & The Sunshine Band. 1976 traff bra på 1975.

Vi scoret dermed 22,5p/29 i første omgang og plasserte oss på 2. plass, 1/2p bak Ozonlaget. Bak oss fulgte Liten Ida med 22p og Fab4 og Stråløymåløysa med 21p. Det var i det hele tatt uvanlig tett i teten. 22 lag deltok og laveste score var 10p. Vår egen innsats var vel meget tilfredsstillende med unntak av champagnen, men der hadde vi sannsynligvis bommet selv om vi hadde tenkt oss om.

Omgang 2:
26) 2p musikk- gruppe og år(+/-1). Vi hørte noe med Blondie og plasserte det ganske rett i 1979. 1978.
27) Hvem har skrevet novellen "Babettes Gjestebud"? Karen Blixen.
28) I hvilken by ligger Norges Fiskerihøgskole? Eirik var ganske sikker på at vi hadde hatt det før og at svaret den gang var Tromsø.
29) Hvem har regissert den nye norske filmen "Lange flate ballær"? Harald Zwart var et navn som gikk igjen. Grethe husket imidlertid at hun hadde lest et annet navn men ingen kunne komme på Bjørn Fast Nagel. Zwart var visst kreativ produsent.
30) (2p) Hvilke to sør-amerikanske land har nesten identiske flagg, det er bare formen som skiller? Her begynte andreomgang å spore av for oss. SES kan underskrive på at Colombia var et førstevalg, uten å ha en god kandidat for nr.2. Christian, viste det seg, hadde Ecuador på toppen av sin liste, men disse to alternativene møttes aldri over bordet som førstevalg for å utgjøre et par. Deretter søkte vi hjelp i 'form' delen av spørsmålet og SES hadde et inntrykk av at Argentinas flagg muligens var litt smalere enn standarden samtidig som det kanskje lignet Uruguays flagg, i alle fall i farvesammensetning. Da fasit kom viste det seg at det ble gitt 1p pr land og vi tapte hele 2p på noe vi nesten visste og i alle fall visste godt nok til å score 1p.
31) I hvilken friidrettsgren var Richard Fosbury kjent? Flere husket the Fosbury Flop og høydehopp.
32) Hva het mannen som ledet det finske styrkene under Vinterkrigen i 1939-40? SES visste Carl Gustaf Emil Mannerheim.
33) Hvor mange liter er en pint til 2 desimalers nøyaktighet(+/-0,01l)? Vi var ganske sikre på at 0,57l holdt for poeng. 0,56l.
34) Hvilken tradisjonell engelsk rett inneholder hvetemel, nyretalg, egg og sukat? Vi syntes det hørtes ut som kidney pie, men fasit sa plum pudding.
35) Hva kalles den jødiske seremonien som markerer overgangen fra barn til voksen? Bar mitzvah er en quiz-gjenganger. Bat mitzvah er visst kvinnenes motstykke og ble også akseptert.
36) (2p) Hvem komponerte operaen Aida og til hvilken begivenhet? Giuseppe Verdi var grei. SES visste også at det sies operaen ble bestilt til åpningen av Suezkanalen, men dette bestrides visst i artikkelen på wikipedia mens Store Norske nevner det som en sannhet.
37) Hva slags materiale er terrakotta? Leire.
38) 2p musikk- komponist og verk. Vi hørte La Donna e Mobile som var kjent nok, men vi avga likevel nye 2p. De fleste ville ha den til Italia, men ingen hadde helt sikre forslag til komponist. Det eneste konkrete som kom frem var faktisk Mozart, og da ble det Figaros Bryllup. Det var nok en gang Verdi, denne gang med Rigoletto.
39) Hva heter Erik Thorstvedts programlederdatter? Charlotte.
40) Hvor lang er den norsk-svenske grensen (+/-50km)? Vi hadde ikke mye håp om å treffe så nøyaktig og klemte til med 2800km. 1619km.
41) Hva åpnet 18. november 1983 i Nedre Slottsgt i Oslo som første i sitt slag i Norge? Enighet om McDonalds.
42) Hvilken av følgende spillere stilte ikke fra start i kampen Norge-Italia i VM 1994? Rushfeldt, Mini, Håland eller Mykland? Vi gikk først for Rushfeldt men Christian og Eirik korrigerte etter hvert til Mini.
43) Hvilken politiker er gift med den hardtslående journalisten Cathrine Sandnes? Vi ante ikke og gjettet Holmås. Aslak Sira Myhre.
44) Hvem har skrevet boken "Volvo Lastvagnar"? Det ble raskt enighet om Levi Henriksen, men flere rundt bordet visste positivt at det var Erlend Loe og ristet oppgitt på hodet da fasit ble opplest.
45) (2p) Hvilket band og hvilken TV-serie fobindes med Helge og Jarle Førde? Eirik tok både Brass Brothers og Julefergå.
46) Hvilken film fikk Oscar for beste film i 2003? Dette var overraskende vanskelig å besvare og vi måtte til slutt resignere med Ringenes Herre - to tårn, som riktignok var nominert men ble slått av Chicago, som ikke var ukjent og enndog nevnt i diskusjonen.
47) Hvilket er det norske nasjonaltreet? Bjørk hørtes ut som et greit svar.
48) Hvilken av følgende matvarer inneholder mest energi pr. 100g? Tunfisk på boks, basmatiris eller Stabburets leverpostei? Ris.
49) Fra hvilket land er golfspilleren Vijay Singh? Christian visste Fiji.
50) 2p musikk- gruppe og år(+/-1). Vi klarte ikke å identifisere gruppen og prøvde med Creedence etc og 1968. The Box Tops, eller muligens The Boxtops, fra 1967.

Vi kunne telle opp 20p/30 etter en ganske middelmådig andre omgang. Det ga oss totalt 42,5p/59 som vi mente ville plassere oss et stykke nede på listen, men det viste seg overraskende at vi kun lå 0,5p bak toppen. 3 lag plasserte seg imidlertid på 43p; Fab4, Stråløymåløysa og Quattro Amigos. Stråløy vant loddtrekningen om seieren og det viste seg umiddelbart etterpå at de også var feilrettet og egentlig vant fortjent med 44p. Med tanke på hvor uryddig vi gjennomførte andre omgang, var dette nok en sjanse vi lot gå fra oss til å ta vår første seier på Pressen.

Ingen kommentarer: