søndag 30. april 2006

Highbury 20. april 2006 - Munkholm IV, runde 14

Tove, Ragnar, Espen, Daniel og SES gjennomførte en god runde og selv om vi snublet litt på 5-poengeren i andre omgang, fikk vi en delt 2 plass med greie 45p.

Omgang 1:
1) (2p) I hvilke byer ligger flyplassene O´Hare og Hartsfield-Jackson, som skal være de mest trafikkerte i USA? Vi var helt hhv. ganske sikre på Chicago og Atlanta.
2) Hvilken konge hadde den egenskapen at alt han tok i ble til gull? Kong Midas var riktig, selv om noen spøkefugler mumlet noe om Krøsus.
3) Hva er en havhest? Her stusset vi først litt på den svært generelle spørsmålsstillingen, og forvekslet deretter havhesten med sjøhesten, som vi var relativt sikre på at var et dyr som levde under vann. Vi ble så litt overmodige og svarte akkar i stedet for fisk. Riktig svar var fugl, men siden quizmaster etterpå opplyste noe om at sjøhest i gamle dager ble kalt havhest (eller var det omvendt?) , slik at fisk også ble godtatt, kunne det blitt et billig poeng.
4) Fra hvilket land kommer popgruppa Scorpions? Daniel og SES visste at det var Tyskland.
5) Hvilke av de følgende departement har ikke eksistert: Indredepartementet, Post- og Marinedepartementet, Provianteringsdepartementet eller Ytredepartementet. Vi hadde logiske forklaringer for at samtlige alternativer kunne være riktige, og var litt rådville inntil SES kom på at dette hadde man hatt på en tidligere quiz, og vi landet på Ytredepartementet.
6) Til hvilken øygruppe hører følgende øyer : Sao Miguel, Santa Maria, Terceira, Pico, Faial, Sao Jorge, Graciosa, Flores og Corvo. Vi kom raskt frem til at dette var portugisiske navn, hvilket innsnevret alternativene en del, men var likevel innom de fleste tidligere og nåværende portugisiske områder, før vi bestemte oss for Azorene.
7) På hvilken sjø gikk Jesus? Her var vi enige om Genesaretsjøen.
8) Hvilken oppfinnelse ble gjort i 1960 av Theodor Maiman, som de fleste av oss har stor nytte av daglig? Laser ble diskutert lenge, men ble forkastet og vi landet til slutt på mikroprosessor.
9) Hor mange øyne titter på deg hvis du kaster en full straight i Maxi-Yatzy? Usikker på om ”Maxi” gjør noen forskjell, men Espen var i hvert fall sikker på 21.
10) Hvilken tapper soldat fra litteraturen ble først skapt av Jaroslav Hasek i 1912, siden også behandlet av Karel Wanek, og ble kalt den geniale idiot? Vi hadde ingen gode forslag, inntil Robot ble kastet inn på slutten, med begrunnelsen at forfatterne hørtes tsjekkiske ut, og at vi mente at ordet robot hadde tsjekkisk opphav – noe som også visstnok stemmer, introdusert i litteraturen av tsjekkiske Karel Capek i 1920, men svaret var vår venn Svejk.
11) Hvor ligger ruinbyen Macchu Picchu? Peru.
12) Hva het Sovjetunionens general som under den 2. verdenskrig ledet forsvaret av Stalingrad, og som ledet det sovjetiske forsvaret inntil 1946, da han ble degradert etter å ha falt i unåde hos Stalin? SES svarte helt korrekt Sjukov.
13) Hva det den første klonede sau? Dolly.
14) Hvilke to er østerrikske skihopperere,og hvilke to er skuespillere i den østerrikske fjernsynsserien Rex? Ragnar og Daniel var enige om at Martin Koch og Andreas Kofler var skihoppere, og da ga det seg selv at Hoffmann og Herzog var skuespillere (eller muligens hund?) i Rex.
15) Hvilken tsjekkisk komponist som levde fra 1824-84 skrev operaen "Den solgte brud", diverse melodiske dikt og det instrumentale verket "Má Vlast" som bl.a. inneholder Moldau? Tove og SES visste at det var Bedrich Smetana.
16) Irland rundet nylig hvilket veldig runde tall hva angår antall innbyggere? Vi vurderte både 4 og 5 millioner, før vi landet på 4mill, hvilket var riktig.
17) Hvilket navn hadde St. Petersburg fra 1914 til 1924? Petrograd.
18) Hvilken dansk astronom hadde en nese av sølv og gull, etter at han mistet denne i en duell? Tycho Brahe.
19) Hvor mange ganger vant Boris Becker Wimbledon? Valget sto mellom to eller tre titler, og vi satset riktig på tre.
20) Hva kalles syltet frukt med krydder, som er sterkt og søtt, minner om pickles? Espen har muligens vært ofte på indisk restaurant, i hvert fall kom chutney raskt.
21) Mountain Dew – hva er det? Flere visste at det var en leskedrikk, brus, mineralvann, alt ble godtatt, men trolig hadde ingen av oss smakt den.
22) Cardini var etternavnet på vedkommende som i fant opp en klassisk salat i 1924 – hva var fornavnet? Vi kom ikke på så mange salater at valget voldte oss problemer, og Cæsar-salat var riktig.
23) Hvor mange halsvirvler har et menneske? Her var vi enige om 7.
24) I 1998 kom det ut to Hollywood-filmer som omhandler astronomiske objekter i stor hastighet mot jordkloden. Den ene het Armageddon. Hva het den andre hvor Robert Duvall spilte? Espen liker seg ikke bare på indisk restaurant, han liker også science fiction og leverte Deep Impact.
25) Hvor mange kamper spilles i første ordinære runde i Norgesmesterskapet i fotball for menn? Dette voldte oss mye hodebry, og lange diskusjoner, inntil vi kom frem til at 32 kamper, dvs 64 lag måtte holde i massevis, men det var faktisk hele 64 kamper.

Det ble 22p/26 i første omgang som holdt til en tredelt førsteplass med Hurraguttene og Paradokset. 18 lag deltok og laveste score var 6p.

Omgang 2:
26) Er de fleste innbyggere i Belgia protestanter eller katolikker? Vi mente de sørlige delene av Belgia hovedsakelig var katolske men også mindre befolket enn i nord. Hvordan det sto til med troen i nord visste vi ikke, men helte til protestantisme. Daniel nektet for dette og insisterte på at belgierne hovedsakelig er katolske.
27) Hvilken romersk gud tilsvarer den greske guden Hermes? Her var vi ganske uvitende, men Espen tippet korrekt Merkur.
28) Hva kales læren om og studiet av fortidens utdødde dyre- og planteliv? Paleontologi.
29) Hva heter den yngste av de 8 barnebarna til mormor i Mormor og de 8 ungene? Vi klarte ikke å huske alle åtte og vær nær ved å svare Mats da noen kom på Morten minstemann.
30) Rangér fra flest til færrest kalorier pr 100g: Nordfjord Wienerpølser, Idun bodsennep, Idun ketchup og First Price stekt løk. Vi dyttet pølsene litt langt ned på listen, men hadde ellers alt i rette rekkefølge; stekt løk, wienerpølser, sennep og ketchup.
31) I hvilket land ligger områdene Transylvania, Vallakia og Moldova? Romania.
32) I hvilket land var Eamon de Valera statsminister i 1951-54 og 1957-59 (og muligens flere perioder) og president 1959-73? Irland.
33) Hva heter Danmarks nasjonale hunderase? Grand Danois virket som et naturlig tips.
34) Hva heter Harry Potters onkel som han bor hos om sommeren? Espen husket etter hvert Vernon som ga poeng. Både Vernon Dursley og Victor Dumling, eller deler av disse, ble akseptert.
35) Hva heter den svenske komedien av Josef Fares om en svensk politistasjon som skal legges ned, og hvor politiet selv bidrar for å øke kriminalstatistikken? Kopps.
36) I hvilken amerikansk delstat er Sacramento hovedstad? California.
37) I hvilket århundre åpnet Suezkanalen? 1800-t (1869).
38) I trigonometri, hva kalles funksjonen som er definert ved forholdet mellom motstående katet og hosliggende katet i en rettvinklet trekant? Tangens.
39) Hvem tapte den mangeårige innehaveren av VM-tittelen i tungvekstboksing, Larry Holmes, til slutt for i 1985? Dette skapte litt hodebry, men våre sportsalibier entes til slutt om Michael Spinks.
40) Hva er tittelen på sangen som starter "In the town where I was born, lived a man who sailed to sea"? Yellow Submarine.
41) Hvilken elv ender i Niagarafallene på grensen mellom USA og Canada? Her trakk vi blankt og ignorerte det mest åpenbare, Niagaraelven, mens vi endte på Victoriaelven, sannsynligvis inspirert av Victoria Falls et helt annet sted.
42) Hva het det engelske passasjerskipet som ble torpedert utenfor kysten av Irland 7. mai 1915? SES husket Lusitania.
43) Er elefanten en drøvtygger? Vi stilte oss alle ganske likegyldige til spørsmålet, men Espen mente bestemt nei.
44) Hva kalles en person som studerer det gamle Egypt? Egyptolog.
45) Hvor mange poeng gir en touchdown i amerikansk fotball, ikke inkludert påfølgende conversion. 6.
46) Hva heter Sveriges største innsjø? Vänern.
47) Hva heter vårt solsystems nest største planet? Saturn.
48) I hvilken TV-serie finner man Jennifer Lindley og Pacey Witter? Vi var helt blanke og tippet Akutten. Ingen har sett på Dawson's Creek.
49) Hvem har skrevet den berømte "An Essay on the Principle of Population" og den mindre kjente "Reisedagbok fra Norge 1799"? Daniel husket Thomas Malthus.
50) 5p om ting og tingenes eiere i norrøn mytologi. Hvem eier de følgende gjenstander:
a) Garm. Vi var blanke og gjettet Loke. Garm er visst en stor hund som eies av Hel og vokter inngangen til dødsriket. Hel er datter av Loke, så vi i det minste innen familien.
b) Hjalarhorn. Espen tok Heimdal.
c) Gungne. Vi var blanke igjen og gjettet Frigg. Gungne er Odins spyd som treffer alt han sikter på og returnerer til hans hånd.
d) Gullinbuste. Vi mente korrekt det var en gris, men plasserte den feilaktig i Odins stall. Gullinbuste eies av Frøy og er visst svært fleksibel i det den både kan fly og ferdes til sjøs og i tillegg lyser med sin gyldne buster.
e) Mjølner. Tors hammer.

Vi traff ikke veldig godt på den siste 5-poengeren og kunne telle opp 23p/29 i andre omgang. Totalt ble det 45p/55 og en delt 2. plass á poeng med Hurraguttene og 2p bak kveldens vinnere, Paradokset. Go Ahead Eagles glimret med sitt fravær i kveld og øker med det våre sjanser til å erobre 3. plassen i sammendraget ved sesongslutt. 19 lag fullførte og laveste score var 16p.

Ingen kommentarer: