torsdag 29. mai 2014

Quizbankens quizmaraton 28. mai 2014

Quizbanken holdt quizmaraton ved QM-Anett, QM-Mette Cecilie og QM-Tom i Brekkeparken. Arrangementet varte i nesten fem timer fra 18:00 på ettermiddagen, og femten lag stilte opp. For Qeng Ho stilte Ragnhild, Reidun, Svein Erik, Torbjørn og Sigmund.

Maratonen varte over seks omganger à 25 spørsmål. Tre av omgangene ble lest opp på vanlig måte, mens i de tre øvrige ble spørsmålsarkene delt ut. I alle omgangene var de fem siste spørsmålene et tema.

Første omgang var lett blanding. De fem siste spørsmålene var anagrammer over navn. Vi hadde stort sett oversikt i denne omgangen, og endte med 24p og ledelse etter kun å bomme på et spørsmål om hva «bfg» står for i strikkeoppskrifter. «Begynn med første garnfarge» var ikke et svar vi hadde stor tro på, og fasitens «bakgrunnsfarge» var fortsatt totalt ukjent for minst tre av lagets medlemmer. Ragnhild tok spørsmålet om det lengstlevende tegneseriebladet med romantiske serier (Hjerterevyen), og vi hadde flaks i å treffe med Braathens S.A.F.E. på spørsmålet om hvilket norsk flyselskap som var utsatt for kapring i 1985.

Andre omgang gjaldt sport og geografi. Her satt vi for lenge ukonsentrert og kunne tapt en del poeng, men klarte samle oss innenfor fristen. Vi tok ikke spørsmålet om hvilket land som har tatt flest medaljer i håndball-VM for menn, der vi tippet Frankrike for fasits Sverige. Et stoppested på Bergensbanen med samme navn som en Nobelprisvinner satt langt inne, men vi kom på Myrdal. Utover omgangen hadde vi flere treff der vi var noe usikre, men bommet også på tre oppgaver til, hvorav vi på den ene hadde begynt å skrive riktig svar. Bildeoppgavene med dødsårsaker for idrettshelter traff vi på fem av seks på, og av de fire siste bildene av idrettsuttrykk bommet vi kun på Biellmannpiruett og vi ledet fortsatt etter andre omgang med 44p, men da delt med Rett og slett.

Tredje omgang omhandlet temaene historie, litteratur og året 2014. Her var bildeoppgavene fem årstall med vinnere av Nobels fredspris, en album- eller bokutgivelse og en historisk hendelse, og her tok vi alle fem, selv om vi litt usikre på året da Elie Wiesel mottok fredsprisen (1986). Reidun tok poeng på Karin Fossum som forfatter av Helvetesilden, mens Svein Erik visste at årets sakte-TV på NRK dreier seg om salmesang. Vi bommet på spørsmålet om Jagland var statsminister i lenger enn et år (det var han ikke), og på spørsmålet om hvilket land der det styrtet et fly 17. mai hvor blant annet forsvarsministeren omkom (Laos). Vi tok 23p i denne omgangen, og ledet sammenlagt med 67p.

Den fjerde omgangen var underholdningspreget og temaspørsmålene var tekstutdrag av bøker og låter. Her tok vi også fem poeng, og av de øvrige spørsmålene bommet vi på fornavnet til borettslagsleder Narvestad (Roy), fornavnene til detektivheltene Baretta, Kojak, Columbo og Derrick (hvor kun Stefan Derrick var kjent for oss), navnet på spørreprogrammet på TV2 som ble ledet av Arne Hjeltnes (Klisterhjerne) og antall ord i den norske ESC-vinneren «Nocturne» (24). Med 21p og 88p totalt ledet vi på dette tidspunktet med 4p på neste lag, Comrados.

Den femte omgang dreide seg om natur og vitenskap og mat og drikke, og her ble det etterhvert mange feil. Vi fikk 0,5p for øl og dram på spørsmålet om hva «en bajer og en lille en» på dansk representerer, da fasit skulle være øl og snaps. Vi bommet også på Sjøvettregel 1 («Tenk sikkerhet», hvor vårt svar «Vis sjøvett»), avstanden mellom hullene i et ark som skal inn i en standard ringperm (8 cm). I bildeoppgaven tok vi fire poeng, og bommet på vindistriktet der en flaske Ruffino skal komme fra. Her var fasit Toscana, mens vi svarte Chianti. Sigmund klarte å plassere «Kaffe-kantaten» på J.S. Bach og Torbjørn visste at stokkfisk er en slags tørrfisk, og derfor verken lever i saltvann eller ferskvann. Med 16,5p hadde vi nå 104,5p og ledelsen skrumpet litt inn til 2,5p på Comrados og 3,5p på Rett og slett.

Den sjette og siste omgangen var igjen lett blanding, og her var temaoppgavene femti/femti-oppgaver, hvorav fire fleip/fakta. Vi bommet blant annet på spørsmålet om omtrentlig antall språk i verden, der vi var overbeviste om at det er rundt 6000, og svarte alternativet (det laveste av tre) 5000–7000. Det midterste alternativet, 7000–9000 var korrekt. Vi bommet også på spørsmålet om hvilket av Uruguay, Zimbabwe og New Zealand som ligger lengst nord. Vi svarte Uruguay, mens Zimbabwe er korrekt. Til slutt bommet vi også på hvem i Bibelen som først var full, hvor vi mente det var Lot (1 Mos 19,33), mens fasit sa Noah (1 Mos 9,21).
Før fleip/fakta-oppgavene ble vi vel her passert av Comrados med 0,5p, men vi hadde fire av fem korrekte på disse, og endte til slutt 2,5p foran, med 19p i omgangen og 123,5 totalt. Både Comrados og Rett og slett endte på 121p og delte andreplassen.

Vi takker Quizbanken for initiativet og gjennomføringen!

Ingen kommentarer: