onsdag 3. mai 2006

Highbury 27. april 2006 - Munkholm IV, runde 15

Ragnar, Daniel, Espen, Jenny og SES utgjorde kveldens lag og gjennomførte en ganske middels runde til en under middels plassering. Go Ahead Eagles uteble imidlertid også denne uken, så da erobrer vi nesten garantert 3. plassen på Highbury selv om Ørnene har et høyere snitt pr runde enn oss.

Omgang 1:
1) I hvilket land finnes områdene Limburg, Zeeland og Gelderland? Nederland.
2) Hva het det omstridte eiendomsprosjektet som ekteparet Clinton var involvert i? Jenny husket Whitewater.
3) (2p) Hva heter hhv. hann- og hunnfuglen hos storfugl? Dette har vi bommet på så mange ganger at vi husker det; tiur og røy.
4) Hvilken musical er tidenes mestinnspillende popkulturforestilling og overgår filmen Titanic med god margin? Vi lot oss først forvirre av spørsmålet, men kom etter hvert til at Grease virket som et bra svar. Phantom of the Opera.
5) "Kilo" betyr 1000. Hva er 100? Hekto.
6) Hva heter hovedstaden i Tscad? SES produserte noe som lignet nok på N'Djamena til å gi poeng.
7) Hva het den kvinnelige presidenten valgt på Island i 1980? Vigdis Finnbogadóttir.
8) Hva kalles en elektrisk komponent som leder strøm kun én vei, vanligvis laget av silisium? Diode.
9) Av følgende fire påstander, er kun en riktig:
a) Den italienske spilleren Gianfranco Zolas mellomnavn er Gorgon.
b) I 1992 fikk Millwall 8 spillere utvist i samme kamp.
c) Stripene i Juventusdrakten er hentet fra den engelske klubben Notts County.
d) Om et lag slipper opp for spillere i løpet av en straffesparkkunkurranse i fotball, kan treneren delta uten å måtte løse lisens.
Vi utelukket vel egentlig a og d, og Ragnar påpekte korrekt at Millwalls kamp ville ha blitt stanset langt før det kom til 8 utvisninger. Allikevel endte vi alternativ b, sannsynligvis inspirert av Millwalls rykte for å være (eller å ha vært) hardtspillende. Fasit oppga også at Millwall var første klubben som oppnådde 4 utvisninger i samme kamp. Likefullt var det alternativ c som var korrekt; Juventus' striper er inspirert av Notts county.
10) Hvem har komponert Nøtteknekkeren, første gang oppført i 1892? Tschaikovsky.
11) Hva heter den største fargete etniske gruppen i Sør-Afrika? Zuluer.12) Hva het den mer berømte sønnen til hærføreren Hamilcar Barca? SES foreslo Hannibal.
13) Hva er felles for følgende personer; Alan Bean, James Irwin, Eugene Cernan og Charles Duke? Noen mente å kjenne igjen navn på basketballspillere, men det viste seg å være astronauter som har vært på Månen.
14) Hva tilsetter man i suppe/saus om man blanker den? Smør var ganske kjent.
15) Hvem har skrevet teksten til "Torskevise" (En ekte lofottorsk jeg er)? Vi hadde ikke mange andre kandidater enn Thorbjørn Egner, men rotet allikevel bort poenget med i siste liten å blande inn Ingebrigt Davik og fortellingene om Taremare by.
16) Ved hvilket navn er fjellet Denali også kjent? Vi hadde aldri hørt navnet men husket å ha bommet på et lignende spørsmål om Ayers Rock og dets 'innfødte' navn tidligere. Uluru var navnet vi bommet på den gang og Denali er også kjent som Mt. McKinley.
17) Hvilken tysk bilmodell passerte T-Ford som verdens mest solgte i 1972? Det måtte være VW boble.
18) Hva slags dyr er en hvit italiener? Høns.
19) Hvem tok norsk OL-gull i spyd 1956? Egil Danielsen.
20) Hva står forkortelsen ASAP for? As soon as possible.
21) Hvilken elv er Kinas lengste? Yangtze - som er verdens tredje lengste etter Nilen og Amazonas.
22) I hvilket land er El Cid nasjonalhelt? SES husket filmen fra 1961 med Sophia Loren og Charlton Heston i hoverollene, og prikket Spania.
23) Hvilket metall har kjemisk tegn Au? Gull.
24) Hvem har skrevet "Den guddommelige komedie"? Dante.
25) Hvilket bilmerke kjører Sebastien Loeb? Det ble nok et unødvendig poengtap da sekretæren raskt besluttet at det var et fransk merke som ikke var Renault og dermed havnet på Peugeot, mens flere andre korrekt mente det var Citroën uten å bli hørt.

Det ble middelmådige 20p/26 etter en første omgang hvor vi rotet bort mange poeng. Det holdt til en delt 4. plass med noen som kalte seg Krøll, men bare poenget bak Paradokset og Hurraguttene. "Limbo-det er en dans"- og også et sjeldent lag på Highbury- ledet med 24p. 14 lag deltok og laveste score var 8p.

Omgang 2:
26) Rangér følgende italienske byer fra nord til sør: Roma, Napoli, Milano, Genova. Det ble med god margin Milano, Genova, Roma, Napoli.
27) Hvilken norrøn gud pantsatte et øye for å bli klok? Odin.
28) Hvilken matematiker bevist at 5. grads ligninger ikke kan løses generelt? Niels Henrik Abel.
29) Hva heter hunden i Frasier? Eddie.
30) Hva er festdeltagere på la espoma(el.l) på spanske feriesteder dekket av? Det hørtes ut som skum, eller som fasit sa, såpeskum.
31) Hvilken europavei går strekningen Voss-Borgund-Fagernes? Vi har fantastisk dårlig treff på europaveier og kom i kveld heller ikke nærmere enn E65 på et svar som vi godt gjenkjente som E68. For å gni salt i såret, ble også E16, som heller ikke var ukjent, godkjent. Dette spørsmålet har vi for øvrig truffet på tidligere på Burums: http://qengho.blogspot.com/2005/10/fru-burums-3-okt-2005.html i likhet med flere av spørsmålene fra denne runden. Den gang, som nå, var fasit foreldet.
32) Hva kaltes direktoratet som i perioden 1930-55 administrerte fangeleire og straffekolonier i Sovjet? Gulag.
33) Hvilken farve har blomsten på en liljekonvall? Det sto mellom blå og hvit og vi demonstrerte nok en gang vår ignoranse for botanikk ved å bomme.
34) Hva kalles den filosofiske metoden der man gjennom spørsmål og svar, argumenter og motargumenter etc søker å trenge inn i problemer? Dialektikk.
35) I hvilken tegneserie finner man Nullet, Jegern og Platon? Billy.
36) Hva slags bygning/byggverk finnes i kommunevåpenet til Lindesnes? Det var naturlig å tippe et fyr.
37) Mot hvilken folkegruppe brukte Saddam Hussein kjemiske våpen i 1988? Kurderne.
38) Hva kalles vinterpelsen til en røyskatt? Vi kunne bare navnet hermelin på pelsverk fra røyskatt.
39) Hvilken nordmann vant vant OL-gull på 1500m skøyter i 1998? Daniel var sikker på Ådne Søndrål.
40) Hva het komponisten som levde 1659-1695 og komponerte barokkoperaen Dido og Aenias? Vårt utvalg av passende barokkomponister viste seg begrenset i kveld, og vi traff litt heldig på Henry Purcell.
41) I hvilken by ligger Amalienborg slott? København.
42) Hva var fornavnet til Napoleons første kone? Jenny tok Josephine.
43) På hvilken planet ligger solsystemets høyeste kjente fjell? De naturlige kandidatene var Mars og Venus, og vi valgte rett.
44) I hvilken egyptisk by finner man et norsktegnet bibliotek? Alexandria.
45) I hvilken idrett vant Mark Spitz 7 OL-gull i München? Svømming.
46) Hvilke farver er det i det belgiske flagget? Rødt, sort og gult.
47) Hva het mannen som iflg sagaen var sønn av Ragnvald Mørejarl og grunnlegger av herugdømmet Normandie i Frankrike? Gange-Rolf (Rollo).
48) Hvilke to metaller benyttes tradisjonelt i bronse? Kobber og tinn.
49) Hva er det finske ordet for utholdenhet? Sisu.
50) 5p om skuespillere og Batman.
4 skuespillere har spilt Batman på film siden 1989 og én i en TV-serie fra 1966. 1p for hvert navn.
Jenny plasserte Adam West i TV-serien. Deretter husket vi, ikke i rekkefølge, George Clooney, Michael Keaton og Christian Bale før vi møtte veggen og ikke maktet å komme på Val Kilmer.

Vi var ganske fornøyde med 26p/29 i andre omgang, men det var irriterende bom vi hadde. 46/55 totalt ga oss en 4. plass, 3p bak en tredelt 1. plass med Paradokset, Hurraguttene og Limbo. Utslagsspørsmålet lød "Hvor lang i km er Slovakias grense mot Ungarn?" Vi tillot oss å tippe 740km som var nærmere fasit på 677km enn noen av finalistene presterte, Paradokset vant med et tips på 380km. 15 lag fullførte kveldens runde og laveste score endte på 20p.

Ingen kommentarer: