mandag 19. september 2005

Fru Burums mandag 19. september 2005

Etter forfall fra både Sig og Erik, mobiliserte vi i kveld Svein, Ragnar og SES med Espen som eneste erstatter for de to fraværende. Vi pinte oss gjennom en nesten katastrofal 1. omgang- skjønt resultatene tilsa at det ikke bare var oss som fant den vanskeligere enn vanlig- og tok litt igjen i 2. omgang, men langt fra nok til å skaffe en anstendig plassering.

Sammenlagtresultatene kommer nok til å vise at vi allerede har brukt opp det meste av dårlige runder som kan strykes i sammendraget, og at vi trenger samvittighetsfullt oppmøte fremover for å ha sjanser til pallplass.

1. omgang

1) Hva slags dyr er en karibo? Ragnar visste at det var noe som lignet på en elg eller rein fra Canada eller Alaska. Vi havnet til slutt på rein.

2) I hvilket land ligger Samarkand? SES ville ha det i en av gamle Sovjetrepublikkene, men var usikker på hvilken. Turkmenistan virket tilforlatelig, men Usbekistan var rett.

3) I barnesangen om bamsefars fødselsdag, hvilke to gaver får bamsefar? Vi var blanke, og gjettet et skjerf og en krukke honning. Bamsefar fikk en kjærlighet på pinne og blåbærsyltetøy.

4) Hvilken kjent skuespiller spiller i bandet Dogstars? Vi var blanke igjen, men Espen visste at Keanu Reeves spiller i et band- uvisst hvilket- men fasit sa vel at det er nettopp Dogstars.

5) Hva kaltes handelen mellom russere og nordmenn i periden 1700-tallet til 1900-tallet? Dette hadde vi nylig og Svein kunne fortsatt pomorhandelen.

6) Hvem har skrevet boken "Kompani Orheim"? Jeg mistenker at Erik kunne ha tatt denne. Vi svarte Dahl, som i alle fall kunne ha skrevet noe lignende, og listet i tillegg opp Ulateig mens vi forsøkte å komme på andre som har skrevet om frontkjemperne. I skrivende stund aner jeg ikke hva boken handler om og ingen på laget hadde hørt om Tore Renberg.

7) I hvilket historisk rike var Montesuma høvding? Svein visste at det var i Mexico, og SES visste at der holdt aztekerne til. Bra lagarbeid.

8) Hvem var finansminister under Oddvar Nordlie? Stor usikkerhet i laget, og vi kom ikke på noen passende navn. Bjartmar Gjerde var eneste kandidat, og Per Kleppe ble aldri nevnt.

9) Rangér følgende trafikkforseelser etter størrelsen på boten fra høyest til lavest. a) kjøring mot rødt lys. b) kjøring i strid med skilting. c) overstigelse av 70km/t med 16-20km/t. Vi entes ganske kjapt om cab, men rett svar var abc.

10) I hvilken idrett kan man utføre et katchev(sp?) overhopp? Det hørtes veldig ut som turn.

11) I hvilken opera finner man karakterene Suzuki, Pinkerton, Chow-Chow San og konsulen Sharpless? Madame Butterfly virket veldig rett.

12) Hva heter EU kommisjonens leder? Ragnar og Svein pønsket vel i felleskap ut Baroso.

13) I hvilket tiår ble skilsmisse lovlig i Irland. SES mistenkte at det var sent så vi beveget oss via 70-tallet til 80-tallet, men det var på 1990-tallet, så sent som 1997.

14) Parchesse er visstnok et gammelt indisk spill. Hva kalles spillet på norsk? SES har en amerikansk kopi med samme navn i hylla hjemme, men kunne ikke komme nærmere enn at det var veldig kjent. Dermed ble Kinasjakk diskutert og forkastet til fordel for Damm uten at Ludo ble nevnt. Dumt poengtap.

15) Hakuna Matata er visstnok en sang fra en film. Hvilken? Espen kunne Løvenes Konge.

16) Vi skulle frem til en person født 3. november 1963, toppscorer i den engelske ligaen to ganger, vunnet ligaen, FA cupen og den europeiske cupvinnercupen. Fikk senere et eget talkshow hvor Tottenham supportere satt innstengt i et bur etc. SES var ganske sikker på Ian Wright.

17) Hvilken type alkohol? Robertson's Classic og Grahams Late Bottle Vintage. Det sto mellom portvin og sherry, og vi gjettet galt som vi har gjort før med de samme alternativer.

18) På hvilken kyststripe ligger Malaga? Costa del Sol/Solkysten.

19) Hvem var Norges statsminister i 1975? Det sto mellom Bratteli og Nordlie, og mange vil sikkert si det er elementært, men etter litt av et ressonnemant svarte vi feil.

20) Jimmy Sommerville fra Bronski Beat skal i 1985 ha blitt med i denne duoen- hvilken? I mangel av duoer gjettet vi i Pet Shop Boys. The Communards.

21) Hva heter Oprah til efternavn? Winfrey.

22) Etter et bankran i Sverige i 1973, skal den sympatien som oppstår mellom gisler og gisseltagere ha fått et navn. Stockholmsyndromet.

23) Navnet på Burger Kings viktigste (og muligens opprinnelige) burger på menyen. Whopper.

24) I hvilken norsk filmklassiker figurerte privatdetektiven Stein Rask? Ikke mange norske klassikere å velge blant og Espen gjettet Den forsvunne pølsemaker.

25) Hvilken av følgende byer ligger ikke i Nederland? Breda, Eindhoven, Gent og Utrecht. Gent (som ligger i Belgia).

Dette ga 15/25p etter 1. omgang og en tredelt 10. plass av 22 lag. Svakeste lag hadde 6 poeng og stilte ikke i 2. omgang. En tredelt 3. plass lå på 18p, 2. plass på 20 og Ugler i mosen ledet med 22p.

Vi burde vel hatt et eller to poeng mer, men fikk vel også greit betalt på litt gjetning, så alt i alt var det neppe en runde vi kunne ha scoret veldig høyt på selv med full besetning.

2. omgang

26) Hvem skrev "American Psycho"? SES hadde Brett Easton Ellis.

27) I hvilket år skjedde følgende: det var 3 ulike paver og Camp David avtalen ble undertegnet. Keith Moon i The Who døde og det gjorde også matematikeren Kurt Gödel, Kenyatta og Aldo Moro, mens en skuespiller ved navn Nellie(?) ble født. I Spania mislyktes et forsøk på militærkupp. SES koblet det først til Francos død i 1975, men Ragnar hadde oversikt over Jimmy Carter og Camp David og plasserte det i 1977 eller 1978. Vi traff endelig på en 50/50.

28) Hvilket organ kalles på latin placento vera? SES mente at placento var morkaken, og Espen at vera betød liv el.l. så da svarte vi det til tross for at få hadde tro på at morkaken var et organ.

29) Hvilken av følgende AP politikere ble ikke valgt inn på Stortinget ved siste valg; B.H. Hansen, Huitfeldt, Jagland og Kosmo. Vi hadde alle en å eliminere og satt igjen med Kosmo.

30) Hvilken kvinnelig svensk høydehopperske tok nylig bronse i VM friidrett? Ragnar visste hvem det var, men kunne beskrive utseendet hennes bedre enn navnet. Vi tippet vel noe svenskklingende, men bommet på Emma Gren.

31) En amerikansk romferge med navn som begynner på 'A'? Svein tok Atlantis.

32) Hvilket opprør fant sted i Kina i 1900. Vi fikk 3 alternativer som jeg ikke noterte; vi visste at det var Bokseropprøret.

33) Hvem vant Wimbledon turneringen for herrer, single i 2004. Ragnar var ganske sikker på Roger Federer.

34) Stjernetegn mellom 22. juni og 22. juli. Ragnar og Svein var enige om krepsen.

35) Rangér fra størst til minst etter areal: El Salvador, Honduras og Panama. Vi visste at El Salvador var minst etter tidligere bom på lignende spørsmål. Det var imidlertid usikkerhet mht Honduras og Panama, og SES besluttet feilaktig at Panama var størst. Rett rekkefølge: Honduras, Panama og El Salvador.

36) Hvilket bær kaller svenskene svarta vinbär? Enighet om solbær.

37) I hvilken australsk delstat er Perth hovedstad. Vi svarte Western Territories som ikke ble godkjent for Western Australia. Det var vel en bom for hastverksarbeid.

38) Hvilken by skal arrangere sommer-OL i 2012? London.

39) Hva er maracas? Musikkinstrument/rytmeinstrument.

40) Hva het vulkanen i staten Washington som hadde utbrudd i 1980? Mt. St. Helens.

41) Hvilket VM sluttspill var Franz Beckenbauers første? Ragnar visste at han spilte i 1970, men var usikker på om han var med i 1966. Vi svarte det selvsagt 1970.

42) Hva heter vokalisten i Radiohead? Her var vi helt blanke og Smith var ganske langt unna Tom York(e).

43) Hvem vant Melodi Grand Prix i 2003? Svein tok Tyrkia.

44) Hva heter Norges nyeste nasjonalpark, oppkalt etter en isbre? Svein må vel få kreditt for å stå på Folgefonna etter at de fleste norske breer var listet opp.

45) Fra hvilken film kommer sitatet "I love the smell of napalm in the morning"? Apocalypse Now.

46) Hvor mange italienske lag deltar i årets Champions League? Vi telte opp Inter, AC Milan, Udinese og Juventus og kom til 4.

47) Hva het romfartøyet i hvilket Yuri Gagarin foretok den første bemannede romferd? Navn og nr krevdes. Svein husket at vi hadde dette nylig og kom så nær som Vostok, men bommet med 6 for Vostok 1.

48) Hva slags kjøtt skal det finnes i Irish Stew? Vi mente at sau hørtes rimelig ut, eller sævv som Svein valgte å uttrykke det. Det ble akseptert for fårekjøtt.

49) Den folkerikeste byen i Sveits. SES mente det måtte stå mellom Geneve og Zürich, Ragnar nevnte Lausanne og Zürich og Svein bare Zürich, så det ble Zürich.

50) 5p om monumentalbygg.

a) Den nest største av 3 pyramider ved Giza. Det viste seg at Kheops var den eneste vi kunne komme opp med, og bommet dermed på Khefren/Khafre.

b) Fortidsminne nord for Salisbury i England med stener i ring etc. Stonehenge.

c) Annet navn på det Flaviske Amfiteater. SES foreslo Collosseum.

d) Ved hvilken by ligger Taj Mahal? Agra.

e) Navn på buddhistisk tempelbygg på Java og på UNESCOS liste over et-eller-annet. SES kom ikke nærmere enn Bora-Bora. Boro Budur.

21/29p i 2. omgang føltes som en forbedring fra første og vi avanserte til en delt 8. plass. Svakeste lag endte på 17p og førsteplassen var delt mellom Ugler i Mosen og Løse Ugler på 47p. Outsiders inntok 3. plassen med 45p. 4. plassen lå på 40p og var vel den plasseringen vi kunne hatt en realistisk mulighet til å oppnå i kveld med maksimal uttelling.

Spørsmål for å avgjøre kveldens vinner: Hvor stort er Colombias areal? Fasit sa 1.138.910km2. Løse Ugler var nærmest med 570.000km2, mens Ugler i Mosen hadde tatt i med 1.950.000km2.

Ingen kommentarer: