fredag 30. januar 2009

[Skien] Old Dubliner 29. januar 2009

Kjell, Ragnhild, Reidun, Svein Erik og Sigmund klarte å forsvare forrige ukes seier. QM-Mette Cecilie hadde laget også denne runden, mens det var QM-Thomas som ledet.

Første omgang:

1. Hvor stammer julebukktradisjonen fra? Laget var enige om at svaret skulle være et sted, og satset på Tyskland. Norrøn mytologi.


Norges nye overtrominister, her ridende på en dobbelt enhjørning

2. Hvem er sjef for Riksteatret? Svein Erik hadde Ellen Horn.
3. Hva heter døtrene til president Obama? Ragnhild tok Malia [Ann] og Natasha («Sasha»).
4. Hvilket år ble «Myggen» født, fikk kvinner stemmerett i Sveits, døde Jim Morrison og fikk Willy Brandt Nobels fredspris? Kjell var etterhvert ganske sikker på 1971.
5. Hvem har gitt ut albumet It's Snowing On My Piano? [Jens Christian] Bugge Wesseltoft.
6. Hva betyr referendum? Folkeavstemning.
7. Hvilken svensk maler er et tradisjonsrikt innslag i svenske hjem? Referenten fikk ikke helt med seg detaljene i dette litt uklart formulerte spørsmålet, men fasit skulle åpenbart være Carl Larsson.
8. Hvem produserer J'adore? Sigmund husket «J'adore Dior» fra forrige ukes bilde av Posh Spice.
9. Hvem eier Bagatelle? Kjell fikk tilslutning for Christen Sveaas.
10. Hvor lang er verdens korteste flytur, som går mellom øyer på Orknøyene? Kjell hadde hørt om dette, og mente det var 2 minutter. Under fasit ble det også gitt 2 minutter slingringsmonn.
11. Hva kalles gitaristen i U2? «Edge».
12. Hvilken smak har mud pie? Ragnhild tok sjokolade.
13. Hvor mange nuller er det i en googol? Vi kunne 100.
14. Hvem regnes som stamfar for jøder, kristne og muslimer? Fasit er åpenbart Abraham, men Sigmund mener spørsmålet er feil. Jødenes stamfar er Jacob («Israel»). Arabernes (ikke muslimenes) stamfar er Ismael, mens kristne ikke har noen. Derimot regnes Abraham som patriark eller profet i de tre religionene.
15. Er Finland medlem i NATO? Nei.
16. Hva er myrra? Svein Erik svarte kvae, mens fasit var litt mer omstendelig.


Myrratre

17. Hvor ligger Luftforsvarets flyskole? Vi hadde endel alternativer, og satset på Bodø. Bardufoss var vi ikke inne på.
18. Hvilket år prøvesprengte Sovjetunionen sitt første atomvåpen, ble Bruce Springsteen født og døde Sigrid Undset? Ragnhild var veldig sikker på Springsteens omtrentlige alder, og vi endte på 1949.

19. Hva er Tarzans sivile navn? Dette trodde vi var enkelt, og svarte Lord Greystoke. John Clayton var ukjent.
20. Hvilken frukt er en blanding av mandarin og pomerans? Vi hadde ingen alternativer til klementin.
21. Bildeoppgave. Vi fikk utdelt fem bilder av personer og fem nasjonalflagg, og skulle svare navn og stat hvor personen ble født. a) Kirsten Flagstad, Norge; b) Karl Marx, Tyskland; c) Liv Ullmann, Japan; d) Anthony Hopkins, Wales; e) Aleksander den store, Makedonia. Den siste er det jo litt strid om, ettersom han ble født i Pella, som ligger i Hellas, ikke Makedonia. 5p/5.

22p holdt til en solid ledelse, med Mørkeloftet (19,5) på andre plass og Quizzy Tunes (18,5) på tredje. The Bright Side, som vi var à poeng med i konkurransen om «månedens lag» for januar, lå på fjerde, med 18p. B-Boys lå sist av 18 lag med 6p, mens Eddi, Finken, Torjus og Vegard som Niende plass lå på delt åttende plass med 15p.

Andre omgang:
1. Hva heter hovedpersonen i Anne Holts romaner? Hanne Wilhelmsen.
2. Hva står «K»-ene for i 4K-merkene som Simon Flem Devold deler ut? Vi satset på klapp, klem, kos, kyss til svake protester fra Kjell.

3. Hvor mange singler ble sluppet fra Thriller? Kjell var nær med 6. 7.
4. Hvem stiftet Framtiden i våre hender? Erik Damman.
5. Hva er en american beauty? Kjell tok en rose.
6. Hvilken stat har plantet et flagg under Nordpolen? Russland.
7. Hva kalles jordbær på fransk? Fraise.
8. Hva er kirkeårets første dag? 1. søndag i advent.

9. Hvilket år ble Britney Spears født? Ikke 1982, men 1981.
10. Hvem var Otto Sverdrup? Flere gjenkjente ham som polarforsker.

11. Har blinde rett, etter norsk lov, til å ta med førerhund i drosje? Vi var usikre, men vi satset på «nei». Ragnhild ville svare «ja». Samferdselsdepartementet har forøvrig uttalt om allergikere: «Dersom man lider av allergi i så sterk grad at man ikke kan utføre pålagte transportoppgaver, bør man vurdere andre yrker.»
12. Hvor mange brikker er det i et standard domino-sett? Sigmund satte opp et forslag som endte med 21 brikker. Fasit var 28. Vi glemte at det ikke trenger være prikker på feltene.
13. Hva heter Argentinas president? Dette har vi hatt når hun ble valgt, og vi husket Cristina [Fernández de] Kirchner.
14. Hva heter endestasjonen på Holmenkollbanen? Frognerseteren.
15. Hvilken fugleart ønsket Mao å utrydde i 1958? Vi mente det var spurv.
16. Hvem utførte de fleste «Flo-pasningene»? Stig Inge Bjørnebye.
17. Hvilke fem artister (0,5p for fire) utgjorde Travelling Wilburys? Sigmund tok Bob Dylan, George Harrison, Jeff Lynne, Roy Orbison og Tom Petty.
18. Hvor mange øyne hadde Odin? Ett.


I de blindes land…...

19. Hvem er Isabella Rosselinis mor? Ingrid Bergman.

20. Hvilket år ble Pizza Grandiosa lansert? Vi diskuterte lenge og endte på et forslag på 1985, og var ganske langt unna fasits 1980.
21. Musikkoppgave. Vi skulle fram til artister og titler. a) ikke Lisa Nilsson med «Vill du ha mej då», men Marie Fredriksson med «Ännu doftar kärlek»; b) Fred Åkerström: «Oslo»; c) Sven-Bertil Taube: «Änglamark»; d) ikke Håkan Hellström, men Ted Gärdestad, med «Sol, vind og vatten»; e) Lisa Ekdahl: «Benen i kors». 3,5p/5.

Vi syntes vi hadde noen marginale bom i denne omgangen, og var ikke sikre på seieren, men 40,5p holdt. 2: The Bright Side (38,5), 3: Landkrabbene (38), 4: Quizzy Tunes (37,5), 5: Mørkeloftet (34,5), 6: Flash Exposures (33), 7: Virkemiddelapparatet (32,5), 8: Førsterekka (32), 9: Noen (30,5), 10: Team Bakken (30), 11: De stundesløse (29,5), 12: Carl & Co (27), 13: Niende plass (26,5), 14: Paragrafrytterne (26), 15: Bankers (25), 16: Comrados (21,5), 17: Team skeptisk (20,5), og sist, 18: B-Boys (14).
QM-Thomas poengterte at alle lagene hadde fått forskjellig poengsum. Det viser at QM-Mette Cecilie har gjort en god jobb med en variert og passe vanskelig quiz. All ære til henne.

Potten var på 1595,–, og da Carl & Co fikk spørsmål om den danske nasjonaldagen, trodde alle at dette ville bli for enkelt. Ikke bare hadde vi nylig spørsmålet, men «Carl» er dansk! Overraskende svarte laget 6. juni, mens fasit er 5. juni, og pengene går videre til neste uke.

Bilder fra Wikipedia

Ingen kommentarer: