søndag 19. mars 2006

Highbury 16. mars 2006 - Munkholm IV, runde 10

I kveld ble det endelig full klaff. Ragnar, Daniel og SES stilte forsterket med Tove (fra forrige runde). Vi fylte førsteomgangen, noe jeg tror vi aldri før har klart, og maktet også å holde unna i andreomgang for å oppnå vår første seier siden tiden på Jacob Aalls- eller i alle fall på på svært lang tid.

Omgang 1:
1) Fra hvilket dyr får man hermelinpels? Røyskatt.
2) Hva er futhark? Det drøyde en stund, men SES husket til slutt runealfabet.
3) Hvem skrev "Germinal" og var en ivrig forkjemper for gjenopptagelse av Dreyfussaken med "J'accuse!"? Emile Zola.
4) Hva er den eneste norske fugl som begynner med "flagg"? Tove visste flaggspett.
5) Hva slags produkt er Svint? Stålull.
6) Hvilke 3 lag i tysk Bundesliga har navn som begynner med 'H'? Hamburger SV, Hertha Berlin og Hannover 96.
7) (2p) Sudan og Nigeria er Afrikas største land i hhv areal og folketall. Hvilke land er nest størst? Det ga opphav til en del diskusjon, men vi entes om Algerie (areal) og Egypt (folketall).
8) Hvilket land har herredømme over øya Tristan de Cuna, midt i det sørlige Atlanterhavet? SES husket vagt å lest om dette i en artikkel i Aftenposten som handlet om at befolkningen hadde oppsiktsvekkende gode tenner. Storbritannia.
9) (2p) Hvilke øvelser hhv innleder og avslutter herrenes 10-kamp i friidrett? Enighet om at konkurransen avsluttes med 1500m. Vi entes også greit om at den innledes med 100m, men uten å være sikre.
10) Kombiner amerikanske stater og delstatshovedsteder: i) Concorde, ii) Lansing og iii) Topeka. a) Kansas, b) Michigan og c) New Hampshire. i-c, ii-b og iii-a.
11) Hva slags transportmiddel er Otis en av verdens ledende produsenter av? Heiser.
12) Hvilket band utga hiten "The Whole of the Moon" og albumet "This is the Sea" i 1985? The Waterboys.
13) I hvilket forlag har William Nygård vært forlagsdirektør i 30 år? Aschehoug.
14) Hva het ekteparet som stilte til valg som president og visepresident i Argentina i 1951? Peron.
15) Hva heter P2's nest morsomste program? Tove hadde hørt på Hallo i Uken.
16) Hva er kallenavnet til Suzann Pettersen? Tutta.
17) Hva het den store St. Bernhardshunden i "Vi på Saltkråkan"? Båtsmann.
18) Hva slags blad kom duen tilbake med, som Noah sendte ut etter syndefloden? Tove visste olivenblad. Oljeblad ble også godtatt.
19) Hva setter primært smak på likøren Amaretto? Mandel.
20) I hvilken region/område finnes Europas eneste viltlevende aper? Gibraltar.
21) Hva heter det store torget i Brüssel? Daniel visste Grand Place.
22) Hvilket treblåserinstrument er det største i et symfoniorkester? Tove visste fagott. Kontrafagott er iflg fasit større, men ikke alltid til stede i et symfoniorkester.
23) Hva slags nytelsesmiddel forbindes med Arabica og Robusta? Kaffe.
24) Navn på kvinne født 1880, blind og døv i en alder av 19 mnd og senere kjent med selvbiografien "Mitt Liv". Tror vi hadde nøyaktig og ordrett det samme spørsmålet på Burums i fjor. Uansett var Helen Keller kjent.
25) Hva står forkortelsen OPEC for? Organization of Petroleum Exporting Countries.

Det ble full pott! Quiz-Park hadde enndog inkludert en 2-poenger mer enn vanlig, så utbyttet etter førsteomgang ble 27p/27. Med dette ledet vi, 2p foran Paradokset og Go Ahead Eagles- to lag som begge har vist seg mer enn i stand til å ta inn 2p på oss i en hvilken som helst runde. 22 lag deltok og laveste score var 9p.

Omgang 2:
26) Hvilket lag leder Primera Division i Spania? Barcelona.
27) Hva heter grenseelven mellom Zambia og Zimbabwe? Zambezi.
28) I hvilken idrett ble Gundermetoden først kjent? Kombinert.
29) I hvilket tiår utkom "Folk og Røvere i Kardemomme by"? Vi husket å ha gått på litt av en smell på et lignende spørsmål om Karius og Baktus på Burums i sin tid. I kveld traff imidlertid Ragnar og Tove på 1950-t (1955).
30) Hva heter Frank Millers tegneserie som ble filmatisert i 2005? Her var vi på gyngende grunn og fant ingen bedre kandidater enn Sin City.
31) Hvem regisserte Easy Rider og spilte en av hovedrollene sammen med Peter Fonda? Dennis Hopper.
32) Hva står AB for i svenske firmaer? Aktiebolag.
33) Hva slags kunstner var Edouard Manet? Maler.
34) Hvor mange kromosomer har de fleste mennesker unntatt i kjønnscellene? 46 (23 par).
35) I hvilken amerikansk by forgår Joey, spin-off serien etter Friends? Los Angeles.
36) Hva slags tre lever koalabjørnen nesten utelukkende av? Tove visste eukalyptus.
37) Hvor lang tid bruker Jupiter på en runde rundt Sola (svaret skulle oppgis i år+ måneder)? Her gjorde vi kveldens første, og også største, feil. Basert på litt luftige antagelser om Jupiters omløpsradius, anslo vi perioden til 10-15 år. Da hadde vi imidlertid misset at det ble gitt feilmarginer i svaret, og uten særlig håp om å treffe svaret nøyaktig, forfulgte vi et innspill som mente å vite at den nøyaktige omløpstiden for én planet, uvisst hvilken, var 48 år. Da fasit ble opplest, ble det gitt hele 2 års slingringsmonn og vi ville sannsynligvis ha truffet på 11 år og 10 mnd (+/-2år).
38) Hvem forførte den skjønne Helena, noe som førte til den trojanske krig? De fleste hadde sett filmen og vi kom vel så nær at det var kongen av Trojas sønn, men Paris var uoppnåelig.
39) Fra hvilket land kom Paddington? Laget var delt mellom England og Australia, men tilhengerne av sistnevnte alternativ var bombesikre og insisterte. Peru kom som litt av en overraskelse.
40) Hva er fornavnte til Kjetil André Aamodts datter? Daniel visste Erle.
41) I hvilken by ligger Opplands fylkesadministrasjon? Vi vaklet mellom Gjøvik og Lillehammer, men støttet oss på Ragnars lokalkunnskaper og kom i mål med poeng.
42) For hvilken film fikk Liza Minelli Oscar for beste kvinnelige hoverolle? Tove tok Cabaret.
43) På hvilken talltast på tastaturet finnes '!'. 1.
44) Hva heter stedet hvor Stompas Langåsen Pensjonatskole ligger? Vi var innom Portvik og kom til Sortvik, men Stakavik var for langt unna, ennskjønt kjent.
45) Nevn et leveår for Søren Kierkegaard. 1840 traff greit innenfor 1813-1855.
46) I hvilket land er Chisinau hovedstad? Moldova.
47) Hvem etterfulgte Eirik Blodøks som Norges 3. konge? Håkon I alias Håkon den gode.
48) Hva er det medisinke navnet på spedalskhet? Lepra.
49) Hvem sang duett med operasangerinnen Montserrat Caballé i Barcelona, 1992? Freddy Mercury.
50) 5p om walking songs.
a) Hvem sang "Walking in Memphis", 1991? Vi ante ikke. Noen mente å huske den fra filmen Philadelphia, så vi sjanset på Bruce Springsteen uten særlig tro på poeng. Mark Cohn.
b) Hvem sang "You'll never walk alone", 1963? SES husket Gerry and the Pacemakers.
c) Hvem sang "Walk on the wild side", 1972? Daniel tok Lou Reed.
d) Hvem sang "Walking on sunshine", 1985? Daniel visste Katrina and the Waves.
e) Hvem sang "Walk this Way", 1986? Her var vi litt i tvil siden vi husket Run DMC ganske klart, men også mente at Aerosmith hadde noe her å gjøre. Vi svarte Run DMC som ga poeng. Poeng ble også gitt for Run DMC og Aerosmith, mens Aerosmit alene ikke ville gi poeng siden de, om jeg husker fasit rett, spilte den inn senere.

24p/29 i andreomgang er ikke en klar vinnersum, men, viste det seg, 51p/56 holdt til en førsteplass, 1p foran Paradokset som hadde tatt inn 1p på oss i andre omgang. FBI, et lag med en gjesteopptreden i kveld, var vel eneste lag ved siden av Paradokset som faktisk tok innpå oss i andre omgang og endte på 3. plass med 48p. 22 lag fullførte og laveste score endte på 21p. Det var ganske fordømt tilfredsstillende å endelig hale i land en vinnerplassering igjen etter en lang tørke.

Ingen kommentarer: