onsdag 4. mai 2005

Stopp Pressen 3. mai

Dårlig oppmøte denne runden. Daniel stilte opp for andre gang og Eirik var sporty nok
også på plass til tross for at Liverpool spilte CL-semifinale mot Chelsea.
Runden må sies å være blant de vanskeligste jeg har opplevd (om man ser bort fra våre
gjesteopptredener på Bohemen). Vinnerne endte vel på 37p som er betydelig under hva
vi vanligvis oppnår.
For øvrig foregikk vel quizen under mindre enn optimale forhold. Spesielt etter kampstart
i nevnte kamp tidlig i 2. omgang, ble det leven i lokalet og Eirik begynte snart å synge
scouser-viser på bredt trøndsk.
Jeg må innrømme at jeg feilet i min rolle som sekretær og må ha fått noen av disse flerpoengs
spørsmålene feil. Det er i alle fall visse uklarheter omkring vår endelige poengsum, men
mer om det senere.

Omgang 1:
1) 2p musikkspørsmål; artist og år(+/-1år). Jenny identifiserte The Smiths, og vi prikket også inn året 1986.
2) Hvilken forfatter het egentlig Samuel Langhorn Clemence? Jenny kom opp med Mark Twain og det var rett.
3) I hvilket år døde den britiske Formel 1 føreren Ayrton Senna? Daniel og Eirik møttes på 1992, men det var i 1994.
4) Hvilken tegneseriefigur er Don Rosa kjent for? Donald Duck
5) Hva heter den nye pavens fødeby? SES hadde Marktl am Inn.
6) Hva heter verdens sydligste by? Her kom vi ikke nærmere enn til Patagonia, men ingen kjente noen byer der. Jennys pausekamerater avslørte imidlertid at Magasinet på lørdag hadde en artikkel om verdens nordligste og sydligste byer... vi bør sette noen til å tvangslese Dagbladet. Byen er Ushuaia.
7) Hva står DFDS for? SES foreslo Det Forende Dampskibsselskap, men etter mye usikkerhet endte vi på Danske Forenede osv.
8) Ny referanse til Dagbladet. Her var det visstnok en artikkel om amerikanske idéer for ny våpenteknologi. Hva handlet det om? SES skrev noe diffust om smarte panservogner, men det var visst fjernstyrte robotrotter.
9) Hva heter nederlands høyeste geografiske punkt og hvor høyt er det? Tomme blikk rundt bordet; Uijtsijchtspunkt? 100m? Vaalserberg og 322 moh.
10) Hvem var første mann som seilte gjennom Nordøstpassasjen? Roald Amundsen burde være grei nok, men kollektiv kollaps ga oss Frithjof Nansen.
11) I hvilket år ble 1. mai anerkjent av Stortinget som offentlig høytidsdag? Alternativene våre var vel rett før eller rett etter krigen. Det var i 1947 og ikke i 1936.
12) I hvilken VM-finale i fotball er det scoret flest mål, og hva ble resultatet? (1p totalt) Daniel prikket inn 1958 og 5-2 mellom Brasil og Sverige.
13) 3p musiikkspm. Artist, album og år (+/-1 år). Vi scoret på Lenny Kravitz, men det var Are you gonna go my way og 1993 og ikke "Let love rule" og 1990.
14) Hvem har skrevet "Djevelen holder lyset"? Vi gjettet Henning Mankell siden det var det første som falt oss inn. Eirik nevnte en Bragde. tror jeg, men det var Karin Fossum.
15) I hvilket år debuterte Romario på det brasilianske landslaget? Daniel gjettet 1986, men det var i 1987.
16) (2p) 3 filmer er de mestvinnende av Oscar. Hvilke filmer og hvor mange priser? Vi gjetter 10, men det var 11. Filmene var Ben Hur, Titanic og Ringenes Herre (den siste). Vi hadde Titanic, Tatt av vinden og ET.
17) Hvilke 5 land er nr 6-10 rangert etter areal? (2p for 5 rette, 1p for 4) Australia, India, Argentina, Kazakstan og Sudan. Vi hadde utelatt Argentina til fordel for Mongolia (som er nr 18!).
18) Når fikk Karl Johansgt sitt navn og hva het gaten før? Jenny kom opp med 1860 som var ganske nær 1852. Deretter kom SES til å huske at området rundt Studenterlunden het Ruseløkka før, og forledet selskapet til å svare Ruseløkkevn. Det var selvsagt Slottsvn.
19) I hvilket band har bl.a. Lou Reed og Sterling Morrison spilt? Velvet Underground.
20) Her ble det litt rot... Spørsmålet var opprinnelig "30-års markeringen av slutten på Vietnam-krigen ble nylig markert. Når startet krigen? Undertegnede mente i likhet med mange andre at spørsmålet ikke var veldig veldefinert, og det ble senere erstattet av:
20) Hvor ble sommer OL i 1948 avholdt? SES hadde London.
21) Hva heter musikkfestivalen som i disse dager avholdes i Bergen? Mange mente at de burde vite det. Eirik mente det var det siste han leste før ankomst, men ingen hadde Bergenfest. Det var i alle fal ikke Grieg-festivalen...
22) Hva heter presidenten i Finland? Nå hadde jeg for lengst begynt å svette. Vi mente muligens det var en kvinne, men Karja Hallonen var likevel for obskurt- og muligens heller ikke en kvinne...
23) Hva var kodenavnet på Tyskland angrep på Sovjet i 1941? Barbarossa
24) Hvilken plantefamilie tilhører løk? Nei dæven... jeg foreslo å svare "Plantefamilien" for å markere motviljen jeg følte, men det endte med Tulipanfamilien el.l. Liljefamilien var imidlertid rett svar.
25) 3p musikkspm. Gruppe, film i hvilken låten ble spilt og i hvilket år filmen kom (+/-1år). Vi trodde filmen muligens var The Big Chill, 1985. Motorpsycho, Buddy og 2003 var korrekt.

Jeg telte opp usle 11,5p etter 1. omgang. Vi fikk 11, men da var vi ikke kredidert 1p for spm. 17, og endte på 12p. og en delt 14. plass av 21 lag. 1. plassen lå på 18,5p.


Omgang 2:
26) 3p musikkspm. Artist, år (+/-1 år) og album. Alle (med unntak av SES) hørte at det var Tori Amos, men vi hadde ikke 1996 og Boys for Pelé el.l.
27) Hvem vant Nordisk Råds litteraturpris i 2005? Kveldens absolutte lavmål var nå nådd for SES. Jeg klarte bare å huske at det var en islending med et pretensiøst navn, men klarte ikke å produsere Sjón.
28) Ole Lukkøye Klemetsen skal visst representere et parti ved valget. Hvilket? Jenny hadde Demokratene.
29) Hvem har laget melodien til "Kom mai du skjønne milde"? SES visste at det var Mozart.
30) Hvilken motorsykkelprodusent har merket Goldwing? Eirik tok Honda.
31) I hvilken måned i fjor ble Munch maleriene Skrik og Madonna stjålet? August.
32) Hva slags dyr er en eland? Det var ikke en øgle i dag heller, men en antilope
33) Det finnes sundt og usundt kolesterol. Hva kalles 'godt' kolesterol? Eirik forsøkte med flerumettede fettsyrer, men fasiten sa HDL-kolesterol.
34) Hva er en tulup? Eirik mente han hadde hørt dette i forbindelse med piruetter i kunstløp, men vi klarte å snakke oss bort fra dette til føtter og tær. Svaret var en pelsforet frakk. Senere ble også sprang i kunstløp godkjent.
35) I hvilket band spilte Benny Anderson før ABBA? Ingen hadde forslag. Hepstars
36) Hvem er Norges Forsvarssjef? SES hadde Sverre Disen
37) Fergeselskap med kai på Hjortneskaia og daglige avganger til Tyskland (og også Eiriks tidligere arbeidsgiver); Color Line.
38) 3p musikkspm. Gruppe, år (+/-1 år) og album. Vi bommet med Fun Loving Criminals, 1997 og intet album. Det var Roots, 2002 og Friend of the G???.
39) Hvilke er de 4 fettløselige vitaminene? Vi tro til med A, B, D og E, men det var A, D, E og K. 40) På hvilken øy ligger Odense? Fyn og endelig en rett.
41) Hva het sagnkongen Arthurs halvsøster? Eneste dama jeg husker i den forbindelsen er en Genevieve, men det var Morgan Lefage eller noe som lignet.
42) Finlands høyeste fjell? Himmel og hav... Lappo? En enkel versjon var visst Halti.
43) Hva drikker du om du tar en Sandeman rich golden? SES var sikker på at det var portvin, men jeg kjenner åpenbart ikke min sherry.
44) Nils Arne Eggen ble som spiller seriemester for Vålerenga i hvilket år? Ikke 1968, men 1965.
45) Hva er SATS en forkortelse for? Ikke Styrke-, aktivitets- og treningssenter, men Sport-, aerobic- og treningssenter.
46) Når ble Statoil etablert? Det var i 1972.
47) Hva er euphodium? SES fokuserte på eufori og tippet noe berusende mens Eirik mente det var phono som var nøkkelen uten at vi kom noe nærmere et blåseinstrument.
48) Her tror jeg vi skulle ha navnet på en skuespillerinne, født Kveindal, som har spilt i filmene Liv, Exit og Åpenbaringen. Det ringte ingen bjeller hos noen og vi skrev Ane Dahl Torp, men det var selvsagt Vibeke Løkkeberg.
49) Hva heter verdens største passasjerfly? Vi visste at det var Airbus A380.
50) 3p musikkspm. Gruppe, år (+/-1 år) og navnet på et medlem av gruppen som senere har hatt stor suksess med solokarriere. Jenny og Eirik hadde besvart 2/3 punkter før musikken ble spilt, og vi prikket inn Take That, 1993 og Robbie Williams.

Jeg telte opp 14p i 2. omgang. Til sammen 26p, som skulle plassert oss på 10 plass. Da resultatene ble lest opp, dukket vi imidlertid opp på 5. plass med 33p, men det stemmer heller ikke med mine notater her siden 33p hadde gitt delt 4. Uansett er det ingen tvil om at 33p er for mye. Vi får se på hva den offisielle listen sier når den blir distribuert. Jeg så i alle fall ikke mer til quiz-master den kvelden. Han hadde vel som de fleste andre, benket seg for å se resten av kampen, og jeg valgte å gjøre det samme for enten å glede meg med Eirik, eller på hans bekostning, avhengig av resultatet. Som det ble, kan vi i alle fall gratulere Eirik med å ha holdt ut med et så overvurdert fotballag så lenge. Resten av laget må gå i tenkeboksen- vinnerne oppnådde 37p, men jeg fikk ikke med meg hvem det var.

Ingen kommentarer: