tirsdag 31. januar 2006

Highbury 26. januar 2006 - Munkholm IV, runde 3

Det ble sesongdebut først i 3. runde denne sesongen av Munkholmserien. Tove, Ragnar, Espen og SES utgjorde laget og i et smekkfullt lokale som fremsto som mindre enn velegnet til å være nettopp smekkfullt- i alle fall i quiz-sammenheng- er jeg i tvil om vi faktisk hadde hatt fysisk plass til en 5. mann og fullt lag. Vi fullførte vel en ganske grei runde og endte på en score litt under forrige sesongs gjennomsnitt. Uten at vi blandet oss i toppen, tillater jeg meg å gjøre samme observasjon som tidligere angående QuizParks spørsmål; for mange lag scorer for mange poeng og det er for tett i toppen pga for liten spredning i spørsmålenes vanskelighetsgrad.
Munkholmserien har åpnet for å bruke musikkspørsmål denne sesongen. Dette ble ikke gjort på Highbury- kanskje like greit for vår del.
Sist men ikke minst; lagets sammensetning i kveld tilsa at vi spilte under navnet Team Krokus. Dette blir vel navnet vi må benytte resten av sesongen.

Omgang 1:
1) Hva het Melodi Grand Prix melodien Norge stilte med i 1985? La det swinge.
2) Hva mener Norsk Språkråd er godt norsk for det engelske uttrykket "debugging"? a) radbrekking, b) avlusing eller c) nedbunkring.
3) Rangér følgende land etter folketall: Australia, Canada og Spania. Vi overvurderte Spanias folketall noe men plasserte det allikevel etter Canada og bommet med Canada, Spania, Autralia på Spania(ca 43mill), Canada(ca 32mill og Australia(ca 20mill).
4) Hva er Sim City? Et dataspill.
5) (2p) I "Grevinnen og Hovmesteren" serveres det 4 retter; suppe, fisk, kylling og frukt. Hva slags drikke serveres til hver rett? (2p for alle 4 og 1p for 3) Vi fikk aldri champagnen til å passe inn og satset feilaktig på rødvin til kyllingen men scoret for øvrig 1p. Sherry-suppe, champagne-kylling, hvitvin-fisk og portvin-frukt.
6) Navn på person født i 1952, jobbet som journalist i NRK, ledet mannsrolleutvaget og var konstituert som administrerende direktør i NSB. Denne viste seg for vanskelig for oss og vi kom ikke nærmere enn Audun Tjomsland som i det minste må ha hatt befatning både med NRK og NSB. Arne Wam.
7) Hvilken film foregår på et fly med Harrison Ford i rollen som handlekraftig president? Air Force One.
8) Hvilken kvinneperson i Bibelen hjalp til med å fange Samson? Uten å kjenne detaljene i historien koblet vi Samson og Delilah.
9) Hvem grunnla Franciscanerordenen? Naturlig tips på Frans av Assisi.
10) Hva heter det høyeste huset i Chicago? Sears Tower.
11) Hvilken geometrisk form er Piet Hein kjent for å ha designet? Superellipsen.
12) Hvilket klokkeslett avsluttes hundevakten på et skip? Denne har vi bommet på før men Tove guidet oss inn til kl 04:00.
13) Hvilken tysk forbundskansler avgikk i 1974 pga spionanklager mot hans sekretær? Willy Brandt.
14) Hvilken britisk oppdagelsesreisende oppdaget Hawaii? Vi var ikke sikre, men igjen var det 'default' som var korrekt: James Cook.
15) By i Nederland særlig kjent for sitt porselen og som maleren Johannes Vermeers hjemby. Delft.
16) I norrøn mytologi, hvem var den eneste som våget å mate Fenrisulven? Vi var blanke og gjettet ulvens far, Loke. Ty(r).
17) Hvem skrev om sjøfartshelten Hornblower? Det var for lenge siden denne serien gikk på TV og vi gjettet halvhjertet på Stevenson. C. S. Forester.
18) Hvilket øyland har et kart av landet avbildet i flagget? Dette var eneste brain-fart i kveld; vi kjente godt til Kypros, men rakk å finkjemme alle verdenshav bortsett fra Middelhavet før vi ble avkrevet et svar som endte på Tahiti.
19) Hvem av disse ligger i vinterdvale? a) Bamse- verdens sterkeste bjørn, b) Fragglene, c) Mummitrollet eller d) Shrek? Espen kjente til c) Mummitrollet.
20) Hvilken berømt person bodde nesten 50 år i Bergasse 19 i Wien? Dette kunne ha blitt et nytt Kypros, men SES kom til slutt på Sigmund Freud.
21) Hva er fettprosenten i skummet melk? Slike spørsmål bommer vi alltid på. I kveld var tipset 0,4% mens svaret fortsatt er 0,1%.
22) Hvilken arkitekt laget La Sagrada Familia og flere andre byggverk i Barcelona? Gaudi.
23) Hva slags dyr er en merino? Tove visste sau.
24) Hva heter den nye fyrsten av Monaco- navn og nr? Tove prikket Albert 2.
25) Hva heter arbeidgiverforeningen som ble dannet etter sammenslutningen av Teknologibedriftenes Landsforening(TBL) og Prosessindustriens Landsforening(PIL) i 2005/2006? Dette hadde gått oss hus forbi, men i ettertid har jeg lagt merke til at Norsk Industri reklamerer med at de bygger fremtiden el.l. i Norge.

18p/26 var i dårligste laget og holdt kun til en delt 16 plass av 26 lag. Laveste score var 9p mens Barhjørnet ledet med 24p og 2. plassen var tredelt på 23p. Tredelt var for øvrig også 5. plassen på 22p, mens 5 lag befant seg på 8. plass med 21p osv.

Omgang 2:
26) Hvilken norsk by het tidligere Victoriahavn? SES husket Narvik fra en tidligere quiz.
27) Hvilken nasjon vant fotball-EM for herrer i 1996? Ragnar var sikker på Tyskland.
28) Hva het det politiske partiet Saddam Hussein ledet I Irak? Baath.
29) Hvilken norsk politiker uttalte noe slikt som "Alle burde kunne få slå lens usjenert på egen tomt"? Vi husket ikke den saken og gjettet på Sponheim. Lundteigen kunne også ha vært et naturlig tips.
30) Hvor stor er Jordens omkrets rundt ekvator (nærmeste 1000km)? Ragnar prikket 40.000km.
31) Hvem er 3 ganger valgt til president i Egypt, første gang i 1987? Hosni Mubarak.
32) Hvor høyt over bakken skal sentrum av en dartskive henge (+/-3cm)? Vi endte litt raskt på 160cm men helte egentlig til at det var noe høyere. 173cm.
33) Hvilken forfatter har skrevet om Bertie Wooster? Espen husket P. G. Wodehouse.
34) Hva heter kongressbygningen i Washington D.C.? Capitol.
35) Hvilket instrument var Fats Waller kjent for å spille? Vi var innom de fleste og gamblet til slutt på saksofon. Piano.
36) Hva heter tegneserien Knøttene på engelsk? Peanuts. Little People, som den opprinnelig ble kalt, ble også akseptert har jeg notert, men etter en sjekk på wikipedia finner jeg at serien opprinnelig het Lil' Folks og byttet etter hvert navn siden tittelen var for lik en allerede eksisterende stripe ved navn Little Folks. Nåvel.
37) Hva kalles kjemiske prosesser der et stoff reduseres og et annet oksideres? 3KJ fra videregående burde ha innbragt poeng her, men det er åpenbart veldig lenge siden. Redoksreaksjoner var fordømt åpenbart men likevel helt ukjent i kveld.
38) Hvilken tysk bokser holdt VM-tittelen i profesjonell tungvekt 1930-32 og er særlig kjent for sine 2 kamper mot Joe Louis? Ragnar tok Max Schmeling.
39) Hvilket katolsk land i verden har flest innbyggere? Brasil.
40) Hva slags dyr er Ruffen som T.Å. Bringsværd har skrevet om? SES husket en sjøorm.
41) Hvilke 2 land grenser Bayern til? Østerrike og Tsjekkia.
42) I hvilket år giftet Harald og Sonja seg? Usikkerhet omkring 1968 eller 1969 men det endte godt.
43) Hva slags instrumet er en cembalo? Vi svarte et slags piano, som ga poeng, men det er med instrumenter som med dyr, åpenbart vanskelig å klassifisere dem og fasit nevnte tangentinstrument som ble påklaget, hvorpå fasit ble utvidet til å akseptere et strenginstrument om tangenter var nevnt. Iflg wikipedia er det et strenginstrument med klaviatur.
44) Hvordan lyder det 9. bud? Lenge siden søndagsskolen, men det hørtes ut som "Du skal ikke begjære din nestes eiendom".
45) Hva heter bukten mellom Øst India, Burma, Nikobarene og Andamanene? Bengalbukta.
46) I hvilken verdensdel lever det ikke ville krokodiller? Europa.
47) Hva heter en russisk romfarer? Kosmonaut.
48) Hvilket firma hadde slagordet "We try harder"? Vi var blanke og gjettet IBM. Avis.
49) I hvilket land produseres den musserende vinen Freixenet? Vi gikk for Italia blant flere kandidater. Spania var ikke blandt dem.
50) 5p for norske vinnere av hoppuken. Av dem har det visst vært 7 stykker hvorav Olaf Bjørnstad og Toralf Engan var de to første. Hvem var de 5 neste? Ragnar nevnte kjapt Bjørn Wirkola, Ingolf Mork og Sigurd Pettersen. Espen spedde på med Espen Bredesen. Sistemann viste seg tøffere. Ragnar var tungt inne på Torgeir Brantzæg, men vi endte på Per Bergerud.

Dette ga 22p/29 i andre omgang og vi klatret til en tredelt 12. plass, fortsatt av 26 lag, med 40p/55. Kveldens laveste score var 17p mens Barhjørnet tror jeg det var som vant med 51p.

Ingen kommentarer: