lørdag 7. mars 2009

[Skien] Old Dubliner 5. mars 2009

Etter forrige ukes solide nedtur med 6. plass, fryktet vi en ny nedtur da QM-Tom fortalte at han hadde laget spørsmålene denne runden selv, for første gang. Det var imidlertid helt upåklagelige spørsmål med stort spenn og stor vanskelighetsgrad. Kjell, Reidun, Svein Erik, Vegard og Sigmund stilte for Qeng Ho.

Første omgang:
1. For hvilket land tapte Russland en krig i 1904? Strengt tatt sluttet krigen i 1905, men vi var enige om at det var for Japan.
2. Hva var fornavnene til Wright-brødrene? Alle husket Orville, og Svein Erik endog Wilbur.
3. Hvem fikk nylig Oscar for beste mannlige birolle? Heath Ledger.

4. Til hvilken håndballklubb gikk Linn-Kristin Riegelhuth nylig? Svein Erik foreslo Roskilde, men fasit var FCK Håndbold, hvor «FCK» står for «Football Club København». Anja Andersen er hovedtrener, noe flere forbandt med overgangen.
5. Hva er myntenheten i Kina? Yuan.
6. Hva er Ari Behns mellomnavn? Reidun tok Mikael.

7. Hva var hovedstad i Kina i perioden 1927–1937? Vegard foreslo Shanghai, og fikk halvhjertet tilslutning. Ingen var inne på Nanjing, som ble valgt som hovedstad av Chiang Kai-shek og Kuomintang, og faktisk fortsett formelt er hovedstad for Republikken Kina (Taiwan).
8. Fra hvilket land kom flyselskapet FlyLAL, som nylig gikk konkurs? Det sto mellom Latvia og Litauen, og vi valgte feil.
9. I hvilken belgisk by tapte Norge 1–0 for Jugoslavia under EM i fotball 2000? Vi hadde flere alternativer, deriblant Liège, men satset til slutt på Charleroi.
10. Fra hvilket land kom de to som overlevde i en fryseboks etter et forlis? Noen husket vagt dette, men vi endte med å måtte gjette på Indonesia. Fasit var Burma, som strengt tatt heter Myanmar.
11. Hvilken artist opptrådte som «Ziggy Stardust» på 1970-tallet? David Bowie.

12. Hva het det nederlandske bandet som hadde hit-en «Mississippi» i 1976? Her klarte vi ikke engang å komme på noe å gjette, og måtte svare blankt. Fasit var Pussycat.
13. Hvilket lands statsminister forlot Davos-konferansen i raseri? Flere husket Tyrkia.
14. Hva står MTB for? Missiltorpedobåt. Også motortorpedobåt er korrekt.
15. I hvilke to verdensdeler lever det neshorn? Afrika og Asia.
16. Hvem var Russlands siste tsar? Nikolaj II.


Nikolaj II av Russland

17. Fra hvilket land kjøpte USA Jomfruøyene i 1917? Det var flere alternativer, men vi satset på Storbritannia. Vi var også inne på Danmark.
18. Hva slags utdannelse har Jens Stoltenberg? Samfunnsøkonom.
19. Hvem har kritisert Märtha og Ari for valg av navn på barna deres? Finn Erik Vinje.
20. På hvilken karibisk selvstyrt øy får innbyggerne amerikansk statsborgerskap? Puerto Rico.

21. Temaoppgave. Vi skulle fram til fem engelske konger: a) 6 koner: Henrik VIII; b) dronning Mauds far: Edvard VII; c) Englands siste konge: George VI; d) etterfulgte Elizabeth I: ikke Henrik IX, men Jakob I; e) «Løvehjerte»: Rikard I. 4p/5.

17p holdt til femteplass, kun 0,5p bak en tredelt andreplass, men 1,5p bak Landkrabbenes 18,5p. Frustrerte frøkner lå sist av 20 lag med 3,5p

Andre omgang:
1. Fra hvilket land kommer Naomi Campbell? Storbritannia.
2. Hva er USAs største stat? Alaska.
3. Hva slags dyr er Morten i Hakkebakkeskogen? Reidun tok skogmus.
4. Hvilken norsk artist har gitt ut A Thousand True Stories? Reidun foreslo etterhvert Silje Nergaard.


Silje Nergaard

5. Hva er Finlands høyeste fjell? Svein Erik tok Halti.

6. Hvilken idrett bedriver Isabel Blanco? Før han leste opp spørsmålet, avslørte QM-Tom at det dreide seg om et håndball-spørsmål. Alle fikk 1p.
7. Hva heter Islands forrige statsminister? Svein Erik husket Geir Haarde.
8. Hva het duoen med Dieter Bohlen og Thomas Anders? Kjell foreslo Modern Talking.
9. Hva het filmen fra i fjor om Gunvor Galtung Haavig? Reidun foreslo Iskyss.
10. Hvilken fengselsdom fikk Arne Treholt? Flere mente det var 20 år.
11. Hvilken norsk konge regnes som Bergens grunnlegger? Olav Kyrre.
12. Hvem skrev Dracula? Bram Stoker.
13. Hvilken artist kysset både Britney Spears og Christina Aguilera? Madonna.

14. Hvor mange delstater er det i Tyskland? Sigmund var først inne på 4 tidligere øst-tyske og 12 vest-tyske, og altså 16 tilsammen, men endte tilslutt på at det kunne være 15.
15. Hva er et vanligere navn på engsoleie? Reidun tok smørblomst.
16. Hvilken historisk hendelse kalles Digerdöden på svensk? Svartedauden.

17. Hvem er valgt til ny leder for Den afrikanske union (AU, tidligere Organisasjonen for afrikansk enhet, OAU)? Vi trodde Muammar al-Gadafi var uaktuell, og satset på Sigmunds forslag på Hosni Mubarak.
18. Hva var navnene til Knut Hamsuns to koner? Her ble det gitt poeng på enten begge fornavnene eller etternavnene. Alle husket Marie [Andersen], som vi hadde Svendsen som etternavn på, mens Reidun tok Bergljot [Bekk], som vi hadde Heiberg på.

19. Hva er et annet navn på Mount McKinley? Svein Erik mente etterhvert han hadde det med Dilari, men bommet marginalt på Dinali.


Mount McKinley

20. Hvem er avbildet på $100-seddelen i USA? Svein Erik mente det var Benjamin Franklin.

21. Musikkoppgave. Vi skulle ta artistene: a) 1960-tallet: Gerry and the Pacemakers; b) 1970-tallet: Vegard tok Bellamy Brothers; c) 1980-tallet: Sigmund mener at han nevnte Hot Chocolate, men svarte Tin Machine. Det skyldes at han har levd i en villfarelse om at det er David Bowie som synger på «You Sexy Thing» (som ikke var det som ble spilt, forøvrig); d) 1990-tallet: ikke Beth Hart, men Jennifer Page; e) 2000-tallet: Vegard foreslo veldig halvhjertet Blue. 3p/5.

20p og 37p totalt viste seg å holde til seier: 1: Qeng Ho (37), 2: Landkrabbene (36), 3: Paragrafrytterne (34), 4: Carl & Co og The Bright Side (33,5), 6: Quizzy Tunes (31,5), 7: Team Bakken (31), 8: Mørkeloftet (30,5), 9: Flash Exposures (28,5), 10: Señorene (27,5), 11: Førsterekka (27), 12: Bankers (26), 13: Demokratene (25), 14: Porsgrunn vår by og Comrados (24), 16: (Halve) Dårekisten (23,5), 17: Fritzel Føhnsvegs venner (21,5), 18: Team skeptisk (20,5), 19: B-Boys (16), og sist, 20: Frustrerte frøkner (10).

Potten var videre fra forrige uke, og vi ble selv trukket ut. Spørsmålet var hvilken forfatter som kom ut med Buddenbrooks i 1901. Sigmund mente det kunne være Thomas Mann, og sikret laget 3335,–.

Bilder fra Wikipedia

Ingen kommentarer: